daniem kultowym na miarę BicMaca, nie umniejszając temu pierwszemu. Kluczem do sukcesu zdobycia tak olbrzymiej popularności japońskiej zupy z pewnością są dodatki. Nasz polski rosół zwykle ogranicza się do makaronu, pokrojonej w kostkę marchewki i zieleniny. Jednak ramen to zabawa w układanie własnej zupy od podstaw. Możliwości jest mnóstwo. Już sam bulion daje olbrzymie pole do popisu, bo rozróżniamy wywary(...)produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion w proszku i najważniejszy składnik — makaron ramen. Zajrzyjcie tam koniecznie, bo mnogość produktów z różnych kuchni świata, jak i pokarmów pochodzenia organicznego naprawdę zachwyca. Wystarczy kilka kliknięć i do naszego koszyka ląduje niemalże wszystko, co potrzeba. Później
Food Squaremakaron miałam ochotę od kilku tygodni. Od kilku dni natomiast tęskniłam za smakiem pieczarek z serem pleśniowym. W lodówce znalazły się liście jarmużu. I tak powstało danie, którym się wczoraj opychałam ;) Składniki (na 3 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti 5 dużych pieczarek cebula 6 liści jarmużu (bez stwardniałych łodyżek) ok. 70 g sera z niebieską pleśnią płaska łyżeczka mielonego(...)jest tak ostra jak cayenne) sól pieprz zioła prowansalskie 2 łyżki oleju do smażenia Pieczarki pokroić i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. W garnku nastawić wodę do ugotowania makaronu. Posolić ją przed wrzuceniem spaghetti. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do pieczarek, gdy te zmiękną i wyparuje nadmiar wody z nich. Jarmuż pokroić na kawałki. Wrzucić na patelnię
Weekendy w domu i ogrodzieDziś moja propozycja na pyszny, sycący i błyskawiczny w przygotowaniu obiad, a mianowicie makaron w aksamitnym sosie serowym. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, co jest bardzo istotne, gdy wracamy zmarznięci, głodni i zmęczeni z pracy, a rodzina domaga się obiadu natychmiast. Kolejną jego zaletą jest to, że smak można dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytego sera, czy dodatków. Ja użyłam serka(...)się każda inna wersja np. serek z ziołami (pycha!), a zamiast brokuła polecam szpinak lub ugotowany wcześniej jarmuż, albo zielony groszek. Zapraszam na talerz gorącego makaronu :) Składniki na makaron w sosie serowo-pieczarkowym z brokułami: 250 g makaronu 1 cebula 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 dobrej jakości serek topiony z pieczarkami
Rozpustne gotowanieśrednia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta(...)cała woda odparuje. Gdy już na patelni prawie nie ma wody z warzyw robimy na niej miejsce i wrzucamy mięso wraz z zalewą, ciągle smażymy mieszając. W międzyczasie przyrządzamy makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu. Ja korzystałam z makaronu ryżowego typu wstążki, ktory trzeba kilka minut gotować, ale nie wszystkie makarony ryżowe tego wymagają. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy
Martyna Cooksświeżych przez cały rok.. Przypuszczam, że byłyby u mnie częstym elementem dań, takim, jakim są pieczarki. W ten sposób, chciałabym zaproponować lżejszą, odchudzoną wersję sosu kurkowego z makaronem, który smakowo nie odbiega od tradycyjnego z użyciem 30%-owej śmietanki. Składniki na 3 porcje. Składniki: - 250g makaronu razowego - 200g kurek - 1-2 cebule - 80ml śmietany 12% - 50ml wytrawnego białego wina(...)łyżka oleju kokosowego - łyżka płatków jaglanych/ryżowych - pół natki pietruszki - sól, pieprz *opcjonalnie: posiekana natka pietruszki i tarty parmezan do dekoracji Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Kurki myjemy, oczyszczamy i delikatnie osuszamy. Duże okazy kroimy na mniejsze kawałki, mniejsze możemy zostawić, aczkolwiek jeśli nie lubimy całych grzybów w sosach - kroimy wszystkie. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni
Be Fit Be Strongjeść tradycyjnych zup i kotletów, warto uciec do Toskanii – choćby kulinarnie. Proponuję, żebyśmy wybrali się tam dziś z Tessą Capponi-Borawską, która w swoim dzienniku podaje przepis na makaron z sosem pomidorowym idealny na upały – bo sosu nie trzeba gotować. Wbrew pozorom, ten makaron wcale nie jest zimny. Jego temperaturę określiłabym jako komfortową w zastanych okolicznościach przyrody. Jest(...)kilogram dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe) pęczek świeżej bazylii 3 – 4 ząbki czosnku 100 g tartego parmezanu (może też być grana padano) oliwa z oliwek 500 g krótkiego makaronu sól świeżo mielony pieprz pół płaskiej łyżeczki cukru (opcjonalnie, nie było w oryginalnym przepisie) Teraz działamy bardzo szybko: Nastawiamy makaron do gotowania. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy je ze skórki
PatchworkMuszę się podzielić ze światem obawami co do kleszczy, wściekłych lisów i ślepych myśliwych (lub odwrotnie). Na moje szczęście grzyby można kupić. Więc korzystam ile wlezie. Dziś przed Państwem makaron z kurkami i orzechami laskowymi. Ma jakiś pierdyliard kalorii, ale jak mam zginąć zjedzona przez wściekłe lisy, to przynajmniej zginę nażarta! Potrzebujemy: makaron tagliatelle 200 g kurek dwie garście orzechów(...)laskowych pół małej, białe cebuli 200 ml śmietanki 18% (użyłam łaciatej) sól, pieprz, gałka muszkatołowa świeże oregano – konieczne! łyżka masła Stawiamy makaron i zabieramy się za sos. Orzechy drobno siekamy i prażymy je na suchej patelni aż zaczną pachnieć i łapać kolor. Tu przypominam, że kolor czarny nie jest kolorem pożądanym. Uprażone orzechy zsypujemy na talerz i na tę samą
ladykitchenAROMATYCZNY MAKARON ZE WSTĄŻKAMI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI Kolejna moja makaronowa propozycja na ekspresowy, letni obiad. Do makaronu dodałam delikatne wstążki z cukinii i marchewki, które fajnie się z nim komponują i pięknie wyglądają. Do tego pyszne krewetki, z dużą ilością czosnku i rozmarynem. Przygotowanie dania, tak jak przy Makaronie Caprese , zajmie Wam nie więcej niż(...)minut. Całość smakuje wybornie :) SKŁADNIKI (na około 2 porcje): 250 g makaronu np. wstążki 1 cukinia 2 średnie marchewki 300 g krewetek (użyłam tygrysich i koktajlowych) 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 0,5 łyżeczki płatków chili 2 gałązki rozmarynu sól świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź
Słodko-Słony Świat IlonyMakaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą . Dzisiaj Środa Popielcowa, a u mnie na stole zamiast tradycyjnego śledzia, kolorowy makaron. Szybki obiad bezmięsny, ale bardzo smaczny. Uwielbiam szpinak, dlatego mam go zawsze duuużo w ogródku, wystarczy zebrać, umyć, osuszyć, poporcjować i do zamrażalnika. Zimą jak znalazł... Potrzebujemy: makaron (u mnie makaron trójkolorowy ze szpinakiem i pomidorami) słoiczek suszonych pomidorów szpinak(...)świeży bądź mrożony (2 garści) opakowanie sera feta pieprz 2 ząbki czosnku Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Pomidory drobno kroimy, olej z pomidorów wykorzystujemy do smażenia (jest bardzo aromatyczny). Szpinak lekko podsmażamy, dosłownie 1-2 min, dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory i pokrojoną w kostkę fetę. Chwilę smażymy. Dokładamy makaron dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i gotowe
na moim stole...Ciekawy pomysł na rybkę. Przepis ten bierze udział w konkursie makaronu Międzybrodzkiego "ŻYWIOŁOWE WYZWANIE". Jako żywioł powierza miałam do wyboru, prócz makaronu dwa składniki z listy. Dodatkowo Istria Bogucice nadała potrawie szyk i klasę. Istria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy. - See more at: http://pocalunkimalinowe.blogspot.com/#sthash.WLJEtPza.dpuf Istria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy. - See more(...)pocalunkimalinowe.blogspot.com/#sthash.WLJEtPza.dpuf Składniki: makaron Międzybrodzki 4 jajeczny gniazda wstążki pół opakowania 4 płaty miruny 200 g mrożonego szpinaku 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2-4 łyżki kwaśnej śmietany olej do smażenia bułka tarta mąka pszenna Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smażymy go partiami w mocno rozgrzanym oleju i odsączamy
Malinowe PocałunkiJakiś czas temu znalazłam się w gronie konkursowych szczęśliwców i dostałam bogatą paczuszkę makaronów Międzybrodzkich, drugi etap polegał na przygotowaniu dania z makaronem i dwóch składników wybranych przez siebie z pośród pięciu narzuconych przez organizatora, z wybranego wcześniej żywiołu, moim była ZIEMIA, nie było tak łatwo mając do dyspozycji składniki takie jak: -Seler -Burak -Cebula -Topinambur -Kiełki(...)skoro powiedziało się A trzeba było powiedzieć B ;-) Niebanalne połączenie drobnego makaronu z warstwą buraczków, cebuli, kiszonego ogórka i selera naciowego, stworzyło zgrany duet, a sposób podania zachęca do konsumpcji . Składniki: 20 dag drobnego makaronu u mnie gwiazdki Mi ę dzybrodzki 3 ś rednie buraki 1 cebula 3 ogórki kiszone Łodyga selera naciowego 2 płaskie ły ż ki majonezu sól
Wanilia i Kardamoncałe dnie. Niemniej jednak myślę o Was codziennie! Kiedy tylko znajduję chwilę - próbuję nowych smaków i rozmyślam o przepisach :) Na pierwszy ogień nadrabianych zaległości wpadają Szparagi z pomidorami i makaronem z semoliny - pozycja wybrana przez miłośników Spektrum odwiedzających fanpage . Składniki: (na 2 porcje) 160g makaronu z semoliny (ja uwielbiam PASTALSOLE - Capunti alla Puttanesca) 1 puszka (ok. 400g) obranych(...)łyżki oliwy z oliwek extra virgin pęczek szparagów zielonych świeżo mielony czarny pieprz rozmaryn i bazylia (użyłam suszonych) 1 łyżeczka tartego parmezanu szczypta soli do wody na makaron * możecie użyć zamiast puszkowanych - 3 dużych świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę Do dzieła: Makaron wrzucamy na osolony wrzątek (to ważne, bez soli makaron będzie bez smaku) z dodatkiem łyżki
Spektrum SmakuPozostaje tylko poćwiczyć w domu, pooglądać film, bądź poczytać książkę przy dobrej, domowej kawie. A dzisiaj, przepis bardzo nowalijkowy. Wiosenno-letni, pełen zieleni, świeżości i dobrego smaku, czyli makaron z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej. Wszyscy ogromnie żałowaliśmy, że tak szybko się skończył, gdyż był niesamowity! Koniecznie musicie spróbować tego połączenia! Pasta świetnie nadaje się(...)tylko do makaronu, kaszy, ryżu na obiad, ale również jako dodatek na kanapki. Składniki: - 250g makaronu razowego (u mnie 3-kolorowy, może być bezglutenowy) - 300-350g bobu (ugotowanego, obranego) - 250-300g groszku cukrowego (obranego) - 200g śmietany 12% - 100g parmezanu - 100g szynki - prosciutto di Parma (można pominąć) - 30 listków bazylii - 10 listków mięty - 1 cebula - 3 ząbki czosnku
Be Fit Be StrongKochamy włoski makaron. Proste połączenie składników zaowocowało. Makaron ,zielenina i parmezan to strzał w dziesiątkę. Składniki 250 g makaronu Angotti pęczek natki pietruszki garść świeżej bazylii garść świeżego majeranku 100 ml oliwy z oliwek parmezan sól morska Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy (odrobinę wody z gotowania zostawiamy ok.50 ml). Bazylię ,majeranek oraz natkę siekamy(...)miksujemy z oliwą. Do smaku doprawiamy solą. Makaron przekładamy do garnka ,dodajemy wodę z gotowania ,podgrzewamy. Dodajemy pesto i cały czas mieszając ,podgrzewamy 2-3 min. Makaron przekładamy do talerzy i posypujemy startym parmezanem
R'n'G Kitchenpewnie zauważyliście conchiglioni jest jednym z moich ulubionych makaronów :) Chyba dlatego, że lubię nadziewać zarówno makaron jak i mięso :) Można go zrobić na bardzo dużo sposobów, dziś połączyłem go z bobem, a poprzedni przepis znajdziecie tu . Składniki : 10 szt makaronu Conchiglioni Rigata 20 szt bobu 3 suszone pomidory 2 plastry surowego boczku bazylia bazylia czerwona(...)łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : zioła toskańskie Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i układamy pojemnik na 1 poziomie parowaru. Bób płuczemy i przekładamy do pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury i wkładamy na 2 poziom urządzenia. Zalewamy wrzątkiem conchiglioni,bób i pojemnik na wodę. Włączamy parowar na 13 minut. Poprzednio bób robiłem 20 minut
Parowar Faceta