makaron muszelki - 367 przepisów (strona:18/25)

Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 164

czosnkiem i cukinią , tak jak w przypadku spaghetti, o którym pisałam tu . Możecie oczywiście przygotować swój ulubiony sos. Namawiam Was gorąco do "prac ręcznych" , a do tego przepisu na makaron w szczególności! Smak jest wyśmienity, a satysfakcja z samodzielnie przygotowanego obiadu bezcenna! POMIDOROWE ORECCHIETTE /NA 4 PORCJE/ 350 g mąki pszennej 4 żółtka 160 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz(...)cienkie wałeczki o średnicy ok. 1/2 cm. Pokroić je na kawałeczki równiez ok. 1/2 cm. Każdy z nich rozgnieść kciukiem, aby powstało wgłębienie na kształt muszelki.  Ja z części ciasta przygotowałam też makaron w kształcie wałeczków, niestety nie pamiętam nazwy - może Wy wiecie jak się nazywa? W garnku zagotować osoloną  wodę. Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować

KUCHARNIA
Zapiekanka grecka 2905

ząbki czosnku 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego oliwki zielone i oliwki czarne (u mnie około 12 sztuk z każdego koloru) 300 g makaronu (u mnie mieszany: rurki, świderki i muszelki) 100 g żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano Na sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 400 ml mleka przyprawy: sól, pieprz(...)patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pieprzem i odrobiną soli, wymieszać i smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Oliwki pokroić w mniejsze kawałki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju krócej niż jest napisane w instrukcji na opakowaniu (ja gotowałam 7 minut zamiast 10).  Do szpinaku dodać rozdrobniony ser feta

Passions hobbies life
Kurczak faszerowany makaronem , obiad jednogarnkowy 212

źle . Te kupne same odpadają od kości , jeszcze przed pieczeniem Składniki : 1 szt świeżego kurczaka o wadze około 1,5 kg 1/2 opakowania dowolnego makaronu ( ja zazwyczaj zużywam resztki różnych świderków,falbanek , muszelek itp 1 mała puszka kukurydzy 1 niezbyt duża papryka czerwona , grubościenna 2 łyżki suszonych , tartych warzyw ( swoje lub kupne warzywko suszone , naturalne , bez konserwantów ) 1 pęczek natki

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka z makaronem 222

Makaron świderki (mogą być też rurki, kokardki, muszelki)  Mięso mielone wieprzowe 500 g Pasta pomidorowa 200 g  Cebula 2 główki Ser żółty 200 g  Pomidory cherry 100 g  Śmietana kilka łyżek Pomidory suszone 10 sztuk  Przyprawa do mięsa mielonego Bazylia suszona  Najpierw myjemy pomidorki i przekrajamy na połówki Potem obieramy cebule kroimy w piórka

Klaudynkowa kuchnia
Makaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem 244

małego dziecka.Do potrawy można użyć zarówno świeże, jak i mrożone różyczki brokuła (opakowanie o wadze około 450 - 500 g). Brokuł można także zastąpić kalafiorem.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka

Gospodyni Miejska
Spaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym 247

zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp.Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem.Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak.Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów.Do sosu można dodać drobno

Gospodyni Miejska
Makaron domowy. Stary, sprawdzony przepis 506

Makaron... kupujecie, czy sami robicie w domu? Przyznam się, że często kupuję gotowy, jeśli do potrawy mam użyć kokardki, penne, rogatoni, czy muszelki... Ale, jeśli mam zrobić na obiad np. łazanki albo rosół z makaronem to robię sama na świeżo, albo korzystam właśnie ze zrobionego wcześniej i ususzonego... Składniki: 200 g mąki pszennej 2 średnie jajka 1 łyżka oliwy

Kuchnia u Krysi
Sałatka makaronowa z serem feta 198

Pyszna sałatka w stylu śródziemnomorskim. Makaron wybierzcie taki jaki lubicie, ja dodałam kolorowe muszelki. Składników mało a przepyszna sałatka ląduję na naszym obiadowym stole. Na dobry początek dnia czyli śniadanie też smakuje wybornie. Polecam gorąco. Sałatka makaronowa z serem feta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Muszle Haloo 232

patelnie. Dodajemy mięso, jak już będzie podsmażone dodajemy szpinak. Później dodajemy pomidory i koncentrat. Do smaku dodajemy przyprawy. Tak gotowy farsz nakładamy do muszelek. Muszelki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem żółtym. Wkładamy makaron do nagrzanego piekarnika 150 stopni na ok 25 min. Smacznego

Panda i jej świat
Penne bezglutenowe Sotelli z pesto i cytrynowym kurczakiem. Test makaronu. 192

też o najmłodszych. Makarony dla dzieci to literki i zwierzęta. Są urocze. Nitki świetne do zup, rosołów a pozostałe np. kolanka i muszelki do zapiekanek makaronowych. Przygotowałam penne z pesto z bazylii, orzechami pistacjowymi i cytrynowym kurczakiem. Makaron penne przygotowałam według wskazówek producenta. Pesto: doniczka bazylii 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli garść orzeszków pistacjowych 2 łyżki oliwy z oliwek

AZgotuj!
Makaron orecchiette z wiosennymi warzywami 222

charakter. Dzieci ten bób nie zachwycił, możne innym razem dadzą się przekonać. Dorośli natomiast bardzo zagustowali w tym prostym wiosennym daniu. Wybrałam makaron orecchiette, wy możecie wybrać jakikolwiek. Orecchiette, rodem z południa Włoch,  kształtem przypomina okrągłe muszelki, a do jego produkcji wykorzystuje się semolinę z pszenicy durum i wodę. To kolejna moja propozycja do akcji “Gotowe do drogi”. Makaron

Mia Cucina Sofieta
sos z grzybów leśnych na muszelkach 181

Las jest piękny, cichy swieży i pachnący. Niektórzy go nie lubią, ale ja ich nie rozumiem :p Obfituje w wiele owoców leśnych i pięknych, kolorowych grzybków

Pasja tworzenia
Muszelki nadziewane papryką, cukinią i mascarpone w sosie pomidorowym 199

pierwszy raz w życiu) i zero chęci, by wybrać się na jakiekolwiek zakupy. Szperając po szafkach, na głowę spadła mi makaronowa muszelka z niedomkniętego opakowania i niczym Pomysłowemu Dobromirowi w głowie zaświtał mi ten oto pomysł na zapiekany makaron. Na szczęście znalazłem jeszcze jakieś ostatki warzyw, niedokończony serek mascarpone i otwartą pastę pomidorową. Danie wyszło całkiem całkiem, o czym sami(...)wraz z serkiem mascarpone. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Muszelki Muszelki ugotuj w lekko osolonym wrzątku al dente . Następnie ostudź i napełnij nadzieniem. Rozłóż je na sosie i posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i piecz 15 minut , aż makaron i ser się zarumienią. Podawaj z listkami świeżej bazylii

Food Square
Muszelki nadziewane mięsem mielonym 214

chwilę do ostygnięcia. W czasie gdy makaron się gotuje, cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy wszystko ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody oraz przyprawy. Wszystko trzymamy na ogniu przez ok. 5 minut ciągle mieszając. Do muszelek nakładamy gotowy "farsz" (ok. 2 łyżeczki

Emcia Pichci
Tuńczyk w muszelce ;) 10542

Muszle makaronowe można nadziać własną ulubioną sałatką. Najlepiej gdy sałatka jest drobno pokrojona, łatwiej będzie nakładać ją do muszelek ;) U mnie jest to sałatka z tuńczykiem, bo już dawno miałam na niego ochotę ;) Polecam na przyjęcia, bardzo efektownie to wygląda ;) PS. Niestety w czerwcu wpisów będzie mniej, dopadła mnie sesja :( Składniki: opakowanie muszli makaronowych ( u mnie 250 g) puszka tuńczyka(...)odstawiamy na godzinę do lodówki.  Proponuję faszerować muszle dopiero przed podaniem, żeby makaron nie był zbytnio zeschnięty po długim leżakowaniu w lodówce. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nadziewamy muszelki sałatką i gotowe! SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka