SKŁADNIKI: 4 spore ziemniaki 4 jajka 4 ogórki kiszone 1 cebula biała 1 ząbek czosnku 4 -5 łyżek majonezu sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jajka gotujemy na twardo, odcedzamy i obieramy z łupek, ziemniaki studzimy obieramy ze skórki. Ziemniaki i ogórki kroimy w większa kostkę, jajka w mniejszą, cebulę dość drobno, wszystkie składniki przekładamy(...)miski, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz majonez sól i pieprz do smaku - wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkistołu. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno . Roladki mięsne z naleśników SKŁADNIKI (na 5 roladek): 10 gotowych naleśników 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 jajka ogórki konserwowe 200 g sera żółtego sól pieprz boczek w plastrach Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, następnie przygotowujemy mięso. Przekładamy mięso do miseczki(...)dodajemy do niego pokrojone w drobną kosteczkę cebule, majonez i keczup. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Naleśnika smarujemy masą mięsną, przykrywamy drugim naleśnikiem i ponownie nakładamy masę mięsną. Kolejną warstwę stanowi ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach. Na serze układamy dwie ćwiartki jajka lub małe ogórki konserwowe, co kto woli i zwijamy całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszynką lub grzybami 1 kostka rosołowa 300 g sera żółtego w kostce 300 g szynki drobiowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 4 ogórki konserwowe zielona cebulka 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Tortellini gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej wg czasu podanego na opakowaniu. Ser żółty i szynkę kroimy w słupki(...)ogórki w kostkę. Gdy tortellini wystygnie dodajemy do niego ser, szynkę, ogórki i odcedzone z zalewy groszek i kukurydzę. Zieloną cebulkę drobno siekamy i dodajemy do reszty składników. Majonez mieszamy z jogurtem i musztardą i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłatwa w wykonaniu pasta z makreli z jajkami i szczypiorkiem. Tradycyjna pasta z makreli SKŁADNIKI: 1 mała makrela wędzona 2-3 jajka szczypiorek sól pieprz 2 łyżki majonezu Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Makrelę obieramy dokładnie z ości i przekładamy do miski. Do makreli dodajemy pokrojone jajka. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy(...)czym dodajemy do miski z rybą i jajkami. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pastę nakładamy na pieczywo. Można też wszystkie składniki po prostu zmiksować, ale ja wolę w takiej wersji
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikolację. Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym sól pieprz 1/3 pora (środkowa część) 4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy koperek Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Pora pokroić na cieniutkie plasterki i dodać do miski. Ja przekładam pora najpierw na sitko(...)przelewam gorąca wodą. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Dodać majonez, musztardę i wymieszać. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Z wierzchu posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż tylko wymieszać i gotowe. Sałatka z kapusty pekińskiej SKŁADNIKI: 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 3 jajka czerwona cebula 3 połówki czerwonej marynowanej papryki majonez łyżeczka musztardy sól pieprz Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Do kapusty dodajemy kukurydzę(...)pokrojone jajka, cebulkę, pokrojoną drobno paprykę. Dodajemy majonez i musztardę i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiporem - dwa sery SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1/2 pora 150 g żółtego sera 75 g sera pleśniowego blue sól do smaku sól ziołowa do smaku pieprz do smaku majonez 5-6 łyżeczek PRZYGOTOWANIE: Mięso z kurczaka myjemy, przecinamy wzdłuż przyprawiamy i rozklepujemy, układamy w formie do zapiekanek. Pora kroimy w talarki, przekładamy na kurczaka, następnie na warstwie pory(...)nakładamy kupeczki majonezu, całość oprószamy solą ziołową i pieprzem. Na wierzch ścieramy żółty ser i posypujemy pokrojonym w kosteczkę serem pleśniowym. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest suchy. Po prostu idealny, i tak naprawdę robi się sam ;-) Schab krótko gotowany SKŁADNIKI: 1,10 schabu bez kości w kawałku 4 łyżki soli 3 łyżki majonezu 3 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku pieprz ziarnisty kolorowy 2 listki laurowe Do garnka wlewamy ok 2,5 litra wody. (Wody musi być tyle aby zakryć mięso). Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze(...)kawałki i wrzucamy do wody. Dodajemy do garnka wszystkie przyprawy, majonez i mieszamy. Do tego włożyć schab i zacząć gotować. Gdy woda w garnku się zagotuje, trzymamy na ogniu 5 minut, po czym wyłączamy i zostawiamy mięso w garnku do całkowitego wystygnięcia (ok 5-6 godzin). Ja zostawiałam pod przykryciem. Gdy wystygnie ponownie gotujemy, 5 minut od zagotowania wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikiszonym ogórkiem SKŁADNIKI: 1 szklanka makaronu świderki 3 ogórki kiszone 1/3 puszki czerwonej fasoli 250 g g sera żółtego 300 g szynki konserwowej 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przepłukujemy. Ogórki, ser oraz szynkę kroimy w kostkę, fasolę czerwoną przepłukujemy w zimnej wodzie. Do miski wrzucamy wszystkie składniki(...)dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i mieszamy. Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem . Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka makaronowa z wędzonym udkiem SKŁADNIKI: 1 wędzone udko z kurczaka 200 g makaronu drobnego (u mnie gwiazdki) sól 1/2 papryki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 2 jajka pieprz łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sarepskiej Przygotowanie : Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy(...)kostkę. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Wędzone udko obieramy ze skóry i kości i mięso kroimy na drobne kawałki. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt, majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświeżą czerwoną papryką SKŁADNIKI: 150 g tortellini z mięsem 200 g sera żółtego w kawałku 400 g szynki konserwowej w kawałku 1 papryka czerwona 5 korniszonów 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypior PRZYGOTOWANIE: Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Szynkę oraz ser żółty kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy odcedzony makaron oraz pokrojone(...)korniszony. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę - dodajemy do pozostałych składników. Następnie dokładamy majonez oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię na świątecznym stole :) Sałatka śledziowa z burakami SKŁADNIKI: 3 płaty śledziowe - matias 1 ziemniak 1 burak 1 małe jabłko 2 ogórki kiszone 1 cebula biała mała 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz sok z 1/2 cytryny odrobina cukru PRZYGOTOWANIE: Ziemniaka i buraka gotujemy w mundurkach, następnie obieramy. Obranego ziemniaka, jabłko, cebulę, oraz opłukane śledzie i ogórki(...)kroimy w kosteczkę, buraka ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Do miseczki przesypujemy pokrojone ziemniaki, jabłko, cebulę, śledzia i ogórka, dodajemy majonez oraz śmietanę - doprawiamy solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. Do startego buraka dodajemy sok z cytryny oraz odrobinę pieprzu i dokładnie mieszamy - odlewamy sok, który wypłynął. Na płaskim półmisku układamy warstwami buraczki, śledzie, buraczki śledzie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRyżowa sałatka z szynką i ananasem SKŁADNIKI: 100 g białego ryżu 250 g szynki konserwowej 150 g żółtego sera 5 plastrów ananasa z puszki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól pieprz natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Szynkę, ananasa jak i żółty ser kroimy w drobną kosteczkę - przekładamy do miski(...)dodajemy ugotowany na sypko ryż oraz majonez i kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Podajemy dekorując gałązką natki pietruszki Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiele lepsze, a i proste i szybkie do wykonania. Śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI: 4-5 śledzi matiasów 1 cebula zwykła pół cebuli czerwonej 2 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej 150 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki(...)małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi. Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard. Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Do sosu dodajemy łyżeczkę carry i pół łyżeczki kurkumy. Sosik dokładnie mieszamy i dość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitrafne i smaczne. Sałatka z tuńczykiem i fasolką SKŁADNIKI: 250 g fasolki szparagowej (mrożona) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula kolorowy pieprz sól łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka majonezu Przygotowanie: Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i studzimy. Wystudzoną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Do fasolki dodajemy odsączonego z zalewy(...)tuńczyka oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Całość doprawiamy solą, kolorowym świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy majonez wymieszany z jogurtem i mieszamy całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki