warzywa do zupy na tarce, wolę jak mają swoją strukturę. Do garnka wlej wodę. Dodaj porcję rosołową (ja użyłem skromnej ilości mięsa, botwinka powinna być lekką zupą), warzywa pokrojone w kostkę. Gotuj na małym ogniu 15 minut, wsyp ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 5 minutach dodaj podsmażoną na oleju(...)mylona z Burakiem liściowym .) Botwinki jednak używamy głównie do zup, barszczu, chłodnika czy botwinki własnie. Ale nie tylko, świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów czy tart. Generalnie kojarzyć ją można ze smakami przyjaznymi młodemu burakowi. Przepis krok po kroku Botwinka występuje w sumie przez całe lato
kuron.com.plPikantne krewetki w panierce Pikantne krewetki w panierce z chrupiącego ciasta to idealne danie na każdą okazję. Wyrazisty dip dodatkowo podkręci smak krewetek i doda im
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieczonej dyni piżmowej i tahiny Do przygotowania sosów sałatkowych oraz dipów. Tahina świetnie łączy się z czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Spróbuj tego sosu do pieczonych warzyw lub arabskiej sałatki z natki pietruszki z sosem tahini . Z tahiny możesz zrobić świetny sos jogurtowy idealny do warzyw lub warzywnych burgerów . Do zabielania zupy krem jak w przypadku tej zupy marchewkowej(...)tahini : Zacznij od uprażenia nasion sezamu. Sezam wysyp na suchą patelnię postawioną na średnim ogniu. Praż cały czas mieszając drewnianą łyżką aż poczujesz silny orzechowy aromat, a sezam nabierze lekko złotego koloru (ok. 5 minut). Uważaj - sezam łatwo się przypala, więc nie odchodź od kuchenki. Uprażony sezam przesyp do miski i zostaw do ostygnięcia. Jeżeli nie czujesz się na siłach
Chilli Czosnek i OliwaKurcze nać to sałatka o zdecydowanych a zarazem idealnie pasujących do siebie smakach. Na wszelakich spotkaniach czy przyjęciach w większym gronie efekt wow gwarantowany. Składniki : podwójna
Mechanik w kuchnizajadać się pączkami. Za tydzień natomiast ostatki, czyli popularny śledzik. Jak zauważyliście, śledzie bardzo lubię i przygotowuję je na wiele sposobów. Przy okazji ostatków przygotowałam nowe dwa przepisy. Dzisiaj sałatka z cebulą i suszonymi pomidorami. Dość intensywna w smaku, ale jeśli ktoś lubi suszone pomidory i śledzie, to przekona się, że to bardzo smaczne połączenie. Składniki: 8-10 pojedynczych(...)minutę. Przyprawić solą, a następnie wlać ocet. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z pomidorami i przełożyć do słoika., ubijając lekko, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Zakręcony słoik wstawić do lodówki na przynajmniej 1-2 dni. Jeśli lubicie śledzie, to zachęcam Was do spróbowania także innych propozycji
Codzienna kuchnia niecodziennaKalerosse – hybryda, warzywo powstałe w wyniku skrzyżowania kapusty brukselskiej (brukselki) z jarmużem. Warzywo bez, drażniącego niektórych, zapachu brukselki. W smaku delikatniejsze od jarmużu. Kalerosse - „ kale
królestwo garówpotrawach zamiennie. W moghrabieh najbardziej podoba mi się konsystencja. Te małe perełki po ugotowaniu są sprężyste i dają przyjemny opór pod zębami. Dobrze sprawdziły się we wspomnianej sałatce, ale z pewnością zupy, gulasze i dania z sosem także zyskają dzięki ich dodatkowi. Syrop daktylowy To mój ulubieniec! Oszalałam na jego punkcie od pierwszego spróbowania. O syropie daktylowym usłyszałam(...)daktyli powstało 100 g syropu, zawiera on 62% cukru. Syrop daktylowy ma wspaniały karmelowy smak, gęstą konsystencję melasy i głęboki brązowy kolor. Jest bardzo słodki, ale też lekko kwaśny i owocowy. Przypomina syrop klonowy lub z agawy, ale jest według mnie od nich dużo smaczniejszy. Ceniony jest ze względu na wartość odżywczą i walory zdrowotne. Zawiera witaminy
Chilli Czosnek i OliwaMakaron to idealny dodatek do sałatek. Kilka ulubionych składników jak ze sobą połączymy, odpowiednio doprawimy to zapewne będzie nam smakować i częściej z makaronem będziemy takie dania serwować. Składniki: 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 2 cebule szalotki, 16 pomidorków koktajlowych, 4 garście świeżego szpinaku, 1 nieduża polędwiczka wieprzowa, 50 g serka śmietankowego, listki świeżej kolendry, 100 ml oliwy(...)Mają być cieniutkie, następnie zwijamy je pojedynczo w folię spożywczą i gotujemy na parze ok. 15 min. Mięso po wystygnięciu kroimy na plasterki. Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i przelewamy zimną przegotowaną wodą. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, skruszonymi papryczkami chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przestudzony makaron mieszamy z pomidorkami pokrojonymi
Moniki SmakołykiNie brak nam odmian fasolki szparagowej, za to moim zdaniem najsmaczniejsza jest podawana w tradycyjny sposób, czyli z masłem i tartą bułką. Można ją przygotować na
Passions hobbies lifetempie (dobrze, że chociaż miska została:P) ;). Nie jest skomplikowana i pięknie prezentuje się na stole, ze względu na mnogość kolorów. Zachęcam gorąco do jej wypróbowania :) Przepis na tę sałatkę dostałam od koleżanki :) Choć pewnie w internecie także znajdziecie mnóstwo jej wersji :) Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką lub serem 1 puszka kukurydzy 2 małe czerwone papryki 1 ogórek(...)jakość potwierdzona jest za pomocą podwójnej litery A. Charakteryzuje się aromatem orzeszków ziemnych, miodu i toffi. Pomimo swojej delikatności oraz wyśmienicie zharmonizowaniem aromatu i smaku, pozostawia pikantny, lekko dymno - słodowy smak. Można wyczuć w niej (charakterystyczna dla kaw indonezyjskich) lekką ziemistość, choć jest ona mało wyczuwalna . Jakie są nasze wrażenia? Kawa zarówno po zmieleniu jak i zaparzeniu ma dosyć aromatyczną
My simple kitchensłono tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W śród danej kategorii było sporo naleśników do wyboru. W karcie oprócz naleśników były również inne dania jak: pierogi, sałatki czy dania z makaronem. Obie zdecydowałyśmy się na słone smaki, ponieważ bardziej odpowiadały naszym kubkom smakowym. Zamówiłam naleśnika "Grecki kurakos", którego farsz składał się z mięsa z piersi kurczaka, zielonych oliwek, sera(...)ciasto było delikatne i smaczne. Przyznam też, że mimo naleśnik był pyszny nie dałam rady zjeść tak dużej porcji. Restauracja "Mały Książę" cechuje się miłym klimatem lokalu lekko bajkowym, do czego również nawiązuje nazwa lokalu. Restauracja oferuje spory wybór naleśników w dużej porcji i w przystępnej cenie dla każdego. Spędziłyśmy miły wieczór przy grzanym piwie. Polecam odwiedzenie tej restauracji
Projekty ze smakiemChwila wytchnienia po ostatnich obiadowych kalorycznych propozycjach. Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, zgrillowałam więc gruszkę na dobry początek. Czy ktoś jeszcze pamięta, że dwa tygodnie
bistro mamasobie właśnie plow, czyli klasykę kuchni uzbeckiej i przebój moich wakacji w Uzbekistanie. Przy okazji przypomniałam sobie, że jednym z pierwszych wpisów na moim blogu były manty z ujgujską sałatką lan say. Był to przepis z warsztatów kuchni Azji Środkowej. Dokładnie taki zestaw jadłam potem w Samarkandzie. Jeśli dodamy do tego, że w Uzbekistanie jada się często moją ukochaną surówkę(...)jajko na twardo, zielenina, ciecierzyca z puszki Przepis na płow Marchewkę i cebulę podsmażamy z mięsem. Litr bulionu lub wrzątku mieszamy z przyprawami. Kiedy warzywa z mięsem się lekko podsmażą wyrównujemy je łyżką w garnku i zasypujemy ryżem. Następnie delikatnie wlewamy wrzątek z przyprawami do garnka po drewnianej łopatce, żeby nie zamieszać ryżu i nie odsłonić mięsa. Dodajemy
Ugotowane pozamiatanePierwszy raz od niepamiętnych czasów zrobiliśmy pierogi, ale żeby ułatwić sobie życie ciasto było tym razem wyrabiane w automacie do chleba i muszę przyznać, że tak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata