wolę trochę delikatniejsze), której przygotowanie zajmuje- dosłownie- 5 minut- składniki wrzucamy do blendera, siekamy i ot, to cała filozofia :) Taka pasta zastosowań ma wiele: na kanapki, do makaronów czy nawet jako marynata do mięs. Jestem pewna, że pasta zyska wielu zwolenników za ten aromatyczny i wyrazisty smak suszonych pomidorów, które w połączeniu z bazylią i serem tworzy wspaniałą kompozycję. * suszone
Kraina Miodem Płynącapodana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;) Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja). Tym, którzy wolą ostrzejsze smaki polecam doprawić chili czy cayenne, pamiętajcie też, że zioła
Kraina Miodem Płynącadzięki czemu nie potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy. Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej. Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa! * grzyby suszone- 30 g * marchewka- 1 mała * pietruszka- 1 mała * seler- mały kawałek * cebula- 1 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * olej- do smażenia * wywar
Kraina Miodem Płynącawęgorza ( anguilla ) oraz solonego dorsza ( baccala ). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu vermicelli alle vongole ). Dziś mam dla Was zupę z ryb i owoców morza przygotowaną na modłę włoską , z pomidorami i fasolą cannellini
Chilli Czosnek i Oliwakoniec dodajemy poszatkowaną kapustę i szczypior. Trzymamy na gazie jeszcze minutę. Zciągamy z gazu, dodajemy noodle. By były zachowane proporcje dobrze gdy jest 1/3 mięsa do 2/3 makaronu. Mieszamy i gotowe :) Posypujemy natką pietruszki lub kolendry. Smacznego
Smaki Edytypolkrazki,az wytopi sie caly tluszcz.Tluszcz odrzucam. Ugotowana kapuste wykladam na sitko,zeby odsaczyc ja z wody.Kroimy kapuste na mniejsze kawalki.Do podsmazonej cebuli i boczku dodajemy odsaczony makaron,pokrojona kapuste i kielbase.Wszystko laczymy i przesmazamy razem.Dodajemy przyprawy. Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spozyciem. WARTOSC ODZYWCZa ZIEMNIAKA JEST NIEDOCENIANA Czy wiesz,ze ziemniaki maja wiecej witaminy C niz jablka i dynia,a tyle samo co cukinia.Maja tez 5 razy mniej kalorii niz makarony i kasze.Musza byc jednak odpowiednio przyrzadzone,by nie stracily witamin i mineralow.Tak czesto je jemy,ze nie zastanawiamy sie ile maja zalet. Ziemniaki prawie nie zawieraja tluszczu (okolo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prawda cala zima sa dostepne sklepowe-mrozone czarne jagody,ale to juz nie to samo co te przygotowane samodzielnie.Poza tym po odkreceniu sloika sa natychmiast gotowe do uzycia.Bardzo lubimy makaron z jagodami i kleksem jogurtu lub smietany.Uzywam ich takze do deserow. Wlasnie przywiozlam z Polski 4 litry jagod i rozpoczynam jagodowe szalenstwo. Przygotowanie pasteryzowanych jagod jest niezwykle proste.Te male czarne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo smaczna zapiekana - cukinia nadziewana miesem.Szczegolnie dla amatorow suszonych pomidorow i majeranku,bo te dominuja jako przyprawy nadzienia miesnego.Wystarczy mieso zastapic kuskusem otrzymamy pyszne danie dla wegan.Wykorzystujac makaron z poprzedniego dnia do mojej zapiekanki mielismy dzis naprawde wspaniale danie obiadowe.Ryz pasowalby tu rownie dobrze. W tym wydaniu zapiekankowym cukinia prezentuje sie znakomicie.Swietnie sie sprawdzi rowniez na wszystkie wyjatkowe okazje.Biesiadnicy beda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeden z podstawowych skladnikow mieszanki ziol prowansalskich. Doskonale nadaje sie do przyprawiania ryb i miesa,Dobrze komponuje sie z baranina,dziczyzna,jagniecina,wieprzowina i cielecina.Mozna nim przyprawiac takze salatki,makaron,pizze i ziemniaki.Nadaje niezwykly aromat likierom,winom i wodkom. U P R A W A W polskich,takze i niemieckich warunkach pogodowych rozmaryn jest niestety roslina jednoroczna.Poradniki ogrodnicze podaja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!patelni podgrzac 2 lyzki oliwy,dodac 1 lyzke przyprawy i krotko poddusic. Dodac pomidory z puszki ,zagotowac.Przykryc i dusic 5 minut. W miedzyczasie w osolonej wodzie zagotowac makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzic i polaczyc z sosem. Posypac startm parmezanem.Smacznego! Skladniki na wariant II : 1 puszka krojonych pomidorow-400g 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki oliwy lub masla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lane kluseczki (Lane ciasto) to niewatpliwie jeden ze smakow dziecinstwa.Najczesciej plywaly w niedzielnym rosole z kurczaka.Zaden makaron im nie dorowna,bo zupa z ich dodatkiem jest wyjatkowo delikatna.Moje dzisiejsze kluseczki powrocily nieco odmienione,bowiem uzylam do ich wykonania maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa na pewno duzo zdrowsze,ale tez i troche ciemniejsze. Lane kluski sporzadza sie z maki i calych jaj.Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mlode ziemniaki nie sa kaloryczne -100 g to 69 kcal (stare w 100g maja juz 84 kcal),poniewaz w swoim skladzie najwiecej maja wody.Maja 5 razy mniej kalorii niz makarony i kasze.Najwiecej witamin maja pod skorka,dlatego najzdrowsze sa te gotowane w lupinach i ze skorka zjadane.Skorka w mlodych ziemniaczkach jest wyjatkowo delikatna.Ziemniaki podane w tej wersji maja 5 razy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!płycie kuchenki.Dolożyc do rosołu gotować mięso do miekkości na bardzo małym ogniu,około 1 godziny po ugotowaniu doprawić do smaku sola i ewentualnie odrobina pieprzu.Podawać z makaronem,ryżem lub kostką z kaszy manny posypujac zieloną pietruszką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie ewentualnie doprawić i zaciągnąć sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody. Gulasz zagotować i podawać np. z ugotowanym makaronem
Ewa w kuchni