majonez - 14247 przepisów (strona:546/950)

Salatka z chrupiącym kurczakiem, salsą i sosem czosnkowym 389

puszki czerwonej fasoli garść liści świeżej bazylii 4 łyżki pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY: 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki brązowego cukru sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: MIĘSO: Filety umyj i okrój z błonek. Pokrój je na prostokątne kawałki, ale niezbyt grube. Posól, popieprz(...)kukurydzę, fasolę, pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj pomidory, poszatkowaną drobno bazylię, ketchup i pieprz. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do salsy. Dokładnie wymieszaj. SOS CZOSNKOWY: Do jogurtu dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz cukier i dokładnie wymieszaj. PODANIE: Na talerz wyłóż umytą sałatę, pokrojone w ćwiartki pomidory, jajka, pokrojone w plasterki ogórki, cebule w piórkach

Słodko-Słony Świat Ilony
CHRUPIĄCE KRĄŻKI CEBULOWE - ONION RINGS 246

bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 szklanka mąki pszennej 1 łyzeczka ostrej papryki w proszku olej do smażenia (ja użyłam rzepakowy) SKŁADNIKI NA JOGURTOWO-MAJONEZOWY DIP CZONSKOWY: 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki brązowego cukru sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: KRAŻKI CEBULOWE: Cebule obierz z łusek, pokrój w grubsze plastry(...)patelni albo w rondlu - na głębokim oleju (około 3-4 cm od dna) . Usmażone krążki wyłóż na papierowy ręcznik, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.  JOGURTOWO-MAJONEZOWY DIP CZOSNKOWY: Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i pieprz do smaku.  Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka Gyros 336

piersi z kurczaka przyprawa "Gyros" 1 por 4-5 niewielkich ogórków konserwowych 1 mała kapusta pekińska majonez Hellmann's Babuni 420 ml 3 łyżki ketchupu 3/4 puszki kukurydzy Przeglądając ostatnio swój stary zeszyt z przepisami - uświadomiłam sobie, że na moim blogu bardzo brakuje działu "Sałatki". Zacznę go od ulubionej sałatki mojej rodziny. Mam nadzieję, że i wam zasmakuje :) Podstawową zasadą(...)upływie 2 godzin wyjąć mięso z lodówki i usmażyć je. Pilnować należy jedynie, żeby go za bardzo nie "wysuszyć" - ponieważ stanie się wtedy zbyt twarde i łykowate. Wystudzić. Majonez przełożyć do miski i dodać do niego ketchup. Dobrze wymieszać, aż do całkowitego połączenia. Kiedy mamy już przygotowane wszystkie składniki, ułożyć je warstwami w misce (najlepiej przeźroczystej - ponieważ wtedy widać

Świat Domowej Kuchni
Śledzie w śmietanie 501

lekko solonych śledzi Matjas 1 duża cebula 1 duże kwaskowe jabłko cukier biały pieprz ocet 1 kubek śmietany 18% 3 łyżki majonezu   Śledzie dobrze umyć, osączyć i pokroić w niewielkie kawałki. Obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić na minimum 1 godzinę. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem oraz śmietaną. Doprawić

Świat Domowej Kuchni
Surówka z marchewki z chrzanem 189

nieduże marchewki 1 czerwona cebula 1 jabłko 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki chrzanu sól pieprz cukier do smaku   Marchewki i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Dodać do marchewki i jabłka. Doprawić śmietaną, majonezem, chrzanem, solą i pieprzem oraz cukrem. Odstawić

Świat Domowej Kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów 307

główki kapusty pekińskiej kawałek pora (biała część) 2 pomidory 2 ogórki konserwowe mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól   Kapustę pekińską pokroić bardzo drobno. Pomidory umyć i pokroić, na grubą kostkę. Z pora odciąć tylko białą część i pokroić w cienkie półplasterki. Ogórki konserwowe pokroić w dosyć drobną kostkę. Dodać jogurt(...)łyżki majonezu i przeciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Surówkę posolić dopiero 5 minut przed podaniem, żeby warzxywa nie podeszły wodą. Źródło: przepisy. net   linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka Gyros 680

zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 czerwone cebule 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku pół słoiczka majonezu 4 łyżki ketchupu   Danie dla wielbicieli zarówno potrawy Gyros jak i dań z drobiu. Doskonale smakuje razem z frytkami.   Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą Gyros i zalać olejem. Wymieszać. Ostawić w chłodne miejsce(...)żaroodpornego naczynia. Z wierzchu całość posypać obficie startym żółtym serem. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180°C. Podawać z sosem majonezowo-ketchupowym, przygotowanym z zawartości połowy słoiczka majonezu i 4 łyżek ketchupu, wymieszanych razem.   Inspiracja: przepisy.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Tortilla meksykańska z kurczakiem 210

puszka kukurydzy czerwona papryka 2 czerwone cebule Składniki na marynatę: łyżka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki oleju Składniki na sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 przeciśnięte ząbki czosnku 1/3 łyżeczki oregano Składniki na sos ketchupowy: 4 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu Oryginalne tortille powstają po zagnieceniu mieszanki mąki kukurydzianej

Świat Domowej Kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 630

kapusty pekińskiej 2 marchewki 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% kilka kropli soku z cytryny sól pieprz czosnek granulowany Dzisiaj surówka w sosie majonezowym z czosnkową nutą. Bardzo prosta w wykonaniu - a na tyle uniwersalna, że pasuje praktycznie do każdego obiadu z dodatkiem mięsa. Kapustę pekińską poszatkować w drobne paski. Marchewki obrać - a następnie zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach. Oba warzywa połączyć w jednej misce. W osobnym naczyniu przygotować sos. Majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz przyprawy połączyć razem i dobrze wymieszać. Dodać do warzyw. Wymieszać. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Surówka z kapusty lodowej i groszku 196

kapusta lodowa 1 puszka groszku konserwowego 1 pęczek szczypiorku 1 jabłko 1 marchewka 1 czerwona cebula sól cukier 1/2 łyżeczki musztardy 4 czubate łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu Najbardziej lubię kolorowe surówki. Dlatego dziś surówka z koloru zielonego, czerwonego, pomarańczowego i białego  :) Surówka stanowi doskonały dodatek do obiadu, ale również można ją zjeść jako danie nie zależne. Kapustę(...)drobną kostkę. Szczypiorek pokroić w paseczki. Wszystkie warzywa wrzucić do miski. Dodać sól i odrobinę cukru do smaku. Groszek dokładnie odsączyć i dodać do surówki. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Dodać do surówki. Wymieszać. Najlepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Żółta sałatka z kurczakiem 367

woreczek ugotowanego ryżu 350 g piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy ½ puszki ananasa 4 łyżki majonezu sok z ½ cytryny 3 łyżki soku z ananasa 1 żółta papryka 2 łyżki oleju curry przyprawa do złocistego kurczaka sól biały pieprz Dzisiaj sałatka dla wielbicieli żółtego koloru :). Prosta w wykonaniu, lekko słodkawa i przepyszna sałatka dla każdego. Piersi z kurczaka pokroić w drobną(...)ananasa, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz kurczaka. Teraz przyprawy i dodatki... ¼ łyżeczki curry, sól i biały pieprz do smaku. Następnie dodać sok z cytryny, sok z ananasa i majonez. Wszystko razem delikatnie i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Zielona sałatka z groszkiem i ananasem 410

jajek 3 plastry ananasa 1 puszka groszku konserwowego 1 słoik selera (najepiej z ananasem) 2 średnie ogórki kiszone por zielony (około 15 cm) 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki majonezu sól pieprz Dziś propozycje na nowy sałatkowy kolor. Zielony. Sałatka jest lekka i ma przyjemny lekko słodkawy posmak. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Ugotowane jajka, ananasa i ogórki pokroić w dość(...)kostkę. Seler wyjąć ze słoika, przełożyć na sitko, odcisnąć z zalewy i lekko pokroić. Por wymyć i pokroić w cienkie talarki. Następnie dodać dobrze odcedzony groszek konserwowy, musztardę i majonez. Doprawić solą i pieprzem wg uznania i całość delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny, żeby sałatka dobrze się "przegryzła". Źródło: salatkowo.pl linkwithin_text='Zobacz również

Świat Domowej Kuchni
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 744

bułka sól, pieprz, majeranek, Vegeta 2 ząbki czosnku 1 mała cebula mleko do namoczenia bułki Nadzienie: 4 jajka ugotowane na twardo świeża natka pietruszki świeży koperek 1 łyżka majonezu sól, pieprz 50 g starkowanego żółtego sera Dodatkowo: kawałki masła bułka tarta Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym, to nieco inna forma zaserwowania dania z wykorzystaniem mięsa mielonego. Można(...)pokrojoną na grubsze plastry, zarówno na zimno jak i na ciepło, jako wyśmienity dodatek do obiadu. Zaczynamy od przygotowania farszu. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać. Następnie należy przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku. Pozostawić, aż zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na maśle

Świat Domowej Kuchni
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym 8344

filetów z kurczaka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody  1 jajko 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku odrobina cukru  Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym, to bardzo ciekawy przepis, w którym zarówno ciasto jak i sos z którym(...)lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso z ciasta i lekko osączyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. teraz czas na przygotowanie sosu. Jogurt wymieszać z majonezem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypać koperek i wymieszać. Tuż przed podaniem mięso polać sosem czosnkowym. Źódło: kobieceinspiracje.pl linkwithin_text='Zobacz również

Świat Domowej Kuchni
Sałatka TOSCANI 3349

drobnego makaronu (np. małe muszelki) 250 g papryki konserwowej 250 g ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy z groszkiem (285 g) 5 łyżek majonezu ½ pęczka szczypiorku 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki sól pieprz Na blogu wkuchennymoknie znalazłam wyśmienity przepis na sałatkę, łączącą delikatny drobny makaron z kwaskowatymi piklami, które w rezultacie dają bardzo ciekawą kompozycję smaków. Serdecznie polecam. W stosunku(...)groszkiem odsączyć dokładnie z zalewy. Przygotować dużą miskę i połączyć w niej wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz majonez. Wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, tak żeby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły". linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni