Składniki: 8 jajek 10 pieczarek 3 łyżeczki majonezu 1 łyżka pokrojonego szczypioru sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, przekroić na pół. 2. Żółtka oddzielić od białka. 3. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dodać szczyptę soli i szybko przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. 4. W misce wymieszać żółtka, szczypior, pieczarki i majonez. Doprawić solą
A Ty Smakuj Mniefarszem z jajka i pieczarek! Faszerowane łódeczki cykorii - przepis: Składniki: (farsz na około 9 łódeczek) cykoria 2 jajka 20-25 dag pieczarek około 5-8 dag orzechów włoskich łyżka majonezu sól, pieprz do smaku łyżka masła Faszerowane łódeczki cykorii - jak zrobić? Cykorię podzielić na listki, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki(...)oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce masła, przestudzić. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Jajko zmieszać z poszatkowanymi i przesmażonymi pieczarkami, połączyć z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Łódeczki wypełnić farszem, każdą posypać poszatkowanymi orzechami włoskimi. Smacznego
Moje QulinariaKuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek pietruszki 2-3 jajka ugotowane na twardo 1-2 łyżek musztardy 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego sól, pieprz do smaku. Zioła drobno siekamy, dodajemy majonez, musztardę, śmietanę lub jogurt. Mieszamy jajkami startymi na tarce z najdrobniejszymi oczkami
KUCHARNIAKuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 4-5 pęczków rzodkiewek 3-4 ugotowane na twardo jajka mały kubek kwaśnej, gęstej śmietany 3-4 łyżki musztardy 4-5 czubatych łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Rzodkiewki ścieram w malakserze na tarce z najmniejszymi oczkami i konieczne porządnie odsączam z nadmiaru wody - a jest jej naprawdę sporo! Ugotowane na twardo jajka ścieram(...)także na tarce z najmniejszymi oczkami, dorzucam do odsączonych startych rzodkiewek. Dodaję śmietanę, majonez i musztardę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wkładam na noc do lodówki, aby smaki się wyostrzyły:) Zjadamy z tradycyjnym w naszym domu Murzynem (ciasto drożdżowe nadziewane białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i szynką - PYCHA!) , pasztetem. Smacznego
KUCHARNIAnamoczonych filetów śledziowych Na zalewę: 1 łyżeczka soli 100 ml octu spirytusowego 12-proc. 600 ml wody Na sos: 1 łyżka musztardy Dijon 100 ml śmietany 18% 100 ml majonezu 1 cytryna sól, pieprz 1 łyżka koperku (posiekanego) 1 łyżka estragonu (świeżego, posiekanego) 1 łyżka szczypiorku 1 ząbek czosnku 100 g dojrzałego sera (użyłam rokpola) chleb żytni 1 czerwona cebula(...)zalewy i odstawić na 12 godzin. W tym czasie powinny zbieleć. Wyjąć je z zalewy i opłukać w zimnej wodzie. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Musztardę wymieszać ze śmietaną i majonezem. Dodać skórkę otartą z cytryny, zioła i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojone filety włożyć do sosu. Ser pokroić w kostkę, a chleb w cienkie kromki i usmażyć
KUCHARNIAżółtym serem Składniki kukurydza -1 puszka groszek konserwowy -1 puszka ogórki kiszone -3 szt ser żółty -150 g por -1/2 szt jajka -5 szt majonez - 3 - 4 łyżki jabłko -1 szt sól i pieprz Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odlać z zalewy, przełożyć do miski. Jabłko obrać, pokroić(...)kostkę, razem z serem żółtym i ogórkami. Pora umyć, osączyć, pokroić . Wymieszać wszystkie składniki z majonezem, solą i pieprzem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusidużych ziemniaków, puszka tuńczyka, 1/3 pora, 1/2 czerwonej papryki, pęczek szczypiorku, sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano, 2 łyżki majonezu. Wykonanie Ziemniaki porządnie wyszorować i ugotować w łupinach do miękkości, odcedzić i lekko przestudzić. Następnie obrać ze skórki i wydrążyć środki. Wydrążony miąższ wymieszać z tuńczykiem. Dodać oczyszczoną, posiekaną(...)kosteczkę paprykę. Pora sparzyć wrzątkiem, posiekać, dodać do miąższu wraz z posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Dodać majonez, dokładnie wymieszać. Masą nadziać ziemniaki. Udekorować świeżymi ziołami. Od razu podawać
Z miłości do słodkościjajka ugotowane na twardo - 1 duża cebula - garść posiekanego szczypiorku - około 100g twarożku - majonez - sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,3-4 plastry wędliny -u mnie szynka konserwowa.............. ..WYKONANIE---- Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę - niemalże bardzo drobno ją siekamy, to samo ze szczypiorkiem.Jajka ścieramy(...)tarce na dużych oczkach, ,wędlinę kroimy w cieniutkie paseczki .Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez ale tylko tyle , żeby się składniki ładnie połączyły . Doprawiamy do smaku i zajadamy z pieczywem**) SMACZNEGO
w mojej kuchnischabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju. ------------------------------------ SPOSÓB WYKONANIA: Mięso oczyścić(...)papryke , oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulowo-pieczarkowo-paprykową .Dodac po łyżeczce keczupu i majonezu ,połozyc po 2-3 oliwki i posypac serem, .Następnie piec kotlety w piekarniku nagrzanym do temp. 180C, do chwili aż ser się roztopi. Można to również zrobić na przykrytej patelni
w mojej kuchniszkl grahamki 4 jajka ok 1-1,5 szkl mleka 2 łyżki sosu sojowego do smaku 1-2 łyżek sosu Sriracha-inaczej sos chilli oliwa z oliwek, sól...............................Dodatkowo: majonez szczypior suszone krewetki suszone rybki suszone algi sos sojowy u mnie z piersiami kurczaka pokrojonymi cieniutko i lekko zeszklonymi na oleju......................................WYKONANIE---Z jajek, mąki, mleka i sosów stwórz jednolite(...)czasu, aż będą złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz - piecz z obu stron),lub na patelni po 2-3 minuty z każdej strony....Ja daje kurczaka algi szczypior i majonez ze świeżym ogórkiem..można bez dodatkow jesć albo z nimi i to co kto lubi.....SMACZNEGO
w mojej kuchnischabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju. WYKONANIE(...)papryke , oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulowo-pieczarkowo-paprykową .Dodac po łyżeczce keczupu i majonezu ,połozyc po 2-3 oliwki i posypac serem, .Następnie piec kotlety w piekarniku nagrzanym do temp. 180C, do chwili aż ser się roztopi. Można to również zrobić na przykrytej patelni
w mojej kuchniłyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu sól pęczek szczypiorku posiekanego pieprz do smaku sól środki czosnku zielonego do smaku -kilka sztuk.ps.środki zielone czosnku to zielone w czosnku to kiełkujący pęd, z chlorofilem.Zimowy czosnek na działce rośnie(...)środki sie wyciaga .Tniemy na drobniutko tylko tą część do zgrubienia. Przygotowanie: Majonez z jogurtem dokładnie mieszamy .Dodajemy sok z cytryny i cukier ,ponownie mieszamy ,az cukier sie rozpuści.Następnie dodajemy pocięty drobniutko czosnek zielony i szczypiorek .Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe
w mojej kuchniPasta jajeczna wg Gessler Składniki: 4 jaja 2 łyżeczki musztardy pęczek koperku szczypiorek łyżeczka curry pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie Jaja ugotować na twardo. Zioła drobno posiekać. Ugotowane jajka posiekać drobno lub zmielić w maszynce. Dodać majonez, musztardę, masło, przyprawy. Pasta jajeczna najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Proste i szybkie w wykonaniu
w mojej kuchniAlternatywa do sosu czosnkowego. Delikatny, śmietankowy dip. Idealny do pasztecików, przystawek a także do obiadu. Składniki ( na 250g dipu): 150g jogurtu naturalnego, 50g majonezu, mały ząbek czosnku, 20 ml śmietany 18%, 30g świeżego koperku, cukier, sól do smaku Koperek myjemy i drobno siekamy. Jogurt, majonez, śmietanę łączymy w jednolitą masę, dodajemy przeciśnięty czosnek i koperek. Doprawiamy do smaku ( można
Pudełko rozmaitościZapraszam :) Składniki : około 6 ziemniaków ugotowanych w całości 1 słoiczek mieszanki warzywnej meksykańskiej z ( marchewka, fasola czerwona, kukurydza, groszek ) 4 jajka ugotowane na twardo mały słoiczek majonezu nie pełny 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki suszonego szczypiorku Piątnica sól, pieprz do smaku kawałeczek pora 1/2 słoiczka selera konserwowego Wykonanie : Ziemniaki i jajka kroimy w kostkę(...)kroimy. Por kroimy w cienkie paseczki . Mieszankę warzywną odcedzamy z zalewy i dodajemy do reszty produktów. Przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i musztardą, dodajemy szczypiorek a następnie majonez i wszystko mieszamy . Dekorujemy groszkiem lub oliwkami . Sałatkę bardzo szybko się przygotowuje szczególnie wtedy gdy ziemniaki zostaną nam z obiadu . Smacznego:) Zapraszam na zakupy do sklepu http://piatnica.net/
Sama słodycz i szczypta chili