długodojrzewającego Stary Olęder (również dostępny w Biedronce) - pieprz i sól - olej rzepakowy (ja używam ten ze słoika z suszonymi pomidorami) Do wersji obiadowej potrzebować będziemy dodatkowo: - makaron - rukola - garstkę orzechów włoskich i starty ser długodojrzewający do wykończenia dania Świeże pomidory parzymy (aby skórka szybko schodziła to zanim umieszczę pomidory we wrzątku to nacinam znak krzyża u nasady). W blenderze łączymy
upichconaWszyscy już jak na szpilkach czekają na wiosnę, tracąc wiarę, że przejrzyste niebo i słońce kiedyś u nas zawita, bo przecież w tym roku było ono
Taste Of My Daypyszne warzywa i kruchy schabik,w sosie beszamelowym,z odrobiną sera i ziół-do tego makaron lub ryż i super pomysł na obiad SKŁADNIKI: Różne warzywa jakie akurat macie -ja dałam jak na zdjęciu do tego 500g schabu, ulubione zioła oliwa sól pieprz na beszamel: 50 g mąki 25 g masła 250 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól
Swojskie jedzonkooliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać. WARSTWA ZIELONA: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Usmażyć na oliwie z oliwek, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec do przestudzonego szpinaku, wlać resztę mieszanki jajecznej. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Ciepły(...)Żeby nie popękały można je nakłuć wykałaczką. Zapiekać w temperaturze 180*C przez ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Kuchnie świata , Makarony , Obiad , Zapiekanki Tagged: filet z kurczaka , mozzarella , oliwki , przecier pomidorowy , ser sałatkowy , szpinak
https:KKuchniaMniamczyli zielona uczta! Fajny pomysł na szybki obiadek :) Składniki: -opakowanie makaronu tagliatelle (lub innego, np. penne) mój makaron był z dodatkiem lubczyku :) -300g świeżego szpinaku -200g jogurtu greckiego -200g sera feta -2 ząbki czosnku -oliwa z oliwek lub olej -sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron gotujemy "al dente" według przepisu z opakowania. Szpinak płuczemy pod bieżącą(...)łączymy z jogurtem, następnie dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na lekkim ogniu by ser się nieco roztopił. Można dodać trochę pieprzu i ulubionych ziół. Odradzam dodawanie soli, gdyż smak fety w zupełności wystarcza aby szpinak nie smakował jak trawa :). Makaron dodajemy do sosu i całość mieszamy. Smacznego
KasiekGotujedziś obiadek na szybko, mało roboty dużo pyszności.Wielbiciele makaronu zapraszam, bo to coś dla was. Składniki na makaron: 100 gram mąki jajo szczypta soli Składniki na farsz: szpinak brykiet 6 szt ser biały z pomidorkami suszonymi 300 g czosnek 6 ząbków sól do smaku pieprz do smaku jogurt naturalny do smaku 300 g Makaron: Na stolicę silikonową wsypujemy(...)wodę, wsypujemy do niej odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju( nie będzie nam się sklejał).Wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy,kiedy wypłynie znaczy , że już gotowy.Wyjmujemy,przepłukujemy pod wodą i zostawiamy na chwilę. Farsz: Na patelnie wkładamy ser z pomidorkami suszonymi i podsmażamy( rozpuści nam się).Dodajemy szpinak i mieszamy chwile, zostawiamy aby się rozmroził.Czosnek
Różowa kuchniapołówki zielonych oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem
Aga w kuchniporcji 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 kiełbaski śląskie 1 op makaronu Fusilli ( świderki) 0,5 kubka śmietany 18% oliwa z oliwek 2 łyżki miodu 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich 2 łyżeczki bazylii 0,5 kubka startego sera grana padano albo parmigiano reggiano pieprz 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy, paprykę myjemy(...)oliwek i sosu sojowego oraz łyżką dokładamy miód doprawiamy pieprzem, najlepiej świeżo mielonym oraz śmietaną wszystko dusimy około 20 minut makaron gotujemy według informacji na opakowaniu, odcedzamy mieszamy z sosem, podajemy oprószone ziołami i serem SMACZNEGO
