dzisiejszą sałatkę, która stanowi dla mnie nie tylko lunch do pracy, ale także obiad, gdy nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Łososia możecie zastąpić tuńczykiem, a do sałaty dodać ulubione dodatki oraz polać dowolnym sosem (ja najczęściej daję jogurtowy z ziołami lub musztardowy). Po prostu, co kto lubi :) Na pewno sprawdzi się też podczas majówkowych wycieczek. Składniki(...)małego pojemnika Łyżeczka musztardy Sól Pieprz Przygotowanie: Na talerzu ułożyć sałatę, na to ułożyć groszek konserwowy, pomidora pokrojonego w kostkę oraz kawałki łososia. Na wierzch ułożyć jajka ugotowane na twardo pokrojone na ćwiartki. Sos: wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Polać nim sałatkę. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSkładniki dla 2 osób: 1 opakowanie wędzonego łososia (ok. 100 g) pół opakowania gotowej mieszanki sałat lub połowa główki sałaty lodowej pół zielonego ogórka 1 duży pomidor 2 garście oliwek 3 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny szczypta soli łyżka suszonych ziół prowansalskich KROK 1 Gotową mieszankę(...)czystego, suchego słoika wlewamy oliwę, olej, sok z cytryny, po czym solimy i przyprawiamy suszonymi ziołami prowansalskimi. Zakręcamy wieko słoika i energicznie mieszamy. KROK 3 Przygotowanym sosem, równomiernie polewamy sałatę. Wędzonego łososia delikatnie rękoma rwiemy i kładziemy na wcześniej przygotowane talerze z sałatą, dodatkami i sosem. SMACZNEGO
smacznieinatematwody Do przyprawienia ryżu: 125 ml octu ryżowego (lub jabłkowego) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Składniki do roladek: płaty wodorostów nori, marynowany imbir, wasabi, sos sojowy Do wyboru: łosoś wędzony, tuńczyk, awokado, surimi, sezam biały lub czarny, ogórek, marynowana rzodkiew Ja często przyrządzam sushi dodając wędzonego łososia, krewetki, awokado, marynowaną rzodkiew, ogórka, paprykę(...)słupki. Surowy lub marynowany wzbogaca smak sushi. S os sojowy jest potrzebny do maczania tych rozkosznie pysznych małych kawałeczków, które szybko znikają w ustach. Sos sojowy powstaje na wskutek fermentacji gotowanej soi i prażonej pszenicy połączonych wodą i solą morską. Zaczynamy rozkładając ryż na nori. Nori układamy błyszczącą stroną do dołu. Ręce namoczyć w wodzie
potrawyregionalnesparzona we wrzątku) majonez (lub sos majonezowo-jogurtowy doprawiony solą i pieprzem) żółtka (ugotowane i starte na tarce) marchew (ugotowana i starta na dużych okach) wędzony łosoś (pokrojony w kostkę) majonez (lub sos majonezowo-jogurtowy doprawiony solą i pieprzem) białka jajka (ugotowane i starte na dużych okach) szczypiorek (posiekany
zadanie-gotowaniebardzo, sama nie wiem co bym jadła.Dzisiaj zrobiłam lunchowo - obiadową sałatkę z gotowanych ziemniaków z masłem, ziołami i koperkiem, do tego dołożyłam plastry wędzonego łososia, ogórka kwaszonego, cebulę czerwoną i sos śmietankowo - majonezowy. Nawet nieźle wyszło. Można ją potraktować jako obiad, bo jest bardzo sycąca. Składniki: 5-7 ziemniaków 180 g wędzonego łososia(...)Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić wodę, dodać masło, zioła, koperek. Stłuc tłuczkiem. Odczekać ok. 15 do przestygnięcie, następnie dodać plastry łososia, ogórka pokrojonego w krążki oraz cebulę w talarki. Doprawić do smaku.Wymieszać składniki na sos, polać przygotowaną sałatkę.Smacznego
pieprzny smaczekwyczuwalnymi i widocznymi kawałkami cukinii. Ważne jest, aby dość mocno je doprawić pieprzem, ziołami i odrobiną soli. Możemy je podać z odrobiną kwaśnej śmietany i szczypiorkiem, z sosem czosnkowym lub z wędzonym łososiem. W każdej wersji bedą pyszne :) Składniki na ok 15 placuszków: 1 spora cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej lub zmielonych(...)nią małe (ok 1-2 łyżki) porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z obu stron, aż placki będą rumiane. Podajemy z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu naturalnego, ze śmietaną i szczypiorkiem lub z wędzonym łososiem
Zawsze głodna!faszerowane guacamole PRZEPIS TUTAJ *** *** Jajka faszerowane buraczkami PRZEPIS TUTAJ *** *** Jajka zapiekane w bekonie PRZEPIS TUTAJ *** *** Jajka z sosem tatarskim PRZEPIS TUTAJ *** *** Jajka faszerowane pastą z wędzonego łososia PRZEPIS TUTAJ *** *** Sałatka wielkanocna z sosem chrzanowym PRZEPIS TUTAJ *** *** Sałatka leśna polana PRZEPIS TUTAJ *** *** Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem PRZEPIS TUTAJ *** *** Sałatka w muszlach makaronowych PRZEPIS TUTAJ *** *** Sałatka hawajska PRZEPIS TUTAJ *** *** Sałatka
