rzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki: 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy 1. Przygotowujemy marynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę na tarce, do tego wycisnąć sok z obu pomarańczy, dodać wszystkie pozostałe składniki (czosnek należy zmiażdżyć) i dokładnie wymieszać. Filety łososia należy pokroić w kawałki(...)Filety wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 4 minuty z każdej strony. W czasie grillowania marynatę przecedzamy przez sito i gotujemy do zgęstnienia. 5. Kawałki łososia układamy na talerzu, polewamy sosem, posypujemy ciepłą kruszonką i podajemy z sałatką z botwinki
Jadło i czytadłoponiższym przepisie jest połączeniem wyjątkowej delikatności i świeżości z mocniejszymi akcentami imbiru, czosnku i chili w tle. Szczerze polecam! Składniki: 300 - 400 g fileta z łososia 4 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki płatków chili sok z 1/2 cytryny szczypiorek Wykonanie: Filet opłukać, dokładnie wysuszyć papierowym(...)przecedzić przez sitko wyciskając możliwie cały płyn. Piekarnik rozgrzać do 180. Blachę wyłożyć lekko natłuszczoną folią aluminiową i umieścić na niej łososia. Piec 12 minut (lub nieco dłużej - około 10-12 minut na 2.5 cm grubości fileta). Sos podgrzać i polać nim upieczony filet. Posypać chili i posiekanym szczypiorkiem. Podawać z młodym szpinakiem podsmażonym szybko na oliwie z czosnkiem
zadanie-gotowanieZapiekanki większości z nas kojarzą się z zapychaczami - szczególnie te typu fast-food. Te domowe również często bywają ciężkie i wysokokaloryczne - na bazie ziemniaków, ciężkich mięs i zawiesistych, tłustych sosów. Ale nie muszą przecież zawsze takie być! Dlatego dzisiaj serwujemy jej wersję lżejszą, taką w sam raz na późniejszą porę. Zapraszamy! (; Składniki ( na 2 formy o średnicy ok 23cm(...)ok.2 minuty nie zaprzestając mieszania i finalnie doprawiamy. Odstawiamy sos beszamelowy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Do ostygniętego już sosu beszamelowego dodajemy makaron, krewetki z czosnkiem, pociętego łososia oraz podsmażone pieczarki z cebulą. Całość mieszamy, przyprawiamy wedle smaku i wykładamy na 2 formy - dokładnie wysmarowane masłem. Wierzch obkładamy plasterkami pomidorów-zostawiając miejsce na środku
Symfonia SmakówDanie sprawdzi się idealnie na lunch czy kolację dla 4 – 5 osób. Można podawać ją samą lub w towarzystwie sałatki z rukoli, roszponki, pomidorków koktajlowych i sosu winegret. Tarta z łososiem, porem i camembertem porcja dla 4 – 5 osób Składniki: jaglany spód: 1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki parmezanu
JaglusiaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Placki tortilla z wędzonym łososiem, rukolą, pomidorem i ogórkiem. Są świetną przekąską do zabrania ze sobą z
Marta Gotujemąki migdałowej (zmielonych migdałów). Formuję kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju do lekkiego zrumienienia. Podaję z pysznym sosem śmietanowo-cytrynowym oraz ugotowanym na parze ryżem . SKŁADNIKI / 6 KOTLETÓW 500-600 g filetu z łososia 1 jajko 2 łyżki mielonych migdałów lub bułki tartej 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka ziarenek różowego pieprzu przyprawy: sól, świeżo zmielony(...)ŚMIETANOWO-CYTRYNOWY 1/2 szklanki bulionu 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki sok i skórka z 1/2 cytryny sól WYKONANIE Łososia nacieramy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, słodką czerwoną papryką, szczyptą chili oraz startym na tarce czosnkiem, sosem sojowym i miodem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do zamarynowania (można na noc). Piekarnik rozgrzewamy do 220 st C, bez termoobiegu. Łososia
cool and mintyprzepiórczych, ognista mieszanka przypraw, Syrop z granatów wymieszać z miodem. Buraka umyć, ugotować al dente. Lekko przestudzić, obrać. Pokroić w cienkie plasterki a następnie paseczki. Wymieszać z sosem. Odstawić do ostygnięcia. Łososia pokroić w cienkie paski. Buraka osączyć i wymieszać z łososiem. Ugotować jajka przepiórcze - rozbić – szerszy koniec jajka, ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż
królestwo garówświetnie się prezentuje i oczywiście smakuje równie ciekawie. Polecam! Tort kanapkowy Składniki: 6 kromek miękkiego chleba (użyłam tostowego wieloziarnistego)* 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 opakowania serka kremowego (~300g) opakowanie wędzonego łososia (~150-200g) 2 łyżki majonezu musztarda 3 jajka ugotowane na twardo zielony ogórek rzodkiewki kapary Jak zrobić tort kanapkowy? Tuńczyka odcedzić i przełożyć(...)tuńczyka, na nim ułożyć plastry świeżego ogórka. Przykryć kolejną warstwą chleba. Chleb posmarować serkiem kremowym, na nim ułożyć warstwę wędzonego łososia, skropić sokiem z cytryny i ułożyć plastry jajek ugotowanych na twardo, jajka posmarować sosem majonezowo - musztardowym. Przykryć warstwę pieczywa. Cały torcik posmarować serkiem kremowym, delikatnie wygładzić. Tort dowolnie udekorować wędzonym łososiem, jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem, kaparami
Codzienne Gotowaniewykożystaniem zdrowych składników - czym skorupka za młodu nasiąknie... :) Dziś proponujemy pyszne pieczone pierożki z mąki orkiszowej nadziane serem twarogowym i mascarpone z dodatkie wędzonego łososie, duszonej dyni i świeżych ziół, podane z sosem jogurtowym z kolendrą. Smacznego :) Czas przygotowania: 90 minut Porcje: 20 pierożków Składniki: Ciasto 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 lub mąki pszennej, 250 ml wody(...)przez 5 minut, skropić sokiem z cytryny, dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć dalej minutę, zdjąć z patelni, przestudzić. Sery wymieszać z łososiem, pomidorami, dynią, czosnkiem niedźwiedzim i posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Sos jogurtowo-ziołowy Wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku, podać z pierożkami. Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec
SzczyptaSmaQZmieniamy tylko dodatki, Szparagi ciągle goszczą na naszym stole i wcale się to nam nie nudzi. Tym razem proponujemy zielone szparagi ugotowane al dente, z grillowanym łososiem i puree ziemniaczano-chrzanowym w jajecznym sosie cytrynowym. Długo się to pisze, ale to naprawdę proste danie. SKŁADNIKI (na 3 osoby) Łosoś: 3 filety z łososia zioła prowansalskie sól morska cytryna do podania(...)chrzanu sól 1/4 szklanki gorącego mleka 2% (lub mniej, puree nie może być zbyt rzadkie) biały pieprz Sos jajeczny: 2 żółtka sok z 1/4 cytryny sól biały pieprz łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki gorącego stopionego masła klarowanego WYKONANIE Łososia z każdej strony obsypujemy solą morską i ziołami prowansalskimi. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde
OstryKęsłososia, - pęczek botwinki - bez buraczków (ok. 200g), - cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia siekamy na drobno. 3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym. 4. Do cebuli dodajemy pokrojoną na drobno botwinkę i dusimy(...)Botwinkę łączymy z łososiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem sojowym. 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie, - żelazo (pochodzące z botwinki), które odpowiada za prawidłowy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzdrowa w przygotowaniu przekąska, którą szczególnie polecam wielbicielom brokułów i łososia. składniki na 2-3 porcje 1 brokuł ( 500 g ) 120 g wędzonego łososia 150 g kukurydzy z puszki 4 jajka ugotowane na twardo sos 3- 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego naturalnego pęczek posiekanego koperku czarny pieprz sól przepis W małej miseczce umieszczamy majonez oraz jogurt, dodajemy(...)Wędzonego łososia kroimy na niewielkie kawałki ale niezbyt małe. Na płaskich talerzach układamy wystudzone różyczki brokuła, na wierzchu umieszczamy ćwiartki jajek oraz kawałki łososia, całość posypujemy odsączoną z zalewy kukurydzą. Gotową sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Artykuł Sałatka z brokułem i wędzonym łososiem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaZachęcamy do zabawy w kuchni i łączenia zarówno pokazanego łososia z innymi produktami, jak i eksperymentowania z faszerowanymi warzywami. Przepis Składniki: 500 g filetu z łososia 2 średniej cukinie ząbek czosnku 50 ml sosu sojowego 1 łyżka miodu pół cytryny 150 g sera feta 1 papryka majeranek sól pieprz łososia można zastąpić inna rybą, należy pamiętać, że powinien to być(...)filet, oraz ryba musi mieć zwarte mięso, nie może się rozwalać. Przygotowanie: Do głębokiego talerza, albo miseczki wlewamy sos sojowy, sok z połowy cytryny, łyżkę miodu, oraz wyciskamy czosnek. Całość mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy rybę. Oczywiście obtaczamy łososia w marynacie, tak, żeby doszła do każdego jego kawałka. Pozostawiamy rybę na minimum 4 godziny w lodówce. Można przygotować ją dzień
KasiaiKrzysiu.plklimacie fit. Bardzo zdrowe, bardzo smaczne, a nawet trochę wykwintne. Składniki na dzisiejsze danie są bardzo proste, ale ich połączenie zaskakujące. Zapraszam na pysznego soczystego łososia pieczonego w niskiej temperaturze z cytrynowym sosem oraz aromatyczną truskawkową salsą, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem ryby. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram filetów ze świeżego łososia, 3 cytryn, 500 gram truskawek(...)nich drobno posiekany pęczek natki kolendry oraz sok z połowy cytryny. Doprawiłem szczyptą soli i czarnym świeżo zmielonym pieprzem, po czym dokładnie wymieszałem. Łososia - po wyjęciu z piekarnika - ułożyłem na środku talerza. Lekko skropiłem go sosem cytrynowym, a na jego wierzch podałem salsę z truskawek. Danie świetnie komponuje się z grzankami czosnkowymi. Proponuję również podać je w towarzystwie białego lekkiego
Wyprawy kulinarne