Składniki: na jedną porcję Rosół z pieczonych warzyw (około 300 ml) marchewka z rosołu + mała cebula sos sojowy (mała łyżeczka) lubczyk (pół łyżeczki) imbir (dałam na oko mały kawałek) papryka słodka i ostra (szczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego(...)miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 4 minuty). 5. Przygotowujemy dodatki. Rosół z makaronem i przyprawami przelewamy do miski
Na moim talerzuwynalazł pad ki mao. Super danie na wynos Jak by nie było z egzegezą pijanego makaronu jest to danie bajecznie łatwe i smaczne. Skład, poza podstawą, którą tworzy makaron ryżowy, sos sojowy, sos rybny, chili z czosnkiem i bazylią, jest dość dowolny. Można do klusek dodać mięso, albo owoce morza, albo warzywa. Co do ostrości, to jego poziom zależy(...)surowych krewetek 4 dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i posiekane (bez gniazd nasiennych) lub puszka pomidorów 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 jajko 200 g makaronu ryżowego – szerokie wstążki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka słodkiego chili 1 łyżeczka cukru Mała garść bazylii (najlepiej tajskiej) 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie
Niedzielny kucharzkwasów tłuszczowych, czy błonnika. SKŁADNIKI : 5 łyżki fasoli mung awokado 1/2 szklanki mleka sojowego 6 łyżek wody 3 listki świeżej bazylii łyżeczka młodego jęczmienia łyżka nasion chia 50g makaronu z tapioki przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi WYKONANIE: fasolkę zalewamy wodą (najlepiej dzień przed gotowanie), gotujemy do miękkości
healthy dreamsduże łodygi selera naciowego duża garść suszonych chińskich grzybów Mun 5 łyżek domowego chińskiego sosu słodko - kwaśnego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oleju arachidowego sól morska i świeżo mielony pieprz pęczek świeżej kolendry opakowanie chińskiego makaronu ryżowego Vermicelli Przygotowanie: Suszone grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do namoczenia na ok pół godziny, godzinę. Chiński makaron gotujemy według(...)dokładnie mieszamy, nie dopuszczając do przypalenia. Starannie doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jeśli smak potrawy jest mało wyraźny, to podkręcamy go słodko - kwaśnym sosem chińskim lub sojowym. Ugotowany makaron można wrzucić na patelnię z warzywami i wymieszać, można też go rozłożyć do miseczek i udekorować kilkoma łyżkami warzyw. Całość posypujemy poszatkowaną kolendrą, która idealnie komponuje się z ostrymi
Naturalna Kuchniałyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego pieprz cytrynowy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą 5-smaków, jasnym sosem sojowym, ostrygowym i pieprzem cytrynowym. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew, papryczkę, imbir, czosnek i paprykę kroimy na bardzo drobną kosteczkę. W woku rozgrzewamy olej roślinny i podsmażamy kurczaka. Następnie wyciągamy(...)samo robimy z warzywami. Przesmażamy je przez około 2-3 minuty, zestawiamy z ognia. Dodajemy do woka makaron, doprawiamy olejem sezamowym, sokiem cytrynowym i ciemnym sosem sojowym. Wbijamy jajka, i smażymy makaron, cały czas mieszając, tak aby jajka dokładanie go oblepiły. Zestawiamy z ognia, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, sezam, kurczaka oraz posiekaną zieloną cebulę. Smażymy kolejne
Mania Gotowaniaktóry ma bardzo krótki czas przygotowania. Doskonale nadaje się również do zup, sałatek czy na zimno z dressingiem i warzywami. Składniki : 2 plastry schabu 1 łyżka sosu sojowego 50g makaronu Somen 2 pieczarki pomidor bez skórki natka pietruszki karbowanej Przyprawy : pieprz czarny pieprz cytrynowy imbir Schab myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i polewamy(...)sosem sojowym. Przyprawiamy pieprzem czarnym, cytrynowym i imbirem. Odstawiamy mięso na godzinę. Po tym czasie układamy kawałki schabu na folii aluminiowej, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie do gotowania na parze na 20 minut. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Dokładamy je na folii na 10 minut przed końcem parowania mięsa. Makaron Somen przekładamy do pojemnika
Parowar Facetaprzykrycia. Składniki dodatkowe (na 4 porcje): 4 łyżki pasty miso makaron pszenny mie 2 jajka na twardo blanszowane liście sałaty rzymskiej 1 arkusz glonów nori szczypiorek sos sojowy 1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj gotujemy go 2-3 minuty i przelewamy zimną wodą). 2. Do 4 misek dodajemy po 1 łyżce pasty miso. Zalewamy odrobiną przecedzonego(...)wywaru, dokładnie mieszamy. Następnie do każdej miski dodajemy makaron, zalewamy wywarem, dajemy połówkę jajka na twardo, porwanego kurczaka, posiekany szczypiorek, nori pocięte w paski i liść lub dwa sałaty rzymskiej. Jeżeli zupa jest mało słona, każdy może sobie doprawić sosem sojowym wedle uznania. Smacznego
Tajskie smakizielonej fasoli ( świeża lub mrożona ) 3 ząbki czosnku około 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki kawałeczek papryczki chili ( ilość wedle uznania ) garść orzechów nerkowca pęczek kolendry lub natki pietruszki 2 łyżki oleju sezamowego lub innego makaron soba lub inny Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzać olej sezamowy lub inny olej ( może być rzepakowy ). Dodać(...)fasolkę szparagową. Całość smażyć kilka minut, aż warzywa zmiękną. 3. Na koniec dodać orzechy nerkowca, sok z limonki oraz papryczkę chili. W razie konieczności dolać jeszcze odrobinę sosu sojowego. 4. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. 5. Ugotowany makaron wymieszać z warzywami. Całość obficie posypać siekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Smacznego
kolorowotorcikowominimum 15 minut), następnie podsmażamy na oliwie.Dodajemy pokrojoną paprykę, resztę czosnku i cebulę, podsmażamy na średnim ogniu.Gdy warzywa są chrupiące, dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, przyprawy i sos sojowy. Mieszamy.Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu. Pilnujcie wonton, bo gotuje się go tylko 3-4 minuty :)Gotowy makaron odsączamy z wody, dodajemy do warzyw i kurczaka, mieszamy i zwiększamy trochę ogień. Lubię(...)makaron jest lekko "przypalony", sztywny ;) Grillujemy orzechy.Dekorujemy nimi danie. Uwielbiam sos sojowy i używam go z przeróżnymi innymi, dziwnymi smakami ;p możecie oczywiście zredukować jego ilość. Smacznego
Kitchens Alphabetostatniej naszej podróży do Anglii przywieźliśmy kilka produktów z chińskiego sklepu. Obowiązkowy był sos sojowy oraz makaron. To podstawa do przygotowania naszej potrawy. Dodatkowo potrzebujemy piersi z kurczaka trochę warzyw i przypraw. 30 minut 2 porcje składniki: 200 g chińskiego makronu brokuł (około 500 g) jedna średnia cukinia 1 pierś z kurczaka oliwa z cytryną kawałek imbiru (wielkości dwóch ząbków(...)szklance zmieszać 1/3 wody, sos sojowy oraz cukier. Na patelnię wrzucić kurczaka, zalać sosem sojowym i dusić około 6 minut.Następnie dodać cukinię i smażyć kolejne 3-4 minuty. Doprawić wszystko białym pieprzem. Dodać brokuły. I smażyć około 1 minuty. Na patelnię dodać makaron, podsmażyć go około 2 minuty i połączyć z resztą dania. Można udekorować świeża pietruszką Smacznego
Ania i Marcin gotująlekko zmiękną i wtedy podlewamy nieco woda. Zagotowujemy i dodajemy przyprawę 5 smaków, tymianek oraz cayenne. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy makaron i skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Mieszamy dokładnie, aby makaron nabrał brązowego koloru. Doprawiamy jeszcze zwykłym sosem sojowym i pieprzem. na talerzu posypujemy szczypiorkiem. Potrawa gotowa :) Nie minęło więcej niż 15 min. Mamy nadzieje, że zapamiętacie
vegetaniemrożonego szpinaku - 1 puszkę łososia w oleju lub w sosie własnym - pół kostki sera typu feta - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 chochlę wody z gotowania makaronu - 1 łyżkę sosu sojowego - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego - 2 łyżki oleju do smażenia 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez minutę czosnek(...)następnie pokrojony w kostkę ser typu feta oraz odsączonego łososia z puszki. Wszystko delikatnie mieszamy i jeszcze przez chwile podsmażamy. 4. Jako ostatni na patelni ląduje odcedzony makaron. Całość doprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz pieprzem, mieszamy i podajemy. SMACZNEGO
Bez Cebulichilli - 2 marchewki - 2 gałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu ( KILK ) - sos sojowy japoński Marukin ( KLIK ) Dodatki: - makaron udon (dałam gotowy) ( KLIK ) - jajka – po 1 na porcję - uprażone ziarna sezamu ( KLIK ) - łodyżki szczypiorku - kilka listków sałaty rzymskiej - plasterki papryczki chilli - wodorosty nori ( KLIK ) Marynata(...)Wyjmujemy wołowinę i boczek, wywar przecedzamy. Z drugiego wywaru wyjmujemy grzyby shiitake -wywar również przecedzamy (kilka marchewek zachowujemy do dekoracji). Oba wywary łączymy w jednym garnku, doprawiamy sosem sojowym do smaku. Makaron udon gotujemy aldente. Teraz pora na „składanie” zupy. Do miseczki wkładamy makaron. Nastepnie układamy – pokrojone w plastry mięso (wołowinę i boczek), sałatę rzymską, paski marchewki, pokrojony ukośnie
mojewypiekiinietylkochilli - 2 marchewki - 2 gałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu ( KILK ) - sos sojowy japoński Marukin ( KLIK ) Dodatki: - makaron udon (dałam gotowy) ( KLIK ) - jajka – po 1 na porcję - uprażone ziarna sezamu ( KLIK ) - łodyżki szczypiorku - kilka listków sałaty rzymskiej - plasterki papryczki chilli - wodorosty nori ( KLIK ) Marynata(...)Wyjmujemy wołowinę i boczek, wywar przecedzamy. Z drugiego wywaru wyjmujemy grzyby shiitake -wywar również przecedzamy (kilka marchewek zachowujemy do dekoracji). Oba wywary łączymy w jednym garnku, doprawiamy sosem sojowym do smaku. Makaron udon gotujemy aldente. Teraz pora na „składanie” zupy. Do miseczki wkładamy makaron. Nastepnie układamy – pokrojone w plastry mięso (wołowinę i boczek), sałatę rzymską, paski marchewki, pokrojony ukośnie
mojewypiekiinietylkoSałatka z surimi i makaronem chińskim (można użyć sojowego lub ryżowego) to idealna sałatka na imprezy wszelkiego rodzaju, począwszy od urodzin, poprzez obecny sezon grillowy, a kończąc na Sylwestrze ;) Do sałatki tej koniecznie polecam makaron chiński (te długie, cienkie, przezroczyste niteczki), który można dostać praktycznie w każdym hipermarkecie w dziale z azjatycką żywnością. Sałatka ta na pewno przypadnie do gustu(...)się już po rozmrożeniu (nie trzeba ich obrabiać termicznie). Inspiracja do przepisu: Danka pichci . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z surimi i makaronem chińskim – Składniki: 1 paczka makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) (100g) 1 duży ogórek szklarniowy (ok. 390g) 1 paczka surimi (paluszków krabowych) (250g) (lub 2 paczki, jeśli mamy opakowania po 125g) 6 czubatych łyżek majonezu
Kulinarne Przeboje