Sos Teriyaki jest wyśmienity z rybą (szczególnie z łososiem, miecznikiem, tuńczykiem lub morskim okoniem), kurczakiem lub wołowiną. Składniki: ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki białego wina ¼ szklanki octu ryżowego ⅓ szklanki cukru 1 ząbek rozgniecionego czosnku 2½ cm kawałek rozgniecionego korzenia imbiru 2½ cm kawałek skórki z cytryny Przygotowanie: Wetrzeć odrobinę oleju sezamowego w rybę, drób lub mięso przed grillowaniem. Ten sos należy
naRuszcieczęsto :) Składniki na formę o średnicy 20 cm: -5 pomidorów malinowych -płat ciasta francuskiego -opakowanie (200 g ) serka Apetina o smaku bazylii i oregano -200 g łososia wędzonego -50 g masła - 2 łyżki octu balsamicznego -2 łyżki miodu -2 ząbki czosnku -musztarda francuska -zioła prowansalskie -odrobina cukru, soli i pieprzu -oliwa z oliwek Przygotowujemy formę w której(...)sięgać do połowy pomidorów. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Dusimy bez przykrycia ok.5 minut. Nie mogą być rozgotowane. Przekładamy pomidory płaską częścią na tortownicę. Układamy na pomidory łososia rozdrobnionego na kawałki. Polewamy pozostałym sosem z patelni. Płat ciasta francuskiego wykrawamy na wymiar formy tak, żeby przykleić ciasto do brzegów. Smarujemy w całości musztardą francuską. Stroną posmarowaną kładziemy na pomidory. Nakłuwamy ciasto
Kulinarne przemysleniatarce imbir, czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy oraz miód. Na formie rozkładamy papier do pieczenia na nim układamy pstrąga polewamy go dokładnie marynatą. Pora układamy przy łososiu, u mnie wymieszał się z sosem który spłynął z pstrąga. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8 minut, po tym czasie włączyłam górną grzałkę na kolejne 5 minut i gotowe. Pokroiłam rybę
Kuchnia na wzgórzurukoli garść kiełków np. rzodkiewki pół lub jedna mała czerwona cebula 5-7 sztuk suszonych pomidorów dzwonki łososia (lub filety) garść kaparów ze słoiczka 50 g masła oliwa z oliwek pół cytryny 1/4 białego wytrawnego wina Składniki na sos do sałatki: sok z połowy cytryny (lub ocet winny) pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin łyżeczka musztardy francuskiej(...)umyłam, oderwałam końcowki i przełożyłam do miski. Dodałam umytą rukolę. Następnie kiełki rzodkiewki. Dorzuciłam pokrojoną czerwoną cebulę i suszone pomidory. Wszystkie składniki do sosu wymieszałam i polałam nim sałatkę. Łososia skropiłam cytryną. Polałam oliwą z oliwek. Posypałam solą i pieprzem. Smażyłam przez okolo 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Wlałam wino,dodałam
potrawyregionalneKolejne rybne kotleciki. Tym razem głównym składnikiem był surowy łosoś. Świetna przekąska, podajmy je z sosem jogurtowym i sałatą. Szpinak jest bardzo dobrym dodatkiem kotlety nie są zbite a na dodatek maja ładny zielony kolor. Polecam i ciepłe i zimne. składniki ( 6 sztuk) 180 g surowego łososia - bez skóry i ości 100 g ugotowanych ziemniaków 130 g szpinaku(...)papryczką.Umieścić składniki w dużej misce. Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż liście zwiędną. Wyłożyć na sitko, kiedy ocieknie odcisnąć, lekko posiekać dodać do miski z łososiem. Do masy dodać pozostałe skladniki - sól, pieprz, tartą bułkę, płatki papryki. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki
Stare Garyprzepis na kremowy makaron ze szpinakiem i łososiem wędzonym :) Szybki i smaczny :)SKŁADNIKI 350g makaronu - tagliatelle, pappardelle lub inny :) 500g świeżego szpinaku150g błękitnego sera pleśniowego 150g łososia wędzonego w plastrach200g śmietany 30%sól, pieprz, gałka muszkatołowaoliwa z oliwek lub olej do smażenia PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Umyty szpinak podsmażamy na patelni na rozgrzanym(...)pleśniowy kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy śmietanę i mieszamy, aż do uzyskania kremowego sosu. Makaron wrzucamy na patelnię ze szpinakiem, dodajemy serowy sos i pokrojonego w paski łososia. Możemy jeszcze doprawić do smaku.Pyszny makaron gotowy :)Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeJuż niejednokrotnie zapewne przeszukiwaliście internet w poszukiwaniu ciekawej propozycji sałatki, dodatku do obiadu . Więcej nie musicie już tego robić. W tym wpisie propozycja Madzi na szybką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!blogu przepisy w tym stylu:terrina z łososiem i terrina wielkanocna z szynkąŚwiąteczna Terrina z łososiem jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie masy w lodówce, zapraszam po przepis.250 g wędzonego łososia2 łyżki żelatyny250 ml śmietany 30%250 ml sosu chrzanowego Winiaryświeży koperek i natka pietruszkisok z cytrynysól i biały pieprzŻelatynę wsypujemy