lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:66/100)

Halloweenowe oczka 97

kisielu) dokładnie odmierzamy,łączymy i wyrabiamy ciasto o konsystencji plasteliny. Z ciasta formujemy kuleczki,delikatnie je spłaszczamy i robimy w środku dziurkę. Pieczemy ok.10 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu,gdy wystygną obsypujemy je obficie cukrem pudrem.W dziurkę wlewamy polewę czekoladową.Żyłki na oku robimy za pomocą lukru w pisaku. Na talerzyku robimy plamę z gotowego kisielu i układamy

Wielki apetyt
Kruche ciasteczka - jajka z cytrynowym kremem lemon curd 287

lodówce przez przynajmniej 30 minut. Foremki natłuścić i wyłożyć ciastem. Ponownie schować do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciastka przez około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone wystudzić i dekorować kremem. Wystudzone ciastka udekorować najpierw gęstym białym lukrem, a kiedy wyschnie na środku nałożyć łyżkę żółtego kremu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka rolada jabłkowa 386

roladę - manewr ze ścierką wykonywać delikatnie, aby nie nadkruszyć/naderwać ciasta . Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia - u mnie leżakowała przez całą noc . Oprószyć cukrem pudrem - rewelacyjnie podkreśla smak biszkoptu, na mój gust nie potrzeba tu już żadnej dodatkowej polewy czy lukru . Muszę przyznać, że zachwyciła mnie puszystość i miękkość biszkoptu

Grunt to przepis!
Babka piaskowa 211

Wymieszać. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelać do formy. Powinno stanowić 2/3 formy, żeby nie wylało się w trakcie pieczenia. Piec w temperaturze 165 stopni około 50 minut. Wyjąc z piekarnika, jak lekko ostygnie wyjąc z formy i posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub inną ulubioną polewą. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Słodkie środy - Pełnoziarniste pierniczki - choinki 134

koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę.  Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12 min. w 170 stopniach.  Z cukru pudru i białka robimy gęsty lukier. Lukier dzielimy na kilka części i do każdej z nich dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierniczki świąteczne p. Ani – danie konkursowe 180

ciasta, masę ucieramy np. malakserem, a potem ugniatamy ręką. Krok 4 Ciasto wkładamy do miski (najlepiej ceramicznej), przykrywamy ściereczką i odstawimy w chłodne miejsce - minimum na jedną noc, im dłużej tym lepiej. Krok 5Pierniczki ozdobiłam przy pomocy gotowych cukiereczków, pisaków żelowych, a do anielskich skrzydeł zrobiłam klasyczny lukier

CoolinarniePL
Szybki piernik żydowski z bakaliami 361

trochu suchych składników (mąka z dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie. Przelać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce. 4. Polać lukrem (zobacz np. tutaj https://ugotujmyto.pl/drozdzowki-z-makiem/) lub polewą czekoladową (https://ugotujmyto.pl

UgotujmyTo.pl
Babkowa Pani Dynia 156

temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozastawić do lekkiego ostygnięcia, wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem wyrównać ewentualne górki, tak aby otrzymać równiutkie połówki. Połówki przełożyć masą, u mnie serek czekoladowy i udekorować bitą śmietaną z odrobiną barwnika i lukrem. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
babka drożdżowa z rodzynkami 158

Idealna nie tylko na Wielkanoc! SKŁADNIKI 2,5 szkl. mąki 3 dag drożdży 4 żółtka 1 jajko 2/3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 100 g masła 100 g rodzynek Lukier cytrynowy 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki pszennej(...)przygotowany zaczyn. Przygotować formę na babkę. Ja użyłam silikonowej, dlatego wysmarowałam ją tylko margaryną, przy metalowych należy posypać dodatkowo manną lub bułką tartą. Rodzynki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Delikatnie zamieszać. Całość przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min lub do podwojenia objętości. Piec ok. 30 min w temperaturze 180º. Babkę wyjąć z piekarnika

zabawa smakiem
Doughnats light 152

oponek - 3 szklanki mąki tortowej - 30 g świeżych drożdży - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 80 g masła lub margaryny - 1 szklanka mleka - szczypta soli - cukier puder + woda (na lukier do dekoracji)+ barwnik - polewa czekoladowa (u mnie z rozpuszczonej mlecznej czekolady) - kolorowe, czekoladowe posypki Masło roztapiamy i studzimy. Przygotowujemy zaczyn – w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże wraz z łyżeczką mąki oraz(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy żółtka, pozostały cukier puder oraz szczyptę soli. Mieszamy i na koniec dodajemy przesianą mąkę, a następnie rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i sprężyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość

dom-agi.pl
Donaty dla Dzieci - "Oponki" 189

dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło,  pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Po tym czasie formujemy donaty. (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki(...)minut)."Oponki" smażymy w głębokim rozgrzanym oleju lub smalcu. Przekładamy na ręczniki papierowe.Lukier:W kąpieli wodnej rozpuszczamy cukier puder z wodą, ucieramy (można posłużyć się mikserem).Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli za gęsty wlewamy więcej wody.Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów donatów chcemy uzyskać i do każdej z nich dodajemy

Słodka Strona
Ciasteczka imbirowe. 114

ciasto, chłodzimy około 45 minut.      Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w nagrzanym do170 stopniach C piekarniku przez około 10 minut (nie mogą się spec, mają być tylko lekko zarumienione). Studzimy. Zimne ciasteczka dekorujemy lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Jeśli zamierzamy je powiesić na choince to robimy

Rozpustne gotowanie
Ciasto drożdżowe z żurawiną 171

użyłam mniejszej blaszki, ale ciasto wyszło za wysokie) . Na ciasto wysypać umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym żurawinę. Wierzch posypać kruszonką. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C ok. 35-40 minut. 7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem wg tego przepisu

Domowa Cookierenka Agi
Babka pomarańczowo-kakaowa 169

długości ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tarta, najpierw do każdej wlać jasne ciasto, a następnie ciemne.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, ok 45 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.Po wyjęciu pozostawić w formach na ok 10 min. następnie wyjąć na kratkę do ostudzenia.Babki polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem pomarańczowym

Mix smaku
Pierniczki 161

dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Dekorujemy lukrem

Aga w kuchni
Świąteczne pierniczki 238

słyszeliśmy, że prezent zrobiony własnoręcznie, cieszy najbardziej. Moją propozycją na taki podarunek są właśnie pierniczki - zrobione miesiąc wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu, dekorowane bezpośrednio przed świętami lukrem w kolorach tęczy. Jeśli macie w domu małe dzieci, zaproście je do pomocy. Milusińscy chętnie wykroją foremkami ciastka, gdy my będziemy zmywać naczynia.Potrzebne nam (na około 160 ciastek różnej wielkości(...)Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach letniej wody. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawać ciastka i układać na blasze wyłożonej

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania