majonez - 14247 przepisów (strona:688/950)

Karkówka pod pierzynką. 176

lodówce na 3-4 godz., cebulę kroimy w piórka, boczek i paprykę w cienkie paski,  plastry karkówki smarujemy ketchupem, kładziemy na każdy cebulę, boczek, paprykę,  smarujemy majonezem, po 30-40 min. posypujemy tartym serem, zapiekamy w piekarniku około 1 godz.(to jest czas całkowity) najpierw w temp. 200 stopni, aby szybko zamknąć mięso i zachować soczystość, następnie

Kuchnia Beaty
Domowa tortilla 136

Swoje tortille podałam z twarożkiem i łososiem oraz domową surówką Colesław, którą zrobiłam z szatkowanej białek kapusty (150 g, selera naciowego (2 łodygi) i fenkułu (1/3 bulwy) z łyżeczką majonezu i odrobiną mleka, zakwaszone sokiem z 1/3 cytryny

Kucharzyca
Jajka faszerowane na 3 sposoby 616

Takie z serkiem i dodatkami? Bo są do wyboru: słone, słodkie i ostre! Na imprezę idealne!! Składniki: 9 jaj I farsz: 3 żółtka 100 g serka śmietankowego 1 łyżka majonezu szczypiorek pieprz sól II farsz: 3 żółtka 100 g serka śmietankowego (u mnie był z kawałkami łososia) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 suszone pomidory pieprz  sól III farsz

Malinowo w kuchni
Sałatka z serem, fasolką flagolet i kiszonym ogórkiem. 143

słońcem. OK, tylko jak wyglądałyby wtedy kulinarne blogi?! ;) Składniki: 1 puszka fasolki flagolet 75 g startego żółtego sera (najlepiej ostrego) 5 kiszonych ogórków (mocno kwaśnych) 1/2 łyżki majonezu 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka suszonej bazylii (lub około 10 posiekanych listków świeżej) sól i pieprz Wykonanie: Fasolkę odsączyć i przepłukać. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

zadanie-gotowanie
Chleb na maślance 179

Składniki:  -450 g mąki pszennej u mnie typ 450 -szklanka maślanki -4 czubate łyżki majonezu -łyżeczka musztardy stołowej -8 g suchych drożdży  -łyżeczka soli -łyżeczka cukru   Wykonanie:  W misce mieszamy ciasto z wszystkich składników . I zostawiamy w ciepłym miejscu    przykryte      ściereczką na 30 min.   Przekładamy ciasto na stół wysypaną mąką

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sałatka śledziowa ze śliwką 171

Śledź i wszelakie dania z jego składnikiem zazwyczaj kojarzą nam się ze śmietaną, majonezem bądź olejem czy oliwą dlatego dziś chciałam podzielić się z Wami moją ulubioną kompozycją smaków. Suszone śliwki bo o nich pobocznie mowa świetnie skomponowały się ze śledziem podanym na sałacie. Dla podkreślenie smaku całość przyprawiłam szczyptą mieszanki płatków pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki. Skusilibyście się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka jajeczna z awokado / Avocado egg salad 248

Sałatka jajeczna z awokado (6 porcji) Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę 2 dojrzałe awokado, obrane, z usuniętymi pestkami i pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki majonezu (lub więcej, jeśli lubisz) 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej 2 korniszony, drobno posiekane sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki w średniej misce i dopraw solą

karmelowy
Guacamole wg Aleex 202

upodobań. Najczęściej podstawą potrawy jest roztarte awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki lub cytryny. Tam gdzie awokado jest drogie, jako dodatkowego wypełniacza używa się kwaśnej śmietany lub majonezu, co niektórzy uważają za niepożądane, ze względu na zagłuszenie smaku awokado. W kuchni meksykańskiej składników tych nie używa się do sporządzania guacamole (natomiast są one popularne w amerykańskich wersjach tego

W mojej kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą wg Aleex 204

surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą. Jest doskonała do obiadu, świetnie smakują chrupiące, świeże warzywa z nutą dobrej oliwy. Do tej pory robiłam surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem majonezu, ale ostatnio zdecydowanie bardziej smakuje mi pekinka w takiej, o wiele lżejszej, wersji. Aby przygotować tę surówkę, wystarczy chwilka. Połączenie składników, oprószenie solą i pieprzem, skropienie oliwą to zaledwie kwadrans

W mojej kuchni
Wiejska sałatka z sosem koperkowym 204

Dziś polecam Wam pyszną sałatkę warzywną z dodatkiem jajka i sosu koperkowego zamiast majonezu. Nie potrzeba wiele czasu by przygotować sobie taką porcję, więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania. Co ważne- ser sałatkowy i sos nakładamy dopiero na talerzu, dzięki czemu nie zdąży się nam połączyć z wodą z warzyw. Pozostaną one dłużej chrupkie, a i smak będzie o niebo

Kuchnia w czekoladzie
Pizza na wypasie z serem w bokach 143

mieć długość 1 cm ( boki pizzy) , pozostałą część sera ścieram na tarce o dużych oczkach Sos czosnkowo- jogurtowy do podania (wszystkie składniki mieszam i odstawiam do lodówki) 1 łyżka majonezu 100 gram jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę szczypta soli i pieprzu łyżeczka posiekanego koperku Ciasto Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn

Mango Papaja
Kotlety Siekane Po Meksykańsku 147

sól, pieprz do smaku 1. Fileta myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski solimy i pieprzymy, dodajemy jajka/jajko, oraz paprykę słodką. 2. W wielu przepisach jest majonez a ja postanowiłam zamienić go na trochę lżejszą wersje na śmietanę 18%. Dodajemy 2 łyżki śmietany, oraz odsączona z zalewy naszą mieszankę meksykańska. Mieszamy i  w zależności jak gęstą

Gotowanie...to proste !
Sałatka z żurawiną 150

rozeszła się najszybciej. Robiłam ją z podwójnej ilości składników. Zakupy: - 10 dkg żurawiny - 3 filety z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 seler naciowy - 10 dkg słonecznika łuskanego - 1 mały majonez lub jogurt naturalny Przygotowanie: Seler naciowy kroję w drobna kostkę, solę, mieszam i odstawiam na chwilę .Żurawinę moczę w gorącej wodzie, słonecznik podsmażam na patelni z odrobiną oleju na złoty

Tanio smacznie i prosto
Jajka w sosie tatarskim 160

przepyszny. W końcu i ja nauczyłam się go robić chociaż nie jest to jakoś "skomplikowane". Zakupy: - ogórki konserwowe - pieczarki marynowane - ugotowane na twardo jajko - czerwona cebula - jogurt naturalny - musztarda - majonez - sól, pieprz Przygotowanie: Ja wszystkie składniki tzn. ogórki, pieczarki, jajko i cebulę wrzucam do robota kuchennego do posiekania ponieważ my lubimy bardzo drobno pokrojone ale można ( jeśli ktoś

Tanio smacznie i prosto
Tosty francuskie z serem i szynką 144

moim stole dość często je robiłem. Wystarczył czerstwy chleb i masa jajeczna do obtoczenia go. Potem już tylko smażenie, ułożenie plastrów sera i mogłem pałaszować w towarzystwie keczupu lub majonezu. Obecnie wcale nie jest to dużo bardziej skomplikowane. Składniki potrzebne są tylko mniej popularne, ale za sprawą coraz większej ilości osób jedzących bezglutenowo lub po prostu próbujących nowych smaków

Blendman