Bardzo pyszna sałatka o zdecydowanym, ostrym smaku. Bardzo lubię połączenia ostrych przypraw z warzywami. Jest nieco pracochłonna ale warto ją przygotować, bo w zimie smakuje wyśmienicie. 4 kg ogórków 5 łyżek soli 1,5 łyżeczki przyprawy chili 2 główki czosnku 2-3 duże cebule 16 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 1 kg cukru 4-8 marchewek(...)powstałą wodę żeby ogórki były "suche". Odcedzone ogórki zalać rozgrzanym olejem. Zagotować ocet, cukier i pokrojone w talarki marchewki i gotować ok. 2-3 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki, lekko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po tym czasie ponownie odcedzić ogórki, a powstałą zalewę zagotować. Ogórki nakładać do słoików, zalać gorącą zalewą i pasteryzować ok. 5-10 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesmaku i bardziej aromatyczną przygotowuje się z ziaren prażonych. W krajach Zatoki Perskiej można spotkać pastę tahini z dodatkiem syropu daktylowego. Do sosu tahini najlepsza jest pasta z lekko prażonych ziaren sezamu. Na Bliskim Wschodzie jest to obowiązkowy dodatek do wielu potraw. Składniki 1/2 szklanki pasty tahini 3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub 1/2 szklanki wody(...)pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataistniejący na rynku od 1990 roku. W swojej ofercie posiada ponad 200 najwyższej jakości ekologicznych produktów, w tym: zupy i dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów(...)słyszałam, także byłam najbardziej ciekawa jak smakuje. Czym w ogóle jest miso? To pasta z fermentowanej soi i ryżu (albo jęczmienia). Ma kremową konsystencję i jest lekko słodkie, dlatego też Japończycy używają go do deserów, ale nie tylko :) Dobrze zagęszcza. Według mnie najlepsze do kremowych zup i sosów, ale też... budyniu i sernika! * Płatki miso z kwiatem soli morskiej, kurkumą
Poranek na słodkogłoduję, nie opycham się i jestem przeszczęśliwa. Zdarzają się wprawdzie wpadki. A to nie zdążę, a to zapomnę, ale zwykle nie mam takich problemów. Jest za to inny. Zima! Sałatkę czy surówkę do czasu zjedzenia trzymam oczywiście w lodówce, więc jest zimna. Sama myśl o takim posiłku, gdy za oknem panują minusowe temperatury, nie nastraja zbyt pozytywnie. W związku(...)pomidorami z puszki. Dodajemy też przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy do uzyskania pożądanej miękkości warzyw. Pilnujemy jednak, by się nie rozgotowały i nie straciły ładnych kształtów. Mnie najbardziej smakują lekko al dente. W razie potrzeby doprawiamy. Mój lunch do pracy gotowy :) Leczo podajemy jako samodzielną potrawę, np. w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs. Smakuje wyśmienicie również
Ratunku obiadDzisiaj przepis na danie, które nie zrobicie w 15 min, ani w godzinę. Na danie, którego przygotowanie jest łatwe, ale czasochłonne. Na przepyszne danie, które z
Kuchnia Łukaszazagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypać do niej przepłukaną kaszę jaglaną. Kasza powinna być gotowana na małym ogniu. Można przykryć garnek pokrywką, ale nie do końca, pokrywka powinna być lekko uchylona. 3. Jak długo gotować kaszę jaglaną? Praktycznie tak długo, aż wchłonie ona całą wodę, mi zajmuje to około 17-18 minut. Podczas gotowania nie należy kaszy mieszać (przyznam(...)jaglanej: 1. JAGLANKA Z PASTĄ ORZECHOWĄ I BANANAMI ( przepis tutaj ) 2. JAGLANKA Z MALINAMI ( przepis tutaj ) 3. KOTLETY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ ( przepis tutaj ) 4. SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ I KURCZAKIEM ( przepis tutaj ) 5. SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ I TUŃCZYKIEM ( przepis tutaj ) 6. SAŁATKA OWOCOWA Z KASZĄ JAGLANĄ ( przepis tutaj
Zrób to smaczniebułek drożdżowych z sezamem, zawiera także odpowiedni sos i kawał dobrego mięsa. Pisząc o sosie, mam na myśli nie ketchup, czy majonez, ale mieszankę, którą używam często także do sałatek. Przepyszne uzupełnienie. A jeżeli chodzi o mięso... Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie. Kotlet musi być wyrazisty, ale też soczysty. Reszta dodatków takich jak sałata, czy ser to już kwestia(...)innej ostrej) olej do formowania i smażenia Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i wyrabiamy kilka minut, aż masa będzie lśniąca i w miarę jednolita. Całość musi być wyrazista, lekko pikantna i wyczuwalnie słona (ale nie przesolona ;-)). Natłuszczoną olejem dłonią urywamy część masy i formujemy kulkę, którą spłaszczamy na placek. Tak przygotowany kotlet kładziemy w rozgrzanej grillownicy, opiekaczu czy na patelni
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzepis sprzedała mi moja mama, i chociaż nie przepadam za sałatkami bo nigdy nie mogę się nimi najeść to ta jest naprawdę pyszna... może dlatego że
Dominacja smakukanapki. Niezbędny na świątecznym stole, zarówno podczas Wielkanocy, kiedy podajemy go głównie do jajek, jak i w Święta Bożego Narodzenia, gdy smakuje najlepiej u boku wszelkiego rodzaju ryb i sałatek. Mi sos tatarski bardzo smakuje podczas letnich posiedzeń przy grillu, jako dodatek do kiełbasy, lub szaszłyka z grilla. Składniki na sos: szklanka majonezu pół szklanki śmietany 18% pół szklanki grzybków(...)wszystkie dotychczasowe na blogu. Inny, bo zrobiony z twarogu półtłustego, a nie Zielony koktajl z rzeżuchą Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii. Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Zakwas owsiany na żur Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany
NiePieprz.plUwielbiam sałatki z brokułem, ponieważ są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia sałatki z różyczkami brokułu wraz z dodatkiem czerwonej cebulki, podsmażonej piersi z kurczaka oraz kawałkami sera feta. Całość połączona za pomocą jogurtu greckiego. Prosto i pysznie! Składniki na 3-4 porcje: 1 duży brokuł 1/2 czerwonej cebuli 1 pierś z kurczaka(...)międzyczasie brokuł umyć, usunąć twarde części i pokroić na mniejsze różyczki. Do garnka wlać wodę, posolić ją i zagotować. Następnie przesypać różyczki i całość gotować około 2 minut. Lekko ugotowane różyczki od razu odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki i przelać wrzącą wodą. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przesypać do miski. Na sam koniec
UgotowaćCzasami potrzebujemy migdałów bez skórki, możemy je kupić w sklepie w postaci płatków migdałowych, ale takie płatki kosztują bardzo drogo ( na Litwie za 30 g
Kuchnia ŁukaszaDziś kolejny przepis tym razem podpatrzony na blogu mirabelkowy m. Lubię różne niecodzienne połączenia, ta potrawa bardzo mnie zaintrygowała i postanowiłam spróbować. Doznania smakowe są
Codzienne GotowanieDziś zerwałam sporo zgrabnych ogóreczków, które zakonserwowałam w zaprawie octowej. Są idealne zimą do sałatek i na kanapki. Zdarzy się też, że taki ogóreczek (lub ogóreczki) będzie przegryzką, zanim główne danie będzie gotowe. Proponowana zaprawa jest łagodna w smaku i nie wykrzywia twarzy po pierwszym kęsie. Składniki : Zalewa (na ok. 8 słoików 650 ml) 1 szklanka octu 10% 6 szklanek(...)świeżej chili ewentualnie: gałązka (fenkułu) kopru włoskiego lub estragonu Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na dno słoika wysypać chili i ziarna gorczycy. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony) i chrzan. Wcisnąć koper, estragon lub fenkułu. Ułożyć w słoiku ogórki. Zalać ogórki zalewą do wysokości szyjki. Ziarenka rozdzielić do poszczególnych słoików. Słoiki szczelnie zakręcić. Ustawić na dnie garnka
Weekendy w domu i ogrodzieBatoniki są proste, szybciuteńkie i bardzo sycące :) Ale niestety.. na jednym nie przestaniesz... :) Składniki na 9 batoników: 100g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe) 45 g
CzarnawisienkaJest bardzo wiele wersji tego dania, ale camembert kokosowo pistacjowy, to moje ulubione. Przekąska lub danie kolacyjne. Podane z sałatką i ryżem idealnie nada się też na obiad. Składniki: - 1 serek camembert (250g) - ok.150g wiórków kokosowych - ok. 50g orzeszków pistacjowych niesolonych - 1 jajko - olej kokosowy Wiórki kokosowe i orzeszki pistacjowe mielimy w blenderze (osobno – najpierw wiórki(...)serka). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (nie ustawiamy zbyt wysokiej temperatury) i smażymy serek, na rumiano ze wszystkich stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Jeżeli odczekamy 10-15 minut, serek lekko stężeje i nie będzie wypływał. Moim zdaniem, taki jest najlepszy. Camembert kokosowo pistacjowy, w towarzystwie sałaty, wygląda bardzo wykwintnie. Chrupiąca panierka kokosowo pistacjowa i miękki, kremowy ser, to świetne połączenie
mojewypiekiinietylko