Kolejna sałatka, która zaskoczy was smakiem i oryginalnością. Kilka składników, w tym sekretna posypka i gotowe! Co nam trzeba? Mieszanka sałat mix 200g 10 suszonych pomidorów w oleju garstka zielonych oliwek 100g sera pleśniowego typu lazur 200g omułek(mogą być mrożone) i do nich: 2 ząbki czosnku, olej rzepakowy, sól, pieprz czarny do posypania pszenica z oliwką od Soligrano dodatkowo(...)podduszamy ok 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany czosnek. Dusimy jeszcze z 5 minut. W misce mieszamy sałaty z posiekanymi suszonymi pomidorami, oliwkami i serem pleśniowym. Lekko solimy i pieprzymy do smaku Dodajmy wystudzone omułki, mieszamy. Skrapiamy całość oliwą i posypujemy posypką. Pyszne podane z grzanką. Smacznego! Share 1 Tweet 0 Google Plus 0 Save
LatosiowydomBiszkoptowa babka z dodatkiem majonezu, jest pyszna, wilgotna, lekka, delikatna i puszysta. Majonez jest zastępnikiem tłuszczu w cieście. Nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto jest wilgotne. Ja wybrałam majonez kielecki tradycyjny ze względu na 55-cio letnia tradycję produkcji. Czyli coś co smakowało mojej babci, smakuje mnie i pewnie moim dzieciom. Wow. Producent pisze "doskonały smak, kremowa(...)czyli bez dziwnych składników i ulepszaczy, smak majonezu bardzo łatwo skomponować i na słono i na słodko. W babce jest delikatny a właściwe nie wyczuwalny, za to w sałatkach podkreśla idealnie ich smak. Składniki na średnią blaszkę do babki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki majonezu kieleckiego tradycyjnego
Życie zaczyna się w kuchnimnie w domu raczej nie znajduje zwolenników... Czym się specjalnie nie martwię, bo oznacza to tylko i wyłacznie, że cała przygotowana porcja dostanie się mnie. Osobiście i personalnie wolę sałatkę ziemniaczana świeżo przygotowana i w temperaturze pokojowej, ale po kilku godzinach, czy nawet dniu, lub dwóch, nie traci ona specjalnie na strakcyjności i jest jak najbardziej zjadliwa. Dodatkowo jest oczywiście(...)łyżki dobrego, gęstego jogurtu greckiego lub creme fraiche 2 czubate łyżki majonezu 1-2 łyżeczki octu z białego wina sól i pieprz, do smaku Włóż ziemniaki do gotujacej się lekko osolonej wody. Gotuj do miękkości - około 15-20 minut. Odcedź i ostudź. Wymieszaj majonez i jogurt. Dopraw do smaku octem winnym. Delikatnie wymieszaj z ziemniakami, cebula i szczypiorkiem. Dopraw
Lejdi of the housejajka papryka mielona słodka bazylia suszona sól około pół szklanki mąki do obtoczenia kotletów olej lub masło klarowane do smażenia *** Filety myjemy, osuszamy, kroimy na części i lekko rozbijamy *** *** Mięso przyprawiamy z dwóch stron papryką mieloną i solą *** *** Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy łyżkę papryki, łyżkę suszonej bazylii i pół łyżeczki soli, mieszamy. Na talerz wysypujemy mąkę *** *** Kotlety(...)POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS TUTAJ KRUCHE I SOCZYSTE KOTLETY SCHABOWE W MUSZTARDZIE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kotlety drobiowe po parysku pochodzi z serwisu Blog
Blog z Apetytemziarna orkiszu... czego chcieć więcej na letni obiad czy kolację? Pomysł na tę sałatkę podpatrzyłam w Pistachio . Naprawdę warto ja przygotować szczególnie teraz gdy mamy dostęp do młodych warzyw. Sałatka z młodego kalafiora curry z orkiszem 1 mały młody kalafior oliwa z oliwek 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1 pęczek dymki 75 g sera feta(...)Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Kalafior powinien być al dente i mieć zrumienione brzegi. Do miski wkładamy natkę, posiekaną dymkę i pokruszoną fetę. Dorzucamy lekko przestudzonego kalafiora i mieszamy. Dodajemy orkisz, rodzynki, sól, pieprz oraz sok z cytryny (do smaku). Mieszamy. Jemy na ciepło lub zimno. Świetnie smakuje jako lunch do pracy
Dzieje kuchennej Wiewiórymasy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy startą marchew i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Następnie dokładamy posiekaną kapustę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość delikatnie solimy i pieprzymy, zalewamy bulionem, mieszamy i dusimy(...)OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Klopsiki duszone w młodej kapuście pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemdziennego zapotrzebowania). Kaniwa jest nieoceniona jako element profilaktyki w walce z nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą, anemią. Nie zawiera glutenu. Kaniwę można przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono, do sałatek, pasztetów, jako zagęstnik do zup i sosów. Jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków, ryżu czy kaszy. Składniki: 1 szklanka kaniwy (canihua) Radix-Bis 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego(...)małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kaniwa wchłonie cały płyn (około 15-20 min). Dodajemy syrop klonowy lub miód, mieszamy i próbujemy czy jest dobre na słodkość. Lekko studzimy. Następnie wbijamy jajko i mieszamy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy - około 3 sztuki w plasterki, a resztę w drobną kostkę. Kostki truskawek dodajemy do gotowej masy, mieszamy i nakładamy
Kuchnia MagdaLenySałata rzymska jest bardzo wdzięcznym warzywem, znacznie lepiej się przechowuje w lodówce niż sałata masłowa. Jest mała i dzięki temu gdy nie potrzebujemy większej ilości wystarczy
Smaki EwySurówka jak najbardziej na czasie. Trwa pełnia sezonu pomidorowego. Nie wiem jak u Was, ale u mnie wszyscy się nimi zajadają. Tym są smaczniejsze bo z
Smaki EwyKruche, bardzo sycące, choć niezbyt słodkie ciasteczka z masłem orzechowym i drobinkami czekolady uwiodą smakiem każdego łasucha. Do tych ciasteczek najlepsze będzie kremowe masło orzechowe. Składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabędzie gorzki jeżeli go wcześniej pokroimy w plastry i posolimy, pozostawiając np na noc lub godzinę w lodówce pod przykryciem. Zapraszam Was kochani na "jajcową" sałatkę :) Sos do sałatki możecie znaleźć TUTAJ CZOSNEK SIĘ KŁANIA ;) Składniki: pierś z kurczaka 6 jajek ok 8 pomidorków koktajlowych pół puszki kukurydzy pęczek szczypiorku bakłażan czerwona cebula garść rukoli przyprawa do kurczaka Sos Przepis(...)kroimy w plastry wcześniej solimy i wstawiamy do lodówki, aby się "zsikał". Kurczaka kroimy drobno, posypujemy przyprawą do kurczaka i grillujemy razem z bakłażanem. Szczypiorek myjemy i siekamy drobno. Lekko solimy. Na dużym talerzu wykładamy rukolę, pokrojone w ćwiartki jajka, grillowanego kurczaka i bakłażan. Wykładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odsączona kukurydzę oraz pokrojoną w plasterki czerwona cebulę. Polewamy całość
ChilliJemyKwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPoniżej przepis na klasyczną zupę grzybową w wersji mojego Teścia. A wiadomo, że jak facet gotuje to musi być smaczne :) Wszystkich gotujących zapraszamy do udziału w
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadość że wzmacniają włosy i paznokcie to dodatkowo niszczą szkodliwe drobnoustroje. Nowalijki to również źródło potasu i witaminy C dlatego warto włączyć je do jadłospisu wiosną. W naszej sałatce zbudujemy wszystkie smaki wokoło rzodkiewki: dodamy aromatyczny ser rokpol, orzechy włoskie, winogrona, pomidora i ogórek a dla podkreślenia smaku rzodkiewki dodatkowo okrasimy wszystko jej kiełkami!. Polecam na śniadania! Dla 1 osoby(...)następnie przekrojone na pół winogrona, plasterki rzodkiewki, plastry pomidora a na środku kilka talarków ogórka. 2/ Posypujemy wszystko kiełkami rzodkiewki, startym serem oraz polewamy olejem z orzechów włoskich oraz lekko solimy. SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "http://partnerzyapi.ceneo.pl
Kuchnia PROzdrowotnatomacie, krewetki w zalewie, krewetki smażone w głębokim tłuszczu, panierowane. Krewetki z ananasem, krewetki z cytryną, krewetki z kokosem, krewetki z papryką. Zupa z krewetek, gulasz z krewetek, sałatka z krewetek, hamburger z krewetek, kanapka z krewetkami... i to chyba wszystko" - Benjamin Bufford-Blue, czyli Bubba! :) Składniki 200g krewetek bez pancerzyków 2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżka oleju arachidowego(...)woka lub na patelnię wlać łyżkę oleju arachidowego lub roślinnego. Dodać czosnek, smażyć 30 sekund na średnim ogniu. Wrzucić krewetki, zwiększyć ogień i smażyć 3 minuty do lekkiego zarumienienia. Jeśli z krewetek wyciekło za dużo wody, odlać z patelni. Mają się smażyć a nie gotować. Dodać groszek, podsmażyć 30 sekund i dolać sake. Mieszać aż wyparuje. Dodać ugotowany
W kuchni wieczoremKluski na parze, buchty, pampuchy - nazw jest wiele, ale smak zawsze wyśmienity. Trudno byłoby mi wskazać osobę, która nie lubi klusek na parze. Pasują zarówno
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKonkursy to zawsze wyzwanie, bo produkt zostaje nam z góry narzucony. Inną kwestią jest to czy go lubimy i tu trudno powiedzieć że się go nie
Kuchnia PROzdrowotnamoskolach? Wykorzystujemy resztki ziemniaków z obiadu. Nie musimy ich wyrzucać, a właśnie nadać im nowe życie w formie apetycznych placuszków. Świetnie sprawdzą się z masłem czosnkowym jako dodatek do sałatek, grilla czy też z sosem czosnkowym jako zwykła przekąska. Moskole smażymy na gorącej patelni/ blasze bez tłuszczu. Kiedyś widziałam, że ktoś miał specjalną blachę, na której na palnikach kuchenki gazowej(...)inne bardziej wodniste. Dlatego może zaistnieć konieczność dosypania większej ilości mąki. Ogólnie ciasto nie powinno być bardzo lepkie. My lubimy moskole dość przypieczone, ale możecie podprażać je tylko do lekkiego zarumienienia, a nie aż tak mocno jak my Drukuj Moskole – placki z ziemniaków Pyszne placki, które mogą być podstawą kanapek lub dodatkiem do dania głównego Danie Side Dish Kuchnia
Mieszam w Garnkukmin rzymski, czasem także goździki Dawniej shawarmę przygotowywano z jagnięciny lub baraniny, dziś w krajach Zatoki Perskiej wykorzystuje się do niej każdy rodzaj mięsa z wyjątkiem wieprzowiny. Podawana z sałatką tabbouleh i sosami, które wymieniłam wyżej smakuje rewelacyjnie. Shawarma z kurczaka porcja dla 3 - 4 osób około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka 2-3 małe(...)pita lub khobz Przepis na shawarmę z kurczaka Umyte filety położyć na desce do krojenia i przekroić w poziomie na dwa plastry (najłatwiej zrobić to kiedy mięso jest lekko zmrożone). Oliwę lub olej wymieszać dokładnie z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny, przygotowaną marynatą zalać mięso i pozostawić na minimum 6 godzin, a jeszcze lepiej na całą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanasz sos. Możecie też zajrzeć do innych moich przepisów na grilla. Polecam wam sos tysiąca wysp , a także możecie wypróbować sosu chilli do grilla . Warto też pomyśleć o przygotowaniu sałatki z kalafiora do grilla. Zobacz mój film z przygotowania sosu barbecue BBQ Składniki – Domowy sos barbecue BBQ 1 szklanka keczupu 1/3 szklanki cydru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu(...)rondlu. Po tym gdy dokładnie wymieszamy nasze składniki rondal ustawiamy na ogniu. Musimy doprowadzić nasz przyszły sos do wrzenia. Cały czas mieszamy nasz sos. Po zagotowaniu sos powinien nam lekko pyrkać. Całość trzymamy na ogniu 20 minut cały czas mieszamy. No i tak, jest już gotowy domowy sos barbecue, który przelewamy do słoika. Chowamy go do lodówki i wyciągamy już
Kuchennyviral.pljest to konieczne. Ponownie oczyszczamy patelnię do sucha, roztapiamy na niej masło, dodajemy grzyby shitake (część kroimy w plasterki, kilka zostawiamy w całości – do ozdoby), smażymy chwilę, aż się lekko zrumienią, wlewamy marynatę – gotujemy do zredukowania (zgęstnienia) sosu. Negimaki (gdy mięso „odpocznie”) kroimy na kawałki grubości nie większej, jak 2,5 cm (na jeden kęs). Podajemy posypane sezamem, z przygotowanym(...)popularnej zupie miso), w mniejszej ilości w kuchni wietnamskiej, koreańskiej i tajskiej. Charakteryzują się stosunkowo silnym zapachem i smakiem. Cenione za właściwości lecznicze. Można je dodawać do sałatek, zup, risotta, są znakomitym dodatkiem do mięsa. Grzybów shitake nie należy gotować za długo, bo stwardnieją. Przecedzony przez płótno płyn, w którym namaczaliśmy suszone grzyby, można wlać do zupy, sosu albo duszonej
mojewypiekiinietylkoładnym obrusem, aby nadać temu śniadaniu rangę niecodziennego. Jemy, rozmawiamy, mamy czas dla siebie. I tak też stało się z naszym niedawnym, jesiennym śniadaniem. Oprócz grzanek czy kanapek z sałatką pomidorową, jajka na miękko czy miseczki granoli z jogurtem zjedliśmy przepyszny owocowy mus – koktajl z dyni, jabłek i mango. Nie potrzebował żadnych dodatków, gdyż świetnie smakował sam w sobie(...)mały park na zewnątrz, który sprawia, że od razu poprawia mi się samopoczucie. To mój ulubiony widok. Składniki: (na 4 porcje) 200g musu z gotowanej dyni 2 jabłka lekko podgotowane 1 mango Wykonanie Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć pestki i gotować w wodzie do miękkości na małym ogniu. Ugotowaną pozbawić skórki, odsączyć na sicie z wody i odstawić. Jabłka
Raj dla Podniebieniacegieł zdobią ciężkie lustra w zdobionych ramach. Pozostałe ściany udekorowane są podświetlanymi plafonami ze zdjęciami starego Torunia oraz gwiazd kina. Restauracja Metropolis serwuje dania obiadowe, pizze,zupy pasty, sałatki oraz desery a ceny są bardzo przystępne. Proponowane i przygotowywane dania nie są bardzo wykwintne i czasem brakuje im trochę do doskonałości. Zamówiony rosół z kawałkami kurczaka(...)zmieciona z talerza w okamgnieniu. Moje tagiatelle z kurczakiem w sosie kurkowym , posypane parmezanem,należało do past niezapiekanych (w karcie są również zapiekane), byłoby całkiem smacznym daniem , gdyby nie lekko przegotowany i zbyt mało doprawiony makaron. Bardzo ciekawy w smaku okazał się kurczak alla tabak z sosem tatarskim z ryżem. Był miękki i aromatyczny. Na zamówione potrawy, pomimo pełnej sali
WYSPA SZCZĘSLIWAInternecie. Takiego śledzia jem bardzo często, nie tylko od Święta. Kiedy mam ochotę na taką rybę zawsze wybieram ją w tej postaci. Słodki akcent jabłka, ostra cebulka i lekko kwaśne ogórki to smaki, które świetnie komponują się z tą marynowaną rybą. Myślę, że i u Was pojawi się śledź na wigilijnym stole, u mnie na pewno w kilku postaciach. Składniki(...)cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze śmietaną, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Gotowe śledzie wstawiamy na noc do lodówki, by smaki się przegryzły. Wtedy sałatka smakuje najlepiej. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaDziś przedstawiam pomysł na szybki i bardzo smaczny, a jednocześnie efektowny obiad - są to roladki drobiowe ze szparagami. Pyszne, zdrowe i lekkie danie, które z pewnością wszystkim zasmakuje. Ponieważ zbliża się sezon na szparagi pomyślałam, że przyda się taka oto inspiracja. Składniki : 3-4 piersi z kurczaka lub indyka (ładne, zgrabne i równe) pęczek zielonych szparagów 2 łyżki serka(...)pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone, a szparagi miękkie. Podawać z ulubioną surówką, u mnie sałatka z zielonego ogórka z jogurtem z dodatkiem sosu sweet chilli (pychotka). Smacznego
Codzienne Gotowaniechili + (już polski:)) brokuł + pieczarki. Oba słowackie produkty bardzo smaczne! Szkoda, że w PL trudno o bezglutenowy odpowiednik kuskusu... A tofu jest idealne! Dzieki dodatkowi chili wystarczyło że lekko je posoliłam i usmażyłam. W dodatku ma świetną konsystencje! Wczoraj cały wieczór spędziłam w kuchni...Nie mniej jednak - lubię to :) Jak mam czas i mozliwość staram się korzystać i rozwijać(...)zamrożona, część dzisiaj skończy w dżemie, a reszta do jedzenia :) Może jeszcze coś z nimi upiekę? A teraz idę znów do kuchni, żeby zakończyć przygotowania do grilla i zrobić sałatkę tabbouleh
breakfast of dreamsMiałam ochotę na sałatkę, ale nie wiedziałam dokładnie jaką. Córcia zażyczyła sobie jajko na twardo więc wiedziałam tyle, że będzie jajeczna :) Po otwarciu lodówki zobaczyłam pyszne buraczki ćwikłowe Orzech i w mojej głowie zrodził się pomysł na nieoczywiste połączenie, które okazało się tak dobre, że z pewnością jeszcze je powtórzę. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrały a ziarna dyni dodały(...)greckiego/naturalnego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka chrzanu ewentualnie sól do smaku 1. Liście sałaty porwać na kawałki. 2. Jajka i buraczki pokroić w kosteczkę. Wymieszać z sałatą. Całość można lekko posolić 3. Jogurt wymieszać z majonezem i chrzanem, polać po wierzchu. 4. Całość posypać ziarnami dyni/słonecznika. Bardzo polecam buraczki Orzech , które zaskoczyły mnie bardzo swoim pysznym smakiem
Kto ugości moich gości?ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :) Ciasto: 440 – 500g herbatników prostokątnych (ok. 2 duże paczki) 400g masy krówkowej 150ml wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej) Krem budyniowy(...)chwilę, by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż zgęstną. Gorący budyń pozostawiamy do ostygnięcia. Na blaszce średniej wielkości, wyłożonej pergaminem, układamy warstwę herbatników, które lekko skrapiamy zimną wodą (przy pomocy łyżeczki). Następnie smarujemy większą częścią masy krówkowej, po czym przekładamy kolejną warstwą herbatników, które także lekko moczymy wodą i smarujemy resztą masy krówkowej. Miękkie masło
Smakowy Raj