Makaron, żeby mi smakował, musi być naprawdę dobry. Prawdopodobnie brzmi to abstrakcyjnie, ale mam uczulenie na niedobry makaron i potrafię go wyczuć. Po prostu go nie jem, nie lubię i staram się unikać. Gdy przyszła do mnie "kolorowa paczka om nom nom", byłam trochę przerażona, że to akurat makarony... Skoro jednak zostałam wytypowana do jej otrzymania, nie mogłam po prostu(...)pozwolić, by leżał w szafie... i dobrze! Bo akurat ten makaron ugotował się szybko, był sprężysty i po prostu smaczny. Nie wiem, czy to kwestia mojego zielonego quasipesto, czy rzeczy innej, ale z całości jestem zadowolona. A sos nazwałam quasipesto, bo nie ma w nim żadnych ziaren. Jest za to gęsty jogurt naturalny, który nawiązuje do kuchni bałkańskiej, w której
Kuchenna Kontrrewolucyakuchni, ale obawy okazały się bezpodstawne. Choć z przedstawionego obrazka wynika coś zupełnie odmiennego, udało nam się przyrządzić pyszny, zielony obiad. 0,5kg dobrych parówek (u mnie berlinki) makaron spaghetti (u mnie barilla, nie rozgotuje się) makaron muszelki puszka zielonego groszku konserwowego 1 opakowanie (500g) mrożonego szpinaku 1 mała śmietana (kwaśna 18%) kilka cienkich plasterków wędzonego boczku kilka plasterków sera(...)chilli do smaku zielony i czarny barwnik spożywczy Parówki pozbawiamy folii, jeśli w takowej zostały zakupione i kroimy je w niezbyt duże cząstki. Jak na zdjęciu, przebijamy je surowym makaronem tak, by z jednej strony było go wiele więcej. W wysokim garnku zagotowujemy wodę ze sporą ilością zielonego barwnika oraz łyżeczką soli. Parówki z makaronem wrzucamy do wrzątku i gotujemy
Kuchenna KontrrewolucyaSzansa. Podróż w nieznane. Co to będzie, co to będzie... Składniki: 1 opakowanie makaronu (400 g) 1 cukinia 2 papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 50 dag pieczarek 200 g sera żółtego 1 puszka kukurydzy sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka Makaron gotujemy w posolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę(...)paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu wsypujemy kukurydzę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Makaron mieszamy razem z warzywami i przekładamy do naczynia żaroodpornego tworząc warstwy: makaron-ser-makaron-ser-makaron-ser. Wierzch zapiekanki posypujemy oregano. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez
My simple kitchensmaczne danie w 15 minut, inspirowane włoską sałatką Caprese ( link do przepisu) , w której główną rolę gra mozzarella, bazylia oraz pomidory. Moja propozycja to sycący, o bardzo ciekawym smaku makaron ugotowany w wywarze warzywnym, z aromatycznym, bazyliowym pesto na słoneczniku z mozzarellą (która dodatkowo wzbogaca smak bazylii i pomidorów) oraz pomidorkami koktajlowymi. Danie, które warto docenić nie tylko ze względu(...)prostotę i ekspresowy czas przygotowania- czyli tylko na czas gotowania się makaronu- ale i za doskonały smak! :) Wypróbujcie, koniecznie! Składniki na 3 porcje: * makaron- 125 g * słonecznik- 1/2 szklanki * świeża bazylia- 1 doniczka * mozzarella Arla Apetina z pomidorami i bazylią- 100 g * czosnek- 1 ząbek * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz- do smaku * sok z cytryny- 1 łyżka * pomidory koktajlowe
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj nasz pierwszy przepis na szybki, wegański i przepyszny obiad. Kluczem jest prostota, dlatego zachęcamy Was do przygotowania makaronu z suszonymi pomidorami, tofu, oliwkami doprawionymi świeżą bazylią i rukolą. Przyrządzanie tego obiadu zajmie Wam maksymalnie pół godzinki, a poczujecie trochę śródziemnomorskiego klimatu :) Wegański makaron z suszonymi pomidorami i tofu Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 300 g wegańskiego makaronu(...)oliwek Liście świeżej bazylii Liście świeżej rukoli Oliwa Przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz ziołowy Sól i pieprz wg uznania 1. W pierwszej kolejności gotujemy makaron al dente, a po około 10 minutach odcedzamy go. 2. W czasie, gdy makaron się gotuje kroimy suszone pomidory w drobne paseczki, tofu w kostkę, oliwki w paski, a czosnek
