łosoś w sosie - 2110 przepisów (strona:35/141)

Łosoś w sosie pomarańczowo - imbirowym z salsą z mango i awokado 166

warto. Jako dodatek u mnie ryż, ale możecie zrobić z Waszym ulubionym oczywiście. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: ok. 400 g filetu z łososia 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki oleju roślinnego Sos pomarańczowo - imbirowy: 1 łyżeczka oleju roślinnego 1 papryczka chili 2 cm kawałek imbiru 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki kurkumy sok z 1 pomarańczy(...)klonowy. Mieszamy i dusimy przez chwilkę. 3. Łososia myjemy, obieramy ze skóry, oprószamy solą. Nacieramy go kurkumą, ostrą papryką i olejem. Smażymy na patelni. Na talerz wykładamy łososia i polewamy go sosem pomarańczowo - imbirowym, z boku kładziemy salsę i ryż :-) Smacznego

kruche babeczki
Łosoś imbirowo-bazyliowy 176

u00f3ry i pieczemy kolejne 5 minut. Serwujemy od razu po upieczeniu. Gotowe! \r"]} Łosoś imbirowo-bazyliowy Składniki 400g filetu z łososia 3 łyżki octu ryżowego sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 łyżeczki srirachy 3 ząbki czosnku, starte 2 łyżki posiekanej bazylii Sposób przygotowania Nagrzewamy piekarnik do temperatury(...)środku umieszczamy naszego łososia. Folii musi wystarczyć na przykrycie ryby. W małej miseczce mieszamy ze sobą ocet, sok z cytryny, miód, sos sojowy, imbir, srirachę, czosnek i bazylię. Tak powstałą marynatą dokładnie pokrywamy naszego łososia. Owijamy go szczelnie folią. Łososia pieczemy ok. 15 minut, następnie odwijamy folię z góry i pieczemy kolejne 5 minut. Serwujemy od razu po upieczeniu. Gotowe

Mostek w kuchni
Łosoś z zielonymi warzywami w kokosowym curry 178

początek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym łososiem to prawdziwa bomba witaminowa. Całość dopełnia mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła.  Składniki  500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g(...)należy obgotować przez kilka minut "al dente". Twarde końce szparagów obciąć (ok 3 cm) i przekroić na pół. Szpinak opłukać i wysuszyć. Łososia pokroić na kawałki (3-4 cm). W miseczce rozmieszać składniki marynaty: sos rybny, sos sojowy, mleczko kokosowe, cukier trzcinowy, curry. Na patelni rozgrzać klarowane masło i zeszklić na nim posiekany czosnek. Dodać pokrojone szparagi i obgotowaną

Kulinarne Inspiracje
Łosoś z puree szpinakowym i brokułowym - czyli zielono mi ;-))) 203

piekarniku) - łyżka miodu - łyżka octu balsamicznego (najlepiej z Modemy) - 2 łyżki oliwy z oliwek niefiltrowanej Orzechy i pozostałe składniki do dresingu miksujemy w blenderze na gładki sos. Polewamy sałatę. Łososia przygotowujemy na parze z plastrem cytryny. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich stałych odwiedzających! Dajcie znać w komentarzach jestem ciekawa ilu WAS jest! Buziaki!!! Miłego Dnia

SMYKWKUCHNI
Łosoś teriyaki z kaszą jaglaną i podsmażaną sałatą rzymską 223

Łosoś jest tak wdzięczną rybą, że można przygotować go na naprawdę wiele sposobów. Dotychczas podawałem go  z sosem chilli  i  z sosem z wina . Tym razem do podkreślenia smaku ryby wybrałem japoński sos teriyaki. Nazwa teriyaki pochodzi czasownika "teru", czyli "błyszczeć", a to wzięło się stąd, że sos błyszczy się dzięki wysokiej zawartości cukru. W składzie sosu(...)bulionu warzywnego 1/4 szklanki sosu teriyaki 1 cm kawałem świeżego imbiru 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny 1 mała sałata rzymska Sposób przygotowania: Łososia umyć i podzielić na kawałki odpowiedniej wielkości. Do sosu teriyaki dodać miód, sok z cytryny i drobno starty imbir. Dokładnie wymieszać i zalać nim rybę włożoną do naczynia, tak, by sos dokładnie ją pokrył. Naczynie

W SMAK
Sushi maki i nigiri 162

ryżu do sushi - Opakowanie alg nori - ocet winny (w oryginale powinien być ocet ryżowy, ale z winnym wyszło ok.) - płat łososia wędzonego - opakowanie paluszków krabowych surimi - długi zielony ogórek - 2 większe marchewki - awokado - cukier - sól Dodatkowo do podania sushi: - sos sojowy - pasta wasabi - marynowany imbir Dzień wcześniej przygotowujemy marynowaną marchewkę. Obraną marchew kroimy w słupki i ułożyć w dopasowanym naczyniu(...)później każdą połówkę na trzy). Przygotowujemy sushi nigiri. Z pozostałego ryżu formułujemy ręką lub łyżką lekko podłużne kulki. Każdą smarujemy z wierzchu lekko majonezem i przykrywamy plasterkiem łososia. Sushi podajemy z sosem sojowym, pastą wasali i marynowanym imbirem

Na słodko lub wytrawnie
Conchiglie z łososiem 167

tartego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią Przygotowanie Szafran zaparzyłem podgrzanym winem, wymieszałem z masłem. Łososia pokroiłem(...)kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie. Dodałem pokrojone pomidory , posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka minut. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle napełnione nadzieniem z łososia.  Posypałem obficie parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C., aż cały ser się rozpuścił

R'n'G Kitchen
Pieczone bataty z parmezanem, łososiem i aioli 224

cytryny. Wstaw do piekarnika na 250ºC, u mnie na funkcji grilla i piecz przez 20 minut. Zmiksuj aioli według przepisu powyżej. Dopraw aioli łyżką ostrej musztardy. Podaj łososia na sałacie z sosem, groszkiem i pieczonymi batatami. The post Pieczone bataty z parmezanem, łososiem i aioli appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Salatka makaronowa z lososiem 326

papryke grillujemy do pozadanego skutku , by zciagnac skorke W miedzyczasie gotujemy makaron, i szykujemy sos do salatki.(oliwa z oliwek, parmezan, pietruszka, sol, pieprz) Makaron, losos, papryke laczymy z sosem Zycze smacznego i pozdrawiam

Smaki Edyty
Grillowany łosoś z sosem winnym z rabarbaru, puree ziemniaczanym i duszoną na maśle fasolką 172

szparagową. Danie godne polecenia i warte wypróbowania, nawet dla opornych na nowości. Składniki (na 2 porcje): Grillowany łosoś: 300 gram filetu z łososia 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu szczypta czosnku niedźwiedziego Sos winny z rabarbarem: 1 łodyga rabarbaru 50 ml czerwonego wina 50 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu 1/2 średniej cebuli szczypta(...)fasolkę z ognia. Łodygę rabarbaru myję i grilluję po 3 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Na talerz nakładam łyżkę puree, porcję filetu z łososia, część fasolki szparagowej i odrobinę sosu. Całość dekoruję kawałkami grillowanego rabarbaru. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Sałatka makaronowa z łososiem 186

Składniki: -130 g makaronu uszka -puszka ( 160 g ) łososia w wodzie -6 pomidorów suszonych w oleju -8 małych korniszonów ( takich malutkich, delikatesowych ) -2 ząbki czosnku -sos grecki sałatkowy w saszetce(...)sałatkowy z ziołami w oliwie -kiełki rzodkiewki do dekoracji Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wystudzonego dodajemy pokrojone w paski pomidory, korniszony w plasterki, odsączonego łososia i kostki sera. Sos grecki rozpuszczamy z 3 łyżkami zimnej, przegotowanej wody i 3 łyżkami oliwy z  kostek sera, wyciskamy przez praskę czosnek. Polewamy sałatkę i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Odstawiamy

Kulinarne przemyslenia
Wegetariańskie wrapy/ buritto z łososiem i mango! 171

ŁOSOSIEM I MANGO SKŁADNIKI: - 4 tortille ( przepis na domowe tortille) - 4 kawałki łososia po około 100 g -1 bardzo dojrzałe mango (pomarańczowy miąższ) - 4 garście rukoli - świeża papryka żółta i czerwona, po kilka pasków na tortille - 4 łyżki startego parmezanu - kilka plastrów pieczonego buraka - sos czosnkowy Buraki owiń folią(...)aluminiową i upiecz w piekarniku ( 180 stopni 1,5 godziny) Łososia usmaż na oliwie z oliwek, skrop limonką. Tortille podgrzej na suchej patelni posmaruj sosem czosnkowym, posyp startym parmezanem, ułóż plastry papryki, mango, gorącego łososia i ciepłe plastry pieczonego buraczka. Całość zroluj i podgrzej chwilę na patelni. Podajemy z sosem czosnkowym z kawałeczkami miąższu z mango. Przepyszne! Takie rolowane tortille

SMYKWKUCHNI
Makaron z łososiem i cukinią 321

Dziś przygotowałam dla Was przepis na makaron z łososiem i cukinią. Połączenie łososia ze śmietanką oraz zielonymi warzywami, to mój sprawdzony sposób na szybki sos do makaronu. Tym razem, zamiast brokuła czy szpinaku dodałam do sosu cukinię, która nadała całemu daniu delikatny, lekko słodkawy smak. Wyszło przepysznie! Jestem pewna, że ta propozycja makaronu będzie pojawiać się u mnie dość często(...)śmietanką. Gdy śmietanka zacznie się gotować dodajemy łososia i gotujemy około 10 minut, aby składniki się przegryzły. 3 Na koniec doprawiamy pieprzem (solą niekoniecznie, bo sam łosoś jest dość słony). 4 Podajemy sos z makaronem, posypany serem. Porady Podobny makaron możecie zrobić także z brokułami czy szpinakiem. Artykuł Makaron z łososiem i cukinią pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I AWOKADO 159

łososiem wędzonym, a do tego awokado i granat. Prosta 4-składnikowa i niewymagająca wiele czasu a jaka dobra! Składniki: ok. 200 g miksu sałat 100 g łososia wędzonego 1 awokado 1/2 dużego granatu Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Wyłuskujemy ziarenka(...)granatu. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Sałatę myjemy, osuszamy, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski lub układamy na talerzu. Dodajemy awokado, łososia wędzonego i posypujemy ziarenkami granatu. Przygotowujemy sos:  W kubku mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Gotowym sosem polewamy

Kuchnia MagdaLeny
Filet z łososia na parze z zielonymi plackami szpinakowymi i miętowym sosem 194

ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jogurt wymieszać z miodem, dodać posiekane listki mięty i doprawić szczyptą soli. Można dodać kilka kropel soku z cytryny. Łososia podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z placuszkami i miętowym sosem jogurtowym, udekorować małymi listkami mięty. 1 porcja to ok. 540 kcal , węglowodany: 46g, białko: 35g, tłuszcz: 24g Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się(...)5WBT SMACZNEGO! Artykuł Filet z łososia na parze z zielonymi plackami szpinakowymi i miętowym sosem pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog