lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:368/588)

sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym 257

kuchni a co tam ja miałam takiego. Różne produkty się znajdowały. Tuńczyk jakoś zahaczał mi o rękę...Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba :D Sałatka :D Składniki:  * puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju roślinnym * 8 dkg makaronu ryżowego * ogórek kiszony ok 2 sztuk * kukurydza * majonez * czerwona cebula * papryka * koperek * żółty ser * sól, pieprz(...)papryką. Kukurydzę odcedziłam z zalewy. Dodałam to wszystko do tuńczyka. Jak makaron już przestygł połączyłam go z pozostałością. Wymieszałam z  dwoma łyżkami majonezu, przyprawiłam solą i pieprzem. Wierzch lekko oprószyłam posiekanym koperkiem. Pyszne? A pewnie! :D Polecam życząc smacznego

Pieprzyć z Fantazją
sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym 230

kuchni a co tam ja miałam takiego. Różne produkty się znajdowały. Tuńczyk jakoś zahaczał mi o rękę...Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba :D Sałatka :D Składniki:  * puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju roślinnym * 8 dkg makaronu ryżowego * ogórek kiszony ok 2 sztuk * kukurydza * majonez * czerwona cebula * papryka * koperek * żółty ser * sól, pieprz(...)papryką. Kukurydzę odcedziłam z zalewy. Dodałam to wszystko do tuńczyka. Jak makaron już przestygł połączyłam go z pozostałością. Wymieszałam z  dwoma łyżkami majonezu, przyprawiłam solą i pieprzem. Wierzch lekko oprószyłam posiekanym koperkiem. Pyszne? A pewnie! :D Polecam życząc smacznego

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka z kuskus i tuńczykiem... 100

Przepis, lekko zmieniony, z bloga  Mgotuje . Składniki: (na jakieś 4 porcje) 1/2 szklanki kaszy kuskus (suchej) puszka tuńczyka w oleju lub oliwie, odsaczonego z nadmiaru zalewy puszka, mała, kukurydzy (około 200g), dokładnie odcedzonej 1/2 średniej, czerwonej papryki, oczyszczonej i pokrojonej w kosteczkę sól i pieprz 3 czubate łyżki majonezu Kuskus wsyp do szklanej miseczki, lub niewielkiego garnuszka, i zalej(...)Zostaw do całkowitego ostudzenia. W sporej misce wymieszaj kuskus z tuńczykiem, papryka i kukurydza. Dopraw do smaku i delikatnie wmieszaj majonez. Ja najbardziej lubię świeża, w temperaturze pokojowej, ale sałatka wytrzyma w lodówce, w szczelnym pojemniku

Lejdi of the house
Surówka z kapusty pekińskiej 154

Lato nieodłącznie kojarzy mi się z lekkimi i soczystymi surówkami. Jedną z takich surówek jest niewątpliwie surówka z kapusty pekińskiej . Moja mama nazywa tę surówkę "śmieciówką", ponieważ można do niej dodawać dowolne warzywa, takie które akurat mamy pod ręką. Bardzo dobrze sprawdza się, gdy mamy za dużo warzyw i nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Czy też tak macie(...)surówki z pekinki, która idealnie nadaje się do letnich obiadów, a także świetnie komponuje się z mięsami z grilla.  Zajrzyjcie także do Mopsika , po jej pomysł na letnią sałatkę ;)  Składniki : 1 kapusta pekińska*  2 czerwone papryki pęczek rzodkiewek 0,5 ogórka wężowego 3-4 pomidory 1 czerwona cebula lub pęczek dymki sól, pieprz Dressing : 50ml wody

Codzienne Gotowanie
Sałatka z serem halloumi 175

Miałam śliwki, miałam trzy figi, które kiedyś wrzuciłam do koszyka. Miałam resztkę sałaty, czerstwy chleb i otwarty krem balsamiczny. Przydałyby się jeszcze orzechy, ale w domu nie było ;) Ta sałatka to taki obiad pomiędzy latem a jesienią. Ciepłe śliwki duszone z figami to już bardzo jesienne smaki, na które nie ukrywam, trochę czekałam. Składniki: na dwie porcje mix sałat (albo(...)rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zmiękną.  Ser halloumi kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni grillowej z obu stron. Patelnię można lekko natłuścić oliwą. Obok grillujemy kromki bagietki (lekko posmarowane masłem lub oliwą). Na talerzu układamy porwaną sałatę, na sałacie ser halloumi i ciepłe śliwki z figami. Mozemy posypać pokruszonymi orzechami. Podajemy

bistro mama
Recenzja SEKO 180

mają swój smak, oliwki i kapary nadały im wyjątkowego posmaku. Mogę stwierdzić z całą pewnością, że śledzie co jakiś czas będę kupować, są smaczne idealne na przekąskę nie w sałatce ale tak z talerza, najlepiej na wykałaczce podać. Filety śledziowe z musztardą francuską SEKO Tutaj też mamy fajne opakowanie które rzuca się w oczy.Po zdjęciu opakowania widać zafoliowane  śledzie(...)SEKO Tak jak w poprzednich dwóch smakach śledzi te również mają po zdjęciu opakowania datę spożycia . Po zdjęciu foli widać rzucające siew oczy papryczki czerwone. Te śledzie mają lekko pikantny smak, podobne do marynowanych.Można je śmiało podać w całej okazałości na talerzyku

Różowa kuchnia
Pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką 254

wszystko przygotowujemy szybko i bez brudzenia patelni. Wzięłam kilka składników i przygotowałam z nich pyszną i bardzo aromatyczną pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką. Myślę, że danie sprawdzi się równie dobrze na obiad. Dodatek charakterystycznej i mocnej w smaku musztardy angielskiej sprawia, że kurczak nabiera wyraźnego smaku, a my nie musimy używać sporej(...)opcjonalnie oleju rzepakowego garść miksu sałat 2 łyżeczki jogurtu naturalnego miód lub cukier do smaku 1 torebka do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka dzielimy na pół, następnie każdą cześć lekko rozbijamy tłuczkiem. W miseczce mieszamy łyżeczkę musztardy angielskiej, dużą szczyptę suszonej bazylii, małą szczyptę soli oraz łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju). Tak przygotowaną marynatą nacieramy oba kawałki piersi

Słodkie okruszki
Awokado z krewetkami 109

Doskonałe na kolację we dwoje, na lekką przekąskę.    Składniki 2 szt awokado 200 g mrożonych krewetek koktajlowych sok z cytryny pół łyżki białego octu winnego gałązki koperku kapary Sos : 1 łyżka majonezu pół łyżeczki koncentratu pomidorowego 25 ml whisky pół łyżeczki musztardy sól pieprz   Przygotowanie   Sos: wymieszałem musztardę z majonezem na jednolity aksamitny krem. Dodałem koncentrat(...)ostrożnie wydrążyłem łyżeczką. Krewetki zalałem wrzątkiem, pozostawiłem kilka minut, a następnie odsączyłem na sicie, przełożyłem do miseczki, skropiłem octem, dodałem kawałki wydrążonego awokado, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Napełniłem sałatką awokado. Całość polałem sosem, udekorowałem kaparami i koperkiem

R'n'G Kitchen
Sałatka truskawkowa ze szpinakiem 92

oraz fantastyczne zdjęcia, które bardziej przyciągają wzrok i stymulują żołądek niż cokolwiek innego;)  2 garście szpinaku lub tyle ile potrzeba do wyłożenia płaskiej miski w której będziemy podawać sałatkę 50 dkg truskawek 1 kulka mozarrelli garstka migdałow w płatkach 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka kakao sól, pieprz(...)płaskiej misce ułożyć warstwę szpinaku, na niej warstwę "podartej" na paski mozarrelli. Na ser położyć jogurt, popruszyć delikatnie solą i pieprzem. Następnie ułożyć truskawki pokrojone w plasterki i lekko posypać cukrem i uprażonymi na patelni płatkami migdałów. Polać sosem czekoladowo - truskawkowym. Podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kalafior – sałatka z kalafiora 125

kalafior*, sól, cukier, 2 łyżki kaparów, ostra papryczka**, sok z jednej cytryny, 5-6 łyżek oleju rzepakowego***, pieprz kolorowy świeżo mielony, 4 łyżki pestek z dyni

królestwo garów
Kartacze z mięsem 214

resztę przypraw do smaku. Farsz powinien być pierny, nie mdły. Dodajemy także 1 jajko i 2 łyżki wrzątku (będzie delikatniejszy) i dobrze wyrabiamy. W garnku gotujemy dużą ilość lekko osolonej wody. Kulkę masy ziemniaczanej rozpłaszczamy na wielkość dłoni i nakładamy farsz. Ze strachu przed rozpadnięciem się konstrukcji w gotowaniu dałam go tym razem niewiele, jednak na przyszłość wiem, że powinno(...)gotować w ilości nie większej niż 4 na garnek, jest to najbezpieczniejsza opcja. Kartacze gotujemy około 25 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze i podajemy okraszone podsmażoną cebulką i sałatką

Kuchenna Kontrrewolucya
Roladki z szynki parmeńskiej, buraka i koziego sera podane z piwem Marcowym 156

Są takie połączenia smaków, gdzie jedno drugie podkręca. I tak właśnie łącząc odpowiedni gatunek piwa z odpowiednim daniem można uzyskać idealny balans między smaki w tym

Mango Papaja
Test produktów Emako. 167

przetestowania ich asortymentu.  Nie byłabym sobą gdybym wybrała coś,  co nie było w kategorii „Akcesoria kuchenne”.  Od zawsze chciałam powiększyć swoją kolekcję naczyń do zapiekania. Z lekką nutką sceptycyzmu, że cokolwiek odstanie od ścianek foremek i choć w kilku procentach będzie tak praktyczne jak moje wypraktykowane we wszelkich możliwych sytuacjach blachy wybrałam niedrogie, ale urzekające swoją prostotą(...)ciasta idealnie odchodzą od brzegów i spodu, długo utrzymują temperaturę, równomiernie się nagrzewają. Używałam ich do pieczenia zapiekanek, ciasta, mięsa. Robiłam w nich galaretki, sernik na zimno, tarty, podawałam sałatki.... Jedyne przed czym się jeszcze ustrzegłam to używanie form do mrożenia. Zwyczajnie obawiam się, że mogą się zniszczyć. Ogólnie świetnie się prezentują, są eleganckie i praktyczne, ponieważ upieczone w nich

Malinowe Pocałunki
Jak zrobić domowe suszone pomidory (na słońcu lub w piekarniku)? 402

się pomidorki ususzone na słońcu, a po prawej w piekarniku. Jak widzicie pomidory suszone na słońcu mają ładniejszy, bardziej czerwony kolor. Pomidory suszone w piekarniku są bardziej pomarszczone i lekko spieczone.  Ususzone pomidorki doprawiłam octem winnym, solą i oregano, a następnie umieściłam w słoikach razem z ząbkami czosnku i papryczkami peperoncino. Następnie zalałam je gorącą oliwą wymieszaną pół(...)przeciwnych razie olej może nie przykryć wszystkich pomidorków i może się na nich rozwinąć pleśń.  Pomidory możecie jeść już po 2-3 dniach. Są dobre na kanapkę, do sałatek, makaronów. Na końcu postu zamieściłam kilka przepisów z suszonymi pomidorami. Pamiętajcie, że również olej po suszonych pomidorach jest bardzo smaczny i warto go wykorzystać do różnych potraw, np. gdy miksujecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Czekoladowe salami - prosty przepis. 221

 Pewnie wszyscy uwielbiają deser pod nazwą ,,czekoladowe salami”, bo jest to bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny deser.  Przepis, który dzisiaj prezentuję

Kuchnia Łukasza
Piątek: Risotto z bobem i krewetkami 105

Lekko przekręcony przepis na klasyczne risotto. Zamiast groszku w ryżu znalazł się bób. I świetnie dał radę. Pomogły krewetki, które nadały całemu daniu wspaniałego, morskiego aromatu. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 3-4 Risotto z bobem zamiast groszku Risi e bisi, czyli risotto z zielonym groszkiem jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań – jak większość potraw(...)mało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki

Niedzielny kucharz
Risotto z bobem i krewetkami 156

Lekko przekręcony przepis na klasyczne risotto. Zamiast groszku w ryżu znalazł się bób. I świetnie dał radę. Pomogły krewetki, które nadały całemu daniu wspaniałego, morskiego aromatu. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 3-4 Risotto z bobem zamiast groszku Risi e bisi, czyli risotto z zielonym groszkiem jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań – jak większość potraw(...)mało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki

Niedzielny kucharz
Szparagi z jajkiem w koszulce 123

Naładowana warzywami sałatka zwieńczona jajkiem poszetowym, podana z grzankami. Co jest oznaką nadchodzącej wiosny? Bocian? Jaskółka? Nie! Szparagi. Kiedy zaczynają pojawiać się w większej ilości w sklepach znak to niechybny, że wkrótce nadejdą kolejne nowalijki, a wraz z nimi nowy sezon na świeże warzywa. Szparagi to temat rzeka, źródło niewyczerpanych inspiracji kulinarnych, warzywo, które można podawać na surowo, smażone(...)niezwykle wdzięcznym produktem, ponieważ można je bardzo szybko przyrządzić. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na szybkie danie ze szparagami, które można przygotować w kwadrans. Sprawdzi się oni w roli lekkiej kolacji, przekąski i śniadania. Jest tylko jeden warunek jaki muszą spełnić szparagi: muszą być świeże. Łatwo to ocenić przyglądając się uważnie zdrewniałym końcówkom szparagów. Jeśli są zupełnie wysuszone, bez życia, lepiej

Niedzielny kucharz
Sałatka śledziowa z jajkiem i serem 153

Sałatka na sobotnie wieczory ze znajomymi, lub jako smaczna kolacja po ciężkim dniu pracy. Z racji tego, że ryby warto jeść, a dodatkowo śledzie uwielbiam w wersji z olejem i ziołami to taki połączenie jest dla mnie idealne.  I Ty "WYHACZ RYBKĘ" i spróbuj swoich ulubionych połączeń smakowych :) Składniki (1 porcja): 2 filety śledzia z suszonymi ziołami 4 pomidorki(...)żółtego sera oliwa sól + świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo. Płaty śledzi zwijamy na talerzu w rozetę. Pomidorki kroimy na pół, a cebulę siekamy w półplastry i lekko solimy. Jajko obieramy ze skorupki i kroimy w plastry.Wszystkie składniki układamy na talerzu. Posypujemy startym serem oraz posiekaną bazylią. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy odrobiną oliwy. Smacznego

ChilliJemy
Catering dietetyczny OptimalFit - podsumowanie 147

Tyle od strony dietetycznej, a co ze smakiem? Powiem Wam tak - nie było żadnego posiłku, który by mi nie smakował - i tylko raz zdarzyło się, że musiałam sobie posiłek lekko doprawić po swojemu :)  Wszystko było świeże, ciekawie skomponowane i różnorodne. Przez 5 dni - czyli 25 posiłków - żadne danie się nie powtórzyło :)  Dieta oparta jest na sporej ilości produktów(...)tego ryba, strączki lub ciekawie przyrządzone mięso - często z orientalną nutą - co uwielbiam :) Popołudniowe przekąski - ciepła zupa (tajska lub z dyni) lub warzywa z hummusem, kolacja - wszelkiego rodzaju sałatki lub posiłek na ciepło (chili con carne, faszerowana cukinia). Hitem były drugie śniadania - zawsze coś na słodko, więc jeśli ktoś nie może oprzeć się pokusie słodyczy - w diecie OptimaFit ma zapewnione

Moje Kuchenne Rewelacje
Łatwe przepisy na dania z ryb? Dania rybne dla początkujących 148

żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypać serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temp. 190oC.  Jeżeli zdecydujesz się ryż zastąpić makaronem, ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Pieczony łosoś z ziemniakami Jest to jeden z podstawowych przepisów, dzięki któremu można przyrządzić smacznego łososia na miarę potraw przygotowywanych przez restauracje(...)sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 220oC) i piecz przez 3-5 minut. Z tak przyrządzoną rybą świetnie komponują się pieczone ziemniaki i sałatka z sosem vinegrette. Jeżeli uważasz, że nie jesteś gotowy na samodzielne przyrządzanie dań rybnych, zawsze możesz je zamówić – restauracje w Gdyni dają taką możliwość . Wystarczy złożyć zamówienie online, by zainspirować

Moja smaczna kuchnia
Warsztaty z Drosed i kukurydzianym kurczakiem 180

jest karmiony wyłącznie paszą na bazie kukurydzy. Ma dostęp do naturalnego światła i może swobodnie poruszać się po kurniku. Jego mięso ma delikatny złoty odcień i lekko słodkawy smak. Zanim ruszyliśmy z warsztatami przedstawicielka Grupy Drosed opowiedziała nam o historii firmy, o głównych obszarach jej działalności, oraz o tym jak jest hodowany kurczak kukurydziany(...)gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem  z lubczykiem, smażonym karmelizowanym pasternakiem i sosem śmietanowo-kasztanowym z kardamonem. - pieczone dramstiki drobiowe polane pikantnym sosem barbecue podane  z sałatką coleslaw z  domowym majonezem Po przygotowaniu każdego z dań, jak to już jest tradycją, wszyscy wspólnie siadamy do degustacji naszych potraw. Mogliśmy też spróbować pysznego rosołu, który od początku

Kulinarne przygody Gatity
Gęsia pierś pieczona z majerankiem, rozmarynem i czosnkiem 158

aromatyczne, mięciutkie, z chrupiącą skórką. Do upieczonej piersi proponuję sos ze świeżej żurawiny. To nie tylko super smaczny, ale bardzo wykwintny duet. Poza tym podałam tradycyjnie kluski śląskie i sałatkę z buraczków. Zapraszam na ucztę, bo ponoć najlepsza gęsina na św. Marcina! Składniki: 1 podwójna pierś z gęsi - 0,900 g 2 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 ząbki(...)czosnkiem i ułożyć na gałązkach rozmarynu. Naczynie z mięsem zafoliować i odstawić do lodówki na 24-48 godzin ( jest to tzw. sucha marynata). Marynowałam 48 godzin piersi ułożyć na lekko nagrzanej patelni bez tłuszczu skórą do dołu. Powoli na małym ogniu wytapiać tłuszcz. Gdy skórka się zbrązowi zlać tłuszcz, ułożyć piersi tym razem mięsem do dołu i obsmażyć ułożyć piersi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia 166

zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Można je dodawać do deserów, koktajli, pieczywa, sałatek, surówek… i nie tylko. Nie zawierają glutenu, spowalniają przemianę węglowodanów złożonych w proste. To tylko ułamek z tego, co jest w internecie. Te małe nasionka ze swoimi walorami odżywczymi(...)olej sezamowy - wino Mirin - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy     Obraną i umytą brukiew trzemy na tarce jarzynowej. Por kroimy w półkrążki, dodajemy do brukwi – lekko solimy, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny – odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pokrojoną żurawinę i nasiona chia. Paprykę kroimy w paski i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy wino Mirin, skrapiamy

mojewypiekiinietylko
Bobytka, czyli kopytka z bobu 127

licząc samego żmudnego procesu łuskania bobu. Żeby ten czas sobie umilić polecam włączyć jakiś serial, usiąść przed telewizorem i wyłuskać, najlepiej cały kilogram od razu - będzie do kopytek, do sałatki i do wyjadania na bieżąco. :) Składniki (na 2 porcje) : 500 g bobu 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 jajko ½  łyżeczki soli masło do smażenia świeża bazylia do podania Bób(...)więcej mąki). Ciasto podziel na 2 części. Z każdej uformuj wałeczek i tnij pod kątem jak na kopytka. Uzyskane kluseczki układaj na stolnicy podsypanej uprzednio mąką. Bobytka gotuj w lekko osolonym wrzątku przez około 3 minuty od wypłynięcia . Możesz podawać je od razu z odrobiną masła i listkami bazylii lub usmażyć na maśle, co gorąco polecam. PS. Przed smażeniem

Food Square
Piersi kurczaka w krakersach 237

smaczne. Do przygotowania poniższego dania nie trzeba używać oleju, dzięki temu mięso nie będzie tłuste. Piersi kurczaka w krakersach możecie podać, np. z sosem jogurtowym lub czosnkowym i ulubioną sałatką.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g jogurtu naturalnego 100 g krakersów solonych sól, pieprz przyprawa do kurczaka Pierś umyć, osuszyć i przekroić na 4 części. Każdy kawałek(...)pomocą blendera. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zamarynowane mięso obtoczyć w panierce krakersowej. Przygotowane kawałki kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec około 25 minut (bez przykrycia). Mięso musi lekko się zarumienić

Ugotować