Pyszne maślane bułeczki, dzieci je uwielbiają, przynajmniej moje. Te dzisiejsze są na mące orkiszowej, bez dodatku cukru, tylko z ksylitolem. Bardzo smaczne, puszyste a zarazem bardzo konkretne. Polecam na śniadanko, nie tylko dla najmłodszych, zasmakują całej rodzince. Z dodatkiem powideł, ulubionej konfitury lub po prostu tylko z masłem , mmmmm..... Zdrowa pychotka. ;-) Składniki na ok.10-12 sztuk: - 530g mąki orkiszowej jasnej(...)mnie typ 750) lub 3 szklanki mąki pszennej - 250ml ciepłego mleka (nie gorące) - 80g masła - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - mak, sezam lub inne ziarna do posypania - białko lub jajko do posmarowania bułek Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać troszkę ciepłego (nie gorącego) mleka oraz łyżkę mąki i dokładnie rozprowadzić. odstawić
Smaczne Zdrowewoli ciasta wyższe może oczywiście upiec na mniejszej blaszce- tradycyjnej. Połączenie rabarbaru i truskawek to po prostu - poezja ! Kto jeszcze nie próbował to gorąco zachęcam. Składniki ciasta: - 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub pszennej (można dać pół na pół- po 250g pszennej i orkiszowej) - 5 żółtek (z dużych jaj) - 250ml mleka owsianego (lub zwykłe) - 3/4 szklanki(...)ksylitolu (lub cukru) - 100g masła - 20g oleju kokosowego - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - 50g świeżych drożdży - 1 łyżka spirytusu (nie trzeba) - szczypta soli Składniki kruszonki: - ok.160g mąki orkiszowej - ok.80g masła - ok.100g ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - rabarbar i truskawki (ok.600-800g) - płatki migdałów (nie trzeba) - 2 łyżki cukru trzcinowego (nie trzeba) Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dodać cukier trzcinowy, 1/2 szklanki ciepłego mleka
Smaczne Zdroweok.10sztuk. W przepisie nie ma ani grama zwykłego i trzcinowego cukru, to nie jest pomyłka, jak już kilkakrotnie wspominałam przy innych postach, drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko mąki, natomiast ksylitol ich wzrostu nie hamuje. Do żadnych bułek nie dodaję cukru i wszystkie super wyrastają. Tutaj jest ksylitol gdyż te rogaliki są słodkie, tak jak kupne bułki i rogale(...)mleczne. Składniki: - 530g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 3 szklanki mąki pszennej - 250ml ciepłego mleka (u mnie bez laktozy, można dać również roślinne) - 80g masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki) - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - ziarna do posypania (u mnie biały i niebieski mak oraz sezam) - białko lub całe
Smaczne Zdroweotrzymałam dwa ciasta. Każde smakowało inaczej. :-) Znalezione tutaj (klik) , nie zawiodłam się kolejny już raz ;-) Z przepisu wychodzi duża blaszka 40x25cm , super wysokiego pysznego ciasta. Składniki ciasta: - 510g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 3 szklanki* mąki tortowej - 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (1 mały proszek, u mnie bezglutenowy(...)soli - 3 duże jajka - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego) - 1/2 szklanki mleka (może być roślinne) 1,5-2 szklanki owoców sezonowych (mrożonych nie rozmrażać) Kruszonka: - 150g mąki orkiszowej (lub tortowej) - 100g ksylitolu (lub cukru) - 80g zimnego masła - 1 czubata łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) * szklanka o pojemności 250ml Suche składniki: mąkę, sodę, sól, proszek
Smaczne Zdrowetruskawkami ale można dać dowolne sezonowe lub mrożone owoce. Przepis znaleziony tutaj (klik) , na blaszkę 20x30cm , ja piekłam na 22x32cm i było wystarczająco wysokie. Składniki: - 370g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 350g mąki tortowej - 0,5 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 2 duże jajka (ja dałam(...)naturalnej - 1 mały proszek do pieczenia - szczypta soli - szczypta sody spożywczej (ok.1/4 łyżeczki) - 0,5 szklanki oleju (u mnie rzepakowy) - ok.500g sezonowych owoców (u mnie truskawki) Kruszonka: - 150 g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczanej - 100g ksylitolu (lub cukru) - 80g zimnego masła + mielony ksylitol do oprószenia ciasta (lub puder) Do miski wsypać obydwie mąki, dodać
Smaczne Zdroweświątecznym stole znalazły się u mnie po raz pierwszy pierogi z makiem... i były przepyszne :) Choć nie przepadam na pierogami na słodko, to te mi bardzo smakowały :)Składniki: ciasto: 1 kg mąki 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru, 70g orzechów(...)sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka. Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy
Aga w kuchniSkładniki: 2 łyżki oleju i 2 łyżki cukru lub miodu 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej i 3/4 szklanki mąki żytniej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka suchych drożdży, płaska łyżeczka soli około szklanki letniej wody dodatki : po łyżce ziaren dyni, słonecznika, siemienia lnianego i szczypta kminku Przygotowanie : Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, pszenną, żytnią , kukurydzianą
Proste PotrawySkładniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej- pszennej 1/2 szklanki mąki gryczanej 5 g suchych drożdży 2 płaskie łyżeczki mleka w proszku płaska rozpuszczonego masła 3 łyżki brązowego cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli woda, siemię lniane i żurawina Przygotowanie : Do miski wsypałam kolejno przesiane mąki Dodałam drożdże, cukier, sól, mleko w proszku
Proste PotrawyCiasto przed włożeniem do foremek. 160 g mąki pszennej razowej 6 łyżek zakwasu z mąki żytniej lub pszennej razowej 100 g wody Zakwas z mąką razową i wodą-zaczyn Przygotowanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy w cieple do fermentacji na około 16 godz. Po tym czasie zaczyn wyglądał jak na zdjęciu powyżej. Ciasto właściwe: cały(...)zaczyn 200 g mąki pszennej razowej 445 g mąki pszennej typ 650 530 g wody z solą i 1 łyżka octu balsamicznego, u mnie były 3 płaskie łyżeczki soli i łyżka miodu Przygotowanie : Składniki mieszamy i wyrabiamy nie za długo, masa jest dość luźna, dlatego chleb będziemy piec we foremkach Ja wyrabiałam wpierw drewnianą łyżką, a potem zwykłym robotem
Proste Potrawydrugi dzień smakują równie dobrze co robione w ten sam dzień. Ja odgrzałam sobie w mikrofali i smakowały jak dopiero co zdjęte z patelni!:) Znalezione tutaj . Składniki: -1/2kg mąki orkiszowej (w tym ok. 100-150g pełnoziarnistej) lub pszennej -40g drożdży -1 łyżeczka cukru trzcinowego -szczypta soli -1.5 szklanki letniego mleka(ja dałam ok. 1 i 3/4 szklanki(...)względu na mąkę pełnoziarnistą) -2 łyżki ksylitolu -1 duże jajko(lub 2 małe) -2 jabłka Ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę oleju kokosowego roztopionego(nie trzeba) Drożdże rozpuścić w kubeczku z łyżeczką cukru trzcinowego, dodać ok. 1/4 szklanki letniego mleka i 2-3 łyżki mąki. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty składników(bez jabłek) i dokładnie
Smaczne ZdroweDziś dla odmiany a także dla tych, którzy używają mąki pszennej przepis na idealne ciasto na pizzę. Ciasto jest puszyste, nie klejące więc nie trzeba go podsypywać i łatwe do przygotowania. Przepis na 6-8 cienkich blatów. Zaczerpnięty z książki Jamie Oliver w domu , z małymi modyfikacjami. Polecam bo pizza jest baaaardzo smaczna, no i przede wszystkim wiemy(...)Frajda przy tym niesamowita. Ciasto można sobie przygotować wcześniej i po wyrośnięciu podzielić na porcje , zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce. Można także zamrozić. Ja użyłam zwykłą mąkę tortową typ 450. Używając mąki orkiszowej trzeba jej użyć trochę więcej - ok.1100g. Składniki: - 1000g mąki pszennej tortowej typ 450 - 2 paczki suchych drożdży - 1 płaska łyżka soli himalajskiej lub morskiej
Smaczne Zdroweobydwie wersje. Z przepisu wychodzi ok.16 ciasteczek. Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami. Składniki: - 500g ugotowanych i obranych buraków (użyłam kupne gotowane buraki bez przypraw) - ok.10 łyżek mąki jaglanej (ja mielę w młynku kaszę jaglaną) - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki ziaren siemienia lnianego - 1 łyżka miodu - 3-4 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) + dodatkowo(...)pokruszonych orzechów laskowych Buraki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować, użyłam do tego blender ręczny. Do miski z burakami dodać pozostałe produkty i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Mąkę jaglaną dosypujemy stopniowo, ja piekłam je dwa razy i za każdym razem buraki miały różną gęstość, za pierwszym razem dosypałam dodatkowo 1 łyżkę otrębów i 1 płatków owsianych. Drugie buraki były
Smaczne ZdroweBawimy się w domowy młyn. Mąka gryczana jest dość trudno dostępna, przynajmniej u mnie. Poza tym, ma zdecydowanie wyższą cenę od zwykłej mąki. Nie każdy chce przepłacać. Opakowanie 400g kaszy kosztuje mniej więcej 2-3 złote. A pół kilograma mąki gryczanej w sklepie to cena dwukrotnie, a nawet trzykrotnie wyższa. Zamiast męczyć się i przemierzać kilometry w poszukiwaniach tejże(...)mąki, lepiej ją zrobić w domu samemu. Potrzebujemy: kaszę gryczaną oraz elektryczny młynek do kawy lub malakser. Wsypuję kaszę do młynka i mielę na pył. I to wszystko. Zaoszczędzony czas na poszukiwaniach, zaoszczędzone pieniążki w portfelu, no i oczywiście zadowolenie na naszej twarzy i w naszych sercach. Dlaczego właśnie wybieram kaszę gryczaną? (tzn. ostatnio częściej pojawia się na moim
W kuchni Karmel-itkijeszcze jedno rozdanie na dziś - tym razem w wersji na słodko! Czy robiliście naleśniki na mące gryczanej? Zachęcam - jest ona bogata w skrobię, ma dużo soli mineralnych, niklu, żelaza, kobaltu, fosforu, wapnia, jodu, cynku, miedzi i boru a ponadto mnogo w niej witamin: B1, B2, PP i P. Ma również przyjemny, lekko orzechowy smak. Mąka ryżowa również jest bogata(...)grupy B. Ponieważ nie zawiera cholesterolu ani glutenu, jest przydatna w diecie, np. osób chorych na celiakię. I jak tu się nie skusić na takie zdrowe naleśniczki?:) Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej Składniki: 200 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 3 jajka 500 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMąka gryczana i ziarna do pieczenia chleba Wczoraj przy okazji wędzenia koleżanka poczęstowała mnie przepysznym chlebem razowym z ziarnami. Przepis na blogu wkrótce :-). Beatko, dzięki za przepis ! Piecze go na między innymi na mące gryczanej. Szczerze powiedziawszy nigdy jej nie używałam, więc nie było innego wyjścia, jak tylko udać się do sklepu. Można ją kupić w Kauflandzie. Produkuje ja firma(...)Melvit. Mają tam duży wybór mąki do pieczenia chleba. Mnie najbardziej ucieszyły jednak ziarna, których w żadnym sklepie nie widziałam. Mąkę gryczaną oczywiście kupiłam, a przy okazji też ryżową. A teraz udaję się na poszukiwania przepisów na chleb z ziarnami :-) Chyba, że Wy macie jakieś sprawdzone przepisy ? Podzielicie się
Kulinarne przygody Gatity