makaron ryżowy - 2133 przepisów (strona:20/143)

Zupa ze szpinakiem, porem i makaronem ryżowym 136

przygotowania: 30 minut maksymalnie. Składniki na 4 porcje: opakowanie 200-300 g szpinaku 1 duży por 2-3 ziemniaki puszka 400 ml mleka kokosowego 800 ml wody 100 g makaronu ryżowego pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka suszonego czosnku płaska łyżeczka kuminu Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a pory z półplasterki. W dużym 5 litrowym(...)oddzielnym garnku ugotuj makaron zgodnie z przpisem na opakowaniu. Podaj zupę z makaronem i kilkoma ziarnami kolorowego pieprzu (jeżeli masz oczywiście). Smacznego!   Artykuł Zupa ze szpinakiem, porem i makaronem ryżowym pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Ryżowe spaghetti z warzywami i kurczakiem 337

Makaron ryżowy to miła alternatywa dla klasycznego makaronu, dlatego na zachętę przedstawiam mój przepis na ryżowe a'la spaghetti. Składniki: makaron ryżowy, pół paczki 1/3 papryki czerwonej włoszczyzna mrożona krojona w paski pierś z kurczaka, ilość wg uznania, myślę jednak że do podanych proporcji max. jeden pojedynczy filet papryczka chilli pół pęczka szczypiorku przyprawa curry Makaron zalewam wrzątkiem i pozostawiam

Taste Of My Day
Pikantna zupa z kurczakiem i cukinią 122

sól,pieprz 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka oleju kokosowego ok 2 litry wody 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego pęczek włoszczyzny ( liść selera i pora, natka pietruszki ) makaron ryżowy Do garnka wlać wodę. Dodać ćwiartki z kurczaka, ziele i listki laurowe oraz włoszczyznę. Ugotować wywar ( gotoważ aż mięsko będzie miękkie) , na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku(...)trakcie gotowania doprawić solą i pieprzem, można dodać jeszcze papryczki jeśli daliśmy za mało. Na koniec zupę zabielić śmietanką. Dodać rozdrobnione mięsko i wymieszać. Gotową zupę podawać z makaronem ryżowym

Monia miesza i gotuje
Wegetariańskie penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami 268

Dania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z kurczakiem i cukinią 248

Makaron z kurczakiem i cukinią to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad gdzie nie mamy pomysłu i przede wszystkim czasu na coś wyszukanego. Ponadto kolorystyka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Woda po makaronie – jak ją wykorzystać? 219

Makarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z surimi 326

Sałatka smakuje rewelacyjnie, jest lekka i orzeźwiająca. Naprawdę warta wypróbowania! Sałatka z surimi   Składniki: 250 g surimi, świeży ogórek, świeża czerwona papryka, puszka kukurydzy, pęczek szczypiorku, 100 g makaronu ryżowego, majonez, sól, pieprz.   Wykonanie: Paprykę i obranego ze skórki ogórka myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, odsączoną kukurydzę oraz(...)posiekany szczypiorek. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, studzimy i dodajemy do warzyw. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę surimi, kilka łyżek majonezu (zgodnie z własnymi upodobaniami) oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.   Porada: Jeżeli użyjecie makaronu sojowego zamiast ryżowego sałatka będzie delikatniejsza. Smacznego

paapilotkaa
Sajgonki z białą kapustą i słodkim sosem chili 310

ręczniku papierowym, dzięki temu lepiej zachowują strukturę (niestety dowiedziałem się o tym za późno). * SKŁADNIKI na około 24 sztuki Sajgonki: ok. 24 arkusze papieru ryżowego 100 g cienkiego makaronu ryżowego ćwiartka główki białej kapusty 2 marchewki 1 biała cebula 50 g suszonych grzybów mun 1 natka kolendry 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu(...)cukru) 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej * PRZYGOTOWANIE Sajgonki Grzyby mun zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Następnie ugotuj do miękkości, ostudź i pokrój w paski. Makaron ryżowy wrzuć do wrzątku i odczekaj kilka minut aż zmięknie, odcedź i potnij nożyczkami na mniejsze kawałki. Kapustę poszatkuj bardzo drobno. Obraną marchew zetrzyj na małych oczkach. Zasyp solą, wymieszaj

Food Square
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 228

jaglana, jęczmienna, owsiana Ryż: jaśminowy, dziki, kolorowy, czarny, brązowy Mąka: o rkiszowa, kukurydziana, pełnoziarnista, razowa, ryżowa, gryczana, owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini itd. Olej rzepakowy i inne zdrowe(...)Kasza jaglana z wpc  🍚 3 1.  Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2.   Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką  4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2.  Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety

Czarnawisienka
Makaron w stylu bolońskim po Polsku :) 130

zdrowsze i o wiele bardziej dietetyczne. Przepis jest błyskawiczny do przygotowania i jesteśmy w stanie go przygotować dosłownie w 20-25 minut. Tak więc, zaczynamy… Zobacz przepis na: Makaron ryżowy z krewetkami Składniki 400g mięsa mielonego z indyka 1-2 marchewki 1 cebula 200g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól pieprz olej do smażenia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z makaronem ryżowym 219

jeszcze nie próbował przepisów z makaronem ryżowym to polecam. Makaron połączony z piersią, z kurczaka, kukurydzą i szczypiorkiem. SKŁADNIKI 1 szklanka makaronu ryżowego 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 1/2  filetu z kurczaka  15 dag sera żółtego typu Gouda 1 łyżeczka curry Składniki na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1- 2 ząbki

W kuchennym oknie Ewy
A’la Yum Woon Sen 184

Qchenne Inspiracje . Wprowadziłam jednak do niego swoje małe modyfikacje. Całość smakuje wspaniale, wyraziste curry w połączeniu z kwaśną limonką nabiera orzeźwiającego smaku, które świetnie podkreśla pikantność chili. Praktycznie bezsmakowy makaron ryżowy chłonie jak gąbka smak sosu, dzięki czemu z każdym kęsem czujemy tę ciekawą nutę. Danie w sam raz dla tych, którzy lubią odkrywać. Składniki na 2 porcje(...)sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka zielonej pasty curry (może być żółta, ja miałam tylko zieloną) 2 łyżki oleju ryżowego ½ limonki 200g makaronu ryżowego Opcjonalnie 1 mała papryczka chili Przygotowanie: W miseczce wymieszać pastę curry, sos rybny, ostrygowy i sojowy oraz opcjonalnie drobno pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać

Fabryka pomysłów
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym 163

Sałatka prosta, ale z ciekawym dressingiem. Bardzo przypadł mi do gustu - lekko kwaskowaty z wyczuwalną nutą imbiru, ideał ;) Składniki -2 łyżki sosu sojowego -2 łyżki octu ryżowego -100 g makaronu ryżowego -pół główki sałaty lodowej -pół ogórka świeżego -2 dymki -ząbek czosnku -pół pęczka kolendry (niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć świeżej) -1 łyżeczka startego imbiru -sok z limonki(...)łyżeczka brązowego cukru -puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Przygotowanie Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować dressing: czosnek drobno posiekać i wymieszać z sosem sojowym, octem ryżowym, imbirem, sokiem z limonki, cukrem i przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie obrać ogórka, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulki dymki

Zielona Kuchnia
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 201

Szybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać.   Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny(...)jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu). W niektórych rejonach Korei podaje się je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada się bulgogi, zawija i zjada jak wrapy. Tą samą marynatą potraktowany bywa i popularny fast-food – hamburgery. Oryginalnie mięso piecze się

Karo in the Kitchen