półtora centymetrowe kawałki, odkładamy. Siekamy natkę i szczypior, odkładamy. W dużym garnku grzejemy 4-5 litrów wody i solimy – słoność powinna być odczuwalna, ale nie bardzo mocna. Gotujemy makaron do stanu al dente. Odlewamy sobie 160ml wody z gotowania makaronu, a makaron odcedzamy. W szerokim płaskim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek i smażymy, aż stanie się brązowy i chrupki(...)chwilę na bok (zostawiamy sobie łyżkę boczku do dekoracji). Wrzucamy na pozostały w rondlu tłuszcz czosnek, szybko mieszamy żeby od razu się usmażył i nie zrumienił, wrzucamy odcedzony makaron. Wlewamy wodę z gotowania makaronu, wsypujemy cały ser i zioła (zostawcie odrobinę do dekoracji), mocno pieprzymy mielonym pieprzem i bardzo dokładnie i dynamicznie mieszamy całość, do rozpuszczenia sera. Rondel ściągamy
Karo in the Kitchenzmęczeni po pracy i zastanawiacie się co przygotować na obiad… już spieszę z pomocą :) A jeszcze przez przypadek w lodówce macie szpinak to w kilka chwil przygotujecie pyszny makaron ze szpinakiem. Być może część z Was nie wie, dlaczego warto jeść szpinak – jeśli tak jest to polecam przeczytać TEN ARTYKUŁ . Makaron ze szpinakiem – składniki makaron tagliatelle paczka(...)świeżego szpinaku – 300g 2 -3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 topiony serek śmietankowy sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Makaron ze szpinakiem – przepis Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni, na masełku dusimy umyty wcześniej szpinak . Jak szpinak zmięknie i odparujemy z niego nadmiar wody, dodajemy przeciśnięty przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!współpracy zaprosiła mnie firma Agro - Wodzisław, która posiada w swojej ofercie między innymi makaron Pesso bez gotowania . Uwielbiam wszelkie kulinarne nowinki, koniecznie zatem musiałam go wypróbować! Muszę powiedzieć, że się nie zawiodłam! Makaron sprawdził się doskonale, jest bardzo smaczny a co najważniejsze - faktycznie przygotowuje się go bez gotowania, ba! Nawet nie wymaga zalania wrzątkiem - można również przygotować go od razu(...)wersji "na zimno", zalewając go po prostu zimną wodą. Bazując na wskazówkach z opakowania makaronu, przygotowałam go na potrzeby dzisiejszego przepisu w wersji właśnie "na zimno", zalewając go zimnym sokiem z buraków. Dzięki temu uzyskałam piękny, rubinowy kolor a makaron faktycznie się "ugotował bez gotowania" i to na zimno! Polecam ten produkt, według mnie świetnie nadawać się będzie
Garniec Magaliecolesław. Wierzcie lub nie, ale nigdy nie jadłam lepszych hamburgerów. Przygotowuje się je naprawdę szybko i są mega smaczne. Czasami można pozwolić sobie na taki fast foodowy obiad. :) Makaron Dominik nie jest największym fanem makaronu... ledwo toleruje te, które przyrządzam, a najbardziej lubi lasagne, która w ogóle nie przypomina mu makaronu. Ja natomiast makaron kocham i mogłabym go jeść(...)okrągło. Ale co poradzić? ;) Gdy tylko nadarza się okazja i Dominik pracuje np. na dzień lub wyjeżdża to w mojej kuchni królują makarony. A najczęściej najszybsze w przygotowaniu ich warianty. Pierwsza propozycja to makaron w sosie serowym, który przyrządza się naprawdę błyskawicznie. Ulubiony makaron, sos beszamelowy z dodatkiem ulubionych serów i gotowe! Druga propozycja to moja ukochana carbonara
Cooking Monstercolesław. Wierzcie lub nie, ale nigdy nie jadłam lepszych hamburgerów. Przygotowuje się je naprawdę szybko i są mega smaczne. Czasami można pozwolić sobie na taki fast foodowy obiad. :) Makaron Dominik nie jest największym fanem makaronu... ledwo toleruje te, które przyrządzam, a najbardziej lubi lasagne, która w ogóle nie przypomina mu makaronu. Ja natomiast makaron kocham i mogłabym go jeść(...)okrągło. Ale co poradzić? ;) Gdy tylko nadarza się okazja i Dominik pracuje np. na dzień lub wyjeżdża to w mojej kuchni królują makarony. A najczęściej najszybsze w przygotowaniu ich warianty. Pierwsza propozycja to makaron w sosie serowym, który przyrządza się naprawdę błyskawicznie. Ulubiony makaron, sos beszamelowy z dodatkiem ulubionych serów i gotowe! Druga propozycja to moja ukochana carbonara
Cooking Monsterkolejne kolorowe i lekkie danie inspirowane kuchniami Azji. Pokrojoną wieprzowinę umieszczamy na kilka godzin w przyprawach, następnie podsmażamy i dusimy, na koniec zaś łączymy z warzywami i makaronem chińskim (vermicelli). My zwyczajowo używamy szynki lub biodrówki, ale teoretycznie można wykorzystać również inne rodzaje chudej wieprzowiny, np. łopatkę – pamiętając jednak, że na pewno mniej lub bardziej zmieni to smak dania. Polecamy(...)dodatkową solą. Przyprawy użyte do sporządzenia marynaty, która razem z mięsem w całości trafia na patelnię, wystarczą ilościowo zarówno do samego mięsa jak i dodanych na koniec warzyw oraz makaronu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w woku. Zgodnie z poniższym przepisem danie przygotowujemy jako zasadniczo duszone. Wyjątkiem jest tylko szybkie podsmażenie mięsa na samym początku. Nie jest to więc
Kulinarna PokusaPesto z jarmużu znakomicie sprawdzi się na grzankach, na pizzy, czy w postaci zapieczonej na rybie. Ja jednak najbardziej lubię pesto klasycznie – po prostu z makaronem. Taki obiad przygotowuje się około 10 minut – w sam raz dla zapracowanych osób. Makaron z pesto jarmużowym robiłam już w tym sezonie kilkukrotnie i zawsze znikał błyskawicznie. Świetne danie, gdy mamy ochotę(...)coś lekkiego. Pesto ma orzechowy, słodkawy posmak, dlatego przygotowując makaron z pesto z jarmużu, często kruszę na wierzch nieco fety – jej słoność świetnie równoważy smaki. Pycha! Pesto z jarmużu z makaronem: ok. 60 g liści jarmużu pociętych na kawałki (ok. 2 szklanki) 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm kawałek
Poezja smakuznowu danie, które przygotujemy szybko i bez kłopotu. Użyłam pełnoziarnistego makaronu żytniego - bardzo smaczny, polecam, i smażonych pomidorów z puszki. Spotkałam je pierwszy raz i bardzo chciałam sprawdzić jak smakują. Są dobre .W potrawach takich jak ta sprawdzą się na pewno świetnie. Oczywiście pomidory z puszki możemy zastąpić dobrymi, świeżymi, dojrzałymi pomidorami. Warto(...)daniu wykorzystałam tylko łodygi i liście botwinki - młode buraczki zostały upieczone i powstał z nich pyszny chłodnik . inspiracją był ten przepis składniki 150 g makaronu pełnoziarnistego 1 łyżka oliwy z oliwek ok 200 g botwina - łodyżki i liście szczypta soli 1/2 łyżeczki płatków chili - opcjonalnie 2 - 3 ząbki czosnku 400 g - puszka krojonych pomidorów
Stare Garytortellini przyszedł czas na kolejny, domowy a prawdziwie włoski makaron. Wybrałam pappardelle, ponieważ spodobały mi się niezmiernie pappardelle Anny Marii. Moje pappardelle na niedźwiedzi czosnek (i najprawdopodobniej szpinak) jeszcze będą musiały poczekać, a tymczasem wystąpią wraz z suszonymi pomidorami, domowej roboty. Muszę przyznać, że występ ogromnie udany, makaron jest lekki, świeży, bardzo pomidorowy i taki naturalny w smaku(...)prawdziwy, jak żaden z dotychczas przeze mnie kupowanych, choćby najlepszych i najdroższych. I nigdy nie przekonacie się o różnicy w smaku, jeśli sami nie zadacie sobie trudu zrobienia własnego makaronu. A trud jest ciężki, przyznaję, i wyrobienie, wałkowanie (o tak, szczególnie wałkowanie!), wycinanie, układanie i suszenie makaronu nie należy do czynności ani szybkich ani lekkich... Co w zamian? Praca jest
Kuchnia Prezydentowejsię zmieni? może kiedyś praca (ta albo inna) będzie sprawiać mi przyjemność? TESTOWANIE: Jakiś czas temu otrzymałam od sklepu CENTRUM SYLWETKI , produkty do testowania. Wśród nich znalazł się Makaron niskowęglowodanowy. Przygotowywałam go już 3 razy i jeszcze trochę mi zostało ;) Makaron Adama z inuliną, dodatkiem świeżych jaj i proteiny grochowej - niskowęglowodanowy. Niska zawartość węglowodanów oraz dodatek inuliny powoduje(...)Makaron Adama jest bardzo przydatny w dietach odchudzających dla diabetyków, ale również jako doskonałe uzupełnienie diety np. kulturystów. Opakowanie 250 g wystarcza na pięć solidnych porcji. Inulina: W stanie naturalnym najczęściej pozyskiwana jest z cykorii. Inulina stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. A oto ich najważniejsze funkcje: Chronią nasze jelito przed infekcjami spowodowanymi przez bakterie gnilne, produkują naturalne
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwzględu na raczej płynną konsystencję jest bardzo wygodny w użyciu. A gdyby ktoś miał zbyt duże opory przed zakwalifikowaniem tej potrawy do kuchni włoskiej, jeden argument może być przeważający – makaron, bez którego, jakby nie patrzeć, to danie właściwie nie istnieje. Dla niektórych nieco przerażające może natomiast wydawać się samo zagadnienie smażonej kaczki. Innymi słowy, jak to zrobić, aby nie było(...)wyczucia i wprawy, ale ten przepis może być dobrym początkiem, aby je nabyć. Zapewniam, że mięso widoczne na zdjęciu było po przyrządzeniu bardzo smaczne. Smażona kaczka z malinami i makaronem 2015-02-15 13:35:10 Pięknie wyglądająca, soczysta kaczka w słodko-kwaśnym sosie malinowym podana na makaronie wstążkach. Inspirowane kuchnią włoską danie, które podbije serca zarówno gości
Kulinarna PokusaKierując się intuicją i kubkami smakowymi udało mi się całkowicie zmodyfikować szkolny przepis na niezapomniany "wermiszel z rodzynkami". Był to jedyny znany mi przepis na makaron podany na słodko. Muszę przyznać, że modyfikacja i tak doskonałego już przepisu udała się znakomicie. Połączenie użytych składników takich jak makaron, pomarańcza, kardamon i serek mascarpone dały oryginalny i ciekawy smak. Myślę(...)jedna restauracja nie powstydziłaby się takiego deseru w swej karcie menu. Makaron w miodowej glazurze jest wyśmienity a dodany sos stawia przysłowiową kropkę nad i. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu penne Omnomnom 250 g serka mascarpone 200 ml miodu eukaliptusowego (może być inny, raczej nie gryczany) 2 żółtka 2 pomarańcze 5-6 ziarenek kardamonu 3 łyżeczki
Jadło i czytadłogościły na moim stole. Kiedy nie znajduję niczego inspirującego szperam w zapasach i wymyślam nowe połączenia. Dziś wyszła taka o to pyszna makaronowa sałatka. Osobiście lubię wszystko co z makaronem więc tym bardziej przypadła mi do gustu. Do jej przygotowania użyłam makaronu w kształcie ryżu co świetnie komponowało się z pozostałymi składnikami. Ryż ten dostałyśmy do testowania od formy CZANIECKI(...)bardzo dziękujemy :) Chłopska sałatka makaronowa SKŁADNIKI: 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu CZANIECKI 2 kiełbaski śląskie 10 dag sera w plastrach 1 puszka sałatki meksykańskiej (kukurydza groszek papryka) 2 jajka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju 1 łyżka oliwy szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolone wodzie z dodatkiem łyżki oliwi al dente
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszybkie dania to takie, które nie szybko się przygotowuje tylko szybko zjada... Coś w tym jest. Dzisiaj również danie z zeszytu mojej mamy. Do jego przygotowania użyłam makaronu kolanka jaki znalazł się w paczuszce makaronów od formy CZANIECKI . Makaron kolanka w sosie mięsnym z ziołami i czosnkiem SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej 2 puszki pomidorów 2 ząbki czosnku(...)łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz 250 g makaronu kolanka CZANIECKI natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron kolanka wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 9 minut - makaron ma być ugotowany al dente. Łopatkę wieprzową mielimy, podsmażamy na oleju, dodajemy sól, zioła oraz paprykę słodką i podsmażamy 10 minut. Czosnek obieramy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczęsto bywają dziełem przypadku. Otwieramy lodówkę i bierzemy, co się nawinie (no, może nie tak do końca). W każdym bądź razie, to wspaniały sposób wykorzystanie pozostałości ryżu, ziemniaków, kasz, makaronów… i nie tylko. Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem. Składniki: - ok. 800g filetów z ryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock- 500g makaronu kokardki(...)kokosowy sos beszamel: - 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki pszennej- puszka 400ml mleka kokosowego- 2-3 łyżki soku z cytryny- sól, pieprz cytrynowy- świeżo starta gałka muszkatołowa Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu w przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy
mojewypiekiinietylko