początek składniki - 7 jajek - 2 i poł szklanki cukru - 5 szklanek mąki tortowej - 5 łyżeczek proszku do pieczenia - łyżeczka cukru waniliowego - szklanka kwaśnej śmietany - 1 i 1/2 kostki margaryny i do dzieła :) Przygotowanie: Ubijamy białka na sztywną pianę nastęnie dodajemy cukier i zółtka ciągle mieszając. Jak sie wszystko połączy to dodajemy mąkę, proszek i cukier waniliowy. Potem do ciasta
Zainspirowana w kuchniSzybkie, pyszne i aromatyczne. Składniki: - 4 pomarańcze - 500 g mąki - 240 g cukru - 4 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - 2 szklanki maślanki - pół szklanki oleju - 2 jajka Przygotowanie: Pomarańcze obieramy, 2 kroimy na małe kawałki a z dwóch wyciskamy sok i łączymy go z maślanką, jajkami i olejem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kawałkami pomarańczy. Foremki wypełniamy
Zainspirowana w kuchnimyślałam, że cukinię mogę wykorzystać na słodko aż do chwili, w której znalazłam przepis na to ciasto. Jest smaczne w środku wilgotne a na zewnątrz chrupiące. Składniki: - 250 g mąki pszennej - 50 g kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - 120 g masła o temperaturze pokojowej - 170 g cukru kryształu(...)obranej cukini - 2 tabliczki gorzkiej czekolady Do posypania: - cukier kryształ - garść orzechów włoskich Przygotowanie: Cukinię zcieramy na dużych oczkach a czekoladę kroimy w kostkę. W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i kawę. Osobno ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal miksując dodajemy po jednym jajku a następnie stopniowo wcześniej przygotowane suche
Zainspirowana w kuchniwszystkich miłośników cynamonu. Składniki: - 300 g mąki pszennej - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 2 żółtka - 1 jajko Nadzienie: - 50 g cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki cynamonu - 2 białka Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, żółtkami i całym jajkiem. Dodajemy przesianą mąkę i szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i z tartym cynamonem. Ciasto
Zainspirowana w kuchnijeżyn postanowiłam wykorzystać częściowo na konsumpcję, częściowo na wypieki a to co nam zostało zamroziłam i mam nadzieję, że mi się przydadzą w zimie :) Składniki: na ciasto: - 150 g mąki - 40 g cukru pudru - 100 g zimnej margaryny - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany na krem: - kostka masła - 1/4 szklanki przegotowanego mleka - 1 szklanka cukru(...)pudru - sok z jednej cytryny Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z margargaryną, po czym dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach (jeżeli mamy groch to możemy na ciasto wyłożyć papier a na to wysypać groch wtedy na 100 % ciasto nie urośnie) i pieczemy przez
Zainspirowana w kuchnipostanowiłam wymieszać wszystko i zrobić mix racuchowy :) Składniki: - 1 łyżka cukru - 1 cukier waniliowy - 4 łyżki cukru pudru - 1 pomarańcza - 4 jabłka - 1 cytryna - 1 jajko - 3 - 4 szklanki mąki - 500 ml mleka - pół szklanki wody - szczypta soli Przygotowanie: Mleko, mąkę, wodę, cukier, sól, jajko oraz sok z jednej cytryny połączyć i wymieszać za pomocą miksera. Pomarańcze oraz jabłka obrać
Zainspirowana w kuchniŚwietne połączenie ciasta i owoców . Składniki: - 1/2 margaryny - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - 3 jajka - 2 szklanki mąki - 2 opakowania cukru waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 pokruszonej czekolady (ja użyłam gorzkiej) - owoce (w moim przypadku jeżyny) Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrami. Wlewamy roztopioną i schłodzoną margarynę oraz pół szklanki mleka. Do przygotowanej masy wsypujemy mąkę i proszek
Zainspirowana w kuchniŚliwki, śliweczki, śliwunie :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 1 łyżka śmietany 18 % - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 kostki masla - 1 kg śliwek - 3 jajka Przygotowanie: Mąkę połączyć z masłem, żółtkami, śmietaną, połową szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia. Energicznie wyrobić ciasto, po czym podzielić je na 2 części. Jedną chłodzić przez godzinę, a drugą rozwałkować i przełożyć
Zainspirowana w kuchnipraktycznie w 30 minut. Ja akurat miałam śliwki ale można też użyć innych owoców. Składniki: - 75 dag śliwek - 40 dag masła - 40 dag cukru pudru - 6 jajek - 60 dag mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku a potem po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe
Zainspirowana w kuchnirondelka, wlewamy szklankę wody i gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Gruszki wkładamy do wrzącego syropu i gotujemy 10 minut na bardzo małym ogniu. Owoce wyjmujemy z syropu. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i imbirem. Wlewamy mleko z mąką i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, łączymy z gorącym mlekiem
Zainspirowana w kuchniOstatnio złapałam się na tym, że często piekę ciasta. Stąd też dziasiaj moja propozycja ciasteczkowa :) Składniki: - 40 dag mąki - 25 dag masła - 25 dag cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 pomarańcza - 4 kostki gorzkiej czekolady - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Masło roztapiamy, dodajemy cukier, skórkę otartą z pomarańczy, sok z połówki pomarańczy oraz przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)mąkę. Ciasto dobrze wyrabiamy i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia kroimy na plasterki, układamy na blasze i pieczemy w 180 C na lekko złoty kolor. Polewę przygotowujemy z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i mleka. Mi z tych proporcji wyszło 86 sztuk
Zainspirowana w kuchniDoskonałe połączenie jabłek, orzechów i czekoladowego ciasta :) Składniki: - 1 kg jabłek - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 szklanki mąki - 3 łyżki kakao - 4 jajka - 4 łyżki roztopionej margaryny - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - garść orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy na 90 minut(...)Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Wsypujemy do jabłek. Następnie dokładamy roztrzepane żółtka, roztopioną margarynę, łyżkę oleju oraz garść pokrojonych orzechów. Starannie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przekładamy do formy, pieczemy godzinę w temperaturze
Zainspirowana w kuchniwilgotne ciasto z owocami. Ja użyłam kilku gruszek, które mi zostały z ostatnich zakupów oraz jabłek. Składniki: -5 jajek -1 i 1/2 szklanki cukru - 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej - 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - 1 margaryna Przygotowanie: Ucieramy żółtka z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę
Zainspirowana w kuchnitygodniu dwa przepisy poświęce dyni. Jako pierwszy wyjątkowo wilgotny i pachnący przyprawami korzenny placek :) Składniki: - 2 kg dyni - 200 g masła - 5 jajek - 1 cukier waniliowy - 300 g mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - 2 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - 3 łyżeczki mielonego cynamonu - garść posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Miąższ dyni kroimy w kostkę, zalewamy(...)wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno siekamy lub poprostu miksujemy. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, imbirem, gałką i cynamonem. Wsypujemy do wcześniej przygotowanej masy i miksujemy. Do masy dodajemy posiekaną dynię, pokrojone orzechy i ubite białka. Pieczemy w temperaturze 200 C przez około godzinę
Zainspirowana w kuchnisię maku białego, ja niestety nigdzie nie mogłąm go dostać, więc użyłam niebieskiego. Ale smak jest identycznie pyszny polecam każdemu. Przepis zaczerpnęłam ze strony www.poznan.pl Składniki: Ciasto: - 1 kg mąki - 6 jajek - 1/2 kostki masła - 2 łyżki cukru - 50 g drożdży - 1 szklanka mleka Masa: - 1,5 szklanki cukru pudru - 200 g migdałów i orzechów - 100 g białego maku Przygotowanie(...)Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Jajka ucieramy z cukrem i łączymy ze stopionym i wystudzonym masłem. Nie przerywając ubijania dodajemy porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiamy do chwili, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki i wtedy pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak sparzamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy, mielimy i ucieramy z cukrem
Zainspirowana w kuchni