mak - 12131 przepisów (strona:624/809)

Czekoladowy Omlet z truskawkami... 196

Bardzo lekkie danie bardziej śniadaniowe lub do przyrządzenia na kolację, dodatkowo bezglutenowe i dosłownie z zegarkiem w ręku w 10 min.   Składniki: 1 porcja 2 jajka 2 łyżki maki gryczanej 2 łyżki kakao 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru mały pojemnik jogurtu naturalnego lub swój ulubiony smak truskawki ilość dowolna ;)    Wszystkie składniki na omlet przekładamy

NaKońcuJęzyka
Omlet z pieczarkami i żółtym serem (zapiekany) 140

Zapraszam serdecznie na szybkie i bardzo pożywne śniadanko na dobry początek każdego dnia... Składniki: 3 duże jajka lub 4 mniejsze 3 łyżki maki gryczanej 4 łyżki wody gazowanej sól, pieprz, chilli 5 pieczarek kilka plasterków cukinii około 1 cm plaster żółtego sera Piekarnik rozgrzewamy do 200st. Do miski wbijamy jajka dodajemy mąkę, wodę oraz przyprawy. Wszystko roztrzepujemy bardzo dokładnie. Smażymy

NaKońcuJęzyka
Kotlety z kaszy jaglanej 194

bardziej kaloryczna no ale od wielkiego dzwonu można sobie pozwolić... Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 3 pieczarki 1/4 cukinii 1 gruby plaster sera żółtego papryczka chilli jajko 2 łyżki maki ryżowej lub innej bezglutenowej pieprz ziarnisty, sól, kurkuma olej rzepakowy do smażenia Kaszę 3-krotnie płuczemy w zimnej wodzie...następnie gotujemy do miękkości. Studzimy Wystudzoną kaszę przekładamy do blendera dodajemy

NaKońcuJęzyka
Chleb kukurydziany *BEZGLUTENOWY* 351

wpisie prezentuję chleb kukurydziany. Podajże jest to mój czwarty wypiek i za każdym razem wychodził świetny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu 1 szklanka wody 1 szklanka maki kukurydzianej Chleb: 3 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki ryżowej (dowolnej bezglutenowej) zaczyn 15g świeżych drożdży  1 i 1/2 szklanki wody  1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki

Truskawkowa Fiesta
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 226

wszystkie możliwe sposoby. Dzisiaj polecam ciasto drożdżowe ze śliwkami. Naprawdę bardzo proste , nie wymaga specjalnych umiejętności podczas robienia ciasta drożdżowego. SKŁADNIKI: 1/2 kg maki pszennej 3 jajka 50g drożdży   1 szklanka mleka 100 g masła 1/2  szklanki cukru 1  cukier  wniliowy ¼ łyżeczki soli  1 kg śliwek węgierek   WYKONANIE: Drożdże

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto mandarynkowo- śmietankowe 444

Smaczne i wykwintne ciasto, które kiedyś publikowałam na moim pierwszym blogu. Odświeżam , bo warto. SKŁADNIKI: Ciasto: 125 g maki  65 g cukru 65 g masła lub margaryny 1 jajko  jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe 200 g cukru 3 szklanki śmietany ok. kilogram mandarynek 2 łyżki żelatyny WYKONANIE: Z podanych składników zagnieść

W kuchennym oknie Ewy
Jajka faszerowane z łososiem 224

sowa 2011/04/09 18:36:41 Smaczne są i na Wielkanoc w sam raz, tylko chrzan koniecznie, bo fajnie zaostrza smaki:) A jajka z sałatką też super:) Gość: bułeczka z makiem, aebu213.neoplus.adsl.tpnet.pl 2011/04/11 22:14:12 Uwielbiam łososia, ale jeszcze nigdy nie jadłam go z jajkiem, muszę wypróbować, pozdrawiam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pełnoziarniste precle co im dziurki zarosły:) 127

łyżki miodu *  1 szklanka letniej wody *  2 łyżki oleju *  przyprawy do ciasta: sól, kurkuma, bazylia, czosnek niedźwiedzi, tymianek *  jajko do posmarowania *  przyprawy do posypania: mak, sezam, sól, kminek, cebulka suszona (tej akurat nie polecam, bo się przypala, ale świetna jest do posypania masła) Zrobiłam tak: 1. do sporej miski wlałam wodę (sn) 2. dodałam drożdże

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tort, który zachwyci.... 24015

uważam ,że każdy tort jest niepowtarzalny. Przepis z książki:  120 Przepisów na Święta. Składniki: Ciasto: 4 jajka  20 dag cukru  2 torebki cukru waniliowego 15 dag maki  jedna łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 puszki brzoskwiń po 425 ml 5 łyżeczek żelatyny 375 ml jogurtu 300 ml wina musującego 725 ml kremówki 1 torebka galaretki brzoskwiniowej

W kuchennym oknie Ewy
Placek amerykański 152

gdyż ma bardzo dożo jabłek. Właściwie są one w nim dominujące i dodatkowo smak cynamonu, dodaje mu tego niepowtarzalnego smaku i zapachu. Czego potrzebujemy 5 jaj 4,5 szklanki maki 1,5 szklanki oleju 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody garść orzechów włoskich garść rodzynek 2 kg. jabłek Wykonanie Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej

W kuchennym oknie Ewy
Ruskie pierogi, czy na pewno? 173

bowiem smak farszu , zależy od proporcji  jakie zastosujemy. Podobno te, które robię są pyszne , tak twierdzą ci , którzy je  jedzą. Czego potrzebujemy: Ciasto robimy z 1 kg. maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być

W kuchennym oknie Ewy
Kaszak, gryczak, a może jeszcze inaczej? 325

gryczana i ser oraz lane drożdżowe ciasto. Już pisałam o kaszach ,że są bardzo zdrowe więc wprowadzam do naszej diety więcej kasz. Czego potrzebujemy: Na ciasto 1/2 kg maki 5 dag drożdży  pół kostki masła 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka cukier waniliowy Na farsz: 1/2 kg twarogu 2 szklanki kaszy gryczanej 4 jajka 1/2 kostki masła

W kuchennym oknie Ewy
Knedle jak u mamy 171

wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić takie knedle w domu na obiad. Składniki: 75 dag ziemniaków 25 dag twarogu 35 dag maki pszennej 2 jajka 40 dag śliwek 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej sól Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem

Salonik smaków
Sushi - futomaki 196

Dzisiejszy przepis na sushi - to futomaki Wiki - czyli sushi według przepisu i w wykonaniu mojej 14-letniej córki :) Futomaki to bardzo popularne maki w Japonii i Korei. Są to cienkie (1-2cm) wygodne w jedzeniu krążki. Oczywiscie możemy szaleć z dodatkami - tu tylko propozycja :) SKŁADNIKI          4 płaty nori 250g ryżu do sushi ocet ryżowy

Moje Kuchenne Rewelacje
CUDNE, BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA 179

mój własny ) - 25g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - 10g soli (u mnie himalajska) Posypka: - 1 żółtko - 1/2 łyżki tłustego mleka (u mnie 3,2%) - 15g ziaren do posypania: maku i/lub sezamu Drożdże rozkruszyć do miski, dodać do nich letnią wodę i zamieszać do rozpuszczenia. Następnie dodajemy resztę produktów i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe

Smaczne Zdrowe