smak łazanek. No i mamy prosty w przygotowaniu, do tego pyszny, sycący i pachnący wiosną obiad. Składniki: • 400 g makaronu łazanki • 1 mała młoda kapusta • 1 marchewka • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 5 łyżek oliwy • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku Wykonanie: • Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu(...)Rozgrzać oliwę i zrumienić cebulę, dodać marchewkę, podsmażyć. • Dodać kapustę, podlać 1 szklanką wody, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym. Dusić ok. 20 minut do miękkości warzyw. • Do kapusty dodać ugotowany makaron i przemieszać
To co kochambardzo pyszne i pożywne danie. pierś z kurczaka 300 g zielonej fasolki 300 g pieczarek 1 papryczka chili kawałeczek imbiru 4 ząbki czosnku 50 ml sosu sojowego pół pęczka natki pietruszki 100 g makaronu ryżowego Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą. Fasolkę myjemy, usuwamy końcówki i kroimy każdy strączek na 3 części(...)około 10 minut. Po tym czasie fasolka będzie jeszcze lekko twarda. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż nie zmiękną. Dodajemy kurczaka, posiekaną natkę pietruszki oraz sos sojowy. Całość porządnie mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Dodajemy kurczaka z fasolką. Gotowe
Dieta bez mlekaakurat nadziewałam sałatką z makaronem chińskim, ale możecie ją podmienić na jakąś inną, Waszą ulubioną. Moje składniki na wypełnienie paprykowych “dyń”: 1 paczka makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) (100g) 1 duży ogórek szklarniowy (ok. 390g) 1 paczka surimi (paluszków krabowych) (250g) (lub 2 paczki, jeśli mamy opakowania po 125g) 6 czubatych łyżek majonezu 1 pęczek koperku(...)papryki “Dynie” na Halloween lub inną imprezę – Wykonanie: Wszystkie papryki dokładnie umyć, osuszyć. Przygotować sałatkę. U mnie to sałatka z tego przepisu: Sałatka z surimi i makaronem chińskim , ale do wypełnienia środka papryk można użyć jakiejkolwiek, innej, ulubionej sałatki. W każdej papryce odciąć “wieczko”, wydrążyć gniazda nasienne. Za pomocą dość ostrego noża wyciąć w papryce
Kulinarne Przebojesephią - to połączenie zawsze się sprawdza! Składniki: opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, mule, ośmiorniczki) opakowanie (200 g) czarnego makaronu 1 mała marchew kilka czarnych oliwek 1/4 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku papryczka chilli sok z cytryny sos sojowy opcjonalnie szczypior lub koper Wykonanie: Zamrożone frutti di mare wyjmujemy kilka godzin przed przygotowaniem by rozmarzły. Marchew obieramy i kroimy(...)opakowaniu. Po kilku minutach, gdy owoce "dojdą", a warzywa zmiękną lub jeśli wolicie będą al dente, dodajemy sok z połowy cytryny i 2 łyżki sosu sojowego. Po chwili do naczynia przekładamy makaron. Całość mieszamy. Nakładamy porcje i opcjonalnie jeśli lubicie możemy je posypać zieleniną. Smacznego
Taste Of My Day700g - 1 cebula - 1 – 2 marchewki - 1 sałata rzymska - 1 papryka czerwona - 250g pieczarek brunatnych (powinny być grzyby mun) - 100g makaronu ryżowego - puszka kiełków fasoli - 3 ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny do sajgonek Mięso(...)trzymamy pod pokrywką). Po tym czasie makaron odcedzamy. Do pieczarek przekładamy mięso – łączymy składniki. Patelnię zdejmujemy z gazu. Dodajemy pokrojoną w paski sałatę rzymską oraz makaron i kiełki fasoli. Doprawiamy sosem sojowym, ostrygowym i zmielonym pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia. Arkusze papieru ryżowego moczymy (użyłam dużej patelni) przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na drewnianej desce
mojewypiekiinietylkohistorii tego dania i o różnych ciekawostkach na jego temat poczytacie w Księdze Mistrza Oyakata . Soy Sauce Ramen Oyakata to japońska zupa z makaronem o wyrazistym smaku sosu sojowego, wzbogacona mieszanką suszonych warzyw: szczypiorku, kukurydzy, marchwi i pora. Przygotujemy ją w kilka minut, wystarczy tylko wszystkie składniki zalać wrzątkiem, wymieszać i odczekać trzy minuty. W kubku(...)kiełków sojowych 3-4 ugotowane duże krewetki 2-3 grzybki shitake 1 jajko 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Wykonanie: Grzybki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 60 minut, a następnie gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie je odcedzamy i kroimy w plasterki. Jajko gotujemy na pół miękko. Pokrojoną marchewkę blanszujemy w gorącej wodzie przez 5 minut, odcedzamy. Do makaronu
Kulinarne przygody Gatityświeżego imbiru 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 garść świeżych pędów fasoli mung 400 g mleka kokosowego 1 limonka 200 g chińskiego makaronu 3 łyżki sosu sojowego light 1 łyżka cukru brązowego 1/2 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu 1 mała ostra papryczka 1 szczypta kolendry w proszku 1 łyżeczka przyprawy curry 4 łyżki(...)następnie dodawać pokrojoną w słupki marchew, cukinię, różyczki brokuły, przesmażyć całość, dodać krewetki. Zalać mlekiem kokosowym, wycisnąć sok z limonki, zostawić na 2 minuty do połączenia się smaków. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. W miseczkach umieścić makaron, dodać do niego przygotowane krewetki z warzywami w sosie. Smacznego
Wino Francja Kuchniazielonego groszku. Szybko i smacznie, czyli w sam raz na zabiegany dzień. Składniki: • 1 opakowanie makaronu muszelki • 2 filety z kurczaka • 1 puszka zielonego groszku • 1 puszka ponidorów krojonych bez skórki • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • oregano, tymianek do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie(...)Ugotować makaron al dente w posolonej wodzie. • Mięso kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać sos sojowy, pomidory i poddusić ok. 5 minut. Przyprawić, dodać zioła. • Sos wlać do makaronu, dodać groszek. • Podawać na gorąco
To co kochamchińsku - obiad do pudełka Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej (450g) 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego makaron ryżowy około 150 g olej kokosowy 100 g uprażonych orzeszków ziemnych (solonych) szczypiorek sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwiczkę kroimy w poprzek włókien na cienkie plasterki. Doprawiamy(...)Dokładamy wcześniej usmażone mięso i wszystko dokładnie mieszamy. W misce łączymy ze sobą sok z cytryny, wodę, sos sojowy i cukier. Tak przygotowany sos wlewamy partiami do mięsa i warzyw ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. W tym czasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Na talerz/do pojemnika kładziemy makaron, na to wieprzowine z warzywami. Wszystko posypujemy uprażonymi orzeszkami
Smaki Nataliiaromat podobny, a przede wszystkim w zdrowszej wersji! :) P.S.: sałatka najlepsza na drugi dzień :) * pieczarki- 500 g bardzo drobny makaron- 2/3 szklanki * kukurydza- pół puszki * jajka- 3 szt. * wywar warzywny/woda- 1 litr * majonez- 2 czubate łyżki * szczypior- mały pęczek * sos sojowy- 2 łyżki * lubczyk suszony- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Pieczarki umyć, drobno pokroić i ugotować(...)miękkości w wywarze warzywnym z dodatkiem lubczyku. Makaron ugotować al dente i ostudzić. Ugotować jajka, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Odcedzone pieczarki połączyć z makaronem, jajkami, kukurydzą, pokrojonym szczypiorkiem oraz przyprawami: sosem sojowym, solą, pieprzem oraz majonezem. Całość dokładnie wymieszać. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamasła 1 cebula, drobno posiekana 150 g podgrzybków (mogą być mrożone) 200 ml białego wina 3 gałązki świeżego tymianku 200 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki sosu sojowego do smaku Do podania: makaron pappardelle CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jeżeli grzyby są mrożone, odstawiamy do rozmrożenia, a następnie kroimy w kostkę. Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy(...)Przesmażamy 4-5 minut. Dodajemy białe wino i świeży tymianek, zwiększamy ogień i odparowujemy połowę. Dodajemy śmietanę i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Na sosie układamy polędwiczki, przykrywamy i dusimy 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, podajemy z makaronem pappardelle. Smacznego
My Culinary Artmakaronu somen, 3 pieczarki, pokrojone na plasterki, 150 g grzybów shimeji, 250 g tofu, pokrojonego w kostkę, garść szpinaku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 cebula dymka, pokrojona na kawałki, 1 łyżka pasty miso, Makaron gotować 5 minut, odcedzić. Do gotującego się bulionu dashi dodać sos sojowy, wrzucić pieczarki, shimeji i tofu, gotować jakieś 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać
ClauditteMissCookingseler - tyle ile marchwi 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 5 cm skórki z imbiru 2 łyżki grzybów mung* sól 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 100 g makaronu soba, ryżowy lub sojowy pieprz 3 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki marynowanego bambusa* 1 łyżeczka sosu ostrygowego sok z 1/2 pomarańczy lub cytryny dymka - do posypania 1/2 łyżeczki anyż mielony(...)czasie przecedzamy zupę. Kroimy marchew i selera i wrzucamy do czystego bulionu, wciąż gotując. Po 15 min lub dłużej, jeżeli warzywa jeszcze nie zmiękły, dodajemy grzyby i bambusa. Makaron dorzucamy dopiero na końcu. Jeśli jest to soba, tak jak u nas, lepiej jest go ugotować al dente w osobnym garnku i przepłukać. Woda po jego gotowaniu staje się ciemna
Kuchnia od dwojgabrązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE Przyrządzanie moich błyskawicznych azjatyckich makaronów zawsze zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy go w sosie sojowym i obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej(...)opakowania. Dolewamy oleju na patelnię. Smażymy warzywa na dużym ogniu, krótko ponieważ mają pozostać chrupiące. Dodajemy kurczaka, wlewamy połowę przygotowanego sosu, mieszamy. Dodajemy makaron, wlewamy resztę sosu i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowy, octem ryżowym z cukrem, sosem chilli. Podajemy gorące z cząstkami limonki. Posypujemy posiekaną kolendrą i ziarnami sezamu
OstryKęsbrązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE Przyrządzanie moich błyskawicznych azjatyckich makaronów zawsze zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy go w sosie sojowym i obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej(...)opakowania. Dolewamy oleju na patelnię. Smażymy warzywa na dużym ogniu, krótko ponieważ mają pozostać chrupiące. Dodajemy kurczaka, wlewamy połowę przygotowanego sosu, mieszamy. Dodajemy makaron, wlewamy resztę sosu i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowy, octem ryżowym z cukrem, sosem chilli. Podajemy gorące z cząstkami limonki. Posypujemy posiekaną kolendrą i ziarnami sezamu
OstryKęs