Blog z Apetytemrzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki: 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy 1. Przygotowujemy marynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę na tarce, do tego wycisnąć sok z obu pomarańczy, dodać wszystkie pozostałe składniki (czosnek należy zmiażdżyć) i dokładnie wymieszać. Filety łososia należy pokroić w kawałki(...)Filety wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 4 minuty z każdej strony. W czasie grillowania marynatę przecedzamy przez sito i gotujemy do zgęstnienia. 5. Kawałki łososia układamy na talerzu, polewamy sosem, posypujemy ciepłą kruszonką i podajemy z sałatką z botwinki
Jadło i czytadłoponiższym przepisie jest połączeniem wyjątkowej delikatności i świeżości z mocniejszymi akcentami imbiru, czosnku i chili w tle. Szczerze polecam! Składniki: 300 - 400 g fileta z łososia 4 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki płatków chili sok z 1/2 cytryny szczypiorek Wykonanie: Filet opłukać, dokładnie wysuszyć papierowym(...)przecedzić przez sitko wyciskając możliwie cały płyn. Piekarnik rozgrzać do 180. Blachę wyłożyć lekko natłuszczoną folią aluminiową i umieścić na niej łososia. Piec 12 minut (lub nieco dłużej - około 10-12 minut na 2.5 cm grubości fileta). Sos podgrzać i polać nim upieczony filet. Posypać chili i posiekanym szczypiorkiem. Podawać z młodym szpinakiem podsmażonym szybko na oliwie z czosnkiem
zadanie-gotowanieZapiekanki większości z nas kojarzą się z zapychaczami - szczególnie te typu fast-food. Te domowe również często bywają ciężkie i wysokokaloryczne - na bazie ziemniaków, ciężkich mięs i zawiesistych, tłustych sosów. Ale nie muszą przecież zawsze takie być! Dlatego dzisiaj serwujemy jej wersję lżejszą, taką w sam raz na późniejszą porę. Zapraszamy! (; Składniki ( na 2 formy o średnicy ok 23cm(...)ok.2 minuty nie zaprzestając mieszania i finalnie doprawiamy. Odstawiamy sos beszamelowy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Do ostygniętego już sosu beszamelowego dodajemy makaron, krewetki z czosnkiem, pociętego łososia oraz podsmażone pieczarki z cebulą. Całość mieszamy, przyprawiamy wedle smaku i wykładamy na 2 formy - dokładnie wysmarowane masłem. Wierzch obkładamy plasterkami pomidorów-zostawiając miejsce na środku
Symfonia SmakówDanie sprawdzi się idealnie na lunch czy kolację dla 4 – 5 osób. Można podawać ją samą lub w towarzystwie sałatki z rukoli, roszponki, pomidorków koktajlowych i sosu winegret. Tarta z łososiem, porem i camembertem porcja dla 4 – 5 osób Składniki: jaglany spód: 1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki parmezanu
JaglusiaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Placki tortilla z wędzonym łososiem, rukolą, pomidorem i ogórkiem. Są świetną przekąską do zabrania ze sobą z
Marta Gotujemąki migdałowej (zmielonych migdałów). Formuję kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju do lekkiego zrumienienia. Podaję z pysznym sosem śmietanowo-cytrynowym oraz ugotowanym na parze ryżem . SKŁADNIKI / 6 KOTLETÓW 500-600 g filetu z łososia 1 jajko 2 łyżki mielonych migdałów lub bułki tartej 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka ziarenek różowego pieprzu przyprawy: sól, świeżo zmielony(...)ŚMIETANOWO-CYTRYNOWY 1/2 szklanki bulionu 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki sok i skórka z 1/2 cytryny sól WYKONANIE Łososia nacieramy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, słodką czerwoną papryką, szczyptą chili oraz startym na tarce czosnkiem, sosem sojowym i miodem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do zamarynowania (można na noc). Piekarnik rozgrzewamy do 220 st C, bez termoobiegu. Łososia
cool and mintyprzepiórczych, ognista mieszanka przypraw, Syrop z granatów wymieszać z miodem. Buraka umyć, ugotować al dente. Lekko przestudzić, obrać. Pokroić w cienkie plasterki a następnie paseczki. Wymieszać z sosem. Odstawić do ostygnięcia. Łososia pokroić w cienkie paski. Buraka osączyć i wymieszać z łososiem. Ugotować jajka przepiórcze - rozbić – szerszy koniec jajka, ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż
królestwo garówświetnie się prezentuje i oczywiście smakuje równie ciekawie. Polecam! Tort kanapkowy Składniki: 6 kromek miękkiego chleba (użyłam tostowego wieloziarnistego)* 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 opakowania serka kremowego (~300g) opakowanie wędzonego łososia (~150-200g) 2 łyżki majonezu musztarda 3 jajka ugotowane na twardo zielony ogórek rzodkiewki kapary Jak zrobić tort kanapkowy? Tuńczyka odcedzić i przełożyć(...)tuńczyka, na nim ułożyć plastry świeżego ogórka. Przykryć kolejną warstwą chleba. Chleb posmarować serkiem kremowym, na nim ułożyć warstwę wędzonego łososia, skropić sokiem z cytryny i ułożyć plastry jajek ugotowanych na twardo, jajka posmarować sosem majonezowo - musztardowym. Przykryć warstwę pieczywa. Cały torcik posmarować serkiem kremowym, delikatnie wygładzić. Tort dowolnie udekorować wędzonym łososiem, jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem, kaparami
Codzienne Gotowanie