tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie lub nie używać wcale. Polędwiczki z pieczarkami najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszami. Dobrym dodatkiem do nich są ogórki kiszone, ogórki konserwowe lub sałatka z marynowanych warzyw. Składniki: 500 dkg polędwiczek wieprzowych 200 dkg pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka gęstej śmietany 22 % 2 płaskie łyżeczki mąki (opcjonalnie) 1 szkl(...)Dodać na patelnię olej, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać na patelnię oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, smażyć do czasu, aż pieczarki zaczną się lekko rumienić. Dodać polędwiczki i ciepły bulion, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut. Następnie dodać śmietanę (jeśli sos ma być bardziej gęsty dodać mąkę), majeranek, dużą szczyptę soli
Codziennik KuchennyDziś przedstawiam przepis na klasyczne risotto, które z natury swej jest oczywiście bezglutenowe. Jest bardzo smaczne do zjedzenia bez żadnych dodatków, ale też może stanowić część
Kawa z mlekiemabyśmy nie rozgotowali bobu, gdyż trudno będzie go potem obrać z łupin. Bób musi być al dente, wtedy zdejmowanie łupinek nie powinno przysporzyć wam większego problemu. Sałatka jest przepyszna ! 250 g bobu w łupinkach 2 jajka 1/2 kostki półtłustego sera feta (tłusty się kruszy) 1 pomidor 1/2 długiego ogórka 1/2 szklanki mrożonego lub świeżego groszku garść(...)pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Składniki na sos połączyć ze sobą, czosnek należy przecisnąć przez praskę. Na dno płaskiego naczynia ułożyć bób wymieszany z rukolą. Bób można lekko posolić i popieprzyć ponieważ gotowany w łupinach będzie mało słony. Na to nałożyć cząstki jajka, pomidorów, sera i ogórka. Posypać groszkiem, całość polać sosem
Jadło i czytadłojeszcze ser żółty, ogórki i pieczarki – wszystko starte na dużych oczkach tarki. Tarcie podgotowanych, miękkich pieczarek do najprzyjemniejszych zajęć nie należy, ale dla takiego smaku warto;) Następnym razem sałatkę przygotuję jednak ze szczypiorkiem, gdyż chyba ten dodatek bardziej lubię w towarzystwie jajek. 7-8 jajek 125 g sera żółtego np ementaler 250 g pieczarek 6-7 korniszonów(...)trzemy na tarce lub przepuszczamy przez kratkę do warzyw. Łączymy z pieczarkami. Do miski dodajemy również starte na dużych oczkach tarki korniszony (warto zostawić je na sicie i lekko odcisnąć nadmiar wody) oraz ser żółty. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez wymieszany z musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec posypujemy drobno posiekaną zieleniną (do wyboru koperek lub szczypiorek). Mieszamy
Smaki Na Talerzudobiegało niemiłosiernie głośne chrapanie teścia ululanego macedonią. Trochę przegiął wtedy , szczególnie jeśli wychowany na winie ,a wódki nie pijący nigdy. Zresztą nikt mu nie kazał wypijać całego sosu z sałatki! Obiad zjedliśmy bez niego. Składniki owoce tropikalne Hortex (opakowanie jest 450 g) sok jabłko i limonka z kwiatem dzikiej róży Hortex ( sok ma zakryć poziom owoców) dość dużo(...)macedonii z pokrywą. Imbir ścieramy na tarce o malutkich oczkach, ja używam tarki do parmezanu. Ile imbiru? Jakieś pół łyżeczki. Dodać sok, wódkę i miętę poszarpaną na kawałki. Lekko przemieszać. Przykryć i włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać w miseczkach do macedonii. Niezwykle orzeźwiający deser.Można jeść w towarzystwie lodów waniliowych. Owoce tropikalne Hortex
Z Kuchni Do KuchniWiosną i latem najchętniej sięgam po dania bezmięsne, choć bardzo lubię dźwięk skwierczącego na patelni kawałka mięsa to mnogość warzyw działa na mnie stymulująco. Sałatka pochodzi z mojej ulubionej książki rozprawiającej się z kuchnią wegetariańską na najwyższym poziomie "Plenty More" Yotam Ottolenghi. Fasola mung to bogactwo białka stąd z powodzeniem zastępuje białko zwierzęce w diecie wegetariańskiej. Składniki(...)świeżej kolendry sok z 1 cytryny 140 g sera feta sól *przepis z książki "Plenty More" Yotama Ottolenghi Przygotowanie: 1. Fasolkę gotujemy w szerokim rondlu ok 20-25 minut, lekko al dente odcedzamy, przekładamy do miski 2. Na 3 minuty przed końcem gotowania fasolki, podgrzewamy 2 łyżki oliwy, oddajemy nasiona kopru i kuminu, zdejmujemy z ognia kiedy nasiona zaczną podskakiwać
Słodki KompromisFantastyczna sałatka z czerwonej kapusty na zimę do słoików. Dodatek śliwek, gruszki i aromatycznych przypraw wspaniale się uzupełnia. Kolejne zapasy na zimę do mojej domowej spiżarni, a może i do Waszej?... Składniki na 5 litrowych słoików: - 2 kg czerwonej kapusty - 1 kg śliwek - 1 duża twarda gruszka(...)dobrej jakości kupicie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Kapustę poszatkować, śliwki wypestkować i drobno pokroić, gruszkę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić razem ze skórką. Kapustę zasolić, gdy puści sok lekko odcisnąć w dłoniach. 2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut. Po koniec gotowania dodać śliwki i gruszkę, gotować 2 minuty. Przełożyć do słoików i pasteryzować
Apetyczna babeczkaWitajcie:) dzisiaj pyszna propozycja na domowy hamburger z bezglutenową ciabattą Incola. Propozycja w sam raz dla osób na diecie bezglutenowej. Z dodatkiem swojej ekologicznej rzodkiewki i sałatki smakował wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania produktów Incoal :) Składniki : 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 2 jajka sól pieprz do smaku 1 ciabatta Incola namoczona w mleku i zmielona przez maszynkę 2 ząbki(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, roztrzepane jajka i mieszamy.Następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i dobrze wyrabiamy mięso.Maczając ręce w wodzie nabieramy porcję mięsa i formujemy kotleciki lekko je rozpłaszczając. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy lub oleju kokosowego, układamy kotlety i smażymy z obydwu stron po kilka minut na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: - 250g krewetek ( ugotowanych i obranych), - 2 garście zielonej pietruszki, - 1 łyżka masła, - 4 ząbki czosnku, - 200g mieszanki sałat, - 15 kawałków suszonych pomidorów, - 150g oliwek z
W kuchni u MonikiBardzo orzeźwiająca i gasząca pragnienie. A czego więcej chcieć w czasie upałów? Składniki: ok. 1,5 kg arbuza 1 pomarańcza ½ cytryny 2-3 łyżeczki cukru kilka
Qlinarnie i Qlinarnieznudziły często zmieniam farsz, korzystając z tego co mam w lodówce. W ubiegłym roku polubiłam jarmuż, dlatego często gości na naszym stole. Jest zdrowy, przyrządzam z niego sałatki, koktajle zielone, a tym razem połączenie z mięsem. Dodatek boczku jest dla faceta, który jak widzi coś zielonego to kręci nosem, a tak jak zobaczył, że roladka jest owinięta boczkiem zjadł(...)typu philadelphia lub serek topiony o dowolnym smaku Piersi myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na cieńsze plastry i przyprawiamy z każdej strony\. Na patelnię dodajemy łyżkę masła, posiekany czosnek i lekko posiekany jarmuż, sól, pieprz i wszystko razem podsmażamy kilka minut, po chwili dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Kładziemy farsz na piersi, zwijamy roladki i ciasno owijamy je boczkiem (jeśli
NA MOIM TALERZUprzepis na śledzie pod pierzynką lub inaczej na śledziową sałatkę warstwową lub szubę. Bardzo lubię śledzie pod pierzynką ze względu na ich smak i wygląd. Oczywiście, podobnie jak z sałatką jarzynową, każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją…..:)! Śledzie pod pierzynką Składniki: 8 płatów śledziowych 1-2 cebul 2-3 ugotowane ziemniaki 4-5 ugotowanych/upieczonych buraków(...)sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i nakładamy na śledzia. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy warstwę ziemniaków majonezem. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki. Skrapiamy buraczki sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem. Znowu wierzch smarujemy cienką warstwą
UgotujmyTo.plOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..do smażenia, pieczenia , sałatek itp. ..tym razem olej wykorzystałam do ciasta naleśnikowego i do smażenia krokietów.Krokiety z kapustką kiszoną i grzybkami suszonymi..oczywiście też podsmażonymi na oleju rzepakowym. Naleśniki 2 jajka 2 szkl mąki 1 szkl wody 1 szkl mleka szczypta soli(...)dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Grzyby opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku. Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Macza
Moje domowe kucharzenieJeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację to polecam Wam bardzo smaczną zapiekankę jajeczną. Pycha! Do zapiekanki podałam sałatkę z pomidorów. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na zapiekanki. Możecie tam znaleźć zapiekanki z mięsem, jajeczne, makaronowe,ziemniaczane, z kaszą , z ryżem i inne. Jeżeli skorzystaliście z przepisu to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo(...)pomidory 70 g zimnego masła 1 szklanka mleka sól pieprz szczypiorek Naczynie do zapiekania smarujemy 1 łyżeczką miękkiego masła, a następnie układamy na dnie naczynia plasterki szynki tak, aby lekko na siebie zachodziły. Szynkę smarujemy musztardą. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i dzielimy na połówki. Układamy je na szynce żółtkiem do dołu. Pomiędzy jajka kładziemy plasterki pomidorów. Mleko wraz
O kuchni z uczuciemsprawdzają się na różnego rodzaju imprezach, również w Karnawale. Parówki w cieście francuskim są proste, szybkie i smakują każdemu, szczególnie dzieciom! Parówki w cieście Rogaliki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Naleśnik z warzywami i parówką Naleśnik z parówką i warzywami Naleśniki z parówką i serem Fasolka szparagowa a’la gulasz Ja polecam zaopatrzyć się w specjalny wałek(...)osłonki to je usuwamy. Ciasto francuskie nacinamy wałkiem, rozciągamy i kroimy aby wystarczyło owinąć parówki lub kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 2 cm. Owijamy parówki w ciasto, lekko dociskamy na łączeniu, aby ciasto nie rozkleiło się podczas pieczenia i dzielimy na trzy części ok. 4 cm. Końce parówek są nie owinięte dlatego lekko przypieką się podczas pieczenia. Można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodacie na osobnych półmiskach. Spróbujcie, szybko i smacznie. A tak delikatnie przypieczone ziemniaczki (miękkie w środku z chrupiącą skórką) przypadną do gustu nie jednemu. Do tego pieczone kiełbaski, szybka sałatka i ulubiony sos... Coś wspaniałego. ! Przypominam o trwającym na blogu KONKURSIE URODZINOWYM . Gdzie do wygrania jest m.in zestaw pysznych sosów Folwark. Składniki: (porcja na 3-4 osoby) około 20 mniejszych(...)salsa mexicana Folwark lub sos czosnkowy Folwark Przygotowanie: Ziemniaczki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 16 minut (nie mają być w pełni ugotowane, muszą być jeszcze twardawe). Odcedzone, lekko przestudzone ziemniaki przekrawamy na pół (większe na ćwiartki). Układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy mix tłuszczowy z przyprawami. Smarujemy wierzch każdego ziemniaczka. Obok ziemniaków układamy
Słodkie okruszkiposiadam) przyprawy: sól, pieprz, czosnek- do smaku Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, na gorący tłuszcz wsypujemy połowę mieszanki warzywnej Hortex i mieszamy aż do miękkości składników. Lekko doprawiamy. 2. Filety płuczemy, obieramy ze zbędnego tłuszczu i rozbijamy na cienkie plastry, uważając by się nie przedarły. Farsz nakładamy na całą powierzchnię fileta, zwijamy i wkładamy końce(...)wykonujemy sami smażąc 4 kromki czerstwego chleba na 1 łyżce masła aż do chrupkości. Ciepłe roladki przekładamy na deskę, kroimy na 1,5cm plastry i układamy na talerzach pośrodku sałatki. Dekorujemy plastrami czerwonej cebuli. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieDrożdżowe paluchy w formie ładnie wyglądających warkoczy to idealny dodatek do sałatek czy też przystawek. Sprawdzą się również jako odrębna przekąska podana z ulubionymi sosami. Paluchy drożdżowe to nic innego jak tradycyjne ciasto na pizze z dodatkiem ziół prowansalskich splecionych w formie warkoczy. W smaku delikatne, puszyste, a przy tym chrupiące i bardzo smaczne. Bardzo prosta przekąska, która zaspokoi niejedno(...)oleju) łyżka cukru łyżeczka soli płaska łyżka ziół prowansalskich odrobina mleka do posmarowania Drożdżowe Warkocze Paluchy z Ziołami Prowansalskimi - Sposób przygotowania: Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej (nie gorącej, ani wrzącej!) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie do powstałego
Słodka Stronawodzie na 5 minut . Wakame znakomicie łączy się z ogórkiem i słodko-kwaśnymi dresingami, a zamiast budować smak sosu z cukrem można użyć dżemu Łowicz o smaku rabarbarowym. Sałatka z wodorostów i ogórka z rabarbarowym dresingiem w połączeniu z olejem sezamowym, dla mnie genialna kombinacja. Z powodzeniem zastąpi śniadaniowe koktajle i można ją zapakować do szkoły lub pracy :). Jeśli(...)i/lub czarnego sezamu, 3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz, 1 łyżka oleju sezamowego, soku z cytryn, pierz cayenne i sól morska do smaku, zielenina do dekoracji (u mnie lekko pikantne kwiaty i zielone nasiona nasturcji). Przygotowanie: Wakame zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć na sicie. Kalarepę pokroić w bardzo
SzczyptaSmaQ