lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:69/100)

Drożdżówki z domową masą makową 121

ścisła i będzie nam się kruszyła w drożdżówkach. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wyłożyć równo masę makową i złożyć na dwa (jak list). Wykrawać podłużne bułki i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu posmarować bułki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec 20 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polać lukrem

Moje domowe kucharzenie
Muffinki śliwkowe 126

pieczenia. Szybko wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem nie więcej niż do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułożyć po połówce śliwki, lekko wcisnąć.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 25 min.Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 min. i wyjąć muffinki z formy.Można polać czekoladą lub lukrem

Mix smaku
Pierniczki glazurowane 267

należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce. Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo - powinien być dość gęsty). Jeszcze ciepłe pierniczki maczać w lukrze i odkładać na kratkę do ostygnięcia.*Post powstał

Pasja Smaku
Pierniczki świąteczne 155

wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkamidowolne kształty pierniczków.W celu zrobienia dziurki do zawieszenia, wkuć wykałaczkę, a po upieczeniu wyjąć.Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170 stopni ok 8 do 10 min.Po ostudzeniu dekorować lukrem, kolorowymi pisakami.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Ciasteczka miodowe 166

łyżki miodu-15 dkg masła-2 jajka-aromat-można dodać przyprawy korzenne   Do mąki dodajemy cukier puder, aromat, jajka, miód, pokrojone masłoi zagniatamy ciasto.   Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 2 godziny odstawiamy do lodówkido wychłodzenia.   Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, rozwałkowujemy na niej porcjami ciastona grubość 3-4 mm i wycinamy dowolne kształty(...)Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiemna ok. 8-10 minut.   Gdy się upieką, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.   Przygotowujemy lukier do dekoracji.Delikatnie roztrzepujemy jedno białko jajka, dosypujemy ok. 1 i 1/3 szklankicukru pudru i dokładnie miksujemy.   Lukier możemy zabarwić barwnikiem spożywczym lub kakao.Ciasteczka ozdabiamy według uznania i pozostawiamy

Maminek kulinarny
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 271

obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc sama stworzyłam szablon, a wycięte z niego pierniki niczym nie różnią się od tych wyciętych foremkami. Poza pierniczkami obowiązkową rzeczą jest lukier. Ale nie taki zwykły

DefinicjaSmaku
Mazurek makowy- świąteczne ciasto. 205

wiecie nie bardzo lubię piec ciasta raczej wole mięsa, sałatki i takie tam... Ale jest dla mnie ważne, żeby moi domownicy cieszyli się nimi ze mną. Dlatego ciągle poszukuję ciast, którymi zachwycę... Znalazłam mazurek makowy, dziś próbuję ten przepis- oczywiście trochę go zmodyfikowałam - no i zobaczymy! SZCZERZE POLECAM! SKŁADNIKI: 800 g masy makowej z bakaliami 6 jajek 3/4 szklanki cukru(...)tarce) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej duża paczka herbatników Plus ok 1,5 szklanki cukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier skórka cytrynowa lub inna WYKONANIE: Masę makową przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi, Białka oddzielić od żółtek, Do żółtek dodać cukier i ukręcić

Kuchnia Beaty
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 170

więcej niż 1 cm przestrzeni między ciastem a papierem. Makowce układamy na blasze w sporych odstępach, bądź w keksówkach, zostawiamy na około 10 minut i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły, studzimy. Letnie strucle smarujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe! A te były

Rozpustne gotowanie
Mazurek czekoladowy II 170

mazurek z wzorem wykonanym przeze mnie z lukru plastycznego oraz suchych barwników, przedstawiający symboliczne przyjście Wiosny - według dawnych Słowian oraz współczesnych Rodzimowierców, ta pora roku nadchodzi, gdy Perun pokonuje panującego nad światem Welesa (żmija). Mazurek to oczywiście nieodłączny element Wielkanocy. Moim ulubionym jest ten czekoladowy, który w tej wersji może zaskoczyć. :) Ciasto: 120g miękkiego masła (raczej nie polecam margaryny

Kuchenna Kontrrewolucya
Dyniowe muffinki z pomarańczowym lukrem 153

ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrobić. Podzielić na 15 części. Uformować okrągłe kulki. Układać w formie do pieczenia muffinek wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 170º przez około 20-25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 5 łyżek

kulinarnyswiatdomi
Świąteczne pierniczki p. Ani- danie konkursowe 185

oraz miodu a następnie dodajemy jajko Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy nasze wymarzone kształty :) Pieczemy w 180-190*C przez 10-15 minut ukier królewski - Cukier puder i białko. Na jedno białko przypada nam 1,5 szklanki cukru pudru. Miksujemy i zdobimy nim wystudzone pierniczki. Bałwanki to pianka marshmallow zanurzona w lukrze :) Smacznego

CoolinarniePL
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 186

ogromna niespodzianka - wróciłam do domu pachnącego świeżym ciastem. Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła je dzieciom na urodziny. Są mięciutkie, puchate i bardzo maślane, pokryte słodkim, kolorowym lukrem. C. obiecał, że następnym razem upieczemy je razem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki 114

ręki. Na końcu dodać drożdże rozrobione w odrobinie mleka. Ciasto jeszcze raz wyrobić i na końcu wlać spirytus/rum. Wymieszać. Ciasto zostawić do wyrośnięcia (dopóki nie podwoi swojej objętości). Następnie, ciasto wykładać partiami na stolnicę i wałkować na grubość palca. Zaznaczać szklanką krążki. Połowę krążków wyciąć. Na środek oznaczonych (niewyciętych) krążków nakładać marmoladę. Wykrojone krążki nakładać na krążki z marmoladą, zlepić(...)wystarczy około 1,5-2 minut z każdej strony). Wyjąć łyżką cedzakową i położyć na bibułce lub ręczniku papierowym, by odsączyć tłuszcz. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.    *Ubijanie na parze – Należy przygotować garnek i miskę o trochę większej średnicy niż garnek. Do garnka nalać trochę wody (np. ¼ jego wysokości) i postawić na gazie. Gdy woda

Mania Wypiekania
Cinnamon Rolls – drożdżowe ślimaki z cynamonem 138

ciastka do upieczenia w piekarniku. Miały takie śmieszne tekturowe opakowanie, przypominające trochę konfetti, które w czasie otwierania, jakby wystrzeliwało i były w nim 4 ślimaki i jeszcze coś przypominającego lukier do oblania ciastek po wierzchu. Pamiętam ten wieczór, gdy piekłyśmy ciastka, była muzyka Czajkowskiego i Rolls’y, z których coś podczas pieczenia spadło na spód naszego Mini Owena(...)Stado saren, które pasły się pod naszymi drzwiami. Sceneria istnie bajeczna. Wieczór, góry, niebo gęsto usłane gwiazdami, sarny, mgła z piekarnika, a do tego ten Czajkowski. No coś pięknego! Ciasto: 2 łyżki cukru 3 dag drożdży świeżych 1 szklanka letniego mleka 1 łyżeczka soli 1 – 2 łyżki oleju ½ kg mąki ( + około 1 szklanka do podsypania) Dodatkowo: Ok. 70g masła

Smakowy Raj
Świąteczne ciasteczka korzenne :) 211

czym ciasto ugniatamy w rękach na stolnicy do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozwałkowujemy na chcianą grubość - my na około 3-4 mm. Ciasteczka trochę nam wyrosną, dlatego warto je dość luźno układać na blaszce. Wczoraj były dość twarde, ale (po nocy w wilgotnym miejscu) dziś smakują tak, jak powinny, a jutro będą jeszcze lepsze :) Większość z nich ozdobiłyśmy lukrem

WeAreCrazy

Proponowane wyszukiwania