Przeważnie nie jadam łososia w innej wersji niż w sushi - po prostu jakoś tak mnie nie przekonuje :) Postanowiłam jednak przełamać moje lęki i przygotowałam łososia gotowanego na parze. Była to jedna z najbardziej soczystych i delikatnych ryb, jakie kiedykolwiek jadłam! Polecam naprawdę każdemu - nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem ryb to gwarantuję, że to danie Ci posmakuje. Nie ma konieczności używania(...)parownika. Można go zastąpić metalowym lub przygotować naszą rybkę w parowarze. Danie jest banalne w wykonaniu i przyrządza się je bardzo szybko. Składniki (dla 2 osób): 2 filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru + kapusta pekińska
Tajskie smakiwieczór wigilijny trzymamy się tradycji i nie jadamy dań mięsnych. Jednak sam karp nam nie wystarcza, dlatego przyrządzamy ryby różnego rodzaju, w tym łososia. Jest to nasz ulubieniec wśród ryb ze względu na niezwykle delikatny smak. Dzisiaj najprostszy przepis z udziałem tej ryby, mianowicie smażony filet z łososia. Składniki: Kawałek filetu z łososia Oliwa z oliwek Sól, pieprz(...)biały Filet myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy solą oraz białym pieprzem. Łosoś jako ryba niezwykle delikatna nie wymaga dużej ilości przypraw więc podsypujemy ją ostrożnie. Teoretycznie przed smażeniem można obtoczyć rybę w mące, ale akurat ten gatunek ryby naszym zdaniem traci na tym w smaku. Na patelnie wylewamy nieco oliwy z oliwek oraz na rozgrzaną
Kolizje SmakówLubicie kolorowe sałatki, oraz słodkie i wytrawne połączenia? Ta sałatka wzbudzi wasz zachwyt. Taka kolorowa Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami, pomidorami i winogronami to smaczne i zdrowe połączenie. Do tego jest nisko kaloryczna. Przepiórcze jajka kupiłam w sobotę, właśnie z myślą o sałatce. Ile minut gotować przepiórcze jajko na twardo i na miękko? Na miękko gotujemy jajka(...)minut, zaś na twardo: 3-4 minuty. Takie małe jajeczka świetnie komponują się z takiej samej wielkości pomidorami koktajlowymi, są świetne i efektowne w sałatkach. Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami 1 grono winogrona kroimy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy nie przecinając do końca, tworząc wachlarz. Wokół oliwek faszerowanych papryczkami piri piri zawijamy mały plasterek wędzonego łososia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPikantne naleśniki wytrawne… idealne na śniadanie… idealne, jako przekąska na imprezę. Dzisiaj polecam pikantny naleśnik z łososiem 3D. Skąd taka nazwa? Od nazwy diety, która bazuje na stosowaniu rozgrzewających i pikantnych przypraw i ziół, typu: chili, kardamon, cynamon, imbir, curry, papryka, pieprz cayenne, oraz czosnku, bazylii, oregano itp. Mają one przyspieszyć metabolizm i przemianę materii. Sporo osób kupuje(...)zasady tej diety, ale jak się zna podstawy to uważam to za zbędny wydatek. Spróbuję pokazać wam więcej takich przepisów, które bazują na diecie 3D. Polecam! Pikantny naleśniki z łososiem 3D były bardzo smaczne. Składniki: - 1 naleśnik wg tego przepisu: 1/4 szklanki kefiru 1 jajko chili w młynku Kotanyi 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzedstawiam kolejny pomysł na wykorzystanie makaronu farfalle. tym razem zwędzonym łososiem, dodatkiem grillowanych pomidorów i gotowanych jajek. Sałatka jest pyszna, zdrowa i korowa, do tego tę sałatkę przygotowuje się w ciągu 15 minut, jest to iście ekspresowe tempo. Szczególnie wtedy gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie. Wszystko przygotowujemy prawie jednocześnie. W czasie gdy gotują się jajka i makaron(...)mnie na balkonie. Nie zastąpione tez jest chili w młynku. Chili znika u mnie ekspresowo, ostatnio dodaję je prawie do wszystkiego, delikatnie zaostrza smak potraw. Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem będzie pysznym śniadaniowym daniem, może zastąpić również obiad, jak i kolację. Ta makaronowa sałatka może być jedzona o każdej porze dnia. Składniki: garść makaronu farfalle/ kokardki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięidealne ciasto na pierogi? Ciasto przygotowałam podobnie jak na cannelloni z farszem ricotta z kalafiorem i radichio. Farsz do ravioli przygotowałam ze świeżej domowej ricotty (wg tego przepisu), wędzonego łososia i świeżej bazylii. Łososia posiekałam, wymieszałam z pokruszoną domową ricottą, dodałam posiekane listki bazylii, całość doprawiłam chili i pieprzem, jeśli farsz jest za mało słony, można delikatnie posolić. Polałam pierożki(...)przygotowuje się za pomocą haka robota. Polecam pokusić się na zrobienie własnoręcznie domowych pierożków ravioli. Na pewno będzie to świetna przygoda kulinarna ! Przepis na ravioli z serem ricotta i łososiem (23 sztuki) 100 g semoliny 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Semolinę mieszamy z jajkiem, dodajemy odrobinę soli, dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem robota. Dłońmi formujemy kulę i przykrywamy miską. Odstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybkim daniem, które bardzo przypadło do gustu mojemu mężowi i w tej chwili jest jego ulubionym :) Zresztą naszemu smykowi też bardzo smakuję :) Daniem tym jest makaron z łososiem i brokułami. Przepis znalazłam w "Moje smaki życia". Tyci tyci zmodyfikowałam i proszę... Kokardki z łososiem i brokułami. Składniki dla 2 osób: brokuły; 200 g makaronu np. kokardki(...)filetu z łososia; ząbek czosnku; koperek (skleroza, która dopadła mnie w sklepie sprawiła, że użyłam suszonego, ale świeży zawsze najlepszy); 2 łyżki śmietany (w przepisie z gazety 180 g); sok z połowy cytryny; sól, pieprz. Brokuły dzielimy na małe różyczki i myjemy. W dużym garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i brokuły. Gotujemy
Miksturownikprzyrządzałam łososia w cytrynowym sosie na bazie wina. Cudowny aromat przygotowanego sosu uniósł się w powietrzu i wypełnił całą kuchni ę . Kuchni ę mam dość małą wiec zapach rozszedł się w oka mgnieniu. Zastanawiałam się jaki zapach poza gotującym się winem wprawia mnie w dobry nastrój. Na szybko zrobiłam w głowie listę swoich ulubionych aromatów. Lubi ę gdy dom przenika(...)Kiedyś nie sądziłam, ż e zapach podgrzanego czosnku będzie na liście moich ulubionych, dziś zaliczam go do jednych z fajniejszych w kuchni. A Wy macie swoje ulubione aromaty kuchenne? Łosoś w sosie cytrynowym składniki 4 filety z łososia (około 200 g każdy) sok z 1 cytryny starta skórka z połowy cytryny 100 ml białego wina wytrawnego 200 ml śmietany
Przysmaki Karolkibyło mi się zdecydować na konkursowy przepis. W między czasie wykorzystałam otrzymane oleje jako marynatę do mięs czy też do smażenia poszczególnych składników ulubionych sosów. Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku(...)cytrynowo-czosnkowym aromacie. Norweskie ciasto z łososiem składniki: 300 g łososia bez skóry i ości 150 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 3 jajka 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 150 ml mleka starta skórka i sok z połowy cytryny 100 g startego sera Emmentaler 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego koperku pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę łączymy z drożdżami
Przysmaki KarolkiZupa krem z białych szparagów z łososiem wędzonym i ugotowanym jajkiem. Niezwykle delikatna i kremowa, bardzo prosta do przygotowania. Do tego domowy groszek ptysiowy . Rozpływa się w ustach. Robiłam już ją w tym sezonie kilkukrotnie. Białe szparagi idealnie nadają się do zup – są bardzo łagodne, a słonawy łosoś świetnie przełamuje słodycz zupy. Jeśli dokładnie obierzemy szparagi i odłamiemy zdrewniałe(...)cebula duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli dodatkowo: koperek dodatkowo: jajko ugotowane na półtwardo lub twardo dodatkowo: wędzony łosoś dodatkowo: groszek ptysiowy lub grzanki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Szparagi myjemy, odcinamy główki (zostawiamy je na później) obieramy skórkę obieraczką do warzyw i odłamujemy końce
Poezja smakuJapońska sałatka z wędzonym łososiem jest inspirowana hawajskim daniem o nazwie poke bowl. Poke bowl to tradycyjna potrawa z ryżu, surowej ryby i różnych dodatków, takich jak warzywa, owoce, orzechy, sosy i przyprawy. Nazwa poke pochodzi od hawajskiego słowa oznaczającego — kroić — lub — siekać -, co odnosi się do sposobu przygotowania ryby. Poke bowl jest popularnym daniem na Hawajach, gdzie jest często(...)zyskało popularność w ostatnich latach, dzięki wpływom kuchni hawajskiej i amerykańskiej. Japońska wersja poke bowl różni się jednak od oryginalnej pod kilkoma względami. Po pierwsze, japońska sałatka z wędzonym łososiem używa wędzonej ryby zamiast surowej, co nadaje jej bardziej intensywny i aromatyczny smak. Po drugie, japońska sałatka z wędzonym łososiem często zawiera więcej składników, takich jak sałata, awokado, ogórek, pomidor
RafalCookokazało się, że nie trzeba mieć pieniędzy jak lodu, ani szukać dzikich łososi gdzieś na końcu świata. W moim przypadku wystarczy przejść 500 metrów do sklepu, co to ma logo biedronki (wciąż zastanawiam się skąd im się akurat biedronka napatoczyła) i kupić dzikiego łososia z Alaski za całkiem rozsądną cenę… Szczerze, nie możesz być pewny na ile on faktycznie(...)jest z Alaski, na ile jest dziki i na ile to łosoś. Nie możesz, bo nijak nie przypomina tego różowiutkiego łososia, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Jakiś taki blady, chudy, tłuszczu nie uraczysz. Jak na ironię, jego wygląd przekonuje mnie, że jest co najmniej z lekka zdziczały i nie dokarmiany jakoś wybitnie przez tubylców. Musiałam spróbować! Chociażby dlatego, że ostatnimi czasy
gutfutadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym poleca się na piątkowy obiad ;) Może zaciekawią Cię również inne przepisy na łososia, np. : Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym Łosoś gotowany na parze. Łosoś z masłem. Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym Łosoś pod szpinakową pierzynką Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym – Składniki: ok. 400g łososia kilka gałązek świeżego(...)koperku 3 dość duże ząbki czosnku 100g masła sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym – Wykonanie: Łososia opłukać, osuszyć, przekroić na dwa paski. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Koperek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masła. Wyrobić jednolite ziołowe masełko. Na każdym pasku łososia rozłożyć wzdłuż ziołowe
Kulinarne Przebojefiletu z łososia 2 łyżki masła 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę 1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g) 400 ml wrzącego bulionu jarzynowego 1/2 łyżeczki przyprawy kurkumy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sok i starta skórka z 1/4 cytryny 240 g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej 6 listków laurowych 4 łyżki oliwy z oliwek extra(...)takim nie jest. Dodatkowo jest niezwykle reprezentacyjne i może stanowić doskonałą potrawę na ciepło, z okazji niedzielnego obiadu lub innego wyjątkowego spotkania rodzinnego. Aby sobie ułatwić zadanie trzeba kupić łososia z dużego kawałka i koniecznie zaopatrzyć się w sznurek wędliniarski, który można go dostać w sklepach gospodarstwa domowego lub pasmanteriach. Dużym nożem wyciąć skórę z łososia i pesetą wyjąć ości
Świat Domowej Kuchnipolskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki . Składnik na gremolatę na 2 porcje łososia: 1 cytryna - jedynie skórka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska dodatkowo potrzebujemy: 2 filety łososia ze skórą świeży tymianek świeży koperek pieprz oliwa(...)solą. Skórkę z cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Gotową gremolatą smarujemy łososia (trochę gremolaty możemy zostawić do dekoracji potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na małym ogniu. Uwagi: gremolatę warto dodać
Bon Appetit Małgorzaty