nerkowca , przyszedł czas na wołowinę z warzywami. Pomimo tego, iż kurczak był wyśmienity, to danie posmakowało mi jeszcze bardziej. Jest dość ostre, ale nieco łagodzi je delikatny w smaku makaron ryżowy. Przepis zaczerpnięty stąd-klik . Polecam! Makaron z wołowiną i warzywami 250 g wołowiny 100 g makaronu ryżowego wstążki 2 marchewki ząbek czosnku 3 cebulki dymki (tylko jasna część(...)Marynata 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju ryżowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz Sos 1 łyżka czosnkowego sosu chili 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżeczka cukru sól Składniki marynaty połączyć ze sobą i dodać do pokrojonej w cienkie paseczki wołowiny. Odstawić na 30 minut. Pieczarki i dymkę pokroić na plasterki, czosnek posiekać
Pieguskowa Kuchniabuchty....tak dość pracowity obiad. Ale o kaczce później. Co do sobotniego menu... W sobotę znowu jedliśmy dynię :) ale w nowej wersji, więc na razie się nie nudzi. Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym 200 g makaronu ryżowego nitki 500 g miąższu dyni 1 kwaśne jabłko 1 szklanka mleczka kokosowego 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody 1/2 łyżeczki imbiru suszonego(...)dynia będzie miękka, zmiksuj ją na mus, dodaj mleczko kokosowe. Dopraw mus imbirem, kurkumą, solą i chilli do smaku. Potrzymaj zupę jeszce kilka minut na małym ogniu. Zalej makaron lekko posolonym wrzątkiem i trzymaj go pod przykryciem wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź makaron. D dodaj pikantny sos i posiekaną dymkę. Podawaj makaron zatopiony w musie dyniowym
Gotuj Sam!pierś z indyka ok. 700g - 1 cebula - 1 – 2 marchewki - 1 sałata rzymska - 1 papryka czerwona - 250g pieczarek brunatnych (powinny być grzyby mun) - 100g makaronu ryżowego - puszka kiełków fasoli - 3 ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny(...)dużych oczkach pieczarki (również na oleju sezamowym). Gdy woda z grzybów odparuje dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paseczki – chwilę smażymy i dodajemy startą marchew. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy. Łamiemy go na 4 części i zalewamy na 8 minut wrzątkiem (trzymamy pod pokrywką). Po tym czasie makaron odcedzamy. Do pieczarek przekładamy mięso – łączymy składniki. Patelnię zdejmujemy z gazu
mojewypiekiinietylkołyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca, 1/2 łyżeczka pasty z krewetek, 1/2 łyżeczki pasty słodkiej chili, 1 łyżka sosu rybnego, świeży imbir, makaron ryżowy, świeża dymka, świeża kolendra, czerwona papryczka Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W moździerzu rozgniatamy nasiona kolendry, mieszamy je z kurkumą. W garnuszku rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy(...)dobrze zupa jest doprawiona - smaki mamy różne - zawsze możemy doprawić całość dodająć więcej pasty chili czy suszonych płatków chili, albo sosu rybnego czy pasty z tamaryndowca. Do miseczki włóż makaron, wlej zupę, na wierzch wyłóż cieniutko pokrojone pieczarki - my je kroiliśmy na najcienszym rozmiarze na mandolinie, dodaj pokrojone tofu i posyp całość pokrojoną dymką i świeżą kolendrą! Smacznego
Plate of Joyodtworzyć to danie w domowych warunkach. Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 1 jajko 2-3 łyżki sosu sojowego imbir oraz chilli do smaku sól i pieprz 2 łyżki oleju sezamowego lub oleju z orzeszków ziemnych(...)miałam akurat kapusty i makaronu, trochę ich brakowało, ale i bez nich było naprawdę smacznie. ;) Zagotowujemy wodę i wrzątkiem zalewamy makaron ryżowy, gdy napęcznieje odcedzamy go i kroimy na drobniejsze paski. Na patelnię wlewamy jedną łyżkę oleju i wrzucamy mieszankę warzyw chińskich, podsmażamy do czasu, gdy się rozmrożą i lekko zmiękną. Przesypujemy je do miseczki i odstawiamy
Cooking MonsterProsto szybko i smacznie. makaron ryżowy nitki papryka konserwowa, świeża ogórki pomidor rzodkiewka szczypiorek polędwica drobiowa majonez z czosnkiem Kielecki sól, pieprz Makaron ryżowy zalać wrzątkiem. Ogórka , pomidora, paprykę pokroić w kostkę, rzodkiewkę w plasterki. Makaron odcedzić , pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać majonez ,doprawić i wymieszać
Moje domowe kucharzeniewarto włączyć do swojej diety ze względu na ich cenne właściwości. Jeśli macie już dość klasycznych dań z nimi w roli głównej, dziś zapraszam was na coś bardziej egzotycznego. Makaron ryżowy – fajny, uniwersalny produkt, który warto mieć w swojej spiżarni. Jest szybki do przygotowania i ma duży potencjał – jego bardzo delikatny smak i zapach świetnie przyjmuje sosy, aromatyczne(...)tajskiej. Łączy w sobie smaki słodki, kwaśny, słony, pikantny, Bardzo polecam spróbować! PRZEPIS NA PAD THAI ZE SZPARAGAMI Składniki: 1 pęczek szparagów białych 1 pierś kurczaka 1 op 200g makaronu ryżowego 2 marchewki 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki syropu ryżowego 3-4 łyżki octu ryżowego 8 łyżek słodkiego sosu chili 2 ząbki czosnku posiekany szczypiorek
Dorota Smakujedużo czasu i umiejętności. U mnie tym razem zupa jest z kurczakiem, ale zamiast niego można dodać krewetki lub łososia, wtedy danie stanie się bardziej odświętne. Użyłam makaronu ryżowego, dobrze się w tej zupie również sprawdza makaron z semoliny. Składniki: (3 - 4 porcje) 1 kg piersi kurczaka 1 duża cebula 3 pomidory 3 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru(...)trawy cytrynowej lub kilka kawałeczków świeżej trawy cytrynowej 3 suszone liście kaffiru (opcjonalnie) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia 200 g makaronu ryżowego cebula dymka do posypania (opcjonalnie) Jak przygotować zupę tajską z kurczakiem? Pierś kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, lekko podsmażyć na oleju
Kuchcik gotujeulegliście grzybowemu szaleństwu? Makaron z kurkami Nie raz wspominałam, że lubię makarony za prostotę i szybkość wykonania. Nie inaczej było tym razem. Składniki: (dwie porcje) makaron ryżowy dwie garście świeżych kurek mała cebula oliwa do smażenia tymianek 200 ml śmietany lub śmietanki sól i pieprz do smaku Cebulę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę. Gdy lekko się zeszkliła(...)jednak bardziej słodki dodajcie śmietanę lub śmietankę. Sos doprawiłam jeszcze solą i pieprzem i zostawiłam na małym ogniu, mieszając co chwilę, by się z redukowała. W miedzy czasie przygotowałam makaron ryżowy wstążki, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nałożyłam makaron na talerze i polałam gotowym sosem kurkowym. Pyszny jesienny obiad znikł raz dwa Smacznego! Artykuł Makaron z kurkami pochodzi z serwisu
Figa S-makiemSałatka z czosnkiem, koperkiem, makaronem ryżowym a także szynką, ogórkami i kukurydzą. Pachnie latem:). 250g makaronu ryżowego 300g szynki w kawałku, u mnie Szynka Starobielska od Hańderek 1/2 puszki kukurydzy 1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Kukurydzę odcedzamy
Szefowa kuchniViolaPassion Wspaniała zdrowa i uniwersalna przekąska ,która pobudzi nasz apetyt i na chwilę zaspokoi głód. Z makaronem ryżowym możemy podać jako danie główne . Sążaki przepyszne owoce morza , które przygotuje każdy z nas . Składniki bazy: 200g mix owoców morza (może być mrożona ) 3 łyżki masła 2 łyżki pokrojonej Okry sok wyciśnięty z jednej limonki 4 łyżeczki kiełków bambusa 1 kapusta(...)krewetki (2 min) Zalewamy bulionem ,kapustę Pak Choi. Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli z imbirem. Dodajemy kiełki bambusa, paprykę słodka Gotujemy 10 minut pod przykryciem Makaron ryżowy wedle przepisu na opakowaniu. Możemy zrezygnować z makaronu . Przegrzebki: Przegrzebki myjemy i oczyszczamy papierowym ręcznikiem posypujemy solą i odstawiamy na kilka chwil. Obieramy czosnek i przekrajamy na pół. Pietruszkę
Viola cooks with passionchińczyka", a to dość duży komplement. :) Składniki: opakowanie papieru ryżowego podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 grzyby shitake (suszone z firmy Skworcu) 1/3 opakowanie makaronu ryżowego por 2cm kawałek imbiru sos sojowy olej sezamowy przyprawa 5 smaków "Gotujemy" makaron według przepisu na opakowaniu. Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 min. Kurczaka kroję na drobniutkie kawałki(...)Imbir ścieram na drobnych oczkach - wrzucam na patelnie. Kroję grzyby na cienkie paski - wrzucam na patelnię. Podlewam sosem sojowych. Całość smażę ok 10 min, potem zdejmuję z ognia dodaję makaron ryżowy pokrojony na mniejsze nitki. Całość mieszam. Namaczam arkusze papieru ryżowego, wkładam farsz i zakręcam. Sajgonki smażę na głębokim oleju, następnie odsączam na ręcznikach papierowych. Podaję z sosem słodko kwaśnym
Brzuszki Łakomczuszkiprzygotowania możemy wykorzystać też inny makaron, na przykład sojowy. Robi się ją szybko, jest lekka, ponieważ odchudziłam trochę sos, używając jogurtu naturalnego. Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego 1/2 ogórka wężowego 7 paluszków krabowych surimi 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z cytryny
Kulinarne przygody GatityMakaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini Składniki: - 100g makaronu ryżowego - ½ łyżeczki curry - ½ kostki tofu - ½ łyżeczki(...)plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione z Włoch) - Makaron umieścić w misce i zalać wrzątkiem - Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, chili i imbir - Dodać pora i pieczarki, smażyć przez chwilę - Dodać paprykę, brokuła, marchewkę i groszek; dodać trochę wody
Wegańska kuchnia orientalnaniej znajdują? I nic nie dominuje. Balans smaków. Czysta egzotyka. Zapraszam na zupę Tom Yum według mojego pomysłu na smak Tajlandii. Z pudełka pełnych produktów House od Asia wyjęłam: makaron ryżowy pastę Tom Yum suszone listki kaffiru mleczko kokosowe olej kokosowy Dodatkowo: 500 ml wody sól do smaku 3 łyżeczki sosu rybnego 3 plasterki świeżego imbiru ząbek czosnku pierś(...)łyżeczki pasty Tom Yum i zupa zaczęła nabierać smaku. Dodałam grzyby a przed końcem gotowania krewetki. Całości dopełniło mleczko kokosowe i posiekana papryczka chilli. W osobnym garnku ugotowałam makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotowałam na półtwardo. Makaron wyłożyłam na półmiski, obok układałam mięso, krewetki, połówki jajka i posypałam świeżą natką kolendry. Podałam cytrynę i krążki papryczki chili. Wlałam
AZgotuj!