lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:60/100)

piernik na już! szybki i pyszny 149

będzie potrzebne mniej lub więcej, ale nie powinno się zbyt mocno rozrzedzić masy! Przekładamy ciasto do keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180*C. Wyłączamy piernik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim piernik do ostudzenia. Można udekorować piernik dowolnie - polewą czekoladową, lukrem, cukrem pudrem... Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Piernik wyborny siostry Anieli 218

pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia. Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę. Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru około 3 łyżki mleka, wody lub soku z cytryny Cukier puder

Smakowy Raj
Wielkanocny keks z Hortexu 225

delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy lukrem przygotowanym ze ¾ szklanki cukru pudru i 1- łyżki gorącej wody i 1 łyżeczki soku

Mia Cucina Sofieta
Oponki bez sera - kwiatuszki 145

masła* 3 łyżki jogurtu naturalnego * łyżka spirytusu * olej lub smalec do smażenia* kolorowy lukier  Przygotowanie :Zrobić rozczyn z podanych składników. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, nie podsypywać za dużo mąką. Wycinać kwiatki

Magiczne Życie Marty
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 627

oczyszczonej SKŁADNIKI NA LUKIER: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: PIERNICZKI: Masło roztop z miodem w garnuszku z grubym dnem, tylko do połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję(...)miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabieraj kawałki ciasta i formuj z nich kuleczki wielkość orzecha włoskiego . Układaj je na blasze w większych odstępach od siebie, gdyż pierniczki rozchodzą się na boki i rosną. Piecz je 10-12 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczone pączki-donaty 178

mężowi niespodziankę  upiekłam donaty czyli pączki z dziurką. Wyszły pulchne i smaczne.  Zrobiłam lukier w dwóch kolorach. I wiecie, które pierwsze zniknęły? Właśnie te z białym lukrem.  Może i Wy upieczecie? Składniki: 600 g mąki 200 ml mleka 170 g masła 4 jajka 3-4 łyżki cukru 7 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli Mąkę przesiać(...)wyrośnięciu przełożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wykroić szerszą szklanką kółka, a kieliszkiem środek. Na blaszkę wyłożoną papierem układać donaty. Nakryć ściereczką i poczekać aż wyrosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut. Jednak proponuję obserwować czy ten czas nie jest zbyt krótki. Studzić na kratce. Lukier: 1,5 szklanki cukru

O kuchni z uczuciem
Pierniczki drożdżowe 322

razu polukrować lub oblać czekoladą albo pozostawić bez niczego, bo takie też są pyszne :) Z poniższego przepisu przygotujecie około 32 sztuk sporej wielkości grubych pierniczków. Pierniczki drożdżowe Składniki: CIASTO 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej 1/2 szklanki (około 100g) cukru 2 i 1/2 łyżki (50g) miodu 3 łyżki (60g) śmietany (18% lub 12%) 50g masła 1 jajko 20g świeżych(...)łyżeczkę domowej mieszanki przypraw korzennych, ale tej "sklepowej" warto dać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KARMEL 2-3 łyżki cukru 2-3 łyżki wody + 1/4 szklanki wody LUKIER (opcjonalnie) 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny Wykonanie: - drożdże i jajko należy wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować karmel: do rondelka wsypać cukier, zalać niewielką ilością

Smakołyki Bereniki
Ostatnia wielkanocna babka 148

miałam duszę na ramieniu, gdy Karolina kroiła ciasto... Na szczęście się udało. Jeśli nie macie ręki do ucieranych, proponuję utrzeć z cukrem całe jajka, pomijając ubijanie białek. Dzięki temu ciasto będzie bardziej stabilne i ryzyko zakalca zmaleje. Babka może wyjść odrobinę mniej puszysta, ale smakować i tak będzie wspaniale. Przepis z bloga Słodka babeczka - od siebie dodałam maliny i zmieniłam(...)malin 1 łyżka mąki pszennej lukier: 150 g białej czekolady 2 łyżki liofilizowanych malin Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać śmietanę, następnie mąki i olej. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Maliny obtoczyć w mące, dodać do ciasta, wymieszać delikatnie, żeby rozgnieść owoców. Masę przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Razowe pierniki. 147

solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem. 3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami. ************************************************************************** LUKIER Podstawa, czyli biały lukier - ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną gorącej

Powiedz dietom nie
Cynamonki i dżemorki 134

20minut w 180 stopniach Celsjusza-aż do zarumienienia się bułeczek. Możesz od każdej części surowego ciasta odjąć po garści by wyłożyć spód blaszki na której chcesz piec dżemorki i cynamonki. Zaleca się zrobić tak w przypadku dżemorków by dżem nie wypłynął. Polukruj swoje wypieki-lukier robimy z cukru pudru i wody lub soku z cytryny lub...soku z pomarańczy! Smacznego

Fiolka w kuchni
Ciasteczka anyżowe. 133

zawinac i włozyc do lodówki na około 1 godz. Blache wyłozyc papierem do pieczenia, ciasto wyjac z lodówki, urywac kawałki i formowac kulki wielkości orzechów włoskich. Układac je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec około 15 - 18 min. w 190C. Po upieczeniu można polać lukrem

Radość kipiąca uśmiechem.
Strucla z makiem 137

papierem do pieczenia.   Strucle odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 10 minut. Wierch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (ja piekłam 35 minut w termoobiegu w 150 stopniach).   Po wystudzeniu strucle dekorujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

cucinare
Ulubione ciasteczka Zuzi (i moich dzieci też) 185

najwięcej słodkich chwil!      Powyższe składniki zagniatamy razem i lepimy z ciasta kulę. Wkładamy ją do lodówki na 20 minut. Wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy najróżniejsze kształty. Pieczemy 10 minut w 150 stopniach, a po wystudzeniu dekorujemy lukrami, perełkami, groszkami

Kulinarne Inspiracje
Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu) 184

masło mieszając dokładnie by wszystkie składniki dobrze połączyły się. Piekarnik rozgrzać do 170 °C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 60 min, aż wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Lukier pomarańczowy: 150 g cukru pudru ok. 3-4 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka

maniapieczenia
Domek z piernika 285

gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać elementy domku: ściany, dach, drzwi, komin oraz serduszka do dekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier: 2 białka, ok. 300g cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny.Białka

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania