lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:59/100)

Samo zdrowie: ciasto marchewkowe 170

jeszcze lepsze niż poprzednie.Ogólnie rzecz biorąc, to przeżyłam sporo frustracji związanych z ciastami marchewkowymi - permanentnie wychodzą mi zbyt wilgotne, czasami wręcz zakalcowate. I o ile zasadniczo lubię mokre ciasta, to ten typ powinien mieć strukturę gąbczastą - czyli stawiać delikatny opór przy gryzieniu, jednocześnie będąc miękkim. Wiecie, co chcę powiedzieć, prawda...?Szukając przepisu trafiłam w końcu na stronę(...)lepiej będzie smakowało z kremem niż lukrem. Tyle, że z przepisu na krem, który znalazłam, wyszedł mi, swoją drogą bardzo smaczny, sos. Po dwóch dobach w lodówce nadal płynny. Jedliśmy ciacho z jego dodatkiem, smakowało wyśmienicie, ale przepisu nie podam, no bo jednak nie tego oczekiwałam. Mimo wszystko proponuję do ciasta jakiś dodatek - złagodzi smak przypraw i słodycz (następnym razem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodzianki --- Jagody 170

Składniki  Ciasto:  1100 g mąki  500 ml mleka * 200 g masła  4 pełne łyżki mascarpone-ok.120-140g  4 jajka  12 łyżek cukru  50 g świeżych drożdży  2 szczypty soli  1,5 litra  jagód   4-6 łyzki cukru pudru Lukier: 1 pełna szklanka cukru pudru(...)jeszcze cieplego mleka dodajemy rozbełtane jajka.Do  miski przesiewamy mąkę z solą,dodajemy mleko z jajkami i zaczyn wyrośnięty  . Wyrabiamy mikserem z hakiem okolo 6-8 minut.Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, podsypujemy je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte. Gotowe  ciasto oprószany mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

w mojej kuchni
Muffinki czekoladowo-orzechowe z coca-colą 138

Muffinki z czekoladą, orzechami włoskimi i cynamonem z delikatnym posmakiem coca-coli polane lukrem o smaku coca-coli :) Do muffinek najlepiej użyć coca-colę świeżo otwartą. Składniki: Muffinki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 75 g orzechów włoskich 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 125 g masła 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 szklanki coca(...)colę i mieszamy. Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy. Cukier puder ucieramy na gładko z 1 łyżką coca-coli. Powstałym lukrem polewamy muffinki. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
MAZUREK mocno czekoladowy 265

Kochani, to ja się pochwalę. Uczyniłam dziś mojego pierwszego w życiu MAZURKA. Musiał być taki jak ten. G eneralnie MAZURKI są lukrowane, a ja jakoś lukru nie bardzo... Poszłam w ciemno do Margarytki , i w Jej WIELKANOCNYCH PRZEPISACH  znalazłam mazurka, takiego, jakiego chciałam! Dużo czekolady, bakalie lekko na rauszu i dodatki , które przenoszą w inny wymiar! I poddałam się(...)czegoś nie spitolić. Pozmieniałam co nieco, bo nie miałam identycznych składników i odjęłam trochę cukru. Przepis pochodzi od Margarytki  rzecz jasna. Składniki na blaszkę 33 x 23 cm Ciasto: 250 g maki pszennej typ 500 u mnie  Młyn Kopytowa 170 g zimnego masła 2 ugotowane żółtka 80 g cukru pudru 1 czubatą łyżkę dobrego, ciemnego kakao zastąpiłam KAROBEM

Z Kuchni Do Kuchni
Zrolowana babka drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem 148

W tym roku na moim świątecznym stole zagościła baba drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem. Była lekka, pyszna i wspaniale się prezentowała J Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Miękkie Pierniczki z Lukrem 2123

jaja1,5 szklanki cukru pudruMiękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania:Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką(...)ciasto) i umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny).Ciasto wałkujemy na grubość ok. 6-7 mm (na stolnicy oprószonej mąką).Z ciasta wykrawamy pierniczki dowolnych kształtów i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu

Słodka Strona
Pyszne pierniczki 182

Jeśli mielibyście wybrać jeden typ ciasta na Boże Narodzenie, co by to było? U nas bez wątpienia piernik lub pierniczki. Pyszne pierniczki, z wyraźną miodową nutą i aromatem cynamonu, goździków. Już piekąc pierniczki nawet dużo wcześniej, poczujecie zapach Świąt w domu. Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej. Jeśli wolicie(...)Możesz dodać sok z buraka czy sok ze szpinaku, żeby uzyskać lukier kolorowy. Nie potrzebujecie specjalnych narzędzi do wyczarowania własnych pięknych pierniczkowych ludzików. Wystarczy torebka foliowa i Wasza wyobraźnia oraz troszkę wprawy. Zamiennie zamiast miodu, możecie użyć melasy – jasnej lub ciemnej, to również wpłynie na kolor ciasta. Przepis pochodzi z książki „Cuda z piernika” Mimy Sinclair. Biblii

Mieszam w Garnku
Babeczki czekoladowo-piernikowe z bitą śmietaną i truskawkamki 141

całość, Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyzeczki czekolady w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 laski wanili Składniki na wypełnienie babeczek: 300 g śmietany kremówki 2 łyzki cukru pudru truskawki, mrożone maliny, listki mięty i gwiazdki z lukru do dekoracji cukier(...)wolnym strumieniem wlewać mleko ciągle mieszając. Na samym końcu dodać  przesianą mąkę z proszkiem i czekoladę w proszku. Jeszcze raz wymieszać. Formę do mufinek wyłożyć papilotkammi i wlać ciasto do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na  170 stopni C przez około15 minut. Wyjąć z piekarnika i  ostudzić. W międzyczasie ubić schłodzoną śmietanę z cukrem

Gosia gotuje
Pierniczki bezglutenowe 219

bezglutenowego) - 70g cukru pudru - 70g masła - 1 jajko - lukier Sposób przygotowania: 350g mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników.  Następnie dodajemy cukier, miód, miękkie masło i wbijamy całe jajko.  Całość bardzo dokładnie miksujemy. Pozostałe 100g mąki wysypujemy na stolnicę i bardzo dokładnie ugniatamy z pozostałą częścią ciasta. Na 15 minut odstawiamy do lodówki. Po tym czasie

Pan i Pani Smith w kuchni
Rogale Świętomarcińskie 1929

cynamonowypyl.blox.pl :)  Gotowe rogale zabieram jutro na zawody z biegania na 10 km. Obiecałam kolegom. Po takim biegu każdy ma ochotę na słodkie. Trzymajcie kciuki! :)  Składniki na ciasto: 1 kg przesianej mąki pszennej 400 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2  jajka + 1 żółtko 120 g cukru 0,5  łyżeczki  soli 120 g masła(...)cukru 250 g miodu 100 g migdałów 80 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g  pokruszonych biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj  Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali 100 skórki kandyzowanej z pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche ciasteczka – słodki prezent 211

ładniki na lukier:2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą),2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,perełki do dekoracji.Przygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką.  Dodajemy jajko, cukier i zagniatamy ciasto(...)ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. w lodówce. Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C.Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na oprószonej mąką powierzchni na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy (każdą porcję oddzielnie, czyli jedną blachę) ok. 12 – 14 min. Pozostawiamy

Moniki Smakołyki
Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 499

szkl. mąki +1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 serki  homogenizowane waniliowe 3 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta zmiksować. Każdy kładzie łyżkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaży. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby pączki nie przypaliły się ,a były  przepieczone. Wyłowić swój  „pączek-przepowiednię” i uruchomić wyobraźnię. Oczywiście pączek zjadamy(...)jajka  dodajemy do  lukru, ciągle ubijając. Stawiamy na małym ogniu i ubijamy ,aż masa urośnie .Przelewamy do miseczek, posypujemy cynamonem .Podajemy na ciepło lub zimne . I wreszcie z  błogością w ustach czekamy na to ,co przyniesie nam los, niezależnie od wróżb. Zamiast lać wosk ,każdy może wylać na patelnię chochelkę ciasta naleśnikowego i wróżyć

Kulinarny karnet Christophera
Kopytka piernikowe 522

puszyste  i mam nadzieję ,ze takie pozostaną :)Składniki :8 łyżek cukrupół szklanki wodyszklanka miodu3 łyżki przyprawy do pierników5 dkg masła3 szklanki mąki1 łyżeczka sody2 jajka 3 dkg drożdżyNa lukier :1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej woda cukier puder Wykonanie :Na patelni rozpuścić 5 łyżek cukru do lekkiego zrumienienia , wlać wodę , miód , wsypac reszte cukru i przyprawę  , Całość zagotować(...)wsypać do miski .W masie miodowej rozpuścić drożdże , całość wlać do mąki , dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką na jednolite gładkie ciasto.Odstawić na ok godzinę.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę , podzielić na 3-4 części , z każdej uformować wałek o średnicy ok 1,5 - 2 cm  i pociąć pod skosem na kopytka . Ułożyć na blaszce

Malinowa Kawiarenka
piernik na już! szybki i pyszny 149

będzie potrzebne mniej lub więcej, ale nie powinno się zbyt mocno rozrzedzić masy! Przekładamy ciasto do keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180*C. Wyłączamy piernik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim piernik do ostudzenia. Można udekorować piernik dowolnie - polewą czekoladową, lukrem, cukrem pudrem... Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Piernik wyborny siostry Anieli 218

pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia. Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę. Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru około 3 łyżki mleka, wody lub soku z cytryny Cukier puder

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania