łosoś - 8834 przepisów (strona:10/589)

KOTLETY SIEKANE Z ŁOSOSIA Z SEZAMEM 71

siekane kotleciki z łososia z sezamem, szczypiorkiem i płatkami chili to jakby leżeć na pierzastej chmurce z głową skierowaną ku słońcu i czuć się tak idealnie i tak nieziemsko a jednak na miejscu. Kotlety siekane z łososia z sezamem to ryba w niebańskim wydaniu. Niby nadal to kotlety z łososia ale rajcują świetnie kubki smakowe, smakują jakby inaczej, pyszniej, ciekawiej(...)INNE PYSZNE DANIA Z RYBĄ I OWOCAMI MORZA:   ŁOSOŚ TERIYAKI Z SALSĄ Z MANGO     ZUPA RYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI     ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI     PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK     ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM     BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI

globuskulinarny
ŁOSOŚ TERIYAKI Z SALSĄ Z MANGO 77

Jeśli jesteś fanem ryb i szukasz czegoś jednocześnie pysznego i prostego to jesteś w odpowiednim miejscu. Łosoś teriyaki z salsą z mango to perfekcyjne połączenie zdrowej ryby ze słodko ostrym owocem. Łosoś z mango to danie od którego nie można się oderwać dopóki się nie skończy. Dobrze skomponowane, odpowiednio słodkie, ostre, kwaśne, słone – idealne! INNE PYSZNE DANIA Z RYBĄ(...)OWOCAMI MORZA:   ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI     PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK     BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI     TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI     SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI     NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE     ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ

globuskulinarny
Makaron z łososiem i cukinią 184

Makaron z łososiem i cukinią to jedno z moich ulubionych dań, a wychodzi najlepsze jak przygotuje je Madzia. Idealne połączenie wędzonego łososia z suszonymi pomidorami i cukinią . Całość doskonale zbalansowana, tak aby żaden ze składników nie przeważał w smaku. Przepis oraz lista zakupów znajduje się poniżej… Składniki (na 4 porcje) 2 szklanki makaronu razowego (np. penne) 300g wędzonego łososia(...)średniej wielkości cukinia 12-14 suszonych pomidorów 200 ml śmietanki czarny pieprz sól łyżka masła Makaron z łososiem i cukinią – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Cukinię kroimy w półplasterki. Łososia kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w kostkę. Na odrobinie masła przesmażamy cukinię, dodajemy suszone pomidory, łososia i całość smażymy ok. 2 -3 minut. W międzyczasie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami 266

Niedawno przygotowywaliśmy łososia na grillu ogrodowym , dzisiaj zrobimy to samo w warunkach domowych na patelni grillowej. Tak jak pisaliśmy w poprzednim artykule, najważniejsze zasady pozostają takie same: łososia opiekamy przez 7-8 minut mięsem do dołu, a następnie przez taki sam czas przypiekamy go od strony skóry. Ta ostatnia da się łatwo oddzielić, a mięso będzie soczyste i aromatyczne(...)techniki dużo ciekawsze jest jednak to, z czym tego łososia podamy. Gotowany brokuł, kalafior, fasolka szparagowa czy marchewka to jedne z najlepiej pasujących do łososia dodatków. Fasolki nie użyłem, gdyż gotuje się nieco inaczej niż pozostałe warzywa, a chciałem zachować możliwą prostotę wykonania potrawy. I tak wymaga ona pewnej koordynacji działań: czas pieczenia ziemniaków to 30-40 minut, a przygotowania

Kulinarna Pokusa
Łosoś z piekarnika 190

ryż i pyszne danie możemy podawać. Dobrym dodatkiem będą guacamole np z  tego  przepisu. Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 500 g filet z łososia, przekroić na 2 kawałki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminu 1/4 łyżeczki chili w proszku Sól i pieprz przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 210 stopni C. Natrzeć łososia(...)oliwą z oliwek i doprawić kminem, chili w proszku, solą i pieprzem. Umieścić łososia, skórą do dołu na blaszce lub patelni żeliwnej. Wstawić do piekarnika. Piec aż łosoś będzie gotowy  przez około 12 do 15 minut. Podawać łososia z limonką i kolendrą

Stare Gary
Pieczony łosoś z sosem chimichurri 161

Zielony sos na dobre zagościł w mojej lodówce. Kiedy tylko się kończy, szybko dorabiam kolejną porcje. Tym razem stanowił znakomity dodatek do pieczonego łososia. Łosoś upieczony w najprostszy sposób, z minimalną ilością przypraw. Sos jest wystarczająco wyrazisty. Bardzo dobre połączenie - polecam! przepis z  tej  strony składniki (2 porcje) 2x po 150g  filety z łososia lub 2 dzwonka(...)sól i pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek sos chimichurri płatki chili do posypania przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 205 st C°  Umieść filety z łososia w naczyniu do pieczenia. Skropić każdy filet oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem (z obu stron). Umieścić naczynie do pieczenia w piekarniku i piec przez 15 do 20 minut lub do momentu

Stare Gary
Gęsta zupa z łososiem czyli chowder łososiowy 168

Świetna zupa. Bardzo delikatna, łosoś jest dodatkiem, który nadaje zupie lekki rybny smak. Myślę, że ci, którzy za zupą rybną nie przepadają, a lubią ryby, mogą spokojnie spróbować takiej kombinacji. Jest wyjątkowo smaczna! Polecam ! Robiłam na podstawie przepisu ze strony  Simply Recipes składniki 260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry 70 - 80 g boczku wędzonego 3 łodygi(...)zmiękną. Dodać ziemniaki, bulion, liście laurowe, tymianek. Zwiększyć ogień, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować przez ok 15 minut, do czasu aż ziemniaki się ugotują. W międzyczasie przygotować łososia. Umyty, osuszony i pozbawiony skóry filet pokroić w kostkę (2 x 2 cm). Włożyć do miseczki, posypać mąką i pieprzem, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić kawałki łososia

Stare Gary
Mini Tortille z Łososiem Wędzonym, Oliwkami i Kaparami 213

Idealna przekąska na przyjęcia, bankiety lub jako wykwintny dodatek do romantycznej kolacji. Mini tortillę z łososiem, oliwkami i kaparami pięknie prezentują się na półmiskach stanowiąc elegancką i wytworną przystawkę.  Mini Tortille z Łososiem Wędzonym, Oliwkami i Kaparami - Składniki: (na 12 mini tortilli) 3 placki tortilla (gotowe lub z tego przepisu ) 200 g wędzonego łososia ok. 100 g oliwek (czarne(...)zielone) łyżeczka kaparów ok. połowa konserwowej papryki sałata lodowa majonez sałata strzępiasta do dekoracji (opcjonalnie) wykałaczki Mini Tortille z Łososiem Wędzonym, Oliwkami i Kaparami - Sposób przygotowania: Każdą tortillę składamy na pół i jeszcze raz na pół tworząc ćwiartkę placka. Rozkładamy i za pomocą noża lub nożyczek przecinamy w miejscach zgięć tworząc cztery równe części.  Tak samo postępujemy z resztą

Słodka Strona
Mini Tortilla z Łososiem Wędzonym i Awokado 217

Mini tortille to idealna przekąska na przyjęcia, spotkania ze znajomymi lub jako przystawka np. na romantyczną kolację. Połączenie łososia z awokado, ogórkiem oraz sałatą lodową przywodzi na myśl dodatki z sushi, gdyż powyższe składniki charakterystyczne są właśnie dla kuchni azjatyckiej.  W tortilli jednak, również smakują wyśmienicie i idealnie się z nią komponują. Kombinacja tych składników tworzy przepyszną wykwintną przekąskę(...)Mini Tortilla z Łososiem Wędzonym i Awokado - Składniki: (na 16 mini tortilli) 4 placki tortilli (kupionych lub z tego przepisu ) 200 g łososia wędzonego 2 dojrzałe awokado sok z połowy cytryny 1 duży ogórek sałata lodowa ok. 5 łyżek majonezu  czarny sezam (opcjonalnie) Mini Tortilla z Łososiem Wędzonym i Awokado - Sposób przygotowania: Każdą tortillę składamy na pół i jeszcze

Słodka Strona
Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach) 166

Łosoś Wędzony, awokado i ogórek to jedne z moich ulubionych połączeń charakterystycznych m. in. dla kuchni Azjatyckiej. W wersji "kieliszkowej" ta mini przekąska pięknie prezentuje się tworząc elegancką przystawkę na romantyczną kolacje lub przyjęcie. Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach) - Składniki:  (na ok. 6 porcji) krem: 150 g twarożku nieduży ogórek(...)łyżki majonezu sól, pieprz 200 g łososia wędzonego 2 awokado sok z 1 limonki (ewentualnie cytryny) czarny sezam (opcjonalnie) koperek    Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach) - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na krem miksujemy ze sobą. Przekładamy do kieliszków. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i również przekładamy do kieliszków.  Awokado obieramy i kroimy

Słodka Strona
Grillowany łosoś curry z salsą owocową, podawany z miętowym kuskusem 127

Pogoda nas cały czas rozpieszcza, więc mamy coraz więcej okazji by spędzać czas na zewnątrz i grillować. Dlatego też pragnę Wam dziś przedstawić przepis na pysznego letniego łososia inspirowanego indyjskimi smakami - curry i owocową salsą z mango i truskawek. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Wszystkie składniki można przygotować zawczasu, a później pozostaje nam tylko zapalić ogień i grillować(...)rybę. Idealne na jeden z tych ciepłych czerwcowych weekendów, kiedy szkoda czasu na siedzenie w kuchni i można cieszyć się latem. Będziemy potrzebować (na 4 porcje) : 4 kawałki świeżego łososia norweskiego (około 600 g) żółtą pastę curry* sok z połówki cytryny sól morską Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i skropić odrobiną soku z cytryny. Następnie dokładnie natrzeć

Food Square
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 155

Szybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się(...)czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma zwarty miąższ w ryzach.   Tartaletki na dyniowym spodzie, nie wymagają wielkiego zachodu. Słodka gruszka znakomicie łączy się z łososiem i serowymi smakami, a pikanterii dodaje potrawie chili i nasturcja - jadalna roślina, ostrawa i lekko pikantna, w smaku przypominająca rukolę.   Nasturcję z łatwością możecie sobie wyhodować nawet na balkonie

SzczyptaSmaQ
Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście. 150

Grilled salmon fillet in Italian cabbage. Składniki. 40 dag filet z łososia przyprawa do ryb 0,5 cytryna 4 ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko 8 dag ser mozzarella 4 liście kapusta włoska 10 dag pieczarki pieprz olej do smażenia szczypiorek Wykonanie. Filet z łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną(...)minut, odlać i opiec na patelni. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć  na desce po dwa liście. Filety z łososia grillować krótko z obu stron na patelni. Pieczarki, pokroić w plastry, przesmażyć, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na rozłożonych liściach kapusty rozłożyć łososia i na każdym położyć podsmażone pieczarki. Liście zwinąć

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś na parze z imbirem i papryczką chilli 177

Przeważnie nie jadam łososia w innej wersji niż w sushi - po prostu jakoś tak mnie nie przekonuje :) Postanowiłam jednak przełamać moje lęki i przygotowałam łososia gotowanego na parze. Była to jedna z najbardziej soczystych i delikatnych ryb, jakie kiedykolwiek jadłam! Polecam naprawdę każdemu - nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem ryb to gwarantuję, że to danie Ci posmakuje. Nie ma konieczności używania(...)parownika. Można go zastąpić metalowym lub przygotować naszą rybkę w parowarze. Danie jest banalne w wykonaniu i przyrządza się je bardzo szybko. Składniki (dla 2 osób): 2 filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru + kapusta pekińska

Tajskie smaki
Smażony filet z łososia 172

wieczór wigilijny trzymamy się tradycji i nie jadamy dań mięsnych. Jednak sam karp nam nie wystarcza, dlatego przyrządzamy ryby różnego rodzaju,   w tym łososia. Jest to nasz ulubieniec wśród ryb ze względu na niezwykle delikatny smak. Dzisiaj najprostszy przepis z udziałem tej ryby, mianowicie smażony filet z łososia. Składniki: Kawałek filetu z łososia  Oliwa z oliwek Sól, pieprz(...)biały Filet myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy solą oraz białym pieprzem. Łosoś jako ryba niezwykle delikatna nie wymaga dużej ilości przypraw więc podsypujemy ją ostrożnie. Teoretycznie przed smażeniem można obtoczyć rybę w mące, ale akurat ten gatunek ryby naszym zdaniem traci na tym w smaku. Na patelnie wylewamy nieco oliwy z oliwek oraz na rozgrzaną

Kolizje Smaków