Sera żółtego tartego ➨1 Łyżka Masła ➨sól i pieprz do smaku ➨1/2 łyżeczki mielonej papryki czerwonej ➨1/2 łyżeczki czosnku mielonego ➨ 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie aldente. Odcedzamy. Na paatelni rozpuszczam masło. Pieczarki myję i kroję w kostkę. Cebulę kroję drobno. Cebulę i pieczarki przekładam na patelnię , dodaję nattkę
Gotowanie Patkiszklanka makaronu penne 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pół sporej cytryny sól morska i pieprz czarny (świeżo mielone) 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki słodkiej papryki w proszku warzywna przyprawa uniwersalna/ 2 bulionowe kostki warzywne pół pęczka świeżej pietruszki olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki mąki pszennej sos sojowy do smaku Filet(...)Mięso w sosie, z wlaną już śmietanką powinno pogotować się jeszcze parę chwil, a w trakcie gotowania należy wszystko kilka razy przemieszać. Pod koniec gotowania, danie doprawiamy sosem sojowym według uznania. Makaron najlepiej ugotować oddzielnie i podawać z pomarańczowym sosem. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyacztery pęczki i przyrządziłem kilka dań z ich udziałem. Częścią z nich podzielę się z Wami. ;) Na pierwszy ogień idzie ryżowy makaron ze zielonymi szparagami i pieczonym łososiem, marynowanym w iście azjatyckim stylu. Jak wiemy połączenie: imbiru, sosu sojowego, soku z limonek i papryczki chili działa cuda i stanowi świetną bazę w wielu daniach. Tym razem było nie inaczej. Ryżowy(...)opakowaniu (zazwyczaj 5 minut). Łososia wyjmujemy z pieca i oddzielamy od skóry. Szaragi wyciągamy z wody i kroimy na kawałki. Makaron przecedzamy na durszlaku, hartując lekko zimną wodą. Następnie wrzucamy go z powrotem do garnka. Wlewamy sos sojowy, sok z limonki i dodajemy posiekaną papryczkę oraz szczypiorek. Dokładnie mieszamy . Wrzucamy szparagi i delikatnie łączymy z makaronem. Podajemy od razu, rozdzielając
Food Squarekurczakiem to nasza azjatycka propozycja na pyszny obiad. Makaron jest bardzo prosty w przygotowaniu ale ma oryginalny smak dzięki połączeniu odpowiednich przypraw. Doskonale będą się w nim komponowały także warzywa, które będą chrupiące i dodadzą odpowiedniego charakteru tej potrawie. Oczywiście, żadne danie azjatyckie nie obędzie się bez sosu sojowego, więc pamiętajcie aby go kupić :) Składniki (na 2 porcje) pojedyncza pierś(...)kurczaka 120 g makaronu chow mein 8-10 sztuk grzybów shiitake pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 1/3 kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu sojowego 1 jajko szczypta cukru papryczka chili sól pieprz odrobina soku z cytryny Makaron chow mein z kurczakiem – przepis Filet z kurczaka kroimy w paseczki i marynujemy w marynacie z sosu sojowego , cytryny i cukru. Odstawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kupiłam ich tak mało, cholernie kwaśne to to jest, dodaję przepis na wczorajszy obiad. Najlepszy w ostatnim czasie! ♥♥♥ Spaghetti z masłem orzechowym, brukselkami duszonymi w sosie sojowym i orzechami ziemnymi (vegan) ~70g makaronu spaghetti (u mnie durum) ~pełna łyżka (25g) gładkiego masła orzechowego ~300g świeżych brukselek ~3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego (lałam z butelki, więc ciężko powiedzieć) ~2 łyżki(...)Brukselki odcedzić. Patelnię teflonową lekko spryskać olejem i ułożyć brukselki rozciętą połową na patelnię, posypać je orzechami i zalać sosem sojowym. Smażyć ok. 3 minuty, potem obrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 1-2 minuty. Makaron wymieszać z masłem orzechowym (na gorący makaron ułożyć masło, pozostawić do rozpuszczenia i wymieszać - najlepszy sposób :)). Na dnie miski/talerza ułożyć kilka
breakfast of dreamssoku z limonki 1 łyżka kawaśnej śmietany 18% 1 łyżka posiekanej bazylii świeżo mielony pieprz 0,5 szklanki wody w której gotował się makaron Łosoś: 300 g filetu łososia 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyzka octu ryżowego 0,5 łyżki miodu 1/4 łyżeczki imbiru Przygotowanie: 1) Przygotować marynatę do łososia: do czosnku przeciśniętego przez praskę dodać(...)wodę, w której się gotował oraz posiekaną bazylię, a na koniec przygotowanego łososia, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. W razie potrzeby doprawić sosem sojowym i pieprzem. 8) Podawać na ciepło z listkami bazylii. Artykuł Makaron z pieczonym łososiem pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.megotowy. U mnie wersja dla leniwych, bo z gotowej mieszanki chińskiej :) S kładniki(dla 2 osób): - pół opakowania makaronu Soba - 20 krewetek - 450 g mieszanki chińskiej - garść orzeszków ziemnych - dwie łyżki oleju sezamowego - łyżka sosu rybnego - dwie łyżki sosu sojowego (polecam sos firmy KIKkOMAN- jedyny najlepszy, bez ulepszaczy) - dwa ząbki czosnku - łyżka masła - pół limonki - przyprawy: pieprz biały, imbir(...)przykryciem aż rozmarzną, następnie zdjąć pokrywkę, przyprawić solą (ostrożnie, sos sojowy i rybny będą słone) i smażyć aż woda odparuje. Ponownie dodać krewetki i dobrze odsączony makaron. Dodać drugą łyżkę oleju sezamowego, sos sojowy i rybny, sol z limonki, imbir, pieprz, czosnek i sól do smaku. Wymieszać wszystko na mocnym ogniu. Na talerzu posypać uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego
Cook&Loveprzedstawiam Wam swoją wersję. Składniki na ok. 4 porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju(...)słupki. Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać marchew i grzyby mun. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać podsmażone mięso, pędy bambusa, pokrojony w paski por i makaron ryżowy. Doprawić sosem sojowym, imbirem i pieprzem cytrynowym. Doprowadzić do wrzenia (gdy zupka będzie „bulbonić” to ją wyłączyć) i rozlać do talerzy. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpodsmażamy na oleju sezamowym. Następnie wrzucamy ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i makaron. Mieszamy i chwilę smażymy. Wbijamy jaja i energicznie wszystko mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami. Smażony makaron z jajkami i grzybami
Bon Appetit Małgorzatyrzadkim bulionie, z sosem sojowym czy z mirin. W różnych częściach Japonii, w którym podaje się udon, smak, aromat czy też dodatki do makaronu są różne. Bulion na bazie sosu sojowego, który ma dość ciemny kolor ( koikuchi shōyu ) spotykany jest najczęściej we wschodniej Japonii. Natomiast bulion jasny (usukuchi shōyu) spotyka się w Japonii zachodniej. Makaron udon komponuje się
Codzienna kuchnia niecodziennapozbawioną pestek pęczek dymki (bez cebulek) 4 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczkę pieprzu 150 ml sosu sojowego dobrej jakości 3 łyżeczki oleju sezamowego. Przygotowanie: Nie używamy soli, bo sos sojowy jest słony wystarczająco. W misce mieszamy pokrojoną wołowinę i cebulę posiekaną w piórka. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze. To nasza marynata. Mieszamy z mięsem i cebulą. Miskę nakrywamy i wstawiamy(...)ryżem, ziarnami sezamu i kolendrą (kolendrę można pominąć, jak ktoś nienawidzi). Prawda, że proste? Taką marynatę możecie wykorzystać również do kurczaka lub krewetek. Fajnie sprawdzi się również makaron ryżowy lub sojowy jako dodatek. Możecie dodać również dowolne warzywa pokrojone w cieniutkie paseczki. Post Marynowana wołowina pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenosób ) - pierś z kurczaka - 20 dkg pieczarek - duża czerwona papryka ( może być inna zielona,lub żółta ) - duża cebula - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki - czosnek mielony, sól, sos sojowy, domowa wegeta - makaron ok. 35-40 dkg ( u mnie świderki ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam na niej najpierw mięso
Kuchnia z widokiem na ogródcytrynowa, 1 duża cebula czerwona (200 g), 2 średniej wielkości marchewki (350 g), 1 małe pak choi, 30 g suszonych grzybów mun, 100 g makaronu ryżowego -wstążka bezglutenowy, 150 ml sosu ananasowego z chili, sos sojowy do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 2 garście świeżej mięty pieprzowej, 2 pęczki szczypiorku, limonka, 1 łyżka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy(...)Makaron zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do warzyw, równocześnie dodajemy pak choi i mieszamy. Na sam koniec dokładamy posiekaną miętę, szczypiorek i doprawiamy sosem sojowym i pieprzem do smaku. Makaron tuż przed podaniem posypujemy czarnuszką i skrapiamy sokiem z limonki
Moniki Smakołykiindyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa(...)bułkę tartą - łącznik i wypełniacz, ma na celu wchłaniać nadmiar wilgoci z farszu i trzymać jego konsystencję. Wbić 2 jaja i doprawić przyprawami i sosem sojowym. Wyrobić farsz ręką na jednolitą masę. MAKARON: Ponownie doprowadzić do wrzenia wodę od gotowania brokuła. Dodać oliwę i na wrzątek wrzucać makaron. Obgotować go przez 2 min. - nie dłużej! Wyjąć łychą cedzakową
Grunt to przepis!Obiecałam Aguś z bloga Agusiowe gotowanie , że pokażę coś z sosem ostrygowym, a tu połowa miesiąca za nami, a ja ciągle tylko sos sojowy i sake :) Dziś więc wreszcie coś z nowym smakiem. Ponownie makaron, choć równie dobrze można go zastąpić ryżem. Lubię wszelkiego rodzaju makarony jajeczne, więc użyłam noodli soba. Mają ładny brązowy kolor. Podoba mi się(...)czosnku zmażdżony lub drobno posiekany 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sake 2 łyżki sosu śliwkowego 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej 150g makaronu soba sos 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 8 łyżek wody 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 3 posiekane ząbki czosnku 1 papryka
W kuchni wieczorem