szklanka) płatków błyskawicznych ( u mnie orzechowe chrunchy, przepuszczone prze maszynkę z grubymi oczkami) 130 g mąki pszennej 130 g maki krupczatki Szczypta soli Około 1,5 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 szklanki wiórków kokosowych 32 czereśnie w maraschino( u mnie kandyzowane czereśnie
Mia Cucina SofietaWoda/cukier v ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem: v 2 jajka v 120 cukru v 30 g maki pszennej v 500 ml mleka v 250 ml słodkiej śmietanki 36 % v 1 czubata łyżka cukru pudru Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną
Mia Cucina Sofietasię dużym wzięciem w naszym domu. Nie pogardzimy żadnym soczystym serniczkiem: lubimy te cięższe i bardziej zbite, oraz te lekkie jak pianka z serka ricotta, uwielbiamy kombinacje z owocami, makiem czy kruszonką. Cieplejsze, już prawie wiosenne dni aż proszą się o równie wiosenne menu. Już jakiś czas temu miałam ochotę na pyszny sernik z brzoskwiniami, dostrzeżony u Dorotki
Mia Cucina Sofietałyżek słodkiej śmietanki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy parę łyżek śmietanki. Babkę można modyfikować na kilka różnych sposobów: v można dodać do ciasta 1/3 szkl. maku, kokosu lub migdałów w płatkach i otrzymamy w kilku pysznych smakach v można dodać do części ciasta kakao lub kawę i tą częścią polać po wierzchu i mamy babę
Mia Cucina Sofietakluczowa do osiągnięcia fajnego efektu! Zapraszamy! (; Składniki : sprawdzony biszkopt wg. przepisu mojej babci i cioci: na formę o średnicy 22-24cm 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny 4 jaja (w temp pokojowej, najlepiej wyjąć ok 2h. przed) 1 łyżeczka aromatu orzechowego szczypta imbiru
Symfonia Smakówkukurydzianej, 200g mąki pszennej, 3 żółtka, 1 szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru, 200g masła, szczypta soli, białko, do posypania: sezam, mak, słonecznik, ziarna dyni, siemię lniane (użyłam produktów Kresto). Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż zaczną się pienić. Masło stopić, po czym przestudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru
Z miłości do słodkościzaczyn, 350g białej mąki orkiszowej, 300g mąki pszennej chlebowej, puszka pomidorów, 15 g soli morskiej, łyżka miodu, 2 łyżki sezamu, do posypania: sezam, mak i siemię lniane. Do zaczynu dodać zmiksowane na papkę pomidory. Dodać miód, sezam i sól morską. Stopniowo dodawać przesiane mąki. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę
Z miłości do słodkościroznymi sosami owocowymi. Na zdjeciu z jagodami ze sloiczka. Moja rodzina w skladzie maz i corka je uwielbiaja. Placuszki serowe potrzebujemy: 3 jajka 2 lyzki cukru 50 g maki 250 g serka homogenizowanego cukier waniliowy Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ucieramy z cukrem. Dodajemy do tego cukier waniliowy, make i serek. Mieszamy. Bialka ubijamy na piane ze szczypta soli. Dodajemy
Przysmaki Karolkiposiekane zabki czosnku. Nie rumienimy, czosnek ma sie zeszklic. Nastepnie dodajemy do tego tunczyka z puszki w sosie wlasnym. Podlewamy szklanka bulionu. Chwile dusimy i zageszczamy smietana lub maka. Przyprawiamy pieprzem i natka pietruszki. Jesli dla kogos jest zbyt malo slone mozna odrobine posolic. Spagetti mieszamy z sosem i zajadamy. Smacznego
Przysmaki Karolkigarow ;) skladniki: ciasto francuskie 2 lyzki bulki tartej peczek pietruszki rozmaryn tymianek oregano szalwia bazylia 2 zabki czosnku 250 g twarogu 4 jajka 2 lyzki smietany kremowki 1 lyzka maki ziemniaczanej sol, pieprz, galka muszkatalowa Foremke tradycyjnie smarujemy tluszczem, wykladamy ciastem francuskim, ktore nakluwamy widelcem i posypujemy 1 lyzka bulki tartej. Twarozek wymieszac z jajkami, dodac smietane i make ziemniaczana
Przysmaki Karolki