Bananowe PoleTradycyjna zapiekanka makaronowa na szybko Składniki: 20 dag makaron świderki 20 dag pieczarki 20 dag szynka wędzona/ kiełbasa przecier pomidorowy 1 słoiczek / mały 5 dag ser żółty / starty 1 szt cebula biała 3 ząbki czosnek zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki masło Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą(...)odcedzić. Następnie naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego makaron. Cebulę z czosnkiem obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć na maśle i gdy woda odparuje dodać pokrojoną szynkę/kiełbasę. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać . Przecier pomidorowy rozcieńczyć w połowie szklanki wody
Tradycyjna Kuchniamyślą o konkursie organizowany przez firmę Lubella ;) Termin zgłaszania przepisów jest do dziś, czyli standardowo zostawiłam wszystko na ostatnią chwilę;p Składniki (1-1,5 porcji): spora garść makaronu typu piórka firmy Lubella 0,5 opakowania sera feta 3-4 łyżki mleka około 250g mrożonego szpinaku ząbek czosnku odrobina oleju ryżowego (lub innego typu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa wg. smaku(...)jajko 4 łyżki serka wiejskiego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu ser feta rozduszamy widelcem i mieszamy z mlekiem przy pomocy wyciskarki do kremów lub innego wynalazku faszerujemy makaron rozrzedzonym serem 4. na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku 5. kiedy czosnek się ładnie zbrązowi wrzucamy na patelnię szpinak 6. smażymy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPierwszy raz robiła, sama wymyśliłam i się zachwyciłam! :D Nic dodać, nic ująć, BOMBA! proste, szybkie, to chyba będzie od dziś moje popisowe danie ;) Składniki (2 porcje): garść makaronu ryżowego (wstążki) puszka łososia w sosie własnym (po odsączeniu około 90g) 1 żółtko łyżka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku łyżeczka oleju ryżowego(...)firmy Oleofarm sól morska, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w dość szczodrze posolonej wodzie:)) odcedzamy (zostawiając około 1/4 szklanki wody po makaronie) i przepłukujemy zimną wodą na teflonowej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy rozduszony ząbek czosnku smażymy, aż się zezłoci dodajemy makaron, chwilę podsmażamy mieszając w szklance dokładnie mieszamy wodę od makaronu, jogurt, żółtko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmiałam pomysłu jak nazwać ten przepis, makaron z suszonymi pomidorami, brokułami, wędzonym kurczakiem, serem fetą? bez sensu! zrobiłam go szybko, był to mój obiad więc mamy OBIAD NA SZYBKO, mało oryginalne, ale sama jestem mało oryginalna więc pasuje;p Czym Wam też ostatnio włączyło się jesienne PARCIE NA ŻARCIE? chyba muszę zgłosić się do jakiejś grupy wsparcia;p Składniki (dwie(...)pomidorów w oleju i ziołach plaster fety półtłustej (około 1cm;)) wędzona pierś z kurczaka około 2 łyżek mieszanki ziaren Piekło-Niebo sól, pieprz wg. smaku 2 porcje makaronu niskowęglowodanowego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu żeby zaoszczędzić czasu, wody i gazu ;) pod koniec gotowania makaronu dorzucamy brokuły przy pomocy papierowego ręcznika pozbywamy się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSłońce, upały – wreszcie przyszły po zbyt długiej zimie i jesiennej wiośnie. Szkoda wiec czasu na siedzenie w kuchni – dlatego dziś danie sezonowe makaron ze szparagami w 20 minut i na spacer! Składniki: makaron pęczek zielonych szparagów 10-12 suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku śmietana 200 ml starty parmezan (2-3 łyżki stołowe) 2 łyżki masła Przygotowanie: Zaczynamy(...)wstawienia makaronu. Możemy użyć każdego, na który mamy ochotę. Szparagi myjemy, jeśli trzeba odcinamy twarde końcówki i kroimy na ok 2 cm kawałki. Główki odkładamy na bok. Pokrojone szparagi (bez główek) wrzucamy na osoloną wrzącą wodę na 4 min. Główki dorzucamy po 3 minucie, tak żeby tylko lekko się podgotowały. Po 4 minutach odcedzamy i zalewamy zimną wodą, żeby zakończyć
Kulinarna Patilogiajednej osoby... czas około25-30 minut... Na obiad, kolację..smacznie i zdrowo - Makaron bavette lub inny 80 g (waga suchego makaronu, przed ugotowaniem) - 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego - 1/3 szklanki sosu pomidorowego lub 2 średnie, dojrzałe pomidory - 1 mała cebula - 3 ząbki czosnku - 50 g sera feta - szczypta pieprzu, soli, gałki muszkatołowej i jeden liść laurowy - 2 łyżki oleju(...)Wstaw wodę na makaron, a następnie gdy woda zawrze,posól ją i wrzuć makaron. Gotuj w/g przepisu na opakowaniu. W między czasie : Podsmaż na dwóch łyżkach oleju drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodaj szpinak, jeżeli masz mrożony , odciśnij go najpierw z wody. Po 5 minutach dodaj drobno posiekany czosnek. Posmaż kolejne 5 minut dodaj przyprawy i sos pomidorowy
Pasje JolkiPolecam Wam przygotować bardzo smaczne danie. Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem zapiekane w sosie. Klopsiki są pikantne, gdyż są przygotowane z dodatkiem sosu pomidorowego chilli, a do sosu dodany został jeszcze pieprz cayenne i gałka muszkatałowa. Klopsiki przygotowujemy bardzo często, a klopsiki z sosem to jedno z ulubionych dań mojego syna. Tym razem klopsiki zostały podane w formie(...)wieprzowego z łopatki, 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego z chilli 1 łyżka kaszki manny sól morska i pieprz do smaku majeranek prażona cebulka zielone szparagi ok. 100 g suchego makaronu Mielimy mięso, dodajemy pikantny sos, doprawiamy solą, pieprzem Cayenne, majerankiem, dodajemy jeszcze 1 łyżkę kaszki manny, prażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy, hakiem robota. Formujemy okrągłe klopsiki, które układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMarchew, pietruszkę, cukinię w paski pokroiłam i z cebulką na oleju ostrym kilka minut podsmażyłam. Makaron na al. dente ugotowałam i z warzywami zmieszałam. Dużo szczypiorku dodałam i czarnuszką posypałam. To danie na talerzu mieni się kolorami i zaskakuje słodko ostrymi smakami. Składniki: 100 g makaronu pappardelle, 1 młoda cebulka, 1 średniej wielkości marchewka, 1 pietruszka - korzeń, 1/2 cukinii(...)sól do smaku, pieprz do smaku, pęczek szczypiorku, 1 łyżeczka czarnuszki, olej rzepakowy z papryką ostrą. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy warzywa. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki
Moniki Smakołykisztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok z cytryny 2 łyżeczki, szpinak świeży 2 pęczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron nitki 25 dag, makaron kokardki 10 dag, mleko 3 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, ser żółty 20 dag pierś kurczaka pokroić(...)razem z pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem, dodać drobno pokrojone liście szpinaku, przyprawę w płynie, sok z cytryny i dusić z 5 minut do odparowania płynu w nie solonej wodzie makaron kokardki gotować z 3 minuty i dosypać makaron nitki, gotować z 2 minuty, wylać na durszlak i przelać zimną wodą - wsypać do garnka, dodać pieprz mielony, szpinak i wymieszać mleko
W Mojej Kuchni Lubiębyć do tego dobrą okazją. Oprócz szpinaku potrawa ta wykorzystuje także kilka innych składników jakich dotąd nie było jeszcze w recepturach na naszym blogu. Są to w szczególności risoni (makaron w kształcie ziarenek ryżu) oraz suszone figi. Zresztą oba z nich należą do kluczowych komponentów potrawy, od których bierze ona swój bardzo specyficzny smak. Chociaż przygotowanie tego dania wymaga odrobiny(...)wprawy i pewnej koordynacji działań (wszystkie 3 składowe: kaczka, sos i makaron powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie), to efekt jest zdecydowanie wart włożonych starań. Przepis mocno inspirowany podobnym, który można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska. Pierś z kaczki ze szpinakiem, risoni i sosem figowym 2015-02-23 13:48:35 Oryginalna w smaku pierś
Kulinarna Pokusa