Wiele przepisów widziałam , ale ten przykuł moją uwagę i nie żałuję ;) Ciasto rewelacja . Polecam. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 op. cukru waniliowego 16 g 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kruche: 2 ( niepełne szkl. mąki pszennej) 150 g margaryny 1 jajko 6 łyżek cukru 2 łyżki miodu(...)łyżeczka sody oczyszczonej Masa budyniowa: 2 i 1/2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 16 g 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (zamiast mąki dałam 3 łyżki budyniu śmietankowego ) 1 łyzka mąki pszennej Polewa czekoladowa : 3 łyzki kakao 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki wody albo mleka Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji Sposób przygotowania
Słodkości i nie tylkoudało ? nie skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :) Tortownica : średnica 26 cm Składniki : Jasny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 op. cukru waniliowego ( 8g) 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa chałwowa(...)szkl. mleka 200 g masła 250 g chałwy 3 żółtka 1op. cukru waniliowego (16g) 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kwaśniej śmietany ( 12%) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Ponadto : tłuszcz do wysmarowania foremki 100 g sezamu gorzka czekolada orzechy włoskie Sposób przygotowania Jasny biszkopt: Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę
Słodkości i nie tylkoChleb gryczany na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem mąki gryczanej, surowej kaszy gryczanej, płatków i otrębów gryczanych z dodatkiem amarantusa i ziaren dyni, słonecznika i siemienia lnianego, obsypany mnóstwem smacznych ziarenek. Smak i zapach tego chlebka jest wprost bajeczny. Gdyby ktoś powiedział mi kiedyś, że zakocham sie w smaku tego chleba nigdy bym mu nie uwierzyła, bowiem(...)dwóch zakwasach żytnim i orkiszowym ale można dodać również sam żytni. Polecam, jest nie tylko bardzo zdrowy ale meeega smaczny.:-)Przepis na dwie foremki o wym. 24x8cm.Składniki:- 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000- 200g mąki żytniej pełoziarnistej typ2000- 70g mąki gryczanej- 70g surowej kaszy gryczanej- 30g płatków gryczanych- 30g otrębów gryczanych- 30g amarantusa- 140g zakwasu żytniego- 140g zakwasu orkiszowego (można
Smaczne ZdroweWyrabia ciasto drożdżowe doskonale. Wystarczy potem uformować ciasto i wstawić do piekarnika. A różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna. Ostatnio piekłam bagietki z tego przepisu, ale z mąki pszenno-żytniej. Przepis ten przeznaczam dla tych, którzy nie mają dostępu do żytniej mąki chlebowej. Polecam też chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , albo inne przepisy na pieczywo na blogu(...)pokusić się do przygotowania tych bagietek na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Wystarczy wstać trochę wcześniej by zaskoczyć domowników. Rustykalne bagietki pszenne Składniki na 4 bagietki: -500 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - olej do posmarowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmega chrupiąca , gruba skórka, czyli to, co uwielbiamy. Jedynym minusem jest omączona skórka ale powiem Wam , że nawet moja Córka , która nie tyka niczego co nosi na sobie ślady mąki , tym chlebem była zauroczona. Choć z początku podchodziła do niego bardzo sceptycznie, gdy spróbowała to nie mogła skończyć. Ten chleb po prostu wciąga... Co ważne chleb nie wymaga wyrabiania. Wszystko(...)swój urok. Taki super włoski chlebek. Można zrobić także z 1,5 porcji i wydłużyć troszkę czas pieczenia. Mój ważył ok.630g. Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami. Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ 750 ( lub dowolna inna mąka) - 150g ziaren ( u mnie siemię lniane i słonecznik) - 300ml chłodnej wody - 15g świeżych drożdży ( lub 3/4 łyżeczki suchych) - 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuścić
Smaczne ZdroweZrobienie ciasta drożdżowego nie przysporzy nam żadnych trudności, jeśli będziemy przestrzegać ważnych zasad, które mają decydujący wpływ na efekt finalny Zasada Nr 1: Wszystkie składniki czyli mąka, cukier, jajka, drożdże, masło, muszą mieć temperaturę pokojową . Natomiast mleko potrzebne do rozczynu z drożdżami trzeba podgrzać do temperatury 37 °C. Zasada Nr 2: Mąka , którą użyjemy ma wpływ(...)ciasto nie mniej niż pozostałe składniki. Mąkę należy koniecznie przesiać przez sitko. Dzięki temu lepiej się ją napowietrzy, a ciasto lepiej wyrośnie, będzie lekkie, puszyste. Najlepszą mąka do wypieku słodkich ciast drożdżowych jest mąka pszenna wrocławska Typ 500, lub Typ 550 (luksusowa) ( zobacz: rodzaje i typy mąki ) . Zasada Nr 3: Drożdże . Jeśli używamy świeżych drożdży, muszą być bardzo świeże
Kuchnia u Krysipieczemy 2 biszkopty składniki na 1 biszkopt kakaowy: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 20 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, cały czas ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo(...)pieczeniu odstawiamy biszkopta do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 1 i 1/2 łyżki miodu 200 g cukru 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy posiekane orzechy, mąkę ziemniaczaną, orkiszową lub pszenną, proszek do pieczenia oraz miód i mieszamy
Domowy Smak Jedzeniapodanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 250 ml letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży świeżych 1 jajko całe + żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru do pomalowania pierogów przed pieczeniem(...)dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Przygotowanie ciasta na pierogi: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
Uwaga Babcia Gotujeprzy nim za dużo roboty. A wygląda bardzo efektownie ;) Polecam! :) Tortownica o średnicy 22cm. Składniki: Biszkopt: 4 jajka rozmiar L ( jeśli mniejsze to 5 sztuk) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru cukier waniliowy Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Nasączenie: szklanka wody syrop wiśniowy cytryna Dodatkowo: opakowanie biszkoptów dżem wiśniowy rurki kakaowe kuleczki czekoladowe Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Potem przesiewamy obie mąki z proszkiem i kakao. Mieszamy delikatnie drewnianą
Czerwona Porzeczkamąki żytniej ok 1/5 szkl mąki pszennej 1 szkl wody 1 szkl serwatki 25 g drożdży 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki soli 300 ml zakwasu 2 łyżeczki cukru Zakwas łatwo przygotować: Bierzemy 3 łyżki mąki żytniej i 3-4 łyżki wody, mieszamy w słoiku , odstawiamy. Na drugi dzień dodajemy 3 łyżki mąki i trochę wody, mieszamy i znów odstawiamy(...)trzeci dzień powtarzamy dodawanie mąki i wody. Odstawiamy na kolejną dobę. Wieczorem zakwas przelać do miski, dodać ok 1/5 szklanki mąki żytniej, drożdże rozpuścić w szklance wody z jedną łyżeczką cukru, rozmieszać zaczyn. Przykryć ściereczką . Rano do zaczynu dodać serwatkę, resztę drożdży rozpuszczone w odrobinie wody z cukrem, oliwę, i mieszając dodawać stopniowo mąkę aż ciasto zacznie odklejać się
Gotowanie jest łatweZapraszam :) Składniki na ciasto drożdżowe : około 3 szklanek mąki 1 szklanka wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 14 g suchych drożdży 1 jajko Nadzienie : 8 dobrej jakości parówek 1/2 szklanki żółtego sera startego na drobnych oczkach 3 pieczarki 1 cebula 3 kopiaste łyżki ostrego ketchupu można pól na pół z łagodnym Wykonanie(...)miski wlać ciepłą przegotowaną wodę , dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru , mąki tyle aby miało konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczka i odstawiam do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko , oliwę i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto .Ma odchodzić od ręki , jeśli wyda Wam się za rzadkie dodajcie troszkę mąki , jeśli za gęste wody , zależy jaką mąkę dodacie , bo wiadomo mąka mące
Sama słodycz i szczypta chilizdrowa szarlotka, bogata przede wszystkim w błonnik (1 kawałek to połowa naszego dziennego zapotrzebowania!). Składniki (12 porcji 8,5x8 cm) Suche 100 g ksylitolu (1/2 szklanki) 120 g mąki kokosowej (1 szklanka) - lub drobnych wiórków - o tej mące poczytasz tutaj 240 mąki żytniej pełnoziarnistej (2 szklanki) 50 g płatków migdałowych 20 g tartych orzechów włoskich (2 łyżki) Mokre(...)oleju kokosowego (4 łyżki) 2,5 kg soczystych, kwaśnych jabłek 2 łyżki miodu 1 opakowanie cynamonu opcjonalnie kardamon i wanilia Przygotowanie: 1. W misce wymieszaj dwa rodzaje mąki i ksylitol. Podziel na 3 części. 2. Jabłka pokrój w drobną kostkę (lub zetrzyj), następnie dodaj miód i cynamon. Wymieszaj. Podziel na 2 części. 3. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp pierwszą
Powiedz dietom niedomowego ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze i cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło. Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis(...)książki Francja na słodko Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła 400g mąki szczypta soli 1 duże żółtko około 200 ml zimnej wody Składniki na nadzienie 1kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu cukrier puder do posypania Ponadto: mąka do podsypania blatu żółtko + mleko do smarowania wierzchu płatki migdałowe
Mia Cucina Sofietaząbki czosnku 1 łyżka Gyrosu ½ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody 1 czubata łyżka mąki Dodatkowo: 3 - 4 łyżki oleju 300 – 400g Sera Gouda Około 180ml śmietany Makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli Olej wlewamy do patelni lub rondla, gdy jest już(...)minut. Następnie dodajemy wodę, przecier pomidorowy, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy przez około 5 - 7 minut. Pół szklanki wody przelewamy do niewielkiego słoika, wsypujemy mąkę, zakręcamy i potrząsamy nim kilka razy, tak by mąka się dobrze zmieszała z wodą. Zawiesinę dodajemy do gotującego się mięsa. Całość jeszcze raz zagotowujemy, kosztujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy
Smakowy Rajbył trochę długi okazał się smaczny, a przepis nie taki skomplikowany :) przepis podaję za Leśnym Zakątkiem . Wyboru zaś dokonała Jol a Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej Składniki zasmażki(...)mąki żytniej (ja dodałam żytniej razowej, a w przepisie podano typ 720 ) 300 g zimnej wody Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony
Proste Potrawy