do rondelka(...)zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięurządzonym stole pięknie prezentować się będą wszystkie świąteczne potrawy. W ten dzień szczególnie polecam przygotować Terrinę z wędzonym łososiem i koperkiem: 250 g wędzonego łososia 2 łyżki żelatyny 250 ml śmietany 30% 250 ml sosu chrzanowego świeży koperek sok z cytryny sól i biały pieprz Żelatynę wsypujemy do rondelka(...)zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięweekend przygotowuje różne wariacje :) Dziś przedstawiam mały tutorial wykonania podstawowych sushi- maki. SKŁADNIKI na 4 rolki MAKI SUSHI: 250 gram ryżu do sushi Młody imbir Pasta wasabi Sos sojowy Pędy bambusa Wędzony łosoś/ makrela Ogórek świeży Mango awokado 4 arkusze nori- wodorostów Majonez Serek śmietankowy SKŁADNIKI: Zaprawa do ryżu: 7 łyżeczek octu ryżowego 4 łyżeczki cukru Szczypta soli(...)Czynności powtarzamy, aż woda będzie klarowna. Ryż odsączam, a następnie gotujemy wg opisu na opakowaniu (zazwyczaj około 20-30 minut) 2. W między czasie przygotowujemy awase-zu czyli zaprawę/ sos do ryżu- zagotowujemy wszystkie składniki i dodajemy do gorącego, ugotowanego i odsączonego ryżu 3. Ryż przeprawiony awase-zu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ! (absolutnie nie dodajemy ciepłego na nori, ponieważ spowoduje
Tradycyjna KuchniaDziś znowu zdrowo, znowu smacznie i absolutnie nie nudno! :) To połączenie to prawdziwa bomba smaku i zdorowia. Pieczona ryba, sos z granatów i lekka sałatka z kaszą pęczak oraz grejpfrutem - po prostu nie można się oprzeć! :) SKŁADNIKI ( 2 porcje) 200g łososia sok z 1/4 cytryny 1 łyżka melasy lub miodu 1 gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz sałatka 1 szklanka ugotowanej(...)jedną z nich odłożyć. Z pozostałych wydłubać ziarenka i wrzucić do rondelka, W rondelku umieścić wszystkie pozostałe składniki sosu i zagotować. Sos przetrzeć przez sito, przelać z powrotem do garnka i zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Łososia i pomidorki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut ( w zależności od grubości ryby). Na talerzu ułożyć
DefinicjaSmakuspotkanie z przyjaciółmi. Niewątpliwą zaletą jest krótki czas pieczenia łososia. 15-20 minut wystarczy, by można go było podawać na stół. Upieczonego łososia można serwować także na zimno np. w towarzystwie ulubionej sałaty skropionej sosem winegret. SKŁADNIKI / 2 porcje MARYNATA 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki soku z limonki 1 mała(...)sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE MARYNATA : obrany czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz chili wrzucamy do blendera. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki oraz starty na tarce imbir, miód i przyprawy. Miksujemy całość na dość rzadką pastę. ŁOSOŚ :Filety z łososia myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i usuwamy ewentualne ości. Posypujemy solą, pieprzem i chińską przyprawą pięć smaków
cool and mintyzabrać, np. w formie lunchu do pracy. Do przygotowania 4 tortilli będziemy potrzebować: - 4 placki tortilli (ja użyłam pełnoziarnistych) - 100 g wędzonego łososia - 225 g sera halloumi (u mnie z dodatkiem bazylii) - paprykę konserwową - rukolę Do przygotowania sosu będziemy potrzebować: - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżkę majonezu - 1 łyżeczkę chrzanu - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - sól do smaku(...)składniki sosu łączymy ze sobą. 2. Ser halloumi kroimy na plastry, a następnie smażymy na suchej patelni z obu stron, do zrumienia. 3. Placki tortilli smarujemy sosem, a następnie układamy na nich kawałek łososia, pokrojoną w cienkie paski paprykę, ser halloumi oraz rukolę. 4. Całość dokładnie zwijamy i zjadamy na zimno lub przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego
Bez Cebulipostacią, więc przepisy z łososia często pojawiają się na moim blogu. Łosoś wędzony na zimno czy ciepło to wyrafinowany i smakowity składnik przekąsek , sałatek , świetny do sosów i na kanapki. Bajgle z wędzonym łososiem i serkiem philadelphia są przepyszne. Delikatne w smaku z dodatkiem kaparów są pochłaniane jeden za drugim. Przepisy z łososia to proste dania, które można urozmaicać
codojedzeniasamo pyszny. Szczególnie polecam przepis na szybki rodzinny obiad lub gdy mamy najzwyczajniej mało czasu na wykombinowanie eleganckiej potrawy dla gości zapowiedzianych w ostatniej chwili ;) Delikatność łososia w zestawieniu z kremowym i aromatycznym sosem sprawia, że ten sycący posiłek po prostu rozpływa się w ustach :) Potrzebować będziemy: - 250g łososia surowego - 200g łososia wędzonego w plastrze (jeśli nie będzie wędzonego
upichcona