mąka - 10440 przepisów (strona:11/696)

Placuszki jabłkowe bez mąki 219

bardzo dawna chciałam zrobić coś lekkiego, zdrowego a zarazem na słodko. Przyszło mi do głowy, aby usmażyć placuszki jabłkowe, ale bez grama mąki! Racuchy są bardzo delikatne, a po przez dodatnie cynamonu są ciemne, więc nie sugerujcie się, że mi na zdjęciach się przypaliły. Można je podać na wiele sposobów. Moim faworytem jest jogurt naturalny, małe kawałki jabłka i odrobina

Truskawkowa Fiesta
TORCIK BEZGLUTENOWY NA MĄCE RYŻOWEJ ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 322

Bardzo lekki i baaardzo smaczny torcik z dodatkiem sezonowych owoców. U mnie z truskawkami ale można przygotować go np.z malinami, jagodami itp. Biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej bardzo podbił nasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki. Składniki: - biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu - 250g mascarpone - 500ml śmietany kremówki 30% - 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe

Smaczne Zdrowe
Tarta migdałowa z owocami (bez mąki i cukru) 153

ostatnim przepisie na tartę biszkoptową ze śmietaną i owocami czas na jej odpowiednik bez dodatku mąki i cukru :) równie pyszny i na pewno zdrowszy, polecam wypróbować. Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka 100 g drobno zmielonych migdałów lub płatków migdałowych 1-2 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy Nadzienie: 2-3 łyżki ulubionego dżemu lub musu

Ze smakiem i z pasją
Pyszne migdałowo-orzechowe ciasto bez mąki i cukru 233

Dziś polecam Wam bardzo smaczne, mocno orzechowe ciasto, które stanowi miłą alternatywę dla tradycyjnych słodkich wypieków z mąki pszennej. Do wypróbowania nie tylko przez diabetyków czy bezglutenowców :) Okazuje się, że jednak istnieją wartościowe łakocie <3 Idealne także na zbliżające się święta. Oczywiście kto może lub nie oszczędza kalorii może zastąpić ksylitol cukrem. Składniki (na tortownicę max 24cm

Ze smakiem i z pasją
Placuszki z kaszy manny - bez mąki! 365

kolejny synek zażyczył sobie placuszki, lecz od razu zaznaczył "ale inne":) Nie pozostało mi nic innego jak poszperać w szafkach i stworzyć coś pysznego i oryginalnego:) Niestety z braku mąki musiałam się nieźle nakombinować. I w taki oto sposób powstały bardzo smaczne placuszki na bazie kaszy manny z dodatkiem miodu i serka wiejskiego oraz lubianych przez mojego synka rodzynek... Składniki

Z miłości do słodkości
Sandacz w mące kokosowej 151

Dostałam do przetestowania mąkę kokosową ( od firmy Royal Brad).Ponieważ wszelkie informacje jakie o niej miałam w większości dotyczyły wykorzystania jej w pieczeniu ciast lub robieniu deserów postanowiłam iść pod prąd z pomysłami. Wydaje mi się, że tam skąd pochodzi musiała być pierwotnie wykorzystywana w zupełnie inny sposób bo raczej ciast i ciasteczek tam się nie piekło

Buniabaje w kuchni
Dietetyczne ciasteczka z otrąb (bez masła,mąki, cukru) / Dietary bran cookies (no butter, flour, sugar) 1054

związku z ogłoszonym KONKURSEM , postanowiłam zakręcić z nich podobne ciasteczka. Poszperałam trochę w sieci w poszukiwaniu jakiś ciekawych receptur, żadna jednak nie spełniała moich dietetycznych oczekiwań - a to mąka, a to łyżka masła, to cukier. Dlatego zdałam się na intuicję i zawartość swojej domowej spiżarni - wyszło pysznie:) Już szykuję się do kolejnego rozdania! Dietetyczne ciasteczka z otrąb z żurawiną

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym 164

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rewelacyjne babeczki: miękkie i wilgotne z nutką cytrynową i dodatkiem maku. Na wierzchu udekorowane przepysznym kremem na bazie frużeliny porzeczkowej i mascarpone. Polecam bardzo Post Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Omlet z mąką migdałową, malinami i mascarpone 289

Maliny to jedne z moich najbardziej ulubionych owoców, bardziej lubię chyba tylko banany (ubolewam, że banany nie są naszym całosezonowym lokalnym owocem). Jak się pojawiają maliny

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasteczka na mące migdałowej i "Kuchnia bez pszenicy" 201

Jakiś czas temu zakupiłam i przeczytałam książkę "Dieta bez zbóż" Josepha Mercoli. Nie zachwyciła mnie, głownie dlatego, że w zamian za zboża proponuje jadłospis

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chlebek bezglutenowy na mące migdałowej 162

Rekomendowany przez Davisa jako chleb powszedni nadaje się do opiekania, jako dodatek do zupy, do smarowania masłem, do zjedzenia z dodatkiem sera czy warzyw. Czyli zastępuje

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chleb bezglutenowy na mące migdałowej, tym razem zwykły 221

Poprzedni słodki chlebek bardzo przypadł mi do gustu (a raczej smaku), więc jak tylko zniknął zabrałam się za następny, tym razem ziołowo-czosnkowy. To miał być

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chlebek bananowy z makiem 201

Pomysł na ciasto, do którego można wykorzystać pozostały mak oraz zbrązowiałe banany. Ciasto ze względu na mak i białą śnieżną polewę świetnie będzie się prezentowało na świątecznym stole. Jest proste i tanie, idealne. Po prostu banana bread. Źródło. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką - marcowa piekarnia 202

Marcowa piekarnia   u   Amber   to chleb pszenno - żytni z prażoną mąką. Pyszny! Trudno się dziwić -  wszystkie chleby upieczone według przepisów z  bloga Danusi (  Leśny Zakątek  ), są pyszne. Piekłam z połowy porcji, bez foremki, chleb wyrastał w koszyku. Jedynym kłopotliwym momentem w pieczeniu było dla mnie prażenie mąki. Trzeba uważać aby się nie przypaliła(...)cały czas mieszać, a równocześnie wyczuć moment kiedy mąka jest już gotowa. Pomagałam sobie w ten sposób, że obok patelni na której prażyłam mąkę, położyłam dla porównania łyżkę z mąką białą - pomogło. Ciasto wyrabiałam częściowo ręcznie, częściowo robotem  - dodałam w opisie informacje. Piekłam na blasze (nie miałam czasu na rozgrzewanie kamienia) ale w żaden sposób nie wpłynęło to źle

Stare Gary
Bloomer z makiem 164

rano. Składniki na dwa bochenki bloomera: 1350 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 3 g drożdży 860 ml wody Do posmarowania i posypania: 4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki soli mak niebieski od skworcu.com.pl Przesiać mąkę oraz sól do dużej miski i zrobić wgłębienie w środku. W dzbanku lub misce rozetrzeć drożdże ze szklanką wody. Dodać resztę wody i wymieszać. Wlać(...)bardzo ostrym nożem i odstawić w foremkach do wyrośnięcia na 10-15 minut. Rozgrzać piekarnik do tem. 230 C. Wymieszać wodę z solą i posmarować nią bochenek. Posypać ciasto makiem. Spryskać wnętrze piekarnika wodą, żeby skórka była chrupiąca, wstawić natychmiast i piec 20 minut, a następnie obniżyć tem. do 200 C i piec jeszcze 20 minut, aż chleb się przyrumieni

Apetyczna babeczka