idealnie pasuje do dań kuchni dalekowschodniej. Postanowiłam połączyć mięso z tuńczyka z mięsem z kurczaka i wyczarować mocno aromatyczne danie, z dużą ilością sosu sojowego, przypraw takich jak chili, czosnek czy anyż. Całość podałam z makaronem soba, czyli makaronem z mąki gryczanej, znany głównie w kuchni azjatyckiej. Danie mnie na prawdę urzekło, wyszło przepyszne, mięso tuńczyka jest bardzo treściwe(...)tuńczyka, są obłędne! Ale to już temat na inny post. Dzisiaj zapraszam do wspólnego można by rzecz wokowania, bo dziś króluje wok w kuchni! ;-) MAKARON SOBA Z TUŃCZYKIEM I KURCZAKIEM W SOSIE ANYŻOWO-SOJOWYM SKŁADNIKI: - 1 stek z tuńczyka - 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka - makaron soba 2 porcje - natka pietruszki - 3 ząbki czosnku - sos sojowy (kupujcie ten prawdziwy
SMYKWKUCHNIBardzo aromatyczne, nieco orientalne danie obiadowe. Makaron z kurczakiem, papryką, marchewką, dymką i kiełkami. Całość doprawiona sosem sojowym, limonką i kurkumą. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso oczyścić
Bulliobyć ugotowane mięso np z rosołu) duża marchewka 1/4 kapusty pekińskiej (dałam więcej) 3-4 pieczarki 1 cebula 1 jajko 12 płatów ryżowych 70 g makaronu ryżowego olej do smażenia sól, pieprz sos sojowy przyprawa 5 smaków Do dzieła!!! Cebulę bardzo drobno siekamy a marchewkę i pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach - wszystko razem dusimy. Dodajemy bardzo drobno pokrojonego(...)kurczaka - niemalże posiekanego. Razem smażymy. Na koniec gdy już nasze składniki są miękkie dodajemy drobno posiekaną kapustę pekińską - całość przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków i sosem sojowym (sosu nie żałujemy). Makaron kruszymy drobno (ok 2 cm kawałeczki) zalewamy wrzątkiem. Gdy zmięknie odcedzamy i dodajemy do reszty farszu. Do farszu dodajemy także jajko - mieszamy dokładnie. Do płytkiego ale szerokiego naczynia
sierotka maRysia w kuchnikurczaka 4 średnie marchewki 1 duży korzeń pietruszki 1 średni korzeń selera 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego opcjonalnie dwie gałązki lubczyku i selera naciowego 400 g makaronu ryżowego sos sojowy ciemny, sól, pieprz biały pęczek natki pietruszki WYKONANIE Mięso i kości umyć. Marchewki, korzeń selera i pietruszki ostrugać ze skóry. Marchewki pokroić w plasterki, pozostałe warzywa pokroić(...)mięsem wołowym. Gotować jeszcze około 15 minut, aż mięso również zmięknie, po czym wyciągnąć również kości i mięso. Wywar doprawić ciemnym sosem sojowym, solą i białym pieprzem. Jeżeli odparowało zbyt dużo wody, to dolać przegotowanej. Makaron ryżowy namoczyć 40 minut wcześniej w ciepłej wodzie. Ostudzone mięso wołowe pokroić w małą kostkę, zaś około dwie marchewki pognieść widelcem i wrzucić
Passions hobbies lifemarchewki 1 pietruszka pół selera garść świeżego szpinaku 50g tofu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 saszetki pasty miso 2 liście alg nori 4 pieczarki 1 jajko makaron ramen sos sojowy Przygotowanie: Zaczynamy od wstawienia rosołu. Przepis na dobry rosół każdy ma zapewne swój. Ja do zimnej wody włożyłem mięso, obrane oraz pokrojone warzywa (poza szpinakiem) wraz z pieczarkami, liściem(...)kilka kropel sosu sojowego. Z ilością soli należy uważać. Pasta miso, której głównym składnikiem jest przefermentowana soja jest bardzo słona. Podobnie jak sos sojowy. Dlatego ewentualny dodatek soli zostawmy na koniec, po dodaniu miso i sosu. Makaron wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 3 minut. Przelewamy zimną wodą i solidną porcję nakładamy na talerz. Obok układamy połówkę jajka ugotowanego
Jacob Tastesporcje): 750 ml wody 1/2 kostki tofu 1 saszetka bulionu dashi (1 łyżka) 2-3 łyżki pasty miso dymka (zielona część) 1 płatek glonów nori sos sojowy do smaku makaron mie wedle uznania (można pominąć) CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do małego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy bulion dashi i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron(...)dajemy po 1 łyżce pasty miso, zalewamy odrobiną bulionu i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę bulionu, tak aby w miarę po równo rozdzielić makaron. Wrzucamy pocięte glony nori, poszatkowaną dymkę i tofu pokrojone w kostkę. Dodajemy odrobinę sosu sojowego, jeśli istnieje taka potrzeba. Gotowe! :) Przepis bierze udział w akcjach
Tajskie smakiząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 2 garści orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 2 łyżki sosu chili 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia około 200 g makaronu do dań z woka Przygotowanie: Oczyszczoną wołowinę kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien mięsa. Paprykę oczyszczamy, kroimy w podłużne paski. Obieramy marchewki i imbir(...)smażyć mięsa zbyt długo, bo zrobi się twarde. Odkładamy je na talerz. Na patelnię wrzucamy marchewkę, imbir i cebulki, smażymy przez około przez 2-3 minuty. Dodajemy makaron, mięso, sos rybny, sojowy, chili, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy orzechy i posiekany szczypiorek z dymki. Nakładamy na talerze i podajemy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki 1,5 l bulionu drobiowego 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem 2 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka 1 garść suszonych krojonych grzybów mun 2 łyżki sosu sojowego 1 opakowanie makaronu ryżowego Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 15 minut. W przypadku gdy posiadacie całe grzyby mun należy je pokroić w cienkie paski po namoczeniu. Bulion zagotować dodać(...)marchewkę i paprykę pokrojoną w cienkie paseczki oraz grzyby. Wlać sos sojowy i gotować do miękkości warzyw. w razie potrzeby doprawić solą. Na koniec gotowania dodać pokrojone dymki wraz ze szczypiorkiem i chwilę gotować. Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu (zalać wrzątkiem i poczekać aż będzie miękki) Do miseczki włożyć przygotowany makaron i zalać bulionem z warzywami. bulion chiński
O kuchni z uczuciemkcal. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, wię c po jego zjedzeniu długo nie odczuwamy głodu . Makaron shirataki jest podobny w smaku do znanych nam i lubianych przez Pawła makaronów ryżowych i sojowych. Odkryliśmy go stosunkowo niedawno w sklepie internetowym Kuchnie Świata , ale po kilku różnych potrawach z jego dodatkiem zagościł na stałe w naszej kuchni. Przepis, który dziś prezentujemy(...)smażenia patelnie ze stali nierdzewnej). Kiedy mięso nabierze ciemnobrązowego koloru, dodać minrn, sos sojowy, pokrojoną cebulę, grzyby mun i przyprawy. Podlać wodą, tak aby mięso było całkowicie zakryte i gotować około 30 minut. Dodać pozostałe pokrojone warzywa i gotować na średnim ogniu około 20 minut. Makaron, odsączyć z zalewy i przepłukać wrzątkiem. Nalać porcje zupy i nałożyć makaron. Smacznego
Cztery Fajerykcal. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, wię c po jego zjedzeniu długo nie odczuwamy głodu . Shirataki jest podobny w smaku do znanych nam i lubianych przez Pawła makaronów ryżowych i sojowych . Odkryliśmy go stosunkowo niedawno w sklepie internetowym Kuchnie Świata , ale po kilku różnych potrawach z jego dodatkiem zagościł na stałe w naszej kuchni. Przepis, który dziś prezentujemy nie pochodzi(...)smażenia patelnie ze stali nierdzewnej). Kiedy mięso nabierze ciemnobrązowego koloru, dodać minrn, sos sojowy, pokrojoną cebulę, grzyby mun i przyprawy. Podlać wodą, tak aby mięso było całkowicie zakryte i gotować około 30 minut. Dodać pozostałe pokrojone warzywa i gotować na średnim ogniu około 20 minut. Makaron, odsączyć z zalewy i przepłukać wrzątkiem. Nalać porcje zupy i nałożyć makaron. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatrawy cytrynowej 1 cebula po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego 3-4 listki laurowe sól do smaku przyprawa typu Vegata do smaku 1 łyżka sosu sojowego mała puszka kukurydzy makaron ryżowy vermicelli natka pietruszki Lekka zupa z kurczakiem i kukurydzą - jak zrobić? Mięso kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, umieścić w garnku, zalać zimną wodą, zagotować. Kiedy woda zacznie(...)instrukcji na opakowaniu (zalać wrzątkiem i odcedzić). Kiedy zupa będzie klarowna i aromatyczna, pod koniec gotowania doprawić solą, sosem sojowym i przyprawą typu Vegeta. Dodać odcedzoną kukurydzę. Delikatnie łyżką szumową wyjąć cebulę, por, trawę cytrynową i seler. Zupę podawać z makaronem, kawałkami kurczaka i poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego
Moje Qulinariałyżki ciemnego sosu sojowego ª 1 łyżka oliwy lub oleju do woka Przygotuj: · patelnię · 2 garnki Zaczynamy od wstawienia wody na makaron oraz wstawienia brokułu (podzielonego na różyczki, łodygi nie używamy) do wody i zagotowania – różyczki gotujemy(...)minut. Zaraz po tym zabieramy się za krojenie polędwiczek w bardzo cieniutkie plasterki. Siekamy czosnek oraz imbir i dodajemy do polędwiczek, które marynujemy też w sosie sojowym i oliwie . Wstawiamy makaron i zaczynamy rozgrzewać patelnię. Mięso smażymy partiami na bardzo rozgrzanej patelni, poniżej minuty z każdej strony – obracamy jak tylko złapią mocno rumiany kolor. Do gotowego mięsa dodajemy różyczki brokułu
Bazując na smakuprzekrojona na cztery 5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru 6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki sól, pieprz woda do doprawienia: sos rybny sos sojowy do podania: makaron ryżowy pokrojony szczypior, kiełki fasoli, kolendra. przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć, włożyć do misy wolnowaru, dodać , cebulę, imbir, czosnek, pieprz, trochę soli. Dolać tyle(...)rozdrobnić mięso, odrzuci kości. Mięso przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą, sosem sojowym i rybnym. Dodać mięso, (jeżeli zupa jest za gęsta uzupełnić wywarem warzywnym), podgrzać i ewentualnie jeszcze doprawić. Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Na każdy talerz położyć porcję makaronu, zalać rosołem z mięsem, posypać szczypiorem i kiełkami
Stare Garysmaku, a do tego do zrobienia w max. 20 min. Troszeczkę ją zmodyfikowaliśmy, aby wzbogacić doznania smakowe :) Zobaczcie sami : Chow mein z warzywami, jajkiem i sojowym sosem grzybowym. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu Chow mein 1/2 opakowania mieszanki chińskiej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 jajka kukurydza konserwowa sos sojowy grzybowy sos sojowy pieprz(...)makaron zapewne już się zagotowała, więc wyłączamy ją i wkładamy do garnka z wodą makaron na ok. 4 min. Po tym czasie odcedzamy makaron i dodajemy do warzyw, pod którymi wyłączamy gaz. Teraz dodajemy grzybowy sos sojowy, ale nie więcej niż małą łyżeczkę. Jest niezwykle esencjonalny i zbyt duża ilość mogłaby zepsuć smak potrawy, a ma być dokładnie odwrotnie
vegetaniepowstała z resztek, które zostały niewykorzystane po przygotowaniu sushi, czyli jak to się mówi sałatka jest to sałatka na winie . Oczywiście do jej przygotowania możemy wykorzystać też inny makaron, na przykład sojowy. Robi się ją szybko, jest lekka, ponieważ odchudziłam trochę sos, używając jogurtu naturalnego. Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Czas przygotowania: 15 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatity