mak - 12131 przepisów (strona:625/809)

Chlebek bananowy z gruszką *BEZGLUTENOWY* 184

dorosłą nie wyglądam... W tym dniu odpuszczam wszystko i szaleję na całego, bo urodziny się ma tylko raz w roku! :) Składniki: 1 duży dojrzały banan 1 jajko 4 łyżki maki kukurydzianej 1/2 proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego cynamon 1 gruszka (u mnie w syropie) Sposób przygotowania: Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wpijamy

Truskawkowa Fiesta
Grahamki 222

swoich nie dodaję białej mąki, co odróżnia je od tych kupnych. Wilgotności nadają im ugotowane ziemniaki i jogurt naturalny. Możemy posypać je płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, sezamem, makiem, pestkami słonecznika lub dyni – co kto lubi. Jeśli nie mamy sprawdzonej piekarni to zachęcam do robienia pieczywa samodzielnie. Niestety bułki z supermarketu to w większości produkty wcześniej mrożone, z dodatkiem spulchniaczy

Poezja smaku
Paluchy z ciasta francuskiego 182

warkocze. Końcowkę ściskami palcami. Początek nacinamy i również ściskamy palcami. Warkocze wstawiamy do piekarnika na 220 stopni na około 12-15 minut. Paluchy można z wierzchu posypać sezamem, makiem lub słonecznikiem

Kolizje Smaków
Pijak 151

Ciasto: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki suchego maku 1 margaryna aromat migdałowy Masa: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 0,5 litra mleka 1 margaryna 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cappuccino (my dodajemy orzechowe

Kolizje Smaków
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 203

nich to „dzicy przodkowie” udomowionych przez nas warzyw – cykorii, marchewki, kopru włoskiego, szczypiorku, szpinaku oraz rośliny, które większość z nas uważa za szkodliwe chwasty – pokrzywa, mniszek lekarski, portulaka warzywna, maki. Poniżej przygotowałam dla Was listę popularnych w Grecji przedstawicieli horty, z uwzględnieniem nazwy po grecku, nazwy botanicznej i w języku angielskim, oczywiście w miarę dostępności informacji. Kto mnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 296

potrawy zajmuje mi więcej czasu niż jej przygotowanie. Dodatkowo Stwórca nie ułatwia mi tego. Zmontował zestaw, którego mój niedorozwinięty fotograficznie rozumek nie ogarnia. Podokręcał jakieś wypasione obiektywy, normalnie ziarenka maku będzie można cykać ;) Żeby się to tylko przeciwko niemu nie obróciło, bo jeszcze głodny zacznie chodzić ;) Za to monstrualnie fotograficzne cudo, które aktualnie zajmuje pół saloniku, bastalena obdarzyła Stwórcę serduszkiem

bastalena
Chleb z cukinią i porem 191

pora - smętny leżakował mi w lodówce i stwierdziłam: czemu nie? Efekt wyszedł rewelacyjny! Smak jest intensywniejszy, a miąższ bardziej miękki. Eksperyment wart powtórzenia! :) Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)   180 ml ciepłej wody   3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa

Grunt to przepis!
Krakersy z sezamem 511

moje krakersy powstały w wersji mini, bo takie lubimy chrupać najbardziej. Dodatkiem smakowym w przepisie jest sezam, ale i tutaj istnieje spora dowolność i do ciasta można dodać np. mak lub paprykę w proszku. Z poniższego przepisu upiekłam około 120 malutkich trójkątnych krakersów. Krakersy z sezamem Składniki: 125g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru

Smakołyki Bereniki
Bezglutenowe placki z cukinii 312

brakuje mi sił i czasu na pisanie. O przepis na placuszki prosiła Kinga, więc spełniam prośbę i dzielę się z wami recepturą. Do wykonania placuszków użyłam tym razem bezglutenowej maki ryżowej, ale oczywiście można użyć zwykłej pszennej. Czytaj więcej

Farmażony
Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi 115

odkryje?  Polecam, bo naprawdę warto.     Składniki: 300 g mleka 150 g wody 200 g dokarmionego zakwasu 600 g mąki pszennej (dałam typ 650) 50 g maki żytniej jasnej  (ja dałam  typ 2000) 100 g płatków owsianych 15 g soli 3 łyżki cukru, miodu, melasy (dałam miód) Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do misy robota i wyrabiać

Sto kolorów kuchni
Muffinki z kremem jeżynowym 262

mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i siup do pieca. Jedynie czas na studzenie się dłuży ale w tym czasie możemy przygotować dowolny krem.   Składniki: 2,5 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 3 łyżeczki cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajka, 0,5 szkl oleju rzepakowego Rapso 1 szkl mleka Krem jeżynowy 300 ml kremówki

Ala piecze i gotuje
Obwarzanki odpustowe 1191

minut na stronę w zależności od grubości obrączek. Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie

prawdziwe jedzenie
Sodziaki do piwa na św. Patryka 197

Moje dzieciaki zajadają najchętniej bardzo cieniutkie paluszki: kroję ciasto w paseczki co pół centymetra i turlam każdy wałeczek by nadać mu kształt paluszka. Czasem posypuję jeszcze szczyptą soli lub maku. Uformowane ciastka wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy w głębokim garnku z dużą ilością oleju, żeby ciasto swobodnie w nim pływało. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu

prawdziwe jedzenie
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 166

odstępach na dużej blasze. Tarte bakalie BackMit są dobrze znane na polskim rynku. Bakalie są wysokiej jakości, w dość szerokim asortymencie: tarte migdały , tarte orzechy laskowe i włoskie, mielony mak, są zawsze u mnie wykorzystywany na Boże Narodzenie , są bardzo przydatne w kuchni, gdyż ułatwiają i przyspieszają pracę. The post Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Filet z dorsza 140

duze filety z dorsza  sol  pieprz cytrynowy  maka  jajo  Myjemy filety i osuszamy w reczniczkach papierowych  Filety przekrajamy na pol  Doprawiamy sola i pieprzem cytrynowym wedle uznania  Mieso pozostawiamy na ok 30 min  Na rozgrzana patelnie ukladamy filety obtoczone w jajku i mace ( jajko roztrzepac, rybe wpierw maczamy w jajku

Klaudynkowa kuchnia