makaron robiłam oczywiście dużo wcześniej, po drodze jednak były konkursy, pomidorowe i jeszcze parę innych spraw, więc zamieszczam dopiero teraz i mam nadzieję, że amatorom kurek przypomni miłe chwile. ;) Przepis powstał spontanicznie, zainspirowany zdjęciami podobnych makaronów, które pojawiały się na "Durszlaku" i nieco później zrobiłam swoją wersję makaronu spaghetti z dodatkiem kurczaka, kurek i cukinii. Bardzo smaczną wersję. ;) Składniki(...)makaronu spaghetti 1 nieduża pierś kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 100 - 150 g kurek 2 łyżki masła 2 szalotki 1/2 średniej cukinii 150 g śmietanki 30% 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 5-6 gałązek zielonej pietruszki sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 . Makaron ugotować al dente, odcedzić, trzymać w cieple. 2. Mięso
Kuchnia Prezydentowejponieważ moje szczęście dziś łączy się z tematem pracy, a jak wiadomo najwięcej i najwydajniej pracują w Japonii to wrzucam Wam miso ramen, pyszną wielką zupę japońską z makaronem i dodatkami. Moim zdaniem, to prawdziwa królowa wszystkich zup! Muszę koniecznie dodać, że miso ramen była pierwszą z azjatyckich zup, którą zrobiłam samodzielnie, czyli porwałam się nieco z motyką na słońce(...)łyżki wywaru i kostkę rosołową (1/3). Dodać pozbawione pestek i pokrojone w paseczki papryczki chili, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. 3. MAKARON 2 porcje japońskiego makaronu ramen (najlepiej nieco grubszych, żółtawych nitek) 2 łyżki curry, 1 łyżka soli, 1 łyżka oleju rzepakowego lub kukurydzianego Makaron - gotować 2 minuty
Kuchnia PrezydentowejZapraszamy na kolejną dawkę makaronu na naszym blogu. Bardzo lubimy makarony więc staramy się sami coś wymyśleć i tak powstał makaron z pieczarkami i porem Składniki: - 150 g makaronu fusilli - 200 g pieczarek - 40 g masła - 150 g śmietanki 18% - 1 por - 1 cebula - 50 g parmezanu - kilka gałązek zielonej pietruszki - pieprz, sól Składniki na 2 porcje. Najpierw rozpuszczamy masło(...)pieczarki. Całość razem mieszamy, doprawiamy, dodajemy zieloną pietruszkę i podsmażamy kilka minut. Na koniec wlewamy śmietankę i dusimy aby śmietanka się zredukowała do konsystencji sosu. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i dodajemy go do sosu i dokładnie mieszamy. Smacznego
Kuchenne Wariacjechoćby się waliło i paliło, to coś przyrządzę. I udało się. Danie było gotowe z 20 minut, ale naprawdę rewelacyjne - doskonałe na taki gorący dzień jak dzisiaj. Zapraszam na makaron mafalde z sosem z sera gorgonzola i szpinakiem, podanym ze świeżymi pomidorami. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu mafalde, 250 gram świeżych liści szpinaku, 150 gram sera gorgonzola(...)oliwę dodawać już po soleniu, gdyż sól nie rozpuszcza się w oliwie, rozpuszcza się natomiast w wodzie zawartej w soku z pomidorów, dzięki czemu uzyskują one lepszy smak. Makaron mafalde ugotowałem według przepisu na opakowaniu, aby był lekko twardawy w środku - jak ładnie mówią to Włosi "al' dente". Oczywiście nie ma żadnych przeciwwskazań, aby użyć innego rodzaju makaronu - istotnym jest
Wyprawy kulinarneszczęście i dzięki współpracy ze sklepem Centrum Sylwetki dostałam możliwość przetestowania jednego z produktów linii *SKINNY NOODLES* jakim jest najmniej kaloryczny makaron 6.4 kcal w 100 g! Jest cieńszy od tradycyjnego makaronu, nie pęka tak łatwo i ma żelową konsystencję. Makaron Skinny Noodles nie posiada smaku dlatego doskonale absorbuje smaki potraw takich jak sosy oraz zupy. Dlatego(...)też zdecydowałam się go połączyć z intensywnym smakowo sosem pomidorowy. Jak moje wrażenia? Faktycznie makaron nie ma żadnego konkretnego smaku, nie przypomina tradycyjnego makaronu, o jego smaku decyduje to z czym go podamy, syci i urozmaica zwykłe dania, a jedząc go ze świadomością, że ma jedyne 6.4 kalorii jeszcze bardziej przemawia na korzyść danej potrawy. To czy będzie komuś smakować
