majonez - 14247 przepisów (strona:477/950)

Roszponka na różne sposoby 177

rybnymi: PEKINKA Z ROSZPONKĄ I PAPRYKĄ MARYNOWANĄ Pekinka z roszponką i papryką marynowaną Składniki: 2 duże liście pekinki garść roszponki po 2 kawałki marynowanej papryki czerwonej i żółtej łyżka majonezu łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz Wykonanie: Liście pekinki pokroiłam w kawałki, wraz z roszponką opłukałam i odwirowałam w suszarce do sałaty. Przesypałam do miski. Kawałki papryki osączyłam z zalewy octowej(...)pokroiłam w paseczki, dołożyłam do miski. Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie z majonezem i musztardą, doprawiłam do smaku solą i pieprzem

Kuchenne zapiski Edyty
Babka majonezowa z kakaowym szlaczkiem 202

Kolejna, upieczona w ramach eksperymentu babka. Tym razem zamiast masła, margaryny, czy oleju - dodatek majonezu. Babka okazała się bardzo smaczna i wilgotna, została pochłonięta (zjedzona to zbyt delikatne słowo) z prędkością światła. Więc jeśli cierpicie na nadmiar majonezu, zamiast go zmarnować, proponuję upiec taką właśnie babeczkę :) Babka majonezowa Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka pieczarkowa 621

więc następnym razem, dla zaostrzenia smaku, dodam do niej ogórka konserwowego. Składniki: 60 dag pieczarek kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 5 jajek 1/2 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie:  Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kosteczkę. Pieczarki oczyściłam, wrzuciłam(...)opłukałam, pokroiłam w drobną kosteczkę i przelałam na sitku wrzącą wodę. Groszek osączyłam z zalewy. Natkę opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Wszystkie składniki wymieszałam w misce z majonezem i natką pietruszki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny

Kuchenne zapiski Edyty
Surówka z pekinki na raty 162

przyrządzonym mięskiem . Składniki: 4 liście kapusty pekińskiej 1/4 czerwonej papryki 3 małe ogórki kwaszone mała czerwona cebula kawałek białej części pora 1/4 dużego jabłka sól pieprz minimum porządna łyżka majonezu Wykonanie: Liście kapusty, paprykę, pora i jabłko umyłam i osuszyłam. Liście pokroiłam w kostkę. Ogórki przekroiłam wzdłuż na pół i pokroiłam na plasterki. Z papryki usunęłam gniazdo nasienne i drobniutko(...)Cebulę i pora obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Jabłko obrałam ze skórki, usunęłam gniazdo nasienne i również pokroiłam w kostkę. Wszystkie składniki umieściłam w misce, dodałam naprawdę dużą łyżkę majonezu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka krabowa 362

sałatkę. Jeśli mnie pamięć na myli to inspirację czerpałem z jednego z wpisów na cincin . paczka (250 g) paluszków krabowych ogórek szklarniowy pęczek koperku makaron ryżowy 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny Paluszki kroimy na kawałki - jeden paluszek na cztery części. Skraplamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakieś pół godziny. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)siekamy, dodajemy do paluszków krabowych. Makaron ryżowy (jakąś taką stosowną porcję, tak około 150 g) gotujemy wedle zaleceń na opakowaniu i dodajemy do całości. Potem wszystko zaprawiamy dwiema łyżkami majonezu i wstawiamy na godzinę do lodówki. I po godzinie sałatka jest gotowa. Smacznego! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy

Marder&Marder Manufacture
Sałatka Danusi 161

może zacznijmy od tej sałatki, pozostałe pyszności z dzisiejszego dnia w kolejnych wpisach. makaron "łezki" - taki w kształcie ryżu 3 jajka 4 ogórki kiszone groszek konserwowy wędlina sól, pieprz majonez No i sprawa prosta: makaron gotujemy, jajka drobno kroimy, ogórki też i pozwalamy im trochę obcieknąć na sitku, wędlinę też ładnie w kosteczkę. Wszystko do kupy mieszamy, dodajemy pieprz, sól(...)majonez. Mieszany, przechładzamy trochę w lodówce i gotowe :) Opcjonalnie można dodać pokrojona w kostkę paprykę. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Domowa wędlina 225

zmodyfikowałem według swoich potrzeb) na blogu Co by tu zjeść? 2 kg mięsa (u mnie schab, ale może być pewnie cokolwiek) 2 litry wody 100 g soli 2 łyżki majonezu 2 pikantne suszone papryczki chilli (opcjonalnie) 1 łyżka cukru 4 ząbki czosnku Przyprawy, które lubimy i uznamy, że się nadają. U mnie: 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki cząbru, 1 łyżeczka(...)ziołowego, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka gorczycy, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe Od razu na początku dodam, że na wspomnianym Co by tu zjeść? było napisane, że majonez ma być Winiary. Nie mam pojęcia, czy to ma znaczenie, ale na wszelki wypadek specjalnie kupiłem Winiary :) I tak: mięso myjemy i odkładamy, na razie nie będzie nam potrzebne. Całą

Marder&Marder Manufacture
Jajka faszerowane z kawiorem 168

szkło (i wcale nie mam na myśli telewizji :)) No a skoro ją tak na te jajka wzięło i tak wieczór w wieczór pochłania je z tym majonezem i keczupem to czemu jej trochę tego nie urozmaicić? Może zatem, tak dla odmiany, jakieś faszerowane jajka zrobić? Dodatkowo tutaj jeszcze przyszedł mi na myśl mój prywatny interes. Bo Wielkanoc się zbliża(...)zaraz wszyscy na jajka tradycyjnie się rzucą. Więc może mój przepis komuś się przyda? Więc połączywszy interes prywatny z publicznym wziąłem się do roboty :) 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka drobno pokrojonego koperku 1 plasterek szynki 1 malutki ząbek czosnku (lub pół większego) czerwony kawior (czarny też może być

Marder&Marder Manufacture
Sos czosnkowy 156

tego wpisu będę zamieszczał. A jest to właśnie moja ulubiona kompozycja, długo pracowałem aż znalazłem tę właśnie konkretną równowagę smaków :) Taki mój najmojszy :) 400 ml śmietany 3 łyżki majonezu szczypiorek z jednej dymki 5 ząbków czosnku koperek 1 ogórek konserwowy sól, pieprz Czosnek bardzo drobno siekamy, ogórka w małą kosteczkę kroimy, szczypiorek i koperek też dość drobno siekamy, solimy, pieprzymy(...)zalewamy śmietaną i majonezem i mieszamy. Można odstawić na jakąś godzinę do lodówki. Jest dość czosnkowy więc raczej na weekend polecam, żeby następnego dnia komuś przez ramię w autobusie nie chuchać :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Surówka z kapusty pekińskiej i pora 179

przecież każdy go zna! Ale to jedna z moich ulubionych surówek więc przepis musi się tutaj znaleźć :) 1 kapusta pekińska 2 marchewki 1 por 250 ml jogurtu 2 łyżki majonezu sól, pieprz Pora kroimy na plasterki, kapustę siekamy, a marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy jogurt (lub jak ktoś woli to śmietanę), majonez, sól i pieprz, mieszamy i gotowe. Prawda

Marder&Marder Manufacture
Klasyczny cheesburger 206

zatem od klasycznego cheesburgera: bułki hamburgerowe naturalne (z TEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 2 pasterki sera cheddar na osobę sałata lodowa cebula keczup (z TEGO przepisu) majonez (z TEGO przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Sałatę kroimy w cienkie paski. Cebulę drobno siekamy. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy(...)dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło.  Bułkę kroimy na pół. Dół smarujemy majonezem, a górę keczupem. Połowę sałaty układamy na dolnej części. Na to kładziemy plasterek cheddara, potem burgera i znowu cheddar. Dokładamy resztę sałaty, cebulę i przykrywamy górną częścią bułki. Podajemy

Marder&Marder Manufacture
Burger - amerykański klasyk 225

osobę 1 pasterek sera cheddar na osobę sałata lodowa czerwona cebula pomidor kiszony ogórek przyprawa cajun - 1/3 łyżeczki na osobę (z TEGO przepisu) keczup (z  TEGO  przepisu) majonez (z  TEGO  przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz olej Sałatę kroimy w cienkie paski, ogórka na plasterki, cebulę w krążki. Cebulę podsmażamy na oleju z odrobina soli i pieprzu(...)dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło. Bułkę kroimy na pół. Dół smarujemy majonezem, a górę keczupem. Na dole układamy sałatę. Na to cebulę i burgera. A na nim ser, pomidor i ogórek. Przykrywamy górą bułki i zjadamy :) Podajemy z frytkami (z  TEGO

Marder&Marder Manufacture
Sałatka coleslaw 394

kilku tygodni w każdą niedzielę serwujemy wam burgery. Dzisiaj sobota więc jutro też burger będzie. Już teraz zapraszamy. 400 g białej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 4 łyżki majonezu ( KLIK ) 2 łyżki ostrej musztardy ( KLIK ) 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Warzywa drobno szatkujemy, mieszamy z musztardą, majonezem i octem jabłkowym. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Burger kontynentalny 218

pasterki sera cheddar na osobę sałata lodowa plastry wędzonego boczku (2-3 na osobę) jajko (1 na osobę) masło (do smażenia jajka) keczup (z  TEGO  przepisu) majonez (z  TEGO  przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Mięso w misce mieszamy z solą i pieprzem i wyrabiamy przez parę chwil. Formujemy burgery nieco większe od bułki(...)maśle na patelni jajko sadzone. Również w tym samym czasie podpiekamy w piekarniku z funkcją grilla plasterki boczku i przekrojone na połówki bułki. I wykańczamy burgera: spód bułki smarujemy majonezem, kładziemy mięso, na nie plasterek sera, na ser poszarpaną sałatę, jajko, bekon i przykrywamy górą bułki posmarowaną keczupem. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery

Marder&Marder Manufacture