Przepis znalazłam w Palecie Smaku. Prosty, smakowity przepis. Piękne zdjęcia. Idealny na dzień taki jak dziś. Z gośćmi, w gościach i z pakowaniem na jutrzejszy wyjazd :) 200 g makaronu spaghetti1 łyżka łagodnej oliwy2 łyżki ciemnego sosu sojowegobrokuł - po kilka różyczek na porcję1 czerwona cebulka160 g dobrego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia1
Dzieje kuchennej WiewióryLubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem będzie przepis poniżej. Uwielbiam kluski z dodatkiem ziemniaków, ziemniaki są też składnikiem niektórych moich wypieków. Gotowanie, smażone, frytki czy pieczone. Lubimy je całą rodziną. Najchętniej w całości ale i w postaci puree
Dzieje kuchennej WiewióryMiałam zrobić ten makaron już jakiś czas temu, wczoraj przepis wreszcie doczekał się realizacji. Generalnie książka wskazuje drogę słodką z cukrem pudrem, ja poszłam w kierunku dania rybnego wcale nie słodkiego. Połączyłam kluski z usmażonym łososiem i było to trafne połączenie. Zmieniłam też sposób formowania. Przepis z "Podroży kulinarnych. Kuchnia węgierska". Kluski ziemniaczane z kozim
Dzieje kuchennej Wiewiórywróciłam do niego i zachwyciłam się bogactwem smaków w nim ukrytych. Okazało się również, że idealnie nadaje się jako polewa do placków ziemniaczanych. U nas pierwszego dnia z makaronem dla dzieci i chlebem dla nas, dorosłych. Przepis Nigelli. A o tym czemu mnie ostatnio tutaj mniej, o moim braku zapału i zrezygnowaniu może kiedyś napiszę. Wołowina
Dzieje kuchennej Wiewiórygarnka i jej smakował ale już w trakcie obiadu orzekła, że ją pali w gardło. I miała rację. Zupa ta jest dość pikantna dzięki imbirowi i nawet dodatek makaronu jaki miały dzieci nie przełamał
Dzieje kuchennej Wiewióryteż i wydarzeń w jakich przyszło mi uczestniczyć. Miałam tę przyjemność, że wygrałam bilety na Męskie Granie 2014 . W ubiegłą sobotę raczyłam się muzyką w towarzystwie psiapsiółki, jadłam makaron z sosem pomidorowym i ricottą, skakałam i darłam się "Pierdolę przemoc
Dzieje kuchennej WiewiórySwojsko czy orientalnie? oto jest pytanie. W ubiegłym tygodniu dzięki warsztatom na temat Dobrej Wołowiny poznałam danie o nazwie stir fry. Wtedy zrezygnowaliśmy z makaronu sojowego na rzecz kaszy. Ja uczyniłam podobnie. Oto moja wersja tego dania, które choć z naszych polskich składników smakuje lekko i orientalnie. Inspirowały mnie rady Grzegorza Łapanowskiego. Stir Fry z wołowiną
Dzieje kuchennej Wiewiórymiała chęć na kaszankę, druga na jaglankę. Kaszanka na blogu już jest. Pora na jaglankę. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Dobre urozmaicenie dla ryżu i makaronów. Także dla tych, którzy za kasza jaglaną nie przepadają. Nie czuć jej specyficznego smaku. Przepis zainspirowany blogiem Kaszomania. Jaglanka z warzywami po meksykansku
Dzieje kuchennej WiewióryDawno nie robiłam nic z rybą w roli głównej. Planując obiady na ubiegły tydzień zajrzałam do książki "Gotuj sprytnie jak Jamie" i już wiedziałam, że muszę przygotować ten makaron. Prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i w gruncie rzeczy zaskakujący w smaku. Jadłam ja, jadły i dzieci więc chyba warto spróbować... Penne w sosie carbonara z wedzona makrela 320 g penne
Dzieje kuchennej Wiewiórytego dnia tylu prezentów... Mikołaj po cichu zostawił dary w moim samochodzie, dlatego to na mnie spoczął obowiązek obdarowania prezentami blogerów. Poprosiwszy o pomoc Edytę, dźwigałyśmy torby wypełnione: makaronami oraz mąkami Lubella , przyprawami Appetita , kaszą i ryżami Halina , oraz bakaliami Fistaszek . Śmiem twierdzić, że wiele z produktów zostało dobrze zagospodarowanych podczas przedświątecznych przygotowań. fot. Sierotka maRysia w kuchni
kolorowotorcikowoposiekaną natkę pietruszki i trzymamy jeszcze pod przykryciem ok. 1 minuty. Mule wraz z sosem wykładamy na talerz, my jedliśmy je z bagietką, ale doskonale będą smakować również z makaronem np. typu spaghetti. Smacznego! The post Małże w pomidorach z natką pietruszki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosem z napoju migdałowego Alpro. Zakasałyśmy rękawy i wzięłyśmy się do pracy! Ściągi żadnej nie było …. ale podpowiedzi Pana Roberta i jego pomocników ułatwiały nam pracę. Własnoręcznie robiony makaron …. fantastyczny farsz z krewetek …. obłędnie pachnący sos – to już po chwili miały wylądować w naszych brzuchach! ____________________________________________________________________________________________ Pozostałe grupy również dawały czadu! U sąsiadek było na słodko: * Czekoladowy
Ostra na Słodkowrzucamy do garnka. Doprawiamy wasabi (ilość wg uznania) ja dodałam 1 łyżeczkę. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zupę podajemy z naleśnikiem pokrojonym na makaron, albo z jajkiem. szpinakowa na zakwasie z wasabi
Bon Appetit Małgorzatyminut. Następnie zupę zdejmujemy z ognia i wlewamy zahartowaną zupą śmietanę. Zupa powinna mieć smak słodko - kwaśny. Doprawiamy wg siebie solą, cukrem, pieprzem. Zupa świetnie smakuję z domowym, jajecznym makaronem. czarna polewka gotujemy susz owocowy na rosole czernina
Bon Appetit Małgorzaty