mascarpone i malinami (przepis TUTAJ ). Polecam to wspaniałe ciasto jako deser do popołudniowej kawki. Jest pyszne, nie za słodka (chociaż jeśli lubimy słodsze możemy dodać troszkę więcej cukru), lekko kwaskowata za sprawą malin, co świetnie komponuje się ze słodkim kremem z mascarpone :)) 9. Ciasto „3 bit” (przepis TUTAJ ). Łatwe i szybkie ciasto bez pieczenia o smaku karmelowym(...)domowy kopiec tamten kartonikowy może się schować. Mój przepis jest mega łatwy i szybki. Ciasto smakuje wprost doskonale, polecam :)) Polecam także: Imprezowe Hity!!! 30 pomysłów na przekąski, dania, sałatki i przystawki na przyjęcie :)) Najlepsze przepisy na sałatki! 15 propozycji 🙂 Artykuł 10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemZdrowo… jest, ładnie… jest, lekkostrawnie… jest… to może oznaczać tylko jedno, na bloga wjeżdża kolejna sałatka. Kompozycja wręcz eksplodująca różnymi smakami i
Fitsweet.meoliwie podsmażam posiekaną cebulę i czosnek, dodaję paprykę, duszę do miękkości. W głębokim garnku rozgrzewam oliwę z niewielką ilością masła, podduszam na nich cukinię i pomidory. Gdy pomidory lekko się rozpadną dodaję przesmażone wcześniej warzywa z patelni, kukurydzę, zieloną fasolkę oraz fasolę z puszki. Przyprawiam, wlewam passatę. Jeśli chcecie możecie dolać trochę wody, ja jednak tego nie robiłam. Duszę(...)takie jak: fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, wit. A, B. PP. Smakuje wybornie, jest delikatna i wspaniale komponuje się nie tylko w takich warzywnych daniach, także w pasztetach, ciastach, sałatkach. Na pewno urozmaici każde danie. W składzie tylko niezbędne potrzebne składniki. Taką fasolę możecie kupić w Żabce, Lewiatanie, Groszku, Livio. Polecam produkty Jamar i bawełnianą torbę - idealną na zakupy
Zasmakuj KuchniSkładniki opakowanie śledzi cebula lub por lampka pół wytrawnego białego wina odrobina masła lub oleju kokosowego kilka listków szpinaku sól, pieprz 50 g borowików Przygotowanie Grzyby
Gaździnka warzyCzosnek można marynować cały rok i wykorzystywać go na bieżąco. Jest to świetny dodatek do sałatek czy mięsnych sosów. Jako samodzielna przekąska też się sprawdza, jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie takiego czosnku na dwa sposoby: z pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz z ostrą papryczką. Kupując czosnek zwróćcie jednak uwagę, aby to był nasz polski(...)ziarna pieprzu gorczyca zioła prowansalskie (suszone) oliwa zalewa: 2/3 szklanki wody 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Czosnek obrać. W garnku zagotować wodę lekko osoloną. Wrzucić ząbki czosnku na około pół minuty. Odcedzić i przelać zimną woda. Papryczki umyć, przekroić wzdłuż i usunąć nasionka. Do słoiczków wkładać czosnek (do około 3/4 wysokości słoiczka
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj robię kapustę, większą ilość, żeby była do obiadu na dwa dni i tak do podjadania np z chlebem. Teraz jest najlepsza i najtańsza. Trzeba więc
Magiczne Życie MartyMega smaczna, orzeźwiająca a co najważniejsze szybka w przygotowaniu sałatka ze szparagów. Idealna jako mało kaloryczna przekąska lub dodatek do innych dań. Mi bardzo zasmakowała. Dodałam ją do mojego ulubionego carpaccio z buraków: http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/04/carpaccio-z-buraka-cwikowego-po-polsku.html Składniki na 2 porcje: 5-6 zielonych surowych szparagów garść płatków migdałów sok z ćwiartki cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól(...)zdrewniałe końcówki. Obieraczką do warzyw zrobiłam z nich długie i cieniutkie plastry. Skropiłam oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Płatki z migdałów podprażyłam na suchej patelni. Jak lekko przestygły dodałam do szparagów. Wszystko razem delikatnie wymieszałam i doprawiłam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Nie muszę chyba wspominać o zdrowotnych walorach ? :) Dodatkowe wskazówki: -zamiast oliwy
Jemy Pijemyprzed szkodliwym d zi ałaniem woln ych rodników . Tyle dobroci w tym złotym płynie! :) Ale ale... Nie ma co tu dalej strzępić język, tylko zabierać się za jedzenie należy! Sałatka pyszna - z pełnym przekonaniem się tu zaklinam - zróbcie i wypróbujcie sami :) Składniki na 1 średnią miskę: 2-3 łodygi selera naciowego - jeśli młode, to mogą być wraz z listkami(...)szerokości kawałki. Paprykę pokroić w małe słupki. Ogórka obrać ze skóry, przekroić na ćwiartki i dość grubo pokroić. Szczypiorek drobno posiekać. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej, gorącej patelni aż lekko się zezłoci i zacznie aromatycznie pachnieć. W dużej misce wymieszać pokrojone warzywa, suszoną żurawinę i uprażony słonecznik. Doprawić solą i pieprzem do smaku. D olać olej rzepakowy i wymieszać. Odstawić
Grunt to przepis!Dziś przepis na pyszną i szybką surówkę obiadową z kapusty pekińskiej z nutą musztardy. Spróbujcie. Przygotowuje się ja naprawdę prosto. Z podanych składników otrzymacie miskę pysznej
Słodkie okruszkiprzykryte folią aluminiową by przeszło . Gotujemy makaron ( możecie ugotować jaki chcecie według uznania , ja wybrałam wstążki ). Po godzinie smażymy mięso na oleju rzepakowym koło 5 minut( można smażyć potem lekko poddusić przykryte pokrywką ). Dodajemy makaron i smażymy razem ( makaron będzie widać że jest już podsmażony). Kiedy potrawa jest już gotowa dodajemy pokrojony ser drobno lub starty na tarce , dosłownie chwila(...)pasją charakteryzuje się niezwykłym smakiem oraz zapachem." MUSZĘ PRZYZNAĆ , ŻE FAKTYCZNIE MA SOBIE TO COŚ- charakterystycznie pachnie smakuje wyśmienicie i pasuje do smażenia jak i do sałatek . Zainteresowanych zapraszam do sklepu gdzie można go dostać
Różowa kuchniaSkładniki: Pierś z kurczaka Kukurydza 2 małe cebule czerwone lub 1 duża 4-5 ogórki kiszone 1 mała kapusta pekińska Majonez Ketchup Przyprawa do grosa Wykonanie
The Sweet Damselmasy dodajemy odrobinę zimnej wody (kilka łyżek) i wyrabiamy 2-3 minuty. Masę odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej grillową (lub rozpalamy grill :D, smarujemy ją lekko sklarowanym masłem (Buttarisem lub Ghee). 2. Z mięsa formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki, kulki lub nieduże kiełbaski. Grillujemy na patelni lub na grillu (odległość od żaru(...)którym wystąpią. Ja podałam z harrisą (baaaardzo ostra arabska pasta paprykowa) dipem miętowym, sałatką z sałaty lodowej i szczypiorku oraz ze złocistymi talarkami
Kuchnia Prezydentowejgdyby tak zacząć dzień od czegoś słodkiego? Czemu zawsze musi być, to kanapka, musli, sałatka lub inny zdrowy posiłek? Postanowiłam zacząć mój wtorkowy poranek od słodkości w słoiczku. Tyle się w moim życiu ostatnio zdarzyło, że należy mi się odrobina "smakowego szaleństwa". Zapraszam i Was na mój śmietankowy serniczek nadziany truskawkami. Oczywiście u Was nie musi on być śniadaniem(...)szklanki śmietany kremówki (opcjonalnie możecie ją zastąpić gęstym jogurtem naturalnym - zwiększcie wówczas jego ilość) 1 płaska łyżeczka żelatyny + odrobina wody do rozrobienia Przygotowanie: Serek umieszczamy w misce i lekko mieszamy, aby stał się bardziej puszysty. Śmietanę ubijamy ręczną trzepaczkę, aż powiększy swoją objętość (nie trzeba jej całkowicie ubijać). Następnie delikatnie łączymy serek ze śmietaną. W szklance rozpuszczamy żelatynę w minimalnej
Słodkie okruszkiHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia ŁukaszaDzień dobry, Czy mieliście kiedyś taki produkt, który miesiącami bezskutecznie staraliście się spróbować, a potem baliście się, że Wasze oczekiwania przerosną rzeczywistość? Dla mnie i mojego
Chilli Czosnek i OliwaHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia Łukaszapodać na surowo, jako dodatek do warzywnych sałatek. Szparagi średniej grubości można smażyć, piec i gotować, albo zjeść na surowo. Cienkie są doskonałe jako dodatek do makaronów i sałatek. Jak ugotować szparagi Szparagi świetnie smakują na surowo, trzeba je tylko pokroić na krążki lub w paski. Jeśli chcecie żeby były mniej chrupkie, wrzućcie je do wrzątku z odrobiną cukru(...)teraz do dzieła! Polecamy Wam kilka naszych sprawdzonych przepisów ze szparagami. Smacznego! SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI
Niedzielny kucharzpodać na surowo jako dodatek do warzywnych sałatek. Szparagi średniej grubości można smażyć, piec i gotować, albo zjeść na surowo. Cienkie są doskonale jako dodatek do makaronów i sałatek. Jak przyrządzać szparagi Szparagi świetnie smakują na surowo, trzeba je tylko pokroić na krążki lub w paski. Jeśli chcecie żeby były mniej chrupkie wrzućcie je do wrzątku z odrobiną cukru(...)przygotowania. Polecamy Wam do wypróbowania kilka przepisów ze szparagami, prostych i smacznych. SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI
Niedzielny kucharzsałatki z serem pleśniowym Lazur 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy, sól czosnkową Appetita i ziarnisty pieprz kolorowy ziarnisty Appetita mieszamy i dodajemy do sałatki Sałatka z serem pleśniowym Lazur Do przygotowania bezalkoholowego grzańca wykorzystaliśmy Oryginalny Sok jabłko - cynamon - goździk. Firma Oryginalny Sok to odkrycie jednej z poprzednich edycji Warsztatów z gwiazdą. 20 różnych smaków soków(...)posiekaj. Posiekaj także szalotki oraz czosnek. W garnku rozpuść dużą łyżkę masła. Zeszklij szalotki, następnie dodaj czosnek na 30 sekund, mieszaj. Wsyp ryż do risotto i mieszaj, aż lekko wchłonie masło i stanie się trochę przezroczysty. Wlej 3/4 wina białego i mieszaj ryż, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn. Wlej wywar z grzybów i mieszaj, aż ryż go wchłonie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabulwy mogą być koloru żółtobeżowego albo białego. Występują odmiany o brudnoróżowej, fioletowej lub czerwono zabarwionej skórce. Jak smakuje topinambur Delikatny, słodkawy w smaku topinambur, po ugotowaniu przypomina karczocha z lekko wyczuwalną orzechową nutą. Niektórzy porównują go też do orzechów brazylijskich. Smak topinamburu zależy od tego w jakiej temperaturze jest przechowywany, w niskich temperaturach np. w lodówce zawarta w bulwach inulina(...)pieczony i ugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw. Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi jej smak. Bulwy można również kisić lub marynować z dodatkiem cebuli albo czosnku. Z topinamburu produkuje się także wykorzystywany
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataluteinę, a także cenny sulforafan, który pomaga zapobiegać rozwojowi raka. W kiełkach znajduje się 20 razy więcej sulforafanu niż w warzywie. kiełki fasoli Mung - charakteryzują się się specyficznym, lekko gorzkawym posmakiem. Zawierają witaminy A, C, K i z grupy B (kwas foliowy, B1, B2, B5, B6) oraz biotynę, miedź mangan, magnez, fosfor, potas, lit, jod, cynk, żelazo(...)Wpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność. Poprawiają stan włosów i paznokci. Kiełki świetnie nadają się do różnego rodzaju sałatek - u mnie: SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM
Kuchnia MagdaLenyluteinę, a także cenny sulforafan, który pomaga zapobiegać rozwojowi raka. W kiełkach znajduje się 20 razy więcej sulforafanu niż w warzywie. kiełki fasoli Mung - charakteryzują się się specyficznym, lekko gorzkawym posmakiem. Zawierają witaminy A, C, K i z grupy B (kwas foliowy, B1, B2, B5, B6) oraz biotynę, miedź mangan, magnez, fosfor, potas, lit, jod, cynk, żelazo(...)Wpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność. Poprawiają stan włosów i paznokci. Kiełki świetnie nadają się do różnego rodzaju sałatek - u mnie: SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM
Kuchnia MagdaLenyDietetyczna sałatka ze świeżą mieszanką sałat, bogatą w błonnik kaszą pęczak, pachnącym świeżym koperkiem i natką białym serem oraz aromatyczną grillowaną cukinią to świetna propozycja niskokalorycznej, bogatej w witaminy potrawy. Składniki: 2 cukinie 70g mix sałat 250g białego, chudego sera 100g kaszy jęczmiennej pęczak 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 5 łyżek posiekanego kopru 5 łyżek posiekanej natki z pietruszki(...)grubsze talarki, a czosnek drobno posiekać. Cukinię oprószyć solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem i skropić oliwą, następnie zgrillować na grillowej patelni lub grillu. 2. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 3. Biały ser przełożyć do miski, rozetrzeć widelcem, dodać koper, natkę z pietruszki, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Na półmisku ułożyć mix sałat, posypać ziołowym serem
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo efektowna, kolorowa, warstowa sałatka z mięsem. Dla zaostrzenia smaku sugeruję dodać do mięsa pół łyżeczki chili. Składniki: pół główki sałaty lodowej, 3 średniej wielkości pomidory, duża cebula, kukurydza konserowowa - puszka, czerwona fasola konserwowa - puszka, 500 g pieczarek, 600 g mięsa mielonego, 100g sera żółtego, nachos, ok 400 g jogutru naturalnego gęstego, 4 łyżki majonezu, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego(...)przecierem pomidorowym, bazylią i oregano. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy osobno. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pomidorów, lekko solimy. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Sałatke szatkujemy, Ser żółty ścieramy na małych oczkach na tartce. Jogurt mieszamy z majonezem dodajemy szczeptę soli i pieprzu. Na dno miski układamy kolejno
Lena GotujeDziś przepis na przepyszny , aromatyczny olej z liści bazylii ,tak rozpowszechniony w kuchni śródziemnomorskiej.Wspaniały dodatek do sałatek,mięs ,kanapek , kurczaka,ryb,warzyw.Bazylii , przypisywano czarodziejskie moce już w Starożytnym Rzymie ,ponieważ słowo bazylia odwoływało się do bazyliszka, ponieważ właśnie ta roślina była traktowana jako talizman przeciwko tego potwora. 1 pęczek świeżej bazylii Oliwa z oliwek ( ja dałam ok pół(...)rondelka i na małym gazię podgrzewać ok.3 minut( Nie zagotować!!!no straci kolor i właściwości).Sitko wyłożyć gazą , wlewać powoli olej i pozwolič skąpać oliwie do naczynia,można lekko mieszać ,aby odblokować sitko.Olej przelać do czystego pojemnika, szczelnie zamknąć.Przechowujemy w lodówce do 3 miesięcy.Smacznego!. To co zostanie nam na sitku ,nie wyrzucamy!!!!Zostawiamy i dodajemy do jogurtu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZapraszam na lekkie wrapy z sałaty. Polecam gdy jesteśmy na diecie lub mamy ochotę na coś lekkiego. Składniki: 4 największe i całe liście sałaty masłowej 2 liście kapusty pekińskiej 1/3 ogórka zielonego 1 pomidor 2 łyżki kukurydzy z puszki 5 plastrów pieczonej szynki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Myjemy wszystkie warzywa(...)ósemki-przekładamy do kapusty.Mieszamy i dodajemy kukurydzę, szczypiorek i szynkę pokrojoną w paseczki. Dodajemy majonez, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.Na środek każdego liścia sałaty układamy 2-3 łyżki sałatki( sałątkę układamy pionowo zostawiając boki i spód sałaty wolne). Dół liści sałaty zakładamy na sałatkę a następnie zawijamy boki sałaty. Aby wrapy utrzymały kształt dobrze zawinąć je w folię aluminiową
słodkie i nie tylko historie kulinarnemaśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i gdy zrumieni si ę wlewamy śmietanę 30% . D oprawiamy pieprzem sol ą i szczypta cukru oraz gałki muszkatołowej . Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu (nie gotuj emy). Na końcu dodajemy musztardę . K ażdy z kotlecików smażymy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia (po ok. 2-3 minuty z każdej strony - nie dłużej ponieważ(...)naczyniu w którym się smażyły, zalewamy przygotowanym ciepłym sosem i wszystko podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty. Gotowe eskalopki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaMoja ulubiona surówko - sałatka z białej kapusty.Gościom też bardzo smakowała.Polecam do dań z mięsem. 0.5 główki małej kapusty białej 1 duża Marchewka startą na tarce o dużych oczkach 0.5 pora 1 duża cebula czerwona olej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Szczypta soli i cukru odrobina octu winnego na białym winie lub sok z cytryny ****************************************************************** Kapustę poszatkowacdrobno.Por(...)zetrzeć. Do miski włożyć kapustę, por i cebulę.Posypać solą , ugnieść rękomą i zostawić na 10 minut by zmiękło.Dodać startą marchewkę, musztardę,sól i szczyptę pieprzu, cukier ,skropić lekko octem i polać olejem,dokładnie wymieszać.Wstawic kapustę do lodówki na 15 minut by się " przegryzła".Podawać do mięsa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki