makaron z serem - 5662 przepisów (strona:151/378)

Łazanki z młodą kapustą i twarogiem 78

takie miałam, ale możecie użyć również całych grzybków. Kapustę gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy na sitku. Gdy kapusta ostygnie to dodajemy usmażoną cebulę, ser twarogowy oraz sos sojowy, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie  do miękkości, odcedzamy i łączymy z kapustą i serem

kulinarne odsłony pati
Makaron z brokułem w sosie serowym 163

śnieg za oknem leży...  A czy wśród Was są tacy makaronoholicy jak ja?!   Składniki dla 2 osób: 100g makaronu np. kokardki ½ brokułu ½ papryki czerwonej 100g pieczarek 1 czerwona cebula 125ml słodkiej 30% śmietanki 60g sera pleśniowego Lazur 30g tartego parmezanu Pieprz do smaku Szczypta soli ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al’dente(...)pieczarki puszczą odrobinę wody, dodajemy malutkie różyczki umytego brokułu, przykrywamy i dusimy do momentu aż będą lekko chrupiące. Dodajemy śmietankę, oba sery i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Gotowy sos doprawiamy szczyptą pieprzu i suszonym tymiankiem. Łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
MAKARON PEŁNOZIARNISTY ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA 200

pełnoziarnistego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 6-7 brykietów mrożonego szpinaku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% 50g sera feta sól pieprz imbir 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek świeża bazylia Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Olej rozgrzewamy i smażymy cebulę, po chwili(...)szpinaku, cebuli i czosnku dodajemy jogurt naturalny, całość dokładnie mieszamy i ok. minuty trzymamy na małym ogniu. Pilnujemy aby jogurt nie zagotował się. Makaron przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy sos szpinakowy, całość posypujemy serem feta i bazylią. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Makaron bavette z grillowanym kurczakiem, cukinią i czerwoną bazylią 144

doprawiana.  Mięso i cukinia z makaronem zmieszana, bazylia czerwona w dużej ilości dodana,  grana padano dołożone i pieprzem doprawione.  Składniki: 2 - 3 porcje makaronu bavette, 1 mała cukinia, 10 g sera grana padano, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, pieprz cytrynowy do smaku, 1 filet z kurczaka, 1 łyżeczka musztardy miodowej Dijon, olej rzepakowy, 1 płaska(...)dodatkiem 1 łyżki oleju rzepakowego. Pod koniec dodajemy przyprawę - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Ugotowany makaron mieszamy z cukinią, dodajemy grillowanego kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki (najlepiej plasterki), garść czerwonej bazylii pokrojonej w paski i ponownie mieszamy. Przed podaniem dodajemy paseczki sera grana padano i listki bazylii. Rada: żeby mieć płatki z sera wystarczy pokroić go obieraczką z ząbkami

Moniki Smakołyki
Pesto ze świeżej bazyli z makaronem typu świderki- pasta con pesto 198

SKŁADNIKI 2 pęczki świeżej bazylii 500g makaronu typu świderki oliwa z oliwek ząbek czosnku 4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym łyżka orzeszków piniowych ( orginalny przepis ) lub włoskich żółty ser typu parmezan,grana padano do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Świeże i umyte liście bazylii zmiksować z dwiema łyżkami oleju z oliwek, orzeszkami i ząbkiem czosnku. Ugotować makaron według przepisu podanego(...)spowoduje że to pyszne pesto nie opdanie na dnie talerza, ale  pozostanie na makaronie. Można ewentualnie dodać 2-3 łyżki wody od gotowania makaronu. Całość dokładnie wymieszać i podawać gorące. Posypać żółtym serem. SMACZNEGO

zielonacukinka
Makaron z sosem pomidorowym czyli szybki pomysł na lunch do pracy 186

bazylii i odrobinę soli, oraz świeżo mielony pieprz. Spróbowałam, doprawiłam pieprzem jeszcze i gotowe. Makaron ugotowany odcedzamy. Na talerz ( do pojemnika na lunch do pracy ) wkładamy makaron, dodajemy sos, posypujemy świeżo startym serem żółtym ( najlepszy byłby parmezan, ale zwykły żółty też będzie ok :) ). I na koniec możemy jeszcze posypać bazylią, dla zapachu i smaku późniejszego.   Bierzemy pudełko z sobą

Kuchnia na wzgórzu
Makaron zapiekany z karczochami 178

karczochów marynowanych w oleju ok 10 szt. pomidorów suszonych w oliwie pęczek natki pietruszki gałka muszkatołowa pieprz 120 g startego parmezanu lub innego ulubionego sera można dodać zielone szparagi przygotowanie Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z opakowania, odcedzić i zahartować zimną wodą, odcedzić. Warzywa umyć. Seler naciowy obrać, pokroić w cienkie plasterki. pietruszkę posiekać. Wędlinę pokroić w paski

Stare Gary
Makaron z sosem gorgonzola i prażonymi migdałami 182

Smaczny i szybki sposób na makaron:-) polecam kulinarnym leniuchom:-) Składniki: 250 g sera gorgonzola 500 ml kwaśnej śmietany 18% duży pęczek natki pietruszki ok. 2 garści płatków migdałów sól, pieprz, gałka muszkatołowa makaron małe muszelki lub penne (np. malma) (ilość makaronu według uznania) Wykonanie: Na suchej patelni podprażamy płatki migdałów (zyskają w ten sposób jeszcze lepszy aromat) Na głębokiej patelni

IMPRESJA SMAKU
Penne w serowym sosie z brokułem 95

wstało się, a taki makaron to maksymalnie 25 min i danie gotowe. Kurczak idealnie komponuje się z ricottą i brokułem. Składniki 400 g makaronu penne 400 g fileta z kurczaka 2 łyżki oleju 200 g sera ricotta 200 ml śmietany 36% 1/2 brokułu 1 l bulionu warzywnego 1 garść orzechów sojowych sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu(...)kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy ser, mieszamy ze śmietaną…dusimy na małym ogniu przez kilka chwil. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem, jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać troszkę bulionu z gotowania brokułu. Do sosu dodajemy makaron, różyczki brokułu, dokładnie wszystkie składniki ze sobą łączymy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Posypujemy orzechami

R'n'G Kitchen
Lasagne z własnym sosem beszamelowym 109

końcu zabrać za Lasagne. Wyszło bardzo smacznie :) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 puszka pomidorów z puszki 1 mały koncentrat pomidorowy 2 cebule makaron gotowy Lasagne 3 ząbki czosnku 40 dag żółtego sera szklanka mleka 4 łyżki mąki 4 łyżki masła lub margaryny bazylia oregano pieprz sól oliwa z oliwek olej Na rozgrzany olej wkładamy drobno posiekaną cebule oraz(...)Makaron lasagne podgotowujemy około 3 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy na zmianę: makaron, sos beszamelowy i mięso. Ostatnia warstwa powinna składać się z mięsa posypanego startym serem. Pieczemy w piekarniku na 180 stopni ok. 40 minut

upichcona
Klopsiki zapiekane z makaronem 129

ząbki sól, pieprz śmietana 30%, 300ml woda, 600ml śmietana 12%, 2 łyżki majonez, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki przecier pomidorowy, 2 łyżeczki sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia ser żółty, 100g Przygotowanie Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Formujemy(...)wkładamy po jednej kulce lekko dociskając. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany, wodę, majonez, przecier pomidorowy, mąkę, doprawiamy. Zalewamy sosem klopsiki. Zalewy musi być tyle, żeby makaron był przykryty. Wierzch posypujemy startym serem. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200st. Pieczemy pod przykryciem około 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy

Gotowanie moimi oczami
Tagliatelle z sezonowymi pysznościami. 123

osolonej wodzie (nie wiem przez ile - na oko, muszą pozostać jędrne). W tym samym czasie gotujemy makaron (2 minuty krócej niż wg. instrukcji na opakowaniu). Na patalni delikatnie podsmażamy orzechy. Zdejmujemy je i następnie delikatnie podsmażamy pokrojone kawałki szynki. Dodajemy śmietankę i ser czekamy, aż ser się rozpuści, a sos zagęści.Następnie dodajemy pokrojone szparagi(...)trochę wody z gotowania szparagów. Gdy sos jest już gęsty wrzucamy makaron i pozostawiamy jeszcze na chwilę na ogniu, aby makaron się podgrzał i obtoczył sosem. Wyjmujemy na talerz, posypujemy orzechami, pokrojonym szczypiorkiem i wiórkami z sera. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Zapiekanka makaronowa bez sera i śmietany 334

Wymarzyła mi się zapiekanka z makaronem. Dumałam, dumałam i wydumałam wersję dla alergików – bez sera i śmietany. Zapiekanka wyszła przepyszna. Sos jest kremowy i wyrazisty. Doskonale komponuje się z makaronem. 250 g makaronu (np. rurek, świderków) 3 kiełbasy* 14 pieczarek (niedużych) 2 cebule pół litra mleka owsianego 3 łyżki mąki 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Z kiełbas usuwamy osłonkę

Dieta bez mleka
Roladki z bakłażana na ciepło – danie idealne na końcówkę lata 178

tego typu Neutralny w smaku olej, np. z pestek winogron lub rzepakowy Przecier pomidorowy Sól, pieprz, odrobina cukru Świeża bazylia Do podania: sałata oraz makaron w ulubionym kształcie – ja wybrałam taki     Roladki z bakłażana na ciepło – sposób wykonania Bakłażany kroimy na plastry o grubości(...)Roladki z bakłażana na ciepło są gotowe, aby wjechać na stół, np. w towarzystwie sałaty z sosem vinaigrette i makaronu. Jeśli macie opór przed stosowaniem sera w plasterkach, można go zastąpić twarożkiem typu Philadelphia , lub nawet fetą, którą polecam doprawić czosnkiem i natką pietruszki.   drukuj przepis     Lubisz

Patchwork
Tagliatelle Carbonara 132

spaghetti carbonara Składniki: 250g makaronu tagliatelle 300 g wędzonego boczku 250 ml śmietanki 30% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego drobniutko sera żółtego 1 większa cebula sól, pieprz świeża bazylia ( opcjonalnie ) Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Boczek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na rumiano. Podsmażony, ściągamy z patelni i przekładamy do miseczki. Smażymy cebulę pokrojoną(...)Przekładamy do boczku. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą połowę śmietanki, żółtka, ser żółty i przyprawy ( sól, pieprz ). Wlewamy to na patelnię i dodajemy wcześniej obsmażony boczek i cebulę. Mieszamy dokładnie i po chwili dolewamy resztę śmietanki, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, do sosu dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy do połączenia się całości. Dekorujemy świeżą bazylią. Artykuł Tagliatelle Carbonara pochodzi

NiePieprz.pl