Składniki: 70 dag fileta z kurczaka 1 łyżka przyprawy gyros 3 łyżki oliwy 2 średnie cebule 2 papryki czerwone 1 papryka biała 35 dag świeżych pieczarek 1 szklanka suchego makaronu muszelki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego-używam Pudliszki 3 łyżki pikantnego ketchupu 20 dag ciecierzycy gotowanej w zalewie 1 litr rosołu lub bulionu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego(...)przesmażyć chwilę i dodać do mięsa, zalać bulionem, dodać przyprawy: liść laurowy ziele angielskie, osolić lekko do smaku, gotować na małym ogniu około 15 minut, po czym wsypać suchy makaron, dodać koncentrat oraz ketchup, osączoną z zalewy ciecierzycę, doprawić sosem piri piri oraz słodką papryką, pieprzem do smaku, gotować kilka minut. Zestawić z ognia. Można podawać od razu
Wanilia i Kardamonstrąków ) sól pieprz 100 g chudego wędzonego boczku por cebula 2 łodygi selera naciowego 200 g marchwi 250 g szpinaku 200 g pomidorów 2 łyżki masła 200 g makaronu muszelki 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej pietruszki 5 łyżek świeżo startego parmezanu Przygotowanie Bób blanszowałem 2-3 minuty w posolonej wrzącej wodzie. Odcedziłem, opłukałem zimna wodą(...)pozostałymi składnikami 5 minut. Warzywa zalałem 2 l wody i szybko zagotowałem. Dalej gotowałem zupę pod przykryciem na słabym ogniu około godziny. Zupę mocno zagotowałem, dodałem do niej makaron i bób, wymieszałem. Kiedy zupa ponownie się zagotowała, zredukowałem płomień i dalej powoli gotowałem, aż makaron zrobił się prawie miękki. Zupę doprawiłem do smaku. Posypałem posiekanym ząbkiem czosnku, ziołami i startym
R'n'G Kitchenkurczakiem z chipsami idealnie smakowały i piękne kolory na talerzu miały. Składniki na 4 porcje: 450 g mrożonych warzyw na patelnię, 1 filet z kurczaka, 100 g makaronu muszelek małych, 3 łyżki oliwek zielonych bez pestek, 16 pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka sosu worcester, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska różowa do smaku, 3 łyżki oliwy(...)być chrupiący. Filet z kurczak myjemy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa włoskie jednocześnie z mięsem. W tym samym czasie makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Gdy warzywa i kurczak będą wysmażone doprawiamy je przyprawą włoską. Dolewamy sosu worcester, dodajemy oliwek i całość mieszamy
Moniki Smakołykitaką metodę: najpierw dokładnie grzyby płuczę, a po namoczeniu wyławiam je i odciskam, zaś wodę przelewam przez sito wyłożone bawełnianym płatkiem kosmetycznym :) Składniki: ok. 35-40 dag makaronu muszelki 0,5 kg kiszonej kapusty 1 nieduża marchewka 1 cebula (u mnie z konieczności czerwona) 2 porządne garście grzybów suszonych (można dodać wg uznania i możliwości, ja akurat mam spory zapas(...)kapusta nie była wystarczająco miękka. Czas zależy od kapusty, mojej wystarczyło 45 minut. Doprawiłam do smaku pieprzem, kminkiem mielonym, majerankiem (ewentualnie jeszcze solą oraz odciśniętym wcześniej sosem z kapusty). Makaron ugotowałam al dente według przepisu na opakowaniu, odcedziłam, dodałam do kapusty i wymieszałam. Podałam na gorąco
Kuchenne zapiski Edytyząbki czosnku świeżo mielony czarny pieprz Pozostałe składniki zapiekanki: 500 g młodej cukinii (drobnej i wąskiej) 1 łyżka listków świeżego tymianku + spora szczypta 40 g masła 180 g makaronu muszelki morskie sól morska, świeżo mielony pieprz spora szczypta suszonego oregano Parmezanowy sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 125 ml mleka 60 g parmezanu(...)młodej cukinii (drobnej i wąskiej) 40 g masła szczypta soli morskiej 1 łyżka listków świeżego tymianku świeżo mielony czarny pieprz Piekarnik nastawić na 160°C (termoobieg) . Ugotować makaron w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. 180 g makaronu muszle Przygotować parmezanowy sos beszamelowy : Zetrzeć parmezan na grubych oczkach. W rondelku rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać 1 łyżkę mąki
Moja Delicjagarnek i gotujemy około 15 minut. W kubku wymieszać śmietanę z wywarem i wlać do zupy. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym drobnym makaronem (muszelki, kolanka). Przed podaniem posypać natką pietruszki
magiczna kuchnia KasiDanie bardzo zdrowe dodatkowych walorów smakowych dodają prażone ziarna, dym wędzarniczy zaś całość podkreśla olej z pestek dyni. Składniki 150g łososia 1 opakowanie makaronu muszelki ¼ szkl pestek z dyni ¼ szkl ziaren słonecznika ¼ szkl siemienia lnianego ¼ szkl sezamu Rudola Pomidorki koktajlowe Olej z pestek dyni Sos teryiaki Naturalny dym wędzarniczy Sól, pieprz do smaku
Kulinarne pyszności Molkikonserwowy – 100 g * pieczony kurczak – 150 g * czosnek – 2 ząbki * jogurt naturalny + majonez – ok. 4 czubate łyżki * świeży szczypiorek i koperek * sól pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron muszelki gotujemy al dente. Groszek konserwowy mieszamy z kukurydzą oraz drobno pokrojonym pieczonym kurczakiem. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu i majonezu, wrzucamy posiekany szczypiorek oraz koperek i doprawiamy
Ostra na Słodkoostro ;) Składniki 200g mięsa wołowego – u mnie łopatka 200g makaronu muszelki Malma 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 100g boczniaków 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 papryczka chili … Czytaj dalej Wołowina z boczniakami
czarrna od kuchnipatelnię, dodajemy sos oraz sporo tartego parmezanu. Energicznie potrząsając patelnią, mieszamy wszystko. Salsa wspaniale wśliznie się do środka kolanek, dlatego kocham tak bardzo tę formę i kształt makaronu. Muszelki też są genialne! Rozkładamy na talerze. Danie szybkie i pyszne gotowe. Przed podaniem trzemy sporo parmezanu i...po wierzchu! Buon appetito
Z Kuchni Do Kuchniobrazujących Sycylię...i dołożę do potrawy typowo polski składnik, by udowodnić, że zabawa smakami ma sens i jest w stanie łączyć dwie, jakże odmienne kultury, języki oraz smaki. Składniki -makaron muszelka 5 jajeczny u mnie Czaniecki -fasola czarne oczko Skworcu -czerwona papryka bardzo dobrej jakości, ECO -puszka pulpy pomidorowej, najlepiej jakby była włoska u mnie Mutti -duża laska
Z Kuchni Do Kuchnikurczaka 2 sztuki (ok. 300g) Kukurydza konserwowa 1 puszka (285g po odsączeniu) Groszek konserwowy 1 puszka (240g po odsączeniu) Fasola czerwona 1 puszka (240g po odsączeniu) Makaron 150g suchego makaronu muszelki Majonez 3 czubate łyżki Pieczarki marynowane 1 duży słoik (420g pod odsączeniu) Sól do […] The post Sałatka z pieczarkami marynowanymi, kurczakiem i fasolą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDzisiaj propozycja na danie obiadowe, które wymaga troszkę pracy, ale za to jest bardzo bardzo smaczne. Muszelki z makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego królika(...)kilka minut, aby sos się troszkę zredukował. Do każdej ugotowanej makaronowej muszelki nałożyć farsz mięsny. Naczynie żaroodporne posmarować częścią sosu pomidorowego, na tym ułożyć makaron z mięsem (dość ściśle). Resztę sosu wyłożyć na ułożone muszelki. Posypać obficie startym żółtym serem. Zapiec ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeszcze surowe mięsko, przed nałożeniem sosu i serka Część bez sera dla naszego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieurozmaicić tym smakowitym warzywkiem bardzo popularną sałatkę z kurczakiem. Wyszło chyba całkiem dobrze, mi smakowała. Zamiast kapusty pekińskiej użyłam makaronu kokardki i kolorowych muszelek. Użyłam: 3 garści suchego makaronu ( kokardki, muszelki, świderki) ok. 40 dkg fileta z kurczaka pokrojone w drobną kostkę 2 cebule pokrojone w "piórka" 5 ogórków konserwowych mała cukinia 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki
Maślane ciasteczkoMakaron w kształcie muszelek w aksamitnym sosie szafranowym z soczystym łososiem, startą na dużych oczkach cukinią i delikatnym czerwonym pieprzem. Szafran sprawia, że danie staje się oryginalne i wyjątkowe. Po prostu pyszne ! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Makarony uwielbiam w różnej postaci… Zapiekane, w zupach i te z sosami… Dlatego też przygotowałam właśnie(...)sprawdzi się na codzienny i niecodzienny obiad. Proste do przygotowania, smakowite, idealne dla zabieganych. Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 300 g makaronu „Lubella” (muszelki morskie) filet z łososia ze skórą (300 g) 1/2 średniej cukinii 250 g śmietany kremówki 30% 150 g słodkiej śmietany 12% lub 18% 1 ząbek czosnku
Oryginalny smak