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWitajcie :) Ostatnio dostałam paczuszkę od Makaronów Polskich - http://www.makarony.pl/ Jednym z makaronów był Makaron orkiszowy . Pyszny i zdrowy , postanowiłam go przygotować z warzywami . Smakował wyśmienicie i szybko znikał z talerzy(...)Zapraszam :) Składniki ; 400 g Makaronu orkiszowego świderki - http://www.makarony.pl/ 2 małe cukinie 1 papryka czerwona kawałek pora 3 marchewki 1 cebula około 7 dużych pieczarek pieprz, vegeta lub sól do smaku 4 łyżki dobrej oliwy 1 łyżka suszonej bazylii Wykonanie : Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie. Marchewkę obrać , umyć i pokroić w grubą kostkę . Paprykę oczyścić
Sama słodycz i szczypta chiliKiedy padła propozycja wspólnego gotowania, którego kluczowymi składnikami będą szpinak i makaron, w pierwszej chwili odpadłam. Bo przecież nic słodkiego się z tego zrobić nie da ( a może...? ). Jednocześnie miałam ogromną ochotę na zupę z makaronem, najlepiej pomidorówkę; taką, jaką robiła Mama - tylko, że do niej trzeba by ugotować rosół, a tego jeszcze nigdy nie próbowałam (wiem, wiem, wstyd ). Myślałam(...)myślałam, niemal że myśliwym zostając (jak mawia Tatuś), aż w końcu wpadłam na genialny, w moim odczuciu, pomysł - zupę szpinakową z makaronem. Teraz już wszystko poszło gładko (poza tym, że pod koniec maja nigdzie nie mogłam znaleźć świeżego szpinaku, i musiałam posiłkować się mrożonym; byłam jednak mocno zdeterminowana, i ten drobny szczegół na przeszkodzie mi nie stanął). Zupa to szpinak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMakarony z warzywami to moje ulubione dania. Każde warzywo doskonale pasuje do makaronu i przy niewielkim nakładzie pracy i składników można przygotować pyszne oryginalne potrawy. W kuchni włoskiej można znaleźć doskonałe propozycje na makarony z różnymi warzywami. Choćby słynny makaron ze szpinakiem czy bietolą . U mnie tym razem mniej(...)wszystkie zielone liście /ugotowane , skropione oliwą i octem/. Moja propozycja to pyszne spaghetti razowe ze świeżą botwinką. Składniki: /2 porcje/ 200 g makaronu spaghetti /razowy 1 mały pęczek botwinki ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny zielony koperek 2-3 łyżki octu balsamicznego sól
Zakamarki mojej kuchnigarnek, 1 nóż, 1 deska, 5 minut krojenia, 10 minut gotowania i gotowe! Szybko, prosto, mało sprzątania a do tego super pysznie (; Dana ilość wody zostanie wsiąknięta przez makaron a reszta wyparuje więc nie trzeba odsączać. Czyli przepis na makaron razowy z cukinią, brokułem i pieczarkami w sosie śmietanowym z mozzarellą(...)Składniki (2-3 porcje): 150 g makaronu 1 cukinia 150 g pieczarek 150 g brokuła 2 1/2 szklanki wody niecałą 1/2 szklanki śmietanki 1 mozzarella 2 ząbki czosnku 1 bulion warzywny 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka chilli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru Przygotowanie (15 minut): - czosnek rozgniatamy, cukinię kroimy w kosteczkę, brokuła w kawałki a pieczarki
Pora na pora i pomidorainnymi blogerami kulinarnymi z całej Polski, uczestniczyć w studyjnym wyjeździe do fabryki Lubelli w Lublinie. Poniżej krótka relacja z tego bardzo ciekawego wydarzenia. Marka Lubella to lider na rynku makaronów w Polsce. Jest także producentem płatków śniadaniowych, paluszków, kasz i mąk. Historia firmy sięga XVI wieku i jest bardzo bogata. Na przestrzeni ostatnich lat fabryka została zmodernizowana i stała się(...)największą i najnowocześniejszą Polsce linią do produkcji makaronów najwyższej jakości. Dodatkowo w 2007 nastąpiła modernizacja lubelskiego młyna, dzięki temu można w nim wytwarzać semolinę, czyli najlepszy surowiec do produkcji makaronu. Po dotarciu do Lublina zostaliśmy poczęstowani ciepłymi napojami i słodkimi przekąskami oraz owocami, a potem mogliśmy obejrzeć prezentację na temat historii fabryki, filozofii marki i oczywiście
Kulinarne przygody GatitySkładniki: (4 porcje): 240 gram makaronu- u mnie kukurydziany 1/2 pęczka szparagów zielonych 1/2 kubeczka ricotty garść świeżej natki pietruszki i świeżego oregano 6-7 plasterków szynki parmeńskiej 50 gram parmezanu 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu sól, pieprz dwa ząbki czosnku oliwa z oliwek gałka muszkatołowa Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, szparagi gotujemy(...)dekoracji). Szparagi odcedzamy i kroimy w ukośne plastry, pozostawiając główki osobno do dekoracji. Pokrojone szparagi wrzucamy na patelnię do czosnku i szynki parmeńskiej, chwilę smażymy. Wlewamy wodę z gotowania makaronu (1/2 szklanki), dodajemy ricottę i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie w garnku w którym gotował się makaron mieszamy: makaron, sos z ricotty oraz drobno posiekane świeże zioła
Mango Papajajeść Carbonarę codziennie! Dlaczego u mnie są dwa żółtka i jajko? Robiłam bezy i dwa żółtka mi zostały, po prostu chciałam je wykorzystać i nie żałuję tej decyzji, bo makaron wyszedł aksamitny! Koniec gadania, czas na gotowanie! Składniki: makaron tagiatelle około 10 - 15 dag wędzonego boczku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 żółtka 1 jajko sól pieprz około 3 łyżki(...)startego parmezanu 3 ząbki czosnku Wykonanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. W czasie, kiedy makaron się gotuje ja kroję boczek na plastry, a potem w drobną kostkę i wrzucam do woka i smażę. Potem wrzucam posiekany czosnek, lekko rumienię. W głębokim talerzu widelcem roztrzepuję jajko z żółtkami, doprawiam pieprzem i odrobiną soli, gdyż boczek wędzony jest słodki i nie chcę
Blondynka Gotujebardzo smaczne i można przemycić w nim sporo cukini i zjeść ją ze smakiem. A to przecież warzywo. Potrzebne nam będą (porcja dla 6-ciu osób) : 500 g makaronu, 6 małych cukinii, 1 ząbek czosnku, 5 suszonych pomidorów, 25 cl śmietany, 1 jajko, szczypta gałki muszkatułowej, kilka świeżych listków bazyli, sól i pieprz. Przygotowanie 20 minut, Gotowanie 50 minut(...)Przepis : Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu). Makaron powinien być al dente (czyli nie rozgotowany). Następnie odcedzić go i odstawić na bok. Umyć cukinie, pokroić na plasterki, nie obierając ze skórki. Podsmażać delikatnie na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku. Posolić, doprawić do smaku pieprzem. Jeszcze gotować na małym ogniu przez
MODA NA BIODziś coś na szybko, gdyż wróciłam do domu baaardzo głodna.Nie mam czasu stać przy kuchni, moje danie jest więc kilkuminutowe i pyszne! Składniki: 2 garście makaronu świderki pełne ziarno Makarony Polskie opakowanie mieszanki bukiet 9 warzyw mrożonej Iglotex 1/2 szklanki bulionu 1,5 szklanki śmietany 30 % 2 serki topione naturalne trójkąciki sól,pieprz Wykonanie(...)Makaron gotujemy al dente, osączamy. Na patelnię wrzucamy warzywa, przesmażamy, dolewamy bulion, dusimy ok 10 minut. Dodajemy makaron, doprawiamy sola i pieprzm do smaku. Dolewamy smietankę i wrzucamy serki. Mieszamy żeby nie przywarło do patelni. Śmietana zgęstnieje tworząc fajny sosik. Do wykonanie dania użyłam mrożonych warzyw IGLOTEX. Zapraszam na stronę firmy gdzie znajdziecie cały asortyment , wszystkie produkty
Z Majeczką w kuchnirobią to ze śmietaną. Danie nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, co jest szczególnie przydatne, jeśli mamy na dworze 35 C. Czas przygotowania to zaledwie czas potrzebny do ugotowania makaronu. Spaghetti z ziołami i pomidorami w jogurcie. (4 osoby) Składniki : 1/2 paczki spaghetti 3 duże pomidory 1/2 cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku roszponka Gotujemy(...)makaron al dente. W czasie kiedy makaron się gotuje, kroimy pomidory, najlepiej nieregularnie. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i odrobinę soli, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Makaron al dente przelewamy wodą, aby powstrzymać proces gotowania. Odstawiamy, a na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy trzy łyżki
vegetanie