Marynowane oliwki zielone i aioli 205kostkę, posypujemy równomiernie oliwki w miseczce, posypujemy oregano, polewamy oliwą, wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na 2-3. Wyjmujemy bezpośrednio przed zjedzeniem. Aioli - bardzo czosnkowy majonez 1 duże żółtko 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku cytryny 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej 250 ml bardzo delikatnej, łagodnej i dobrej jakościowo oliwy z oliwek, koniecznie z pierwszego tłoczenia(...)niedużej ceramicznej lub szklanej, wysokiej miski, dodajemy żółtko i ucieramy trzepaczką, żeby się dokładnie połączyło z masą czosnkową. Od tej chwili nie przestajemy ucierać, tak jak w przypadku majonezu. Po chwili mieszania dodajemy sok z cytryny, łączymy do jednolitej masy i dopiero wtedy wlewamy stopniowo oliwę bardzo cienkim strumyczkiem. Tylko gdy każda poprzednio dodana porcja oliwy zostanie połączona z masą
Kuchnia Prezydentowej
Pasta z wędzonej ryby i chili 247ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1 czerwona papryczka chili posiekana 5-6 łyżek siekanego koperku 1-2 łyżki majonezu (ewentualnie, jeżeli mamy twaróg chudy lub półtłusty) 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 1. Rybę i ser rozdrobnić widelcem lub utrzeć krótko mikserem na dość gładką konsystencję(...)koniec dodać przyprawy i majonez - radzę dodawać po trochę i próbować, bo ryba wędzona bywa być dość słona. 2. Dodać posiekane papryczkę chili i cebulę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać koperek i wymieszać bardzo lekko, tak aby pozostawić pastę lekko posypaną, przełożyć do salaterki i od razu podawać
Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane avocado i niedźwiedzim czosnkiem 231ciepłe i prawdziwie wiosenne. Składniki (na 4 porcje): 4 jajka ugotowane na twardo i przekrojone na połówki 1 duże, bardzo dojrzałe, miękkie avocado 1 łyżka kremowego twarożku 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie) 4 łyżki niedźwiedziego czosnku, pokrojonego na wąskie paski 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól, pieprz czarny o smaku cienkie plasterki zielonego ogórka do dekoracji(...)jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem razem z serkiem, majonezem, miękkim avocado i sokiem z cytryny. Dodać czosnek niedźwiedzi i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać i schłodzić ok. 45 minut w lodówce. Następnie napełnić farszem połówki jajek, udekorować plasterkami ogórka i listkami czosnku. Podawać natychmiast, ponieważ nadzienie szybko ciemnieje
Kuchnia Prezydentowej
Pasta ze szpinaku i jajek 241świeżego lub mrożonego 4-5 jajek ugotowanych na twardo 2 ząbki czosnku 3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka octu winnego duża szczypta suszonego lubczyku szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka majonezu 1 łyżka crème fraîche lub gęstej, kwaśnej śmietany sól, pieprz do smaku trochę siekanego koperku lub pietruszki 1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić posiekany czosnek wrzucić(...)zostawić do całkowitego przestygnięcia. 2. Jajka pokroić w kostkę, wrzucić do miski razem z pozostałym masłem, zmiksować krótko mikserem ręcznym (mieszadła do ubijania piany), żeby się rozdrobniły. Dodać majonez, przyprawy, śmietanę, jeszcze raz krótko zmiksować. 3. Zimny duszony szpinak przełożyć z patelni na deskę, przesiekać masę kilka razy szerokim nożem, dodać do zmiksowanych jajek, wymieszać dokładnie, najlepiej widelcem (już
Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z pora i ananasa 447kroimy w półtalarki, zalewamy wrzątkiem na minutę -pozbędziemy się goryczki-odcedzamy. -ananas z puszki- już krojony w kostkę -jaja- ugotowane na twardo- pokrojone w kostkę -kukurydza z puszki -majonez Z podanych składników zrobić sałatkę. Majonez wymieszać z solą, pieprzem i odrobiną musztardy. Wlać na sałatkę, wymieszać, wstawić do lodówki, aby smaki sobą przeszły i sałatka się przegryzła. Idealna do kanapek
Z Kuchni Do Kuchni
Szparagi z sosem jajecznym, szynką i młodymi ziemniakami 228osoby: - szparagi białe i zielone 15 szt. - szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny, łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka masła klarowanego - łyżka startego parmezanu Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na małą kosteczkę. Dodaj majonez
Pasje Jolki
Sałatka śledziowa 397śledziową Sałatka może też być idealna na różne święta i przyjęcia Składniki: - 250g śledzi a’la Matjas - 3 jajka - 2 pory - 2 jabłka - 1/2 puszki kukurydzy - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego Pory obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na ćwierć plasterki. Pora wrzucamy do garnka i lekko solimy. Następnie obieramy jabłka i kroimy w kostkę i dorzucamy(...)pora. Kukurydzę odsączamy i wrzucamy do garnka. Na tym etapie dorzucamy majonez i jogurt i wszystko dokładnie mieszamy. Jajka i śledzie kroimy w większe kawałki i wrzucamy do sałatki i delikatnie mieszamy. Jeżeli śledzie są za słone można je wcześniej namoczyć. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje na drugi dzień jak się przegryzie. Smacznego
Kuchenne Wariacje
jajka faszerowane tuńczykiem 226przygotować jajka na święta to zapraszamy do skorzystania z przepisu na faszerowane jajka tuńczykiem. Składniki: - 5 jajek - 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju - 1 pęczek szczypiorku - 2 łyżki majonezu - pieprz Jajka gotujemy na twardo a następnie obieramy i kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtka i wrzucamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Tuńczyka odsączamy i łączymy z żółtkami. Następnie dodajemy majonez
Kuchenne Wariacje
Filet z fetą na makaronie z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem 260śmietany 18% - 230 g mrożonego kalafiora - 230 g mrożonego brokuła - 6 pomidorków koktajlowych - garść kiełków lucerny - 100 g makaronu tagliatelle - kilka bąków z cebulki - 75 g kefiru - 75 g majonezu - 1/2 pęczka szczypiorku - 1/2 pęczka natki pietruszki - garść rukoli Składniki na 2 porcje. Najpierw przygotowujemy filety. W filetach robimy nacięcie i do środka wkładamy fetę z suszonym pomidorem i bazylią(...)się zeszkli dodajemy śmietanę i czekamy jak się zagotuje. Następnie dajemy ugotowane brokuły i kalafior lekko rozdrobnione oraz połówki pomidorków. Na koniec robimy jeszcze dressing. Kefir mieszamy z majonezem i dodajemy do tego posiekaną natkę pietruszki (1/2 pęczka), posiekany szczypiorek oraz roztarty 1 ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Na talerz dajemy makaron który polewamy sosem, kładziemy fileta przekrojonego na pół
Kuchenne Wariacje
Skrzydełka marynowane w śmietanie z korytkiem ziemniaczanym z bekonem na pierzynce pietruszkowej 224łyżki oleju - 2 łyżeczki rozmarynu - sól, pieprz - 50 g sera żółtego - 30 g zielonej fasolki szparagowej - 1 kromka czerstwego chleba - 1 pęczek zielonej pietruszki - 75 g kefiru - 75 g majonezu - 1/2 pęczka szczypiorku - kilka plasterków chili Porcja dla 2 osób. W pierwszej kolejności robimy marynatę do skrzydełek. Do miseczki dajemy 3 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki rozmarynu(...)dodajemy zieloną pietruszkę (1/2 pęczka), dodajemy szczyptę soli i pieprzu i miksujemy do momentu jak zmiksowany chleb zrobi się zielony. Na koniec robimy jeszcze dressing. Kefir mieszamy z majonezem i dodajemy do tego posiekaną natkę pietruszki (1/2 pęczka), posiekany szczypiorek oraz roztarty 1 ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Na talerzu robimy ścieżkę z pierzynki pietruszkowej, na niej układamy skrzydełka, obok
Kuchenne Wariacje
Roladki drobiowe z fasolką szparagową, położone na kostce ryżowej i podane z sosem porowym oraz puree buraczanym na zimno 270łyżki oleju + 0,5 l - 1 łyżka musztardy - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - 20 g zielonej fasolka szparagowa - 4 małe buraczki marynowane - 1 łyżka majonezu - bułka tarta - 100 g masła - 1 por - 0,5 l śmietany Porcja dla 2 osób. Najpierw każdy filet rozwarstwiamy i dokładnie rozbijamy i smarujemy go marynatą. Naszą marynatę robimy z oleju(...)odcedzamy i formujemy kostki ryżu które panierujemy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju (0,5l). Teraz robimy puree z buraków. Buraczki blendujemy na gładką masę z dodatkiem majonezu. Na koniec robimy sos porowy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pora pokrojonego w ćwiartki. Gdy por nam się zeszkli dodajemy śmietanę i chwile jeszcze gotujemy. Na talerzu układamy kostkę
Kuchenne Wariacje
Warstwowa sałatka śledziowa 293śledzia w towarzystwie warzyw. Składniki: 50-60 dag solonych płatów śledziowych 6 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 2 średnie cebule 1 pęczek szczypiorku 6-7 łyżek dobrej jakości majonezu pieprz sól 1. Płaty śledziowe namaczany przez kilka godzin w zimnej wodzie, odcedzamy i kroimy w 5 mm kawałki. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w łupinach w lekko osolonej wodzie, studzimy(...)tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w talarki, parzymy wrzątkiem przez 2-3 minuty i odcedzamy. 2. W naczyniu przygotowanym na sałatkę układamy warstwowo: - starte ziemniaki - starta marchewka - majonez - śledzie - talarki cebuli - pieprz - szczypiorek Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny przed podaniem
Apetyczna babeczka
Surówka z białej kapusty i ananasa 192pieprzu." Surówka z białej kapusty i ananasa (przepis autorski) Składniki : porcja dla 4 osób 1/4 średniej wielkości główki białej kapusty 4 plastry ananasa z puszki 1 cebula 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki soku ananasowego świeżo zmielony kolorowy pieprz sól Kapustę drobno poszatkować. Posolić i wygnieść ręką, żeby puściła sok. Pokroić w drobną kosteczkę ananasa(...)cebulę. Dodać do kapusty. Wymieszać majonez z jogurtem i sokiem ananasowym. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i polać surówkę. Całość delikatnie wymieszać
Wiem co jem
Szuba – rosyjska sałatka śledziowa 429zastosowanie w popularnej sałatce śledziowej znanej pod nazwą szuba. Jest to sałatka wielowarstwowa przyrządzana na wiele sposobów. Zawsze jednak są w niej śledź, cebula, gotowane ziemniaki, buraczki, jajka i majonez, a także w zależności od upodobań niektórzy dodają gotowaną marchewkę lub kiszone ogórki. Ja zostałam przy wersji podstawowej. Nie ścieram też warzyw na tarce ale kroję je w drobną kostkę(...)jego kucharz Aristarch Prokopcew skomponował sałatkę, w której każda warstwa społeczna znalazła coś dla siebie. Proletariusze ulubionego śledzia, chłopstwo ziemniaki i cebulę, zwolennicy czerwonej rewolucji czerwone buraczki a burżuazja majonez. Sałatkę nazwano „«Ш.У.Б.А.» i był to skrót od «Шовинизму и Упадку – Бойкот и Анафема», co w tłumaczeniu na polski oznacza ”Szowinizmowi i Upadkowi – Bojkot i Anatema”. Sałatka
Wiem co jem
Sałatka z makaronu orzo 233duża dymka ze szczypiorem 1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki do posypania łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki majonezu łyżka ketchupu – u mnie łagodny duża szczypta mielonego kminku pieprz Wykonanie: Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odlałam na gęste sito, przepłukałam zimną wodą i wystudziłam. Paprykę opłukałam, osuszyłam, usunęłam(...)szczypiorem opłukałam, pokroiłam w plasterki. Kabanosy pokroiłam w ukośne cienkie plasterki. Kukurydzę osączyłam z zalewy. Fasolę przepłukałam na sicie pod bieżącą wodą, osączyłam. W małej miseczce rozmieszałam jogurt, ketchup, majonez i kminek. W większej misce wymieszałam z sosem wszystkie składniki, doprawiłam pieprzem – sól okazała się już niepotrzebna. Po nałożeniu do salaterek posypałam kiełkami rzodkiewki. Sosu nie jest wiele
Kuchenne zapiski Edyty