Spaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino). Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej(...)pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu). Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą. Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb
Luźna Kuchniadaniach na ciepło. I jeszcze te jego mocno karbowane ciemnozielone liście - czy nie są przepiękne? W weekend, jak na święto zakochanych przystało, zaaranżowałam kulinarny romans pomiędzy jarmużem, chorizo i makaronem penne, taki włosko-hiszpański mezalians ;) Wyszło naprawdę dobre, a przy tym proste do przygotowania danie. Sycące i zdrowe. Może Wasi Panowie przełkną więcej zielonego w takim wydaniu? Gorąco polecam(...)robicie z jarmużu? Chętnie poczytam o Waszych patentach w komentarzach. Makaron penne z chorizo i jarmużem przepis własny Składniki (na 4 porcje): 400 g makaronu penne lub innego drobnego 200 g kiełbasy chorizo w kawałku np. chorizo sarta 1 duża cebula 3 ząbki czosnku ok. 300 g liści jarmużu 1/2 kieliszka białego wina lub wody parmezan do posypania sól
Chilli Czosnek i OliwaJesienna aura często kusi nas by podać na obiad coś rozgrzewającego. Idealnie będzie przygotować wówczas pyszne danie jednogarnkowe. Świetną propozycją jest pyszne domowe leczo podane z makaronem. Tak się składa, że otrzymałyśmy ostatnio do firmy CZANIECKI przesyłkę z makaronami i tym samym rozpoczęłyśmy ich testowanie. Idealnie wkomponował się w leczo mały makaron gwiazdeczki. Danie było rozgrzewające i szybko zniknęło ... Leczo(...)makaronem SKŁADNIKI: 1,5 l bulionu warzywnego 2 duże papryki czerwone 1 puszka pomidorów krojonych 300 g kiełbasy śląskiej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 5 -6 łyżek makaronu CZANIECKI gwiazdki PRZYGOTOWANIE: Bulion zagotowujemy, paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę, przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSpaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym...Długie nitki makaronu oblepione mocno czerwonym, pomidorowym sosem.Dodatek kawałków tuńczyka, papryki i cebuli.Całość przyprawiona tymiankiem i koperkiem.Zapraszam!Składniki:250 g makaronu spaghetti;Puszka tuńczyka w sosie własnym;200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%);1 średnia cebula;1 średnia, czerwona papryka;250 ml gorącej, przegotowanej wody;1/2 łyżeczki suszonego tymianku(...)pęczka koperku;Sól;Pieprz;Olej/oliwa.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.Tuńczyka odsączyć z płynów.Koperek drobno posiekać.Na rozgrzany na patelni olej/oliwę wrzucić cebulę i zeszklić.Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki, zalać 250 ml gorącej, przegotowanej wody i dokładnie wymieszać
Gospodyni Miejskamuszę czasem przestać gotować nie wytrzymam długo ale dwa dni sobie dałam :)) W maju mamy sezon na szparagi i nie było innej opcji jak ich nie wykorzystać do makaronu. Zrobiłam z rana makaron i wedle mojej fantazji połączyłam go z szparagami i groszkiem dodałam nutę cytryny i wyszło bajecznie. Chrupie warzywa, sycący makaron odrobina kwaśnego posmaku połączonego z rozmarynem(...)świeżo zmielonym pieprzem. Nic tylko zajadać.SKŁADNIKI : 2 porcje (przepis autorski)200 g makaronu świeżego (klik jak go zrobić) równie dobrze może być suszony makaron szparagi świeże ok 150 g groszek mrożony 2 garście sok z cytryny do smaku plus otarta skórka świeżo zmielony pieprz, sól do smaku parmezan wedle uznania gałązkę rozmarynu
Basia w kuchnizjeść ciastka i mieć ciasta... A co, gdy przy kuchennym blacie staje się na rozdrożu? Co, gdy trudno jest się zdecydować pomiędzy azjatyckim klimatem, a włoskimi korzeniami? "Ryż czy makaron... oto jest pytanie" rzekłby poeta, ale po co? Otóż można dojść do konsensusu. Smacznego, aromatycznego, barwnego pojednania pomiędzy smakiem orientu, a nutą Italii. Spoiwem staje się makaron ryżowy. Jest(...)Włochem? Coś PYSZNEGO. SKŁADNIKI:- cebulki, małe, czerwone.- oliwki zielone,- oliwki czarne,- indyk/wędlina z indyka,- papryka marynowana,- papryka czerwona,- grzybki shitake (kup tutaj - SKWORCU),- kiełki fasoli Mung,- makaron ryżowy (nitki/wstążki),- sos sojowy (bezglutenowcy pomijają),- czosnek (NIE chiński),- przyprawy: czarny pieprz, papryka słodka, papryka ostra.- odrobina serka (może być topiony, kanapkowy itd)/ilość składników zależy
Wypisz Wymalujbezdrożach, podwędźcie im garnek, 2 pudełka BlamCO Mac & Cheese i skorzystajcie z ich kuchenki, a na czatach możecie zostawić swojego kumpla mutanta. Reszta powinna już pójść łatwo. 1. MAKARON + MLEKO + MASŁO + SÓL (10-15 min) Do sporego garnka wsypujemy 1,5 szklanki suchego makaronu wlewamy, dolewamy 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy 2 łyżki masła oraz 1 łyżeczkę soli(...)Stawiamy garnek na średnim ogniu i cały czas mieszając (bardzo ważne – inaczej makaron się poskleja) doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy, MIESZAJĄC OD CZASU DO CZASU, ok. 10 minut lub mniej, zależy od rodzaju makaronu, jaki macie. Mieszanie jest tu kluczowe! Przez ten czas makaron powinien wchłonąć mleko a całość mikstury zgęstnieć od skrobi pochodzącej z makaronu. Próbujemy
Nerds KitchenDzień dobry,Ostatnio pokazywałam Wam jak zrobić tradycyjne pesto bazyliowe, a dziś przedstawię Wam przepis na jego wykorzystanie. Spaghetti po genueńsku to inaczej makaron z zieloną fasolką i ziemniakami gotowanymi w tej samej wodzie polany pesto alla genovese (klasycznym bazyliowym pesto). Danie to pochodzi z Ligurii, regionu na północnym - zachodzie Włoch ze stolicą z Genui. Uwielbiam je za prostotę(...)szybkość - składniki gotujemy w jednym garnku, potem mieszamy z sosem i możemy podawać na stół :) Makaron z ziemniakami?To prawda, jest to osobliwe połączenie, ale pamiętajcie, że Włosi traktują ziemniaki inaczej niż my (jak warzywo, a nie dodatek skrobiowy). W tej potrawie ziemniaki powinny się rozgotować i w ten sposób ułatwić przylepienie sosu do makaronu, najlepsze będą ziemniaki mączyste. Tradycyjnie
Chilli Czosnek i Oliwautkwiły w mojej pamięci wiążą się zwykle z czymś, co miałam okazję tam spróbować. Barcelona - paella, owoce morza, egzotyczne owoce, pesto, Nicea - stek, Wenecja - niesamowite lody, kawa, pizza i makarony. Może nie będę odkrywcza, ale to właśnie niezwykle aromatyczne pasty stały się dla mnie symbolem Włoch. Ta podróż dała mi już wtedy zupełnie inne spojrzenie na kuchnię i gotowanie. Byłam(...)rodzice i babcia, prosić o przyrządzanie zapamiętanych potraw i próbować. Kiedy wreszcie rozpoczęłam własną karierę w kuchni, byłam ciekawa po prostu wszystkiego. Jedną z moich pierwszych potraw był właśnie makaron. Nie ten, który chcę pokazać Wam dziś, ale byłam wtedy dumna z mojego dania. Było ono proste, nie składało się z wielu wyszukanych składników i takie jest również to dzisiejsze
Ratunku obiadkilkukrotnie i są to jedne z naszych ulubionych "szybkich" obiadów na wielki głód (kiedy nawet Danio nie pomaga). Zgodnie z poniższym przepisem można nakarmić 3-4 osoby. Gotując mniej makaronu pochłaniamy w całości za jednym podejściem. Wszystkie składniki najlepiej przygotować sobie wcześniej, bo przy samym gotowaniu nie ma już czasu na krojenie, siekanie i zastanawianie się nad składnikami. Penne(...)szpinakiem w sosie śmietanowymPRZEPIS(dla 3-4 osób)Składniki 250 g dowolnego makaronu, np. penne (ja preferuję makarony pełnoziarniste ze względu na ich bardziej zdecydowany i ciekawszy smak) 1 duża cebula 250 g pieczarek 3-4 połówki suszonych pomidorów z oliwy 3 ząbki czosnku 200-250 g szpinaku nierozdrobnionego 200 g śmietany 18-22% - im tłustsza tym bardziej kremowe danie
coolinarnastrefa.blogspot.comDziś obchodzimy Dzień Buraka! Z tej okazji przygotowałam rewelacyjny przepis na makaron Lubella z łatwym, szybkim i przyjemnym pesto z pieczonych czerwonych buraków, pieczonego czosnku, orzechów włoskich i parmezanu. Przepis ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, najpierw pieczemy buraki wraz z czosnkiem, następnie miksujemy je oliwą, orzechami i parmezanem i na koniec mieszamy z ugotowanym makaronem. Doskonały pomysł na obiad(...)wszystkich wegetarian, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z pesto buraczkowym (4 porcje) Składniki: 4 średnie nieobrane buraki ćwikłowe 4 nieobrane ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, cukier i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny sok z jednej cytryny 4 łyżki startego parmezanu+trochę do podania 50 g orzechów włoskich, uprażonych na suchej
karmelowyodrobiny słodyczy - suszona żurawina. Wszystko zatopione w aksamitnym, śmietanowym sosie, ale którego jest nie za wiele, akurat tyle, by nie zdominować potrawy. Całość smakuje rewelacyjnie i jestem pewna, że makaron w takiej wersji przypadnie Wam do gustu :) Za przepis bardzo dziękuję Kasi, która również poleciła mi do niego użycie makaronu świeżego "orecchiette" (do kupienia w tesco, z lodówki), w którym(...)się zakochałam (koszt około 7-8 zł za 500 g). Wystarczy zalać go wrzątkiem, odczekać 6 minut i makaron gotowy :) Oczywiście nie jest on konieczny, by potrawa smakowała rewelacyjnie :) Jeśli wolicie, wybierzcie swój ulubiony makaron w dowolnym kształcie :) W liście składników jest trochę przypraw, także nie zrażajcie się, ze jest ona długa :D Danie robi się błyskawicznie, łatwiej się
Słodko-Słony Świat Ilonyodżywczych. Jeśli mam być szczera to, do jakiej rangi problem ‘glutenu’ został obecnie sztucznie rozdmuchany zakrawa na grupową nagrodę Darwina. Nagle wśród jedzących na co dzień chleb i makarony pojawiła się moda na „gluten free” . Moda, bo nie jest to praktyka podyktowana żadnymi względami zdrowotnymi . No, może poza względem diety ubogiej w węglowodany, bo jak doskonale wiecie pieczywo(...)makaron to również spora dawka tuczących węglowodanów, ale gluten nie ma tu nic do rzeczy. Gluten nie tuczy. Tuczą zawarte w ciastach, makaronach czy białym pieczywie cukier i tłuszcz i wszelkie dodatki, z którymi je spożywamy. Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że całkowite odstawienie glutenu z diety pozwala schudnąć. U zdrowej osoby gluten nie zaburza pracy systemu
Karo in the KitchenJutro 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji przygotowałam dla Was spis wszystkich przepisów z makaronem w roli głównej, które pojawiły się do tej pory na blogu. Serdecznie zapraszam, może któryś z moich przepisów będzie dla Was inspiracją, żeby świętować z makaronem. Światowy Dzień Makaronu - przepisy Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili(...)Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Makaron z sosem szparagowym Domowy makaron Letni makaron z pesto i pomidorkami Makaron z pesto i mozzarellą Spaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Makaron ze szpinakowym pesto Letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraczkami
Kulinarne przygody Gatitysmaku gorgonzoli i orzechów włoskich z nutką deserowej czekolady. Danie nie jest słodkie, nie jest deserem, a wytrawnym daniem, które rewelacyjnie smakuje z lampką wina. Składniki: (na 2 porcje) Makaron: 150 g mąki pszennej 50-80 g mąki żytniej 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka maku czarnego plus mąka żytnia po podsypania ciasta na blacie(...)plus około 10 g pokruszonego/rozdrobnionego sera do ułożenia na wierzchu- opcjonalnie inny ser z niebieską pleśnią garść posiekanych grupo orzechów włoskich 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej, marki Goplana Przygotowanie: Makaron: 1. Blat oprószyć mąką. 2. Przesiać mąki ze szczyptą soli, formując kopiec z wgłębieniem na środku, do którego należy dodać jajka i oliwę z oliwek oraz
KreatywnePiny