jednak z polskim akcentem, a mianowicie z dodatkiem borowików z podkarpackiego lasu... Makaronowe muszelki nadziewałam mieloną wołowiną, podduszoną z prawdziwkami, tartą cukinią, wymieszane z serkiem ricotta. Zapiekłam je w sosie pomidorowym. Danie najlepiej podać z lekką surówką lub sałatą z winegretem. Składniki: ok. 1/2 opakowanie makaronu muszle 250 g mielonej wołowiny 200 g mrożonych borowików (w sezonie najlepiej użyć
Czerwień i błękitmakaronowe muszle nadziane kurczakiem i szpinakiem w pomidorowym sosie z pewnością przypadnie Wam do gustu. Mam bzika na punkcie szpinaku, dobrze doprawionego z dodatkiem czosnku. Zestawiając szpinak i makaron nie mam potrzeby dodawać mięsa, ale mój mąż potrzebę taką ma:D Dlatego przepis z naszego dzisiejszego obiadu dedykuje Tobie mężu;) Mięso w tym daniu nie jest koniecznością, możecie je dodać(...)przyrządzenia tego dania polecam Wam pomidory koktajlowe w puszce, kupuję je w popularnym dyskoncie na literkę L ;) Z podanych proporcji otrzymacie 2-3 porcje obiadowe. Przygotowanie nadzianych makaronowych muszelek nie jest trudne, nie sprawi Wam kłopotu. Makaronowe muszle z kurczakiem i szpinakiem w pomidorowym sosie Drukuj Składniki 20 sztuk makaronowych dużych muszli 200 g piersi kurczaka
Rusty ForkDzwonek do drzwi. Wycieram wilgotne dłonie w kraciasty ręczniczek i poprawiając rozmierzwione włosy, podchodzę do nich. Zerkam przez wizjer, nazywany wulgarnie "judaszem" i aż rozpromieniam się
W kuchni Karmel-itkiDługi weekend sprawia ,że intensywniej działam w kuchni, dlatego powstają nowe i sprawdzone przepisy. Dzisiaj proponuję muszle zapiekane ze szpinakiem. Przystawka w sam raz na dobrą
W kuchennym oknie EwyZupę pomidorową uwielbiam od dzieciństwa i smak babcinej domowej "pomidorówki" pamiętam do dziś i nic tego nie zmieni, natomiast zawsze lubię eksperymentować i nowe
Moje Małe Czarowaniepieczarek3 ząbki czosnku1 cebulapuszka pomidorów bez skórki2 łyżki masła1 szklanka bulionu300 g sera ( użyłam goudy)1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki0,5 łyżeczki chillisól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Makaron należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente), następnie wyłożyć go tak aby się nie posklejał. Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki(...)czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty.Blachę albo naczynie przeznaczone do pieczenia smarujemy oliwą, każdą muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze. Natomiast pozostałym rzadkim sosem polewamy ułożone muszle i posypujemy je startym serem. Muszle pieczemy w rozgrzanym piekarniku
Niezły MłynekTo danie robiłam podczas remontu i musiało być pysznie i szybko i na jednopalnikowej maszynce do gotowania. No i było szybko i pysznie i dlatego polecam
Moje Małe Czarowaniegorgonzoli lub sera Lazur 2 łyżki masła 2 łyżki parmezanu Sos pomidorowy: 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 ząbka czosnku kawałek papryczki chili 1 łyżka octu balsamicznego Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy al dente. Odcedzamy, wrzucamy do garnka. Pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy pokrojony drobno czosnek, kawałek papryczki chili, ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy(...)patelni rozmrażamy szpinak, dodajemy masło, sól, pieprz, czosnek, chwilę smażymy. Na koniec dodajemy pokruszony ser gorgonzola i mascarpone. Piekarni nagrzewamy do 210 stopni. Na dno formy żaroodpornej wylewamy sos. Muszelki nadziewamy farszem szpinakowym. Na wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia przez około 15 minut
KuchcikoweLovefetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia. Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na maśle i zalać białym winem.Doda(...)dodać rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć tartym parmezanem i od razu podawać. Smacznego
MarciochaKucharzykurczaka 250 gram passaty pomidorowej 50 gram mozzarelli 100 gram sera Brie sól pieprz oliwa z oliwek oregano łyżka miodu ząbek czosnku jedna szalotka szczypta kurkumy Makaron gotujemy al dente a następnie każdą sztukę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Ząbek czosnku i szalotkę kroimy drobno, łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej czosnek(...)przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy passatę pomidorową z dodatkiem oregano, miodu, soli i pieprzu. Sery kroimy w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy doprawioną passatę. Każdą muszelkę nadziewamy łyżeczką farszu z kurczaka i kurek oraz wkładamy po kostce mozzarelli i sera Brie. Tak samo nadziewamy każdą muszelkę i układamy na sosie pomidorowym. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym
Mango Papajaczarnych oliwek 6 - 7 suszonych pomidorów łyżka siekanego koperku 2 łyżki skrojonej w kosteczkę papryki ( ja w połowie daję papryczkę chilli ) ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie :Makaron wrzucam do wrzątku i gotuję aż będzie al dente, zawsze jednak wrzucam więcej bo zawsze mogę wybrać najładniejsze. Wyciągam je, przelewam zimną wodą i wykładam na deskę otworem w dół aby ociekły(...)tarce, papryka (papryczka chilli) - w drobną kosteczkę i dodaję do misy z twarogiem i mieszam. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Doprawiam solą i pieprzem. Muszelki nadziewam przy pomocy łyżeczki.Nadziewane muszle można również podać z sosem czosnkowym - jak na jednym ze zdjęć poniżej.Smacznego
Mechanik w kuchnipalmowy częściowo utwardzony, kaszka kukurydziana, pełnoziarnista mąka pszenna, kakao), ciastka z kremem (mąka pszenna, cukier, kakao, olej palmowy, skrobia pszenna, syrop g-f, subst. spulchniające, sól, lecytyna sojowa, aromat), muszelki czekoladowe (pełnoziarnista mąka pszenna, mąka graham, kaszka kukurydziana, cukier, glukoza, kakao, olej słonecznikowy, mleko w proszku, lecytyna sojowa, aromaty, cynamon), biała czekolada (cukier, mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa(...)sezam. Sklep: mojemusli.pl Cena: 21.99zł Nasza opinia Wygląd: Po kilku doświadczeniach takie duże tuby już jednoznacznie kojarzą nam się z mieszanką pysznego musli (a w późniejszym czasie z makaronami i kaszą… są za ładne i praktyczne żeby je wyrzucać!). Po otwarciu wieczka widzimy srebrną warstwę ochronną z uchwytem… którego do tej pory nie rozgryzłyśmy i zawsze nam się urywa
Candy Pandasłososia wędzonego), jednak mogę stwierdzić, iż było to ok. 6 dużych plastrów 1 x szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki jogurtu greckiego opakowanie sera FETA Przygotowanie:Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu.I farsz: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy będzie już miękka, dodajemy mięso. Po chwili dorzucamy 1 puszkę pomidorów, pokrojone pieczarki, 2 plastry(...)łyżki jogurtu, trochę pieprzu i soli. Łososia i fetę kroimy w kostki. Gdy wszystko będzie pyszne i gotowe, wypełniamy kolejno muszle naszymi farszami. Mięsną wersję posypujemy serem, a szpinakowe muszelki ozdabiamy kawałkiem łososia i fety. W temperaturze ok. 180'C zostawiamy je na ok. 20min.Można posypać koperkiem. O dziwo, mięsożerca bardziej zajadał się rybną wersją :)Gotowe
Kitchens Alphabetfirmy zapraszam na stronę internetową http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . Zupę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda . Składniki : 1 małe pętko Kiełbasy jałowcowej Tradycyjne Jadło 1/2 szklanki makronu muszelki 4/5 ziemniaków 2 małe marchewki 1 pietruszka korzeń kawałek selera korzeń pęczek włoszczyzny do zup ( pietruszka, por, seler) 6 suszonych grzybów 2,5 l wody domowa(...)połową wody . Gotujemy na małym ogniu około25 minut, następnie dodajemy ziemniaki, domowa vegetę do smaku, suszony lubczyk.Gotujemy, dolewamy resztę wody. Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twardawe wsypujemy makaron. Gotujemy aż ziemniaki i makaron zmiękną. Jeżeli woda Wam za szybko odparuje możecie jeszcze dolać, oczywiście musi się zagotować. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę zabielamy śmietanką
Sama słodycz i szczypta chilisuszone oregano - 1 łyżeczka pieprz lub chilli przyprawa do mięsa mielonego - 3 łyżki 4-5 łyżek oliwy z oliwek Rama "smaż jak szef kuchni" 2 łyżki startego parmezanu Przygotowanie: Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu (al'dante). Na patelni rozgrzej oliwę - dodaj mięso, oregano, przyprawę do mielonego i delikatnie podsmaż. Gdy mięso lekko się zarumieni dodaj(...)napełnij przygotowanym farszem. Naczynia do zapiekania wysmaruj Ramą (pędzelkiem) i rozłóż nafaszerowane muszle. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C (opcja grzania góra/dół). Zapieczone muszelki posyp startym parmezanem i gotowe
Alutka-Gotuje