rodzaj makaronu, zwłaszcza do sosów śmietanowych , kiedy zostaje oblepiony każdy zakamarek sprężynki:) SKŁADNIKI: makaron fusilli (1/2) opakowania 1 szalotka Mały ząbek czosnku 100 ml białego,wytrawnego wina (opcjonalnie) 60-70 gr sera Gorgonzola Piccante ( nigdy nie ważę-zawsze dodaję wg. uznania) Śmietana 12% -może być i 30 %-zależy co, kto lubi Łosoś wędzony Łyżka kaparków-opcjonalnie Sól Pieprz Oliwa(...)śmietany.(jeżeli jest to woda, to należy na koniec dodać troszkę śmietany). Gdy sos już jest gotowy, doprawiamy solą (uwaga! ser jest bardzo słony), pieprzem. Dodajemy łososia i kapary (opcjonalnie). Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy kilka łyżek wody po ugotowanym makaronie.Podajemy z gorącym fusilli. Na talerzach posypujemy odrobiną parmezanu
Kopystką po garachsól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Marynujemy filet z łososia bez skóry w soku z cytryny, soli i pieprzu. 2. Wyciskamy ząbek czosnku przez praskę i podsmażamy na oleju rzepakowym. 2. Do czosnku dodajemy pokrojone liście botwinki i dusimy kilka minut. 3. Botwinkę zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ(...)może się zważyć). 4. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 5 min z każdej strony. 5. Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. 6. Łososia nakładamy na makaron wymieszany z sosem botwinkowym. Tagiatelle jest bogate w: - żelazo (pochodzące ze botwinki), które odpowiada za prawidłowy transport tlenu, - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachekipie gości i zniknęło z talerzy w kilka chwil, więc tym bardziej polecam! SKŁADNIKI dla 4 osób: - 250 g łososia wędzonego - 4 garście świeżego szpinaku - 13 łyżek greckiej oliwy z oliwek DELUXE- dostępna w sklepie LIDL - 4 łyżeczki sosu DELUXE Crema Con Aceto Balsamico di Modena J.G.P- dostępnego sklepie LIDL - 6-8 łyżek płatków migdałowych bądź orzechów nerkowa(...)sól dokładnie wymieszaj. Szpinak umyj pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym. Rozdziel na talerze, bądź jeden duży półmisek. Ułóż na nim porwanego na mniejsze kawałki łososia. Całość mocno oblej sosem z oliwy i soku z pomarańcza. Owiń folią. Wstaw do lodówki na 1 do 2 godzin. Na suchej patelni zrumień na złoto migdały. Danie polej finezyjnie sosem Crema
SMYKWKUCHNImąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 200 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 400 g świeżego filetu z łososia pieprz cytrynowy sól 1 łyżeczka soku z cytryny 150 g mrożonego szpinaku 1 żabek czosnku 1 łyżeczka masła sos beszamel: 50 g masła 50 g mąki 500 ml mleka sól świeżo mielony pieprz Mąki wymieszać razem,dodać sól(...)fasolą,które należy usunąć na 10 minut przed końcem pieczenia. Ja nie obciążałam mojej tarty. Piec 20 minut w temp. 180*C. Na podpieczony spód ułożyć kawałki łososia,szpinak i zalać sosem. Tartę włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze 25 minut. Podawać na ciepło
Kolorowa kuchnia ElkiPołącz z posiekanymi szalotkami, domieszaj sos winegret z limonką. Mango obierz, zetnij miąższ wokół pestki i pokrój w drobną kostkę, dodaj część do łososia, a resztę zmiksuj z mielonym kardamonem i sokiem z połowy limonki. Wstaw sos coulis z mango do lodówki. Umyj i osusz młode kiełki. Włóż tatar z łososia do kokilek (ramekinów)**, lekko ugniatając łyżeczką, po czym wyłóż(...)zawartość na talerze, odwracając je do góry dnem. Udekoruj z wierzchu młodymi kiełkami i wylej obok sos coulis z mango. Podawaj od razu lub odstaw do schłodzenia. *możesz również użyć filetów świeżego łososia lub połączyć wędzonego łososia ze świeżym, wedle uznania ** lub użyj obręczy do wykrawania i formowania potraw Bon appétit Angie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasól, pieprz Przygotowanie: makaron i brokuła ugotować al dente, ostudzić i przełożyć do miseczki. W między czasie zrobić sos z jogurtu i czosnku posiekanego lub przeciśniętego. Wyłożyć łososia na brokuły i polać sosem. Posolić i popieprzyć do smaku
Państwo Wojtczuk gotujądelikatną sałatkę. Do przygotowania potrzebujemy tylko łososia wędzonego, jajka, ogórek, pomidor i zapewniam że będzie pysznie. Składniki: 150 g wędzonego łososia 6 jajek przepiórczych 1 ogórek zielony 2 pomidory 4 garście sałaty sos 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić(...)Wszystkie warzywa umyć. Ogórek obrać , pokroić w półplasterki. Pomidory pokroić w ósemki. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę wyłożyć na talerz, na niej ułożyć pomidory, ogórki oraz łososia. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość polać sosem. Smacznego
magiczna kuchnia KasiMamy dla Was dzisiaj mały smaczek! Premierowy przepis stworzony przez nas do projektu i książki Dieta dla serca! Łosoś jest wspaniały! Z dużą ilością warzyw, zawinięty w liście jarmużu, wszystko podane z jogurtowym sosem do maczania! Niebo w gębie! Wszystko zdrowe, smaczne i takie kolorowe! Składniki: (porcja dla 4 osób) 1 filet z łososia (450 g), pieprz do smaku(...)łyżka margaryny Optima Cardio, 3 marchewki, 3 ogórki gruntowe, 1 czerwona papryka, 4 duże lub 8 średnich liści jarmużu Sos jogurtowo - ziołowy: 6 łyżek jogurtu naturalnego, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, pieprz do smaku Łososia doprawić do smaku pieprzem oraz papryką. Rybę przyrumień na rozgrzanej margarynie z dwóch stron. Marchewkę, ogórka oraz paprykę należy pokroić
Plate of Joyminut. Na koniec dodajemy wyciśnięta cytrynę i przyprawy w tym dużo pieprzu. Gotujemy dalej na wolnym ogniu do momentu powstania sosu.Ugotowany makaron ,zalewamy powstałym sosem z kawałkami łososia. Dekorujemy posiekana cebulką .Smacznego
w mojej kuchnidzieci. Szybkie curry z łososiem i groszkiem Drukuj Prep time 10 min Cook time 20 min Total time 30 min Proste i szybkie curry z łososiem i groszkiem w pomidorowym sosie. Author: Cooking for Emily Serves: 5 Ingredients 2 łyżki oleju 1 duża cebula po ½ łyżeczki - kminu rzymskiego, kolendry i kurkumy 2 puszki krojonych pomidorów(...)przyprawy zaczną pachnieć, dodać pomidory i bulion, doprawić solą, pieprzem i cukrem - gotować przez 10 minut. Po 5 minutach dorzucić groszek. W tym czasie łososia obrać ze skóry i pokroić w kostkę, dodać do sosu i gotować jeszcze przez ok 5 minut, bardzo delikatnie mieszając, na koniec doprawić limonką i w razie potrzeby jeszcze solą i pieprzem. Podawać z ryżem
Cooking for EmilyMarynujemy filet z łososia bez skóry w soku z cytryny, soli i pieprzu. 2. Kroimy por w plasterki i podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do pora. 4. Warzywa dusimy ok. 10 min. Pod koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. 5. Warzywa zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ(...)może się zważyć). 6. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 5 min z każdej strony. 7. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 8. Łososia nakładamy na makaron wymieszany z sosem paprykowo-porowym. Tagliatelle jest bogate w: - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsosu Tamari (bez glutenu) 20 g (4 łyżeczki) soku z cytryny opcjonalnie kiełki lub rzeżucha (u mnie kiełki jarmużu) pieprz czarny mielony sól himalajska lub kłodawska Łososia posiekać drobno a następnie wymieszać z sosem sojowym, oliwą, połową soku z cytryny oraz pieprzem. Cebulki obrać, drobniutko posiekać, dodać do łososia i dokładnie wymieszać lub zostawić cebulę do ułożenia jako warstwę. Awokado(...)docisnąć. Dołożyć awokado i ponownie docisnąć. Posypać obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz kiełkami i ponownie docisnąć. Wyłożyć ostatnią warstwę łososia, docisnąć i ostrożnie zdjąć foremkę. Na wierzchu tatara udekorować pozostałymi kiełkami. Podawać z oliwą z oliwek, sosem sojowym i ćwiartkami cytryny. Smacznego! — BTW całości samego tatara: 840 g, 1541 kcal
Ola la LCHFuwaga – danie będzie dużo smaczniejsze, jeśli zrobicie je dzień wcześniej. Druga propozycja zrodziła się z innej potrawy o sporej tradycji na naszym wigilijnym stole – był nim łosoś wędzony w sosie jogurtowo-koperkowym z cytryną. Wymyśliłam je gdzieś na początku studiów i rodzinka była zachwycona – ja zresztą też, bo lekkie, mocno białkowe, świeże danie fajnie konkurowało z innymi
Eat me! Fit me!Składniki na 2 porcje: 300-400 g łososia ze skórą 1/5 szklanki syropu klonowego 1/5 szklanki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego odrobina startego imbiru 2 ząbki czosnku szczypta płatków chilli (opcjonalnie) sezam (do podania) szczypiorek (do podania) W misce wymieszać syrop klonowy, sos sojowy, imbir, czosnek, olej sezamowy oraz płatki chilli. Do marynaty włożyć kawałki łososia. Odstawić
Moja Galeria Smakudobrą bazą do eksperymentowania i dodawania czegoś od siebie. Makaron, który użyłam, jest idealny do dań na bazie sosu . Tagliatelle ma porowatą i szorstką fakturę, przez co idealnie wciąga sos i nadaje wyjątkowej struktury całego dania. Oczywiście, jeśli nie masz tagliatelle pod ręką, zawsze w ruch idą wszystkie inne makarony, jakie akurat znajdą się w twojej kuchni. Nie ma się(...)danie i tak się uda a będzie smakować nawet najbardziej wymagającym . Jeśli chcesz zaskoczyć gości bardziej wykwintnym daniem kuchni włoskiej to wypróbuj również tego przepisu na makaron z łososiem w kremowym sosie winnym. Myślę, że będziesz zachwycony efektami. Gorgonzola pochodzi z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Produkowany z mleka krowiego, jest jednym z najstarszych i najlepszych serów z niebieską pleśnią
Słodkie Gotowaniewarto. Jako dodatek u mnie ryż, ale możecie zrobić z Waszym ulubionym oczywiście. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: ok. 400 g filetu z łososia 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki oleju roślinnego Sos pomarańczowo - imbirowy: 1 łyżeczka oleju roślinnego 1 papryczka chili 2 cm kawałek imbiru 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki kurkumy sok z 1 pomarańczy(...)klonowy. Mieszamy i dusimy przez chwilkę. 3. Łososia myjemy, obieramy ze skóry, oprószamy solą. Nacieramy go kurkumą, ostrą papryką i olejem. Smażymy na patelni. Na talerz wykładamy łososia i polewamy go sosem pomarańczowo - imbirowym, z boku kładziemy salsę i ryż :-) Smacznego
kruche babeczki