piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut. Jeśli lubicie łososia z porami w cieście francuskim możecie podać z delikatnym i bardzo aromatycznym w smaku sosem chrzanowym . Smacznego! Post Łosoś z porami w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki (na ok. 40 szt.): 1 szkl. ryżu do sushi, 5 łyżeczek sosu do ryżu, 5 listków nori, 1 ogórek lub awokado, 1 czerwona papryka, paluszki krabowe, łosoś, serek naturalny Piątnicy, sos sojowy, wasabi, imbir Wykonie: Ryż dokładnie płukamy. Następnie go odsączamy i zalewamy świeżą wodą. Na szklankę ryżu lejemy 1,2 szkl. wody. Ryż gotujemy pod przykryciem
Passion of Cookingsię powstrzymać od komentarza: "Jaki on jest pyszny". Pyszny, soczysty, rozpływający się w ustach. Podaję go zawsze z pieczonymi ziemniaczkami. W tej odsłonie łosoś, ziemniaki pieczone z koperkiem , sos czosnkowy i surówka z kiszonych ogórków. Składniki: 0,4 kg świeżego łososia norweskiego 2 - 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki suszonej bazylii(...)rybę wstawiamy na godzinę do lodówki. Dzięki temu przejdzie zapachem ziół. Po tym czasie łososia wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Pieczemy 30 minut, licząc czas razem z nagrzewaniem się piekarnika. Zobacz również: Ziemniaki pieczone z koperkiem. Sos czosnkowy. Surówka z kiszonych ogórków. Smacznego
Smak mojego domumieszamy trzepaczką. W sosie umieszczamy połowę startego sera. Na koniec dodajemy brokuł i porządnie doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. W naczyniu do zapiekania układamy kalafior i łososia. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Do bułki tartej dodajemy oliwę i listki rozmarynu ( możemy razem lekko zmiksować ). Doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekankę posypujemy resztą sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smaki Ewyminuty i przewracamy na drugą stronę. Po 2-3 minutach przesypujemy na talerz z kaszą ( patelni nie wyłączamy). Przed podaniem polewamy sosem winegret. Delikatnie mieszamy. Na patelni po grillowanym ananasie układamy filety z łososia i grillujemy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż pokryją się brązowymi paskami(...)międzyczasie skrapiamy je sokiem z pomarańczy. Na patelnię wrzucamy śliwki i smażymy przez 1-2 minuty. Mieszamy, polewamy miodem wymieszanym z octem balsamicznym i chwilę podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje. Podajemy z łososiem i sałatką z kaszy jaglanej
cool and mintyłososia i mamy pyszne, zdrowe i bardzo oryginalne wiosenne danie. Składniki dla 4 osób: 400 g świeżego łososia norweskiego 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych bez łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne(...)grillujemy je z obu stron, na każdej stronie po ok 6-7 minut. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na talerzu rozkładamy stroączki groszku, polewamy sosem, układamy ciepłe pulpeciki z łososia i posypujemy orzeszkami
Jadło i czytadłołosoś z Alaski czy słodkie ziemniaki. Fume Blanc Robert Mondavi i słodkie ziemniaki pieczone z ziołami i solą morską. Long Barn Charrdonnay, Ridge i łosoś z Alaski gotowany na parze, z kompozycją sałat z sosem miodowo musztardowym. Douglas Hill Cabernet Sauvignon z wolno pieczonym rostbefem z wołowiny USA Black Angus. Drugie warsztaty „ Wino & ryby” . To doskonały łosoś z Alaski(...)serkiem i kiełkami zielonego groszku. Morning Fog Chardonnay, Wente i pieczony łosoś z Alaski zapieczony z chrupiacą ziołową kruszonką. Chardonnay Reserve, Sierra Foothills, Ironstone z alsakańskim łososiem na maślanym puree z kremowym sosem porowym. Trzecie warsztaty (najbardziej przeze mnie mięsożercę oczekiwane) to Wino & wołowina. Połączenia doskonałe- wołowina na trzy sposoby oraz do tego wina ze szczepów Zinfandel oraz Cabernet
królestwo garówmięsa, sałatki i warzywa z grilla to chyba czas najwyższy na jakąś rybkę Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla Składniki: 400 g filetu z łososia 1 brokuł 5-6 łyżek sosu teriyaki kawałek cytryny pieprz sól Drewniane patyczki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i odrobiną soku cytryny (1 łyżeczkę). Łososia oczyszczamy – zdejmujemy skórę i usuwamy ewentualne(...)ości. Rybę kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy sos teriyaki, pieprz, sól i skrapiamy lekko cytryną (1 łyżeczkę). Dokładnie mieszamy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Można go lekko obgotować, ale nie jest to konieczne. Ja osobiście używam surowego. Na patyczki nabijamy na przemian łososia i brokuła. Szaszłyki grillujemy z każdej strony. Niezbyt długo, aby nie wysuszyć łososia. Podajemy z kawałkami
PatiGotujePrzepyszne i aromatyczne danie z grilla ,do tego niesamowity sos ananasowy <3 Składniki 4 medaliony z łososia (po 100 g) sól ,pieprz Sos: 150 g śmietany 12% 3 plastry ananasa (może być z puszki) 3 łyżki miąższu z cytryny 1 mała cebula 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka musztardy dijon szczypta goździków sól Przygotowanie Normal 0 21 false
R'n'G Kitchenszpinaku - na pewno Was nie zawiedzie. Przepis dodaje do akcji Czas na szpinak 4! Składniki na 2 porcje: 250-300 g świeżego łososia 2 pomidory 1 ogórek kiszony lub świeży 2 garście świeżego szpinaku sos czosnkowy (1/2 szklanki jogurtu, 3 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku) 4 sztuki tortilli sól, pieprz przyprawa do sałatek sok z 1/2 cytryny olej(...)ząbkiem czosnku. Pomidora umyć, przeciąć na pół i pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć i osuszyć. Ogórka pokroić w słupki. Placki tortilli posmarować sosem czosnkowym, następnie dodać szpinak, ogórka, pomidora, a na sam koniec kawałki łososia. Każdą zrolowaną tortillę owinąć w folię aluminiową, aby podczas jedzenia nic nie wyleciało. Przygotowane tortille wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika
Ugotowaćmięsa (jak polędwica wołowa) i nie w kuchni włoskiej, gdzie umiar jest konieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki sosu sojowego Do wypełnienia nori: 2 garście szpinaku baby serek śmietankowy(...)marchewka ok. 10 cm ogórka zielonego zielonego ok. 10 cm białej rzodkiewki marynowany imbir wasabi kilka grzybów mun sezam biały sezon czarny tzw. paluszki krabowe WYKONANIE Łososia marynujemy w soku z cytryny, sosie sojowym i rozmarynie co najmniej 2 godziny. Następnie pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut. Kroimy go na podłużne kawałki o szerokości
OstryKęspestek słonecznika szczypta świeżo mielonego pieprzu poszatkowany szczypior- 2 łyżki- będzie to kilka liści/łodyg Do smażenia: kilka kropli oleju sezamowego- opcjonalnie Farsz: 20 g wędzonego łososia Dodatki: 10-15 ml sosu sojowego szczypta wasabi w proszku bądź odrobinka pasty-1/5 łyżeczki Przygotowanie: 1. Mieszać trzepaczką bądź widelcem wszystkie składniki na omlet 2. Smażyć na oleju sezamowym(...)patelni grillowej na średnim ogniu pod przykryciem. Ostudzić 3. Na środek ostudzonego omletu nałożyć równomiernie łososia 4. Zawinąć 5. Pokroić w 1- 1,5 cm paski 6. Sos sojowy połączyć dokładnie z wasabi. 7. Jeść maczając omletowe sushi w sosie. Podawać ostudzone. Posypane po wierzchu ziarnami sezamu. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyLubicie łososia…? A makaron z groszkiem i łososiem? Smak łososia z lekko słodkim groszkiem, a do tego jeszcze makaron to nasz dzisiejszy obiad . Moja rodzinka lubi sos do ryby. Dzisiaj nie miałam w planie gotowania sosu ale przyszło mi na myśl, że przecież mogę zrobić groszkowe pesto i wymieszać z makaronem. Często łączę groszek z rybą . Równie często
codojedzeniaSmaczna i pełna witamin sałatka ze szpinakiem i wędzonym łososiem z dodatkiem ugotowanych jajek, czerwonej cebuli i pomidorków koktajlowych z sosem musztardowym to znakomita propozycja na śniadanie, kolację lub wyśmienitą przystawkę może również stanowić szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. składniki na 3 porcje 200 g świeżego szpinaku 150 g wędzonego łososia w plastrach 2 jajka ugotowane na twardo(...)wędzonego łososia w paski i zwijamy w ruloniki. Na dużym talerzu lub w salaterce układamy umyty i osuszony szpinak a na wierzchu kładziemy kawałki łososia, ćwiartki jajek, pokrojoną cebulę oraz połówki pomidorków. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i wstawiamy na 15 minut do lodówki
Smakowite Daniapstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem(...)Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami
Kulinarne przygody Gatity