diecie bezglutenowej brakowało nam trzech rzeczy: chleba, makaronu i pierogów . I tak jak z chlebem już nam się udało, z makaronem też (tym bardziej, że można kupić pyszny w Biedronce), to z pierogami było ciężko. Próbowałam się mierzyć z ciastem bezglutenowym , ale to była ciężka przeprawa, wielki wysiłek i raczej mizerny skutek. Można było się natrudzić, ale przy farszu dość(...)ciasto naprawdę idealne. Bo przecież nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko utrudnione. Polecam mój przepis :-) * * * Składniki (proporcja na około 50-60 pierogów): 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli 1 łyżka stołowa oleju 1 łyżeczka gumy guar Wykonanie: 1. Mąki przesiewamy do miski. Dobre ciasto pierogowe musi być odpowiednio
Kawa z mlekiemcentymetry 1 łyżka posiekanego szczypiorku opcjonalnie: fasola szparagowa, grzyby mun, kiełki fasoli mung Sos: 4-5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka mąki kukurydzianej *** Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Filet z kurczaka kroimy w około 2 centymetrową kostkę, oprószamy przyprawą 5 smaków i mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy
Blog z Apetytemogniu i mieszając gotujemy go ok. 4-5 minut, aby pozbyć się ostrego smaku świeżego czosnku. Próbujemy, ponownie doprawiamy do smaku gałką i pieprzem oraz solą. Podajemy sos z makaronem typu wstążki – bavette, tagliatelle, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. Dla nie-wegetarian świetne do posypania będą chipsy z wysmażonego na chrupko, cieniuśko pokrojonego bekonu. Wegetarianom na pewno do posypania przypadną(...)250g cebuli białej lub szalotki 90g serek topiony naturalny – gouda, pomorski, tylżycki lub silken tofu 50g masła lub oleju kokosowego 250ml dowolnego mleka – krowie, ryżowe, sojowe, z nerkowców sól cukier pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne makaron do podania natka pietruszki do posypania OPCJONALNIE 1 kostka bulionu z warzyw 3-4 cieniutkie plasterki boczku wędzonego wysmażone na chrupko orzeszki ziemne
Karo in the Kitchenmleka owczego lub z mieszanki mleka owczego i koziego. Idealny do przygotowania zimnych przekąsek np. sałatki greckiej, sałatki makaronowej z pomidorkami , sałatki ziemniaczanej , makaronu z bakłażanem i suszonymi pomidorami lub sałatki z komosy ryżowej z cukinia i groszkiem . A próbowaliście kiedyś pieczonej fety w całości? Jeżeli nie, serdecznie polecam Wam mój dzisiejszy przepis. Pieczona feta z dodatkiem
La grande e la piccola cuocagram makaronu pęczek szczypiorku mały słoik majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Szynkę i ogórka kroimy w kostkę około 0,5 x 0,5 cm. Makaron gotujemy al-dente, jeśli wybieramy drobne kawałki typu ryżowy lub gwiazdki to w całości, jeśli większy kroimy na mniejsze kawałki. Ja wybrałam penne dlatego pokroiłam go na mniejsze kawałki. Dodajemy posiekany pęczek szczypiorku. Doprawiamy solą, pieprzem
Życie zaczyna się w kuchnismażyć kolejną minutę. Dodać pokrojona w kostkę paprykę oraz podzielonego na różyczki brokuła. Smażyć kolejne 3 minuty. Pod koniec dodać kukurydzę. Dodać makaron i smażyć jeszcze 1 minutę. Sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki wody 1 łyżka syropu klonowego 1/2 łyżki imbiru (użyłam sproszkowanego) 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego Wszystkie składniki
Moja Galeria SmakuSOSIE ANYŻOWO-SOJOWYM SKŁADNIKI: - 1 stek z tuńczyka - 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka - makaron soba 2 porcje - natka pietruszki - 3 ząbki czosnku - sos sojowy (kupujcie ten prawdziwy bez konserwantów! ) grzybowy - sos sojowy ciemny - chili wedle uznania - anyż 2 gwiazdki - imbir świeży kawałeczek - ocet ryżowy 2 łyżki - olej ryżowy - łyżeczka mąki ryżowej WYKONANIE: Mięso z kurczaka i tuńczyka kroimy(...)utworzyło sos. Sos doprawimy octem ryżowym, anyżem i solą. Smażymy w woku ciągle mieszając około 8 do 10 minut. Dodajemy łyżeczkę mąki ryżowej i szybko mieszamy, zagęścimy sos w ten sposób. Sos podajemy z gorącym i ugotowanym makaronem soba (według instrukcji na opakowaniu). Całość obficie posyp natką pietruszki! Gotowe! Mniamiii! ;-))) Buziaki kochani! Zapraszam WAS na Instagrama po więcej zdjęć! Buzziaki
SMYKWKUCHNIprzepisy na posiłki, które najczęściej nosiłam do pracy. Jednak nie zawsze mogę pochwalić się takimi śniadaniami i obiadami. W ekstremalnych sytuacjach posiłkuję się waflami ryżowymi, serkiem wiejskim czy też szybką owsianką z suszonymi owocami. Makaron z tuńczykiem - szybki i prosty, zostałam zainspirowana przez koleżankę z pracy ;) Składniki (około 3 porcje): puszka pomidorów puszka tuńczyka we własnym sosie lub wodzie puszka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmąka gryczana, stąd jego specyficzny szarawy kolor i delikatna orzechowa nuta w smaku, dodatkami do mąki gryczanej jest mąka pszenna, ziemniaczana, bądź ryżowa. Soba posiada dużo właściwości zdrowotnych, jest ona fantastycznym zamiennikiem szeroko dostępnego u nas makaronu pszennego. Jeśli nie zawiera dodatku mąki pszennej jest bezglutenowa. Jest to makaron bogaty w wysokiej jakości białko, zawiera błonnik, który bardzo korzystnie wpływa
KreatywnePinymini kukurydza 2 łyżki oliwy 1 łyżka świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 czerwone chili 2-3 łyżki jasnej soi 1 łyżka ryżowego octu 1 pęczek kolendry ½ łyżeczki czarnego pieprzu Zagotuj wodę z łyżką soli. Zanurz makaron i odstaw na 4 minuty. Nie gotuj. Odcedź makaron i odstaw na bok. Rozgrzej oliwę na patelni lub w dużym wok. Oczyść chili
codojedzeniaprzygotowaniu i bardzo smaczne. Mało pracy, a dużo smacznego jedzenia. Polecam Wam również. Na moim blogu znajdziecie wiele pomysłów na zapiekanki. Makaronowe, ryżowe, ziemniaczane, a nawet takie z kaszą. Wszystko znajdziecie tutaj Składniki 300 g makaronu kokardki 1 mały brokuł 4 kiełbasy śląskie 1 cukinia 200 ml śmietany 18% 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżeczki czubate curry sól
O kuchni z uczuciemsuchej fasoli po ugotowaniu) 1 duża czerwona cebula łyżeczka kuminu płaska łyżeczka soli łyżeczka czerwonej papryki 50 g zmielonych płatków ryżowych/kukurydzianych lub bułka tarta 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia około 200 g ugotowanego makaronu (waga makaronu suchego) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka około 200 g kukurydzy (puszka) 1 czerwona cebula łyżka octu balsamicznego z czerwonego wina łyżeczka
greenscarfbuliony warzywnego 1/3 łyżki pasty shiro miso jasny sos sojowy do smaku kilka kropli oleju sezamowego Stałe składniki zupy: 100 g makaronu konjac 60 g tofu 1 łyżka mąki do panierowania tofu (użyłam ryżowej) 2 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 kapusty pok choi (można zastąpić kapustą pekińską, szpinakiem) 1 łyżka wodorostów wakame 1/2 małej papryczki chili szczypiorek 1/2 łyżeczki czarnego(...)mące. Przełożyć na średnio rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem, smażyć z każdej strony aż się zrumieni. Wodorosty zalać gorącą wodą, gdy się namoczą i rozwiną, przełożyć do miseczki na zupę. Makaron wyjąć z opakowania, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do miski. Papryczkę chili i szczypiorek pokroić na krążki. Gdy wszystkie składniki zupy będą gotowe, ułożyć je w miseczce
Codziennik Kuchennyszklanki * świeża bazylia- 1 doniczka * mozzarella Arla Apetina z pomidorami i bazylią- 100 g * czosnek- 1 ząbek * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz- do smaku * sok z cytryny- 1 łyżka * pomidory koktajlowe- około 10 sztuk * wywar warzywny- do ugotowania makaronu Słonecznik zmiksować ze świeżą bazylią, mozzarellą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz olejem na jednolitą masę. Doprawić solą oraz pieprzem
Kraina Miodem PłynącaWaszym domu biegają małe skarby, to takie danie im również powinno przypaść do gustu :) Wystarczy tylko kilka składników: 80 g makaronu kokardki + woda do gotowania + szczypta soli 3/4 szklanki mleka duża szczypta cynamonu 7 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych 1 średnie jabłko 1 1/3 łyżki cukru (ilość można zmniejszyć) Cały przepis znajdziecie tutaj: Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową
Słodkie okruszki