Luźna Kuchniadojrzałych, świeżych pomidorów lub puszka pomidorów 1 czubata łyżeczka domowej Vegety 2 czubate łyżeczki oregano 1 płaska łyżeczka bazylii sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru 125 g makaronu cannelloni 100 g drobno krojonego sera mozzarella Wykonanie: Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmażamy chwilkę na gorącej oliwie (1- 2 minuty). Dodajemy mięso i chwilę razem podsmażamy (około 4 minuty). Dodajemy obrane
Smak mojego domuidealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało aromatyczne. Spośród tych trzech win, Ironstone Chardonnay mogło stworzyć chwilowy związek z nimi, jednak nie na długo. Następnie podano nam chrupiące(...)nuty zapachowe to aromaty ciemnych owoców: jeżyn, dojrzałych śliwek, świeżych malin i porzeczek w połączeniu z subtelną nutą pieprzową. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, makaronami z pomidorami lub z dojrzałymi serami. Ironstone Reserva Old Vine Zinfandel (99,0 zł) Czerwony, wytrawny, kalifornijski zinfandel. Wielowymiarowy i aromatyczny, a przy tym delikatny. Dominują intensywne, wyraźne aromaty ciemnych owoców- dojrzałych jeżyn
królestwo garówstopniowo działaniem długafalowym. Takie zmieny podjełyśmy, częściowo udało nam się je utrwalić, dalsze próby w następnym roku :) Najfajnieszym przepisem dietetycznym wprowadzonym do naszego jadłospisu okazał się makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta. Idealny na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Po przepis zapraszamy tutaj. Dietetycznie to nie oznacza tylko zielono i kolorowo. Dietetycznie można też zrobić ciacha
Kolizje Smakówłososia w wodzie -6 pomidorów suszonych w oleju -8 małych korniszonów ( takich malutkich, delikatesowych ) -2 ząbki czosnku -sos grecki sałatkowy w saszetce -ser sałatkowy z ziołami w oliwie -kiełki rzodkiewki do dekoracji Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wystudzonego dodajemy pokrojone w paski pomidory, korniszony w plasterki, odsączonego łososia i kostki sera. Sos grecki rozpuszczamy z 3 łyżkami
Kulinarne przemysleniamożna go zrobić samemu! :-) Kiedy już przyszedł ten dzień, już nigdy później nie sięgnęłam po gotową, bo ta jest o niebo lepsza! Kremowy, pyszny sos z serem i boczkiem, który dokładnie pokrywa makaron. Poezja :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzielonego brokuła :D Mam nadzieję, że się skusicie !! Składniki (4 porcje): 500 g kurczaka przyprawa do kurczaka oliwa/olej 25 g sera pleśniowego blue 250 g brokuła 500 ml śmietany kremówki 30% 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 500 g makaronu penne Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawie i oliwie, pozostawić na około 30-60 minut(...)dente wg instrukcji na opakowaniu. Po tym czasie usmażyć kurczaka na rozgrzanej patelni. Gdy ten się zarumieni dorzucić ser, brokuła, wino, a pod koniec wlać śmietankę i dusić, aż sos zgęstnieje. Do tak powstałego sosu dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniSKŁADNIKI: 1 opakowanie mrożonego szpianku 200 ml jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku 40 dkg świeżego łososia 30 dkg makaronu (u mnie rurki) 2 szklanki mleka 1 czubata łyżka maki 2 łyżki masła Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sok z 1 cytryny Żółty ser do posypania PRZYGOTOWANIE: Łososia myje, osuszam i kroję na 3 -4 mniejsze kawałki, które solę, pieprzę wkładam(...)dokładnie mieszam. Połowę tak przygotowanego makaronu przekładam do naczynia żaroodpornego. Na makaron wykładam szpinak, a a następnie łososia podzielonego na małe kawałki. Całość przykrywam pozostałym makaronem i polewam resztą sosu beszamelowego. Posypuje startym serem i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut
Magiczna kuchnia Darii