likier kokosowy - 601 przepisów (strona:16/41)

Trufle razy dwa 194

przyszłym roku. Ale przejdźmy do rzeczy bardziej interesujących, czyli świątecznych słodkości. Razem z Maggie  upiekłyśmy nie tylko słodkie pierniczki z witrażykami. U  Usagi  Maggie zobaczyła kokosowe trufle, którym nie mogła się oprzeć. Ja do kokosa jestem nastawiona dość neutralnie, ale moi Panowie uwielbiają. W związku z tym pomyślałam, że sprawię im nimi frajdę. Nie myliłam się! Gdyby(...)muszę przyznać, że moje nastawienie do kokosu po spróbowaniu tych drobiazgów zdecydowanie się poprawiło. Słodziutkie, ale nie mdłe za sprawą alkoholu - następnym razem dałabym nieco więcej. Nie miałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu...  Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt z kremem kokosowym 127

krem kokosowy: 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 2 żółtka 50g masła 500ml mleka 250ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 150g wiórek kokosowych Składniki na poncz: 1,5 szklanki wrzątku 3 łyżki cukru 50ml amaretto  Biszkopt:  Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier.  Następnie, cały czas miksując, dodajemy(...)odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz:  cukier zalewamy przegotowaną wodą, studzimy. Doprawiamy do smaku amartto. Jeśli ktoś woli, poncz można zastąpić likierem kokosowym lub malbu. Krem kokosowy : w 0,5 szklanki rozrobić budyń, bułkę tartą oraz żółtka. Pozostałą część mleka zagotować razem z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego mleka dodać

Słodki Zakątek
Sernik z truflą czekoladową 198

łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy ) 500 ml kremówki 30 % 400 g posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki )  Sposób przygotowania : Ciasto: Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ).  Dodajemy cukier(...)gorzką czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy. Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę . Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy cukier puder i likier. Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość . Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Sernik z truflą czekoladową 277

łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy ) 500 ml kremówki 30 % 400 g posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki )    Sposób przygotowania : Ciasto: Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ).  Dodajemy(...)gorzką czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy. Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę . Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy cukier puder i likier. Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość . Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Odwracane ciasto ananasowe 204

plastrach 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g) 3/4 szklanki oleju 5 ekologicznych jajek 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki na karmel 2 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżki likieru kokosowego np. malibu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kandyzowane wiśnie lub suszona żurawina lub świeże borówki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Tortownicę o średnicy(...)układamy plastry ananasa, a pomiędzy układamy wiśnie, suszoną żurawinę lub borówki. Jajka miksujemy, powoli dosypując cukier. Ubijamy ok. 3 minuty i dodajemy śmietanę. Następnie cienką strużką wlewamy olej oraz likier i ubijamy dalej. Na końcu wmiksowujemy mąkę wymiesazną z proszkiem do pieczenia. Masę wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 minut

Poezja smaku
Tort Pinacolada z bezą kokosową! 171

się masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną Poncz nr 1 na dwa blaty : - sok z 1/2 cytryny - 3 łyzki syropu klonowego - 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii - 100 ml przegotowanej wody Poncz nr 2 na 1 blat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

SMYKWKUCHNI
Tort cytrynowy 170

jajka 50 g margaryny Krem na wierzch: 150 g margaryny  1.5 szklanki cukru pudru (przesianej) 2 łyżki mleka Czekoladki do ozdoby: 100 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka likieru kokosowego szczypta przyprawy do piernika Dodatkowo: 3 łyżki wody 6 łyżek dżemu morelowego Wykonanie: Ciasto: Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ubij masło razem z cukrem na puszek. Następnie dodawaj stopniowo(...)dodawaj stopniowo puder. Wymieszaj dokładnie. Ja dodałam dwie łyżeczki mleka, aby łatwiej mi się rozsmarowało na torcie. Czekoladki do ozdoby: Czekoladę połam do rondelka daj łyżkę mleka i likieru, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej, dodając szczyptę przyprawy. Ja miałam foremkę silikonową na lody w kształcie cytrynek więc ją użyłam, abym miała cytrynki. Powiem wam, ze smakowo czekoladki wyszły wyśmienite

Moje pyszne gotowanie
Ciasto Pijana Chmurka 771

tradycyjną prostokątną blachę  (27x37) szklanka = 250 ml Składniki na bezowy spód: 5 białek szczypta soli dla ułatwienia ubijania pół szklanki cukru pudru pół szklanki maku 3/4 szklanki wiórków kokosowych Białka ubijamy na bardzo sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą łyżki pianę łączymy z makiem i wiórkami, po czym masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 20 minut(...)wodzie i dodajemy do niej maliny.  Pozostałe składniki: słoik dżemu malinowego 400 ml 12 dużych okrągłych biszkoptów (około 100 g) 50-70 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów ( najlepiej likier kokosowy, ale może być także wódka) Wykonanie: Na dnie blaszki układamy blat upieczony z białek oraz maku i wiórków. Smarujemy go dżemem. Na dżem wykładamy krem. Na krem wykładamy nasączone

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową 149

zdjęć z przekroju. Tort składa się z trzech blatów biszkoptowych przekładanych musem z truskawek oraz masą śmietankowo – karmelową. Jest lekki, owocowy, orzeźwiający w smaku. Obłożony płatkami i wiórkami kokosowymi. pasuje na wiele okazji: urodziny, imieniny, komunie, chrzest czy nawet na zwykłe spotkanie rodzinne. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Dla ułatwienia i rozłożenia pracy w czasie blaty biszkoptowe można upiec(...)przykładamy drugim blatem, na który wykładamy drugą porcję musu i krem, przykrywamy trzecim biszkoptem. wykończenie 100 g serka mascarpone 2-3 łyżki śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 łyżka likieru kokosowego lub cytrynowego perełki cukrowe / wiórki i płatki kokosowe / świeże owoce / kwiaty / gałązki eukaliptusa i pistacji / bezy Artykuł Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową pochodzi

Raj dla Podniebienia
Tort cytrynowy 3883

około 2 cytryny ) skórka otarta z 1 niedużej cytryny, wyszorowanej i sparzonej 250 g masła, w temperaturze pokojowej Nasączenie: 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny  50 ml likieru kokosowego ( można zastąpić wódką ) 50 ml wody Dodatkowo: około 8 łyżek dżemu malinowego 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej ( przy użyciu śmietany 30% polecam dodać 1 opakowanie zagęstnika

Opowieści z piekarnika
Sernik borówkowy 150

mascarpone. Można oczywiście użyć serka kremowego, mielonego i sera mascarpone albo sięgnąć po gotowy taki mieszany już ser w pudełku. W każdym razie sernik jest pyszny, a z dodatkiem likieru kokosowego bajeczny. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Torcik Raffaello 170

proszek do pieczenia 1 łyżeczka krem mleko 700 ml margaryna Kasia 250 g 3 szt żółtka cukier 250 g mąka pszenna 50 g mąka ziemniaczana 50 g likier kokosowy 100 ml cukier wanilinowy 15 g … Czytaj dalej Torcik Raffaello

gotuj ze mną
lody truskawkowe na mleczku kokosowym 146

Latem warto mieć pudełko takich na wypadek niespodziewanych gości.   Te truskawkowe wzbogaciłam smakiem kokosa, a żeby były jeszcze lepsze to w wersji dla dorosłych podałam obficie polane likierem kokosowym.  Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 350 ml śmietanki kremówki 30% 300 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru Truskawki z cukrem pudrem rozdrobnić blenderem. Kremówkę ubić na sztywno

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowe Malibu - Likier kokosowy 239

babskie spotkania ale nie tylko. Pyszne, niezbyt słodkie, do wykonania potrzeba chwili a potem spływa po przełyku idealny trunek niezbyt mocny. Zrobić proponuje i delektować się. Domowe Malibu - Likier kokosowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szarlotka Świąteczna 166

jabłek (reneta) 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka budyniu śmietankowego opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto Warstwa orzechowa: 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (lub starta skórka z 1/2 pomarańczy) Dodatkowo

Świat Ciasta
Tort tęczowy z masą twarożkową 170

dodajemy wyciśnięty sok z cytryn. Poncz powinien być raczej kwaśny. Ja piekłam tort dla dziecka, ale jeśli pieczecie dla dorosłych możecie pokusić się o dodanie odrobiny alkoholu - np. likieru kokosowego lub rumu. Krem twarożkowy: 1 kg twarogu dobrej jakości np. Mój Ulubiony 990 ml śmietany kremówki (30-36%) 6 łyżek + 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii

Cooking Monster
Pavlova – deser na niedzielę 249

krucha, a w środku lekko ciągnąca. Pavlova Składniki: 4 białka 200 g cukru 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej 1 łyżeczka octu 250 ml śmietanki kremówki ¼ łyżeczki ziarenek wanilii 50 ml kokosowego likieru ½ kg owoców, truskawki, jagody, kiwi, maliny 2 łyżki cukru pudru Nastaw piekarnik na 120ºC na termoobieg. Przyszykuj blaszkę. Przykryj papierem do pieczenia i narysuj koło o średnicy

codojedzenia
Krajanka wuzetka 281

pszennej mąki szczypta soli 200 g cukru 0,75 l śmietanki, 36% 250 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki kokosowego likieru + 2 łyżki do śmietanki 2 łyżki brązowego rumu 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 100 g gorzkiej czekolady, utartej Nastaw piekarnik na 175ºC. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć pokojową temperaturę

codojedzenia
Matchamisu, czyli Deser Herbaciany 190

osoby: 200 g serka mascarpone 2 duże jajka kilka podłużnych biszkoptów 1/2 łyżki cukru pudru ok. 200 ml zaparzonej herbaty matcha (jak zostanie można wypić) ok 10 ml likieru kokosowego (możesz użyć innego ulubionego) herbata Matcha do oprószenia Sposób przygotowania: Zaczynam od zaparzenia herbaty Matcha, a jak ją prawidłowo zaparzyć opisałam dokładnie w poście Herbata Matcha z limonką . U mnie

Blondynka Gotuje
Bezglutenowe babeczki na Dzień Kobiet 207

kwiatami z masy cukrowej wyglądają jak słodki bukiecik. Potrzebne nam: - 200 g mąki bezglutenowej - 2 jajka - 60 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 120 ml oleju - 50 ml likieru kokosowego (opcjonalnie) Krem maślany: - 100 g masła - 125 g cukru pudru - 1/2 łyżki śmietany 30% - aromat waniliowy Poza tym: - 200 g lukru plastycznego - barwniki spożywcze - kryształy z cukru Przygotowanie

W poszukiwaniu inspiracji
Domowe Malibu - likier kokosowy 235

Pyszne, słodkie, a przede wszystkim banalne w przygotowaniu. Homemade Malibu robi u mnie furrorę;) Co prawda nie jest to prawdziwe,ale likier kokosowy z tego przepisu jest boski w smaku. Warto samemu przygotować. Myślę, że podbije serca Pań;) Składniki; 100 g wiórek kokosowych, puszka mleka skondensowanego, 1/2 l wódki, Wykonanie; Wiórki zalewamy alkoholem na noc. Po tym czasie odcedzamy

Anioły w kuchni
Oszukane "Malibu"! 182

też wyszło super, teraz właśnie piszę i je popijam :) Szkoda tylko, że nie da się pokazać tej delikatnej pianki jaka się utworzyła i dać Wam spróbować... Składniki: 50 ml likieru kokosowego (ja użyłam Canari Coconut) 150 ml mleka 4 kostki lodu coś zielonego do ozdobienia (u mnie werbena cytrynowa) Wykonanie: Co tu dużo pisać, wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy

Blondynka Gotuje
Rafaello 1663

śmietan fixy 1 łyżka cukru 100 – 150g białej czekolady 200g płatków migdałowych Ok. 50 – 100g kokosu do posypania Dodatkowo: Ok. ½ szklanki wody (zimnej przegotowanej lub mineralnej niegazowanej), wódki lub likieru kokosowego Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i miksujemy jeszcze przez 3 do 5 minut, po czym dodajemy stopniowo żółtka ciągle miksując. Po dodaniu

Smakowy Raj
Jogurtowa Panna Cotta z kokosowym kumkwatem 222

Włoski klasyk w odchudzonej wersji jogurtowej, podany z kumkwatem karmelizowanym z likierem kokosowym na bazie rumu ( Malibu) .  Można go podać także z różnymi sosami, np. z sosem kumkwatowym. Wystarczy do owoców dodać więcej płynu i gotować do czasu uzyskania gęstego sosu. Kumkwat to ciekawy cytrus o jadalnej, słodkiej skórce z nutą goryczki i kwaskowatym miąższu. Przypomina mini pomarańczę. Owoce

SzczyptaSmaQ
Domowe Malibu - likier kokosowy 551

Pyszne, słodkie, a przede wszystkim banalne w przygotowaniu. Homemade Malibu robi u mnie furrorę;) Co prawda nie jest to prawdziwe,ale likier kokosowy z tego przepisu jest boski w smaku. Warto samemu przygotować. Myślę, że podbije serca Pań;) Składniki; 100 g wiórek kokosowych, puszka mleka skondensowanego, 1/2 l wódki, Wykonanie; Wiórki zalewamy alkoholem na noc. Po tym czasie odcedzamy

Anioły w kuchni
Napoje alkoholowe i bezalkoholowe 149

Drink z limonką Grzaniec wiśniowy Kawa latte z cynamonem Kawa mrożona z lodem na patyku Kawa z waniliowym posmakiem Koktajl truskawkowo- bananowy Likier espresso Likier kawowy Likier kukułkowy Malibu - likier kokosowy Malinówka Mrożona czekolada Mrożona herbata Mrożona kawa z bitą śmietaną Mrożona kawa z galaretką Nalewka malinowa Nalewka miętowa Nalewka porzeczkowa Nalewka wiśniowa Nalewka z czarnego bzu Orzeźwiająca pomarańcza

Aga w kuchni
Bajaderka light 205

szklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa   Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao

Mania